Здравей Гост

Контролът на другите над нас

• 37 Отговора
  • 5699 Прегледи
*

Yaya

• 2265
Контролът на другите над нас
« -: Октомври 17, 2013, 08:35:44 am »

Кои хора искат да упражняват контрол над другите? Само Плутон ли е виновен?

Или ние сами ги предизвикваме да ни мачкат? И успяват ли?
Вярвам, защото е абсурдно, ако беше достоверно, щях да знам - Т. Аквински

Състраданието към животните е толкова тясно свързано с добротата на характера, че може с увереност да се твърди: не може да бъде добър към хората този, който е жесток към животните.
А Шопенхауер

*

Yaya

• 2265
Re: Контролът на другите над нас
« Отговор #1 -: Октомври 17, 2013, 08:36:42 am »
Плутон на АЦ, Плутон в напрегнат аспект с У1, Плутон в 1д, Плутон....

--------------------------------

Тези дни се замислям кое в картата ми предизвиква другите да искат и да се опитват да ме контролират.
Събитията напоследък ми подсказват, че има двама души, които искат (единият вече го няма в живота ми - бившия) да упражняват пълен контрол над мен. И стигат до изнудване и ексцесии, ако не успяват.

Те ли са властови натури, аз ли съм независима или нещо в синастрията да търся?

Единият има:
- квадрат на Сатурна с моя и
- Плутон върху моя СЛВ.
- Като лични аспекти има - Плутон опозиция Слънце.
Другият има:
- Сатурн съвпад с моя СЛВ и диспозитора на Слънцето ми,
- Сатурн квадрат мой У4 и
- Слънце опозиция мой У1, У12, У8
- Като лични аспекти има Плутон съвпад СЛВ

НО и аз не съм слънце - имам Луна опозиция Плутон и Плутон на АЦ откъм 12д.

Вас опитвал ли се е някой да ви контролира? Как приемате контрола?

Състраданието към животните е толкова тясно свързано с добротата на характера, че може с увереност да се твърди: не може да бъде добър към хората този, който е жесток към животните.
А Шопенхауер

« Отговор #2 -: Октомври 17, 2013, 08:41:46 am »
да разбираме че си с огнена луна??
скоро във форума беше че е присъщо на огнените да мотивират
следователно едва ли им е готино в лафа - на краставичар краставички..

ще цитирам и една мисъл (пак от форума)

Хм...нарича ме егоист че мисля само за себе си...
а неговото не е ли егоизъм да ме кара да си ангажирам вниманието с него...

*

Lillie

• 30532
« Отговор #3 -: Октомври 17, 2013, 08:50:59 am »
Никой не може да ни накара да си ангажираме вниманието с него, ако ние самите не го искаме, не сме го допуснали. Но тук вече говорим не за контрол, а самоконтрол може би.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Yaya

• 2265
« Отговор #4 -: Октомври 17, 2013, 09:03:56 am »
Да, огнена Луна съм. Но, мислиш ли, че аз мотивирам повече за контрол, отколкото някоя по-податлива водна Луна? На мен Слънцето ми е водно, но в картата имам почеве огън от огнените...

Колкото до ангажиране на вниманието с някой, като огнена Луна сматам, че човек сам решава с какво да се ангажира.
Това обаче не изключва желанието да си в симбиоза с някой. Аз съм забравяла себе си. И никога не стигам до обиди, ултиматуми, унижение на другия - АЦ Везни.

Колкото до цитата ти, ще ти отговоря пак с цитат - Не се превръщай в "нищо", само за да станеш за друг "всичко".

И все пак, всичко си има изключения - съпруг, деца....
Темата беше подтикната от това, че от човек бях наречена потайна и прикрита само защото не намирам за нужно да си изплаквам майчиното мляко пред него. А той е човек, който иска всичко да знае, да се меси във всичко и да има контрол над ситуацията. И, като видя, че го губи, започна да изнудва и заплашва.

В общи линии, може би разликата е в това дали възприемаш другия като способен да има и лично пространство, собствен вкус и пр. Изключвам ситуациите, когато си обвързан с друг човек и трябва да се съобразявате.

А Шопенхауер

*

Lillie

• 30532
« Отговор #5 -: Октомври 17, 2013, 09:13:44 am »
Темата беше подтикната от това, че от човек бях наречена потайна и прикрита само защото не намирам за нужно да си изплаквам майчиното мляко пред него. А той е човек, който иска всичко да знае, да се меси във всичко и да има контрол над ситуацията.

Срещала съм и такива хора - обикновено искат да им изпееш майчиното си мляко, а те самите не споделят нищо за себе си, само задават въпроси. Това също е форма на контрол. Но съм стигнала до следния извод: колкото по не те е страх да кажеш истината за себе си, толкова повече сила придобиваш спрямо другия. Ако насреща имаш лъжец, той е страхлив, а страхът ни прави слаби.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #6 -: Октомври 17, 2013, 09:27:57 am »
С теб, Сатин, сме от една порода  ;D - Луните ни се управляват от Раху, а той дава по-изразена независимост, но и променливост също (не в смисъл на лабилност). Нека пробват да ме контролират - обикновено удрят на камък, макар че привидно мога и да се поддам, за да поиграем на тяхната игра... В крайна сметка сами си забиват автогол.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Yaya

• 2265
« Отговор #7 -: Октомври 17, 2013, 10:15:33 am »
С теб, Сатин, сме от една порода  ;D - Луните ни се управляват от Раху, а той дава по-изразена независимост, но и променливост също (не в смисъл на лабилност). Нека пробват да ме контролират - обикновено удрят на камък, макар че привидно мога и да се поддам, за да поиграем на тяхната игра... В крайна сметка сами си забиват автогол.

Лили, при мен Раху съмпада с диспозитора на Луната. Може ли да се счете твърдението ти вярно и за мен?

А Шопенхауер

*

Cancer

• *
  • 108
« Отговор #8 -: Октомври 17, 2013, 11:14:12 am »
Моята Луна е водна, обаче е аз съм забелязала такава тенденция, Плутон в 1-ви дом, квадратура със Слънцето. По природа съм много свободолюбива, искам да си правя каквото си искам  :P обаче се съобразявам с човека до мен и гледам действията ми да не засягат или нараняват другите. Обаче в личен план винаги са искали да ме контролират, оттам започвам да се чувствам обсебена и ограничавана, а това обикновено ми действа пагубно в отношенията, защото не търпя някой да ми държи сметка или  да ми дава тон в живота.
"Каквато и да е причината, аз не мога да угася пламъка, който бушува в мен. Мога само да горя с него или да го оставя да ме изгори."

*

Lillie

• 30532
« Отговор #9 -: Октомври 17, 2013, 11:23:08 am »
При мен работи принципа остави ме да правя каквото си искам и така ще направя това което ти искаш или което трябва да се направи, защото съвестта ми непрекъснато върви след мен и ме удря по главата ;D

Същият принцип важи и при мен - не ме следи, не ме подозирай, не ме контролирай и няма да злоупотребя.
Но колкото повече някой се опитва да ми наложи неговото, толкова повече се заинатявам, правя напук и се запъвам като магаре на мост.  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #10 -: Октомври 17, 2013, 01:17:43 pm »

Кои хора искат да упражняват контрол над другите? Само Плутон ли е виновен?

Или ние сами ги предизвикваме да ни мачкат? И успяват ли?
      Според мен главния виновник е Плутон. Подчертана Плутонова тема в хороскопа,в аспект към лични планети и към у1,на АЦ/МЦ. Сатурна също не е цвете за мирисане но по-скоро има афинитет към психологическия тормоз,въпреки че обикновено и той изиграва своята роля особено при по-дълги взаимоотношения.

Синастрията също може да даде отговор за такива отношения,но съм забелязала,че в повечето случаи и в двете карти има такива показатели .Нали се казва,че подобното привлича подобно.След това трябва да се вземе в предвид хората учавстващи в тези отношения на какъв етап на осъзнаване са и кой как ще проявява тези черти.Ако все още сме парализирани от собствените си психологически сакатлъци ще се опитваме да не изпускаме власта от ръцете си ,защото тя ни дава измамно чувство,че сме някой.
       Мисля,че обяснението за разликата между авторитетния и авторитарния човек може до някъде да доизясни това ,което искам да кажа а то е ,че авторитетния човек знае ,че е силен и не е нужно да демонстрира това по друг начин.Той излъчва тази сила ,излъчва равновесие,баланс,докато авторитарния човек не е намерил своя център,своята сила,своето щастие вътре в него.Не е разбрал,че може да бъде господар единствено на себе си.

И да,смятам,че ние самите сме си донякъде виновни някой да се опитва да властва над нас,защото все още не сме намерили щастието и силата вътре в нас, това сме го излъчили някъде в пространството и сме привлекли точно такъв тип хора.
Слънце Близнаци,Луна Телец,Асц Дева,Венера и Марс в Рак

*

Lillie

• 30532
« Отговор #11 -: Октомври 17, 2013, 01:40:47 pm »
По Сатурн е психотормозът, в основата на който може да стои желанието да си "авторитет" за някой, да го доминираш и превъзхождаш, да му покажеш, че "струваш" повече от него.

Докато по Плутон е по-фината форма на контрол и тук стоят други мотиви, сред които е желанието да му проникнеш в душицата, да го погълнеш и асимилираш, да го "четеш" като отворена книга.

И двамата не са цвете за мирисане, но при Сатурн като че ли винаги има претенция за превъзходство, която контролиращият се стреми да ти наложи.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #12 -: Октомври 17, 2013, 01:44:57 pm »
Да, огнена Луна съм. Но, мислиш ли, че аз мотивирам повече за контрол, отколкото някоя по-податлива водна Луна? На мен Слънцето ми е водно, но в картата имам почеве огън от огнените...

Колкото до ангажиране на вниманието с някой, като огнена Луна сматам, че човек сам решава с какво да се ангажира.
Това обаче не изключва желанието да си в симбиоза с някой. Аз съм забравяла себе си. И никога не стигам до обиди, ултиматуми, унижение на другия - АЦ Везни.

Колкото до цитата ти, ще ти отговоря пак с цитат - Не се превръщай в "нищо", само за да станеш за друг "всичко".

И все пак, всичко си има изключения - съпруг, деца....
Темата беше подтикната от това, че от човек бях наречена потайна и прикрита само защото не намирам за нужно да си изплаквам майчиното мляко пред него. А той е човек, който иска всичко да знае, да се меси във всичко и да има контрол над ситуацията. И, като видя, че го губи, започна да изнудва и заплашва.

В общи линии, може би разликата е в това дали възприемаш другия като способен да има и лично пространство, собствен вкус и пр. Изключвам ситуациите, когато си обвързан с друг човек и трябва да се съобразявате.

Да се включа като огнена Луна.
Ангажирането на вниманието при желанието за контрол от страна на друг човек е не толкова ангажиране, колкото обсебване. Другият иска цялото внимание, и ако не се получи, има ... неприятни прояви.

Аз не понасям да ме контролират, да ме разпитват, и без друго си правя, каквото си искам. И, Yaya, не е свързано това мое светоусещане с наличието на семейство и деца. Имам семейство и деца, но чувството за свобода и независимост не ме напуска никога. Мога да посветя ден и нощ на тях, доброволно и всеотдайно, но не понасям граници, или още по-малко да ми дават съвети.
Имам Плутон квадрат Слънце и Слънце тригон Уран. Не понасям никакви опити за манипулация и лично аз съм приела принцип за себе си да не използвам манипулация съзнателно.

Освен всичко, приемам, че всяко обсебване е проява на слабост и ниско самочувствие. Рачешкото ми Слънце е много обсебващо по презумпция, и чувството за собственост го владее, но аз се опитва да надделея като цяло. ;D

*

Yaya

• 2265
« Отговор #13 -: Октомври 17, 2013, 02:21:14 pm »

Да се включа като огнена Луна.

Аз не понасям да ме контролират, да ме разпитват, и без друго си правя, каквото си искам. И, Yaya, не е свързано това мое светоусещане с наличието на семейство и деца. Имам семейство и деца, но чувството за свобода и независимост не ме напуска никога. Мога да посветя ден и нощ на тях, доброволно и всеотдайно, но не понасям граници, или още по-малко да ми дават съвети.
Имам Плутон квадрат Слънце и Слънце тригон Уран. Не понасям никакви опити за манипулация и лично аз съм приела принцип за себе си да не използвам манипулация съзнателно.

Освен всичко, приемам, че всяко обсебване е проява на слабост и ниско самочувствие. Рачешкото ми Слънце е много обсебващо по презумпция, и чувството за собственост го владее, но аз се опитва да надделея като цяло. ;D

Аз си мислех, че не е присъщо на огнените Луни. При мен това е от Уран - като У4, като квадратиращ Марс (У7) и СЛВ. Значи, желанието ни да не сме целенасочено контролирани от другите, ги кара да ни контролират.  :rolleyes: Еми, не става, аз си взимам шапката - и да ме няма... Така някой може камо да ме настрои срещу себе си. Иначе и сама мога да му се оставя в ръцете, но да е свободната ми воля да го правя.

А Шопенхауер

*

Asol

• 4140
« Отговор #14 -: Октомври 17, 2013, 02:25:13 pm »
       Мисля,че обяснението за разликата между авторитетния и авторитарния човек може до някъде да доизясни това ,което искам да кажа а то е ,че авторитетния човек знае ,че е силен и не е нужно да демонстрира това по друг начин.Той излъчва тази сила ,излъчва равновесие,баланс,докато авторитарния човек не е намерил своя център,своята сила,своето щастие вътре в него.Не е разбрал,че може да бъде господар единствено на себе си.       

:08:

Контролът над другите е проекция на вътрешната несигурност, че нещо няма да се получи според личната схема.
Случва се така, че именно тези, който обичат да властват и да дават насоки на другите, не търпят това върху себе си т.е. и им се натриса някой авторитарен да видят какво е.  ;D
« Последна редакция: Октомври 17, 2013, 02:33:28 pm от Asol »

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #15 -: Октомври 17, 2013, 03:00:30 pm »
Желание и воля за контрол имат слабите хора.
Силния човек няма необходимост да контролира другите.
Винаги съм била обект на подобни желания. И в емоционален и в житейски план.
Луната ми е в Телец и е изключително хармонично аспектирана според тропическия зодиак.
По сидерал попада в една от накшатрите характерни с активността си и желанието за комфорт не само от материална гледна точка...,а и в отношението си с другите.
Забелязала съм обаче , че хората , които имат желание да налагат контрол са изключително несигурни в себе си.

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Enigma

• **
  • 1077
  • http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://hotnews.
« Отговор #16 -: Октомври 17, 2013, 03:28:00 pm »
Да разбираме ли тогава, че често се случва и контролиращият и контролираният да имат аспекти с плутон, сатурн...отделно, и в синастрията им?
Значи-си дължат нещо. Първият тип все ще си намери майстора някога, а вторият е израснал над манипулацията, тоест-научил е урока? И не само-след такива неща, човек става наистина силен, психологически цялостен. Това- в полза на "жертвата".
Аз преди време друго си мислех, наведе ме на тази мисъл някоя книга, не помня коя-значи примерно един сатурн в синастрията може да го изигрие и  по-младият  незрял дори. Защото това са едни принципи, архетипи, мисълформи/влиянията на планетите/ и коя личност как се справя с урока, не може да определи хороскопа. Естествено, малко хора работят на високо осъзнато ниво-върху мислене, характера си, тоест не е общо правило.
Или пък-синастрия с двойно подчертаване на планетен принцип-имаме минусови и плюсови черти на този аспект. В съвместните отношения  единят тип избира позитивната страна, значи-другият има избор, докато е напрегнато, коя позиция ще вземе. Ако и двамата извадят най-доброто, което може и да е чрез сълзи, тогава нещата са отработени и започват нов етап, начало...Ей тъй си изфантазирах сега на ретросянката ;)

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #17 -: Октомври 17, 2013, 04:37:56 pm »
Луната е основния фактор при контрола. Емоцията е от основно ззначение...както и Меркурий.
Сатурн-ограничение
Плутон-манипулация
Луна-манипулация и емоция
Меркурий-контакта

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

sladurkata

• **
  • 1504
  • Риба въдичар
« Отговор #18 -: Октомври 17, 2013, 06:50:06 pm »
Манипулациите по сатурн засягат начина по който се виждаш и начина по който те виждат другите (сатурн управлява мунданен 10ти), манипулациите по плутон дълбаят по-навътре. Карат те да изпиташ и преживееш цялата мръсотия, на която е способна човешката душа. Ако вече си я изровил така или иначе, плутон не би успял да те манипулира въобще.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #19 -: Октомври 17, 2013, 06:55:43 pm »
На мен сатурновите са ми най-гнусни, защото там има и вменяване на вина, и на чувство за малоценност (проекция на сатурнианеца). А за Плутон ще се съглася със Сладурката - ако си наясно с авгиевите си обори и със слабите си места (и не се страхуваш да ги признаеш и приемеш), плутонианецът няма да успее, а може би дори няма да иска да те манипулира. Аз лично хапя най-жестоко, когато видя, че човек е потънал в проекции и не вижда по-далеч от носа си и егото си, като същевременно се опитва да вмени своите психологически комплекси на другите.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.