Здравей Гост

Разтълкуване на сън!

• 3040 Отговора
  • 540467 Прегледи
*

Morena

• *
  • 199
Re: Разтълкуване на сън!
« Отговор #2740 -: Септември 14, 2013, 09:30:40 pm »
Сънувам, че се явявам на изпит, който всъщност взех миналата седмица. Изпитващият обаче беше жена, писа ми двойка,  :( след това си тръгнах разплакана от университета.

*

venerra

• **
  • 1416
    • http://hristu.net/
« Отговор #2741 -: Септември 14, 2013, 09:50:55 pm »
Благодаря ти,Венера  :blink: Стана ми ясно,пък и ако плачеш насън,май е хубаво
и плача на сън си има психологическо обяснение - така се освобождава натрупаното от деня емоционално напрежение.
Направи живота си такъв, какъвто го искаш, за да му се насладиш напълно.
Погледнеш ли навън, мечтаеш, погледнеш ли навътре - пробуждаш се. - Карл Юнг

*

sladurkata

• **
  • 1504
  • Риба въдичар
« Отговор #2742 -: Септември 21, 2013, 07:28:16 am »
Сънувам, че имам рожден ден. Вървя към къщи (в съня ми това е един от блоковете, където съм живяла като ученичка) с мъжа, в който бях влюбена, но той донякъде приличаше на съпруга ми.
Качихме се в асансьора и там бяха организаторите на партито за моя рожден ден, което се оказа голямо, имаше много хора, веселба. Аз в действителност никога не съм правила чак такъв купон за рожденния си ден.

*

Uran

• 6041
« Отговор #2743 -: Септември 21, 2013, 11:09:50 am »
Сънувам, че имам рожден ден. Вървя към къщи (в съня ми това е един от блоковете, където съм живяла като ученичка) с мъжа, в който бях влюбена, но той донякъде приличаше на съпруга ми.
Качихме се в асансьора и там бяха организаторите на партито за моя рожден ден, което се оказа голямо, имаше много хора, веселба. Аз в действителност никога не съм правила чак такъв купон за рожденния си ден.

Предстои ти успешна година.
 Асансьорът издигаше ли се? Ако- Да, то това е потвърждение на горното. :)

*

venerra

• **
  • 1416
    • http://hristu.net/
« Отговор #2744 -: Септември 21, 2013, 06:12:41 pm »
изпитваш потребност от  специално внимание, признание и значимост от страна на околните. търсиш доказателства, че някой държи на теб и си важна за него.
Направи живота си такъв, какъвто го искаш, за да му се насладиш напълно.
Погледнеш ли навън, мечтаеш, погледнеш ли навътре - пробуждаш се. - Карл Юнг

*

sladurkata

• **
  • 1504
  • Риба въдичар
« Отговор #2745 -: Септември 21, 2013, 08:19:58 pm »
Благодаря ви!

*

3apa

• **
  • 829
  • Няма истина, която да боли повече от лъжата...
« Отговор #2746 -: Септември 23, 2013, 05:49:10 am »
Сънувах доста гаден сън, като усещане. Първо пътувах в някакъв влак-стрела, в който ми звучаха гласове от всякъде и полудявах вътре, но не можех да изляза. След това се озовах в офис-сграда и махнах батерията от някакво музикално устройство, което с мелодията си ме побъркваше, но най-на края спря да звъни. Бях в коридора и се появи един познат, помоли ме да бъдат в офиса в понеделник, за да посрещна някакъв политик. След това дойде и жена му и тръгнахме към асансьорите, голяма блъсканица, но в първият от тях се качихме тримата с едно дете. До като стигнем до долу, детето се беше превърнало в доктор и се появи и санитар. Спирайки асансьора, излетях с 200 навън, те тръгнаха в обратната посока. Последно си махнах някакви тапи за уши и се събудих.

Предполагам, че описва трудната ситуация, в която попаднах вчера с въпросното семейство. Но дава ли съня изход от нея?

*

3apa

• **
  • 829
  • Няма истина, която да боли повече от лъжата...
« Отговор #2747 -: Септември 24, 2013, 08:34:39 am »
И тази нощ сънувах влакове и гари. Искам да се отдалеча от някаква ситуация ли? Помогнете с тълкуванията, моля!

*

Lillie

• 30532
« Отговор #2748 -: Септември 29, 2013, 01:51:56 pm »
И при мен се завърнаха сънищата с транспортни средства.

Тази нощ сънувах как с някакви куфари се качвам в автобус... Майка ми ме съпровождаше - уж щяхме да потегляме заедно, но когато се качих в автобуса, тя изчезна. Сякаш само ме подмами да се кача.
Автобусът бе с повече удобства, модерен и комфортен - приличаше на онези, които пътуват на по-далечни разстояния. Само си спомням, че седнах на първата редица, отпред беше седалката на шофьора... Автобусът бе почти празен и бях сред първите пътници, които се качват в него.

« Последна редакция: Септември 29, 2013, 01:56:24 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #2749 -: Октомври 01, 2013, 03:57:25 pm »

Тази нощ сънувах как с някакви куфари се качвам в автобус... Майка ми ме съпровождаше - уж щяхме да потегляме заедно, но когато се качих в автобуса, тя изчезна. Сякаш само ме подмами да се кача.
Автобусът бе с повече удобства, модерен и комфортен - приличаше на онези, които пътуват на по-далечни разстояния. Само си спомням, че седнах на първата редица, отпред беше седалката на шофьора... Автобусът бе почти празен и бях сред първите пътници, които се качват в него.
хм...щом споделяш съня си в тази тема,значи не споделяш мнението на Зигмунд Фроид , че "в основата на всички съдържания на сънищата е изпълнение на желание и че причината за появата на съня винаги може да се намери в събитията от деня, предхождащ този сън",а по- скоро споделяш идеите на Ерих Фром.Той смята, че "в древни времена тълкуването на сънищата е било неотделима част от живота на хората, които са познавали този символичен език, но впоследствие са го забравили. Като примери за своята идея дава тълкуването на сънищата от страна на Йосиф към братята му и египетския фараон, истории описани в Библията."
Интересното при твоите сънища е ,че при повечето от тях присъства образа на маика ти.това наистина ме озадачи и реших малко да се поразровя тук,там и се натъкнах на много интересно интервю  на известната психоложка Мадлен Алгафари на тема:" Сънищата ни изпращат послания. Как да ги тълкуваме?" ще цитирам  части от това възлюбопитно интервю,които може би дават отговор на твоята мистерия,а именно- защо толкова често сънуваш майка си?

- Какво трябва да знаят хората, за да си тълкуват правилно сънищата?

- Хората често не знаят, че при интерпретирането на един сън не е задължително участниците в съня да бъдат самите себе си. Да речем, че сънувам баща си. Това не означава непременно моя баща, а може да е онзи аспект от мен самата, с който аз го олицетворявам и свързвам. Ако го асоциирам със страхотно търпение примерно, сънувайки баща си, може би аз сънувам „търпеливата Мадлен”. То е като в приказките, където всички герои са аспекти на един и същ човек. Например юнакът е доброто в нас, което побеждава негативите и обезглавява пороците в образа на ламята. Баба Яга и Пепеляшка също са аспекти на един и същ човек. В този смисъл интерпретирането не е много просто. Едно буквално и повърхностно тълкуване често вкарва хората във филми, които нямат нищо общо с истината. Истината на съня е друга. Там не говорим за логиката на рациото.

Защо някои хора сънуват повече от други?

- При по-голямо емоционално напрежение или трамватични преживявания, възможно е сънят да бъде като компенсация, да стане арена, на която да се разрешават някакви конфликти, които наяве не са разрешени. По-емоционалните хора сънуват повече в напрегнати моменти от живота си. Разбира се, сънят е свързан и с това, което се случва наяве, но ние не виждаме връзката, защото езикът наяве говори конкретни неща, а сънят говори със символи и метафори. Затова по време на психотерапия се работи с т.нар. сънуване с отворени очи. Това са техники за визуализация. Когато човек се опита да остави въображението си без юзди и само го следва, за да види какво ще се появи на екрана на съзнанието му, образите след това може да се интерпретират. На хората, които казват, че изобщо не могат да сънуват, са им много полезни такива визуализации.

- Тоест, сънят иска да ни говори и да ни изпраща послания за нас самите, така ли?

- Със сигурност, разбира се. Затова, когато се работи със сънища, директно можем да разберем по-истинни неща за себе си, отколкото, когато работим с разума си. Разумът ни е пълен с много универсални неща – канони, правила, морално-ценностни кодекси, които са привнесени отвън и които си приличат за повечето хора по света. Ние се отъждествяваме с тях и губим в голяма степен своята индивидуалност, която в съня може да изплува. В съня сме винаги честни и истински. Там няма роли и лицемерие. Въпросът е да се разбере посланието, което не винаги е възможно. Понякога сънят представлява една буквално непреработена през деня емоционална реакция, която през нощта си допробива път. Примерно, имаме една изнасилена жена. Близките веднага казват: „Не се връщай, не го мисли, животът е пред теб, жива си, здрава си, минало е”. Това от гледна точка на близките е много терапевтичен съвет. Истината е, че изобщо не е терапевтичен, защото те капсулират травмата. От една страна, те не искат да я виждат страдаща и си мислят, че й правят добро, но всъщност спестяват на себе си болката да я виждат страдаща. Тази жена има нужда да го разкаже с цялата му гнусотия, да го изживее, да го изхвърли, да отреагира. Ако не го направи, започва да сънува изнасилването. Когато заспи рационалният контрол през нощта, а тази емоция не е отработена, тя избива там, където няма рационален контрол. Емоциите не са ни дадени да си ги колекционираме. Те са да се изразяват. Ние живеем във време, в което има свръхконтрол на спонтанността, а после се чудим защо сънищата ни са странни за нас самите.

Какво значи да сънуваш починали близки?

- По принцип телата ни са едни превозни средства. Вътре в нас близките ни не са умрели. Моят дядо си е вътре в мен и аз във всеки момент мога да си му спомня дори напуканите пръсти, както и да му чуя гласа. Вътре в мен е и Хан Аспарух. Така е. Във вътрешните пространства няма време. То няма и пространства. Там вътре всичко е безкрайно. Сънуването на тези близки е форма на желание за контакт или копнеж, или желание за споделяне. Нормално е, човек може да чувства липсата на някого във физическия свят.

Съдбата има пръст навсякъде и в повечето случаи е среден!

*

Lillie

• 30532
« Отговор #2750 -: Октомври 01, 2013, 04:18:54 pm »
Благодаря, можеш да ми станеш личен тълкувател на сънища (без еротичните  ;D).
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Morena

• *
  • 199
« Отговор #2751 -: Октомври 02, 2013, 12:05:00 pm »
Снощи сънувах много сладко русо момченце на около 2 години. Спомням си , че се катереше по масата и не стоеше мирно на стола, направих му забележка да не прави така, то ме разбра и се кротна, после го взех в скута си прегърнах го и го целунах по главата.

*

Uran

• 6041
« Отговор #2752 -: Октомври 02, 2013, 08:13:06 pm »

Добиваш автономност, Лили. :)

*

Uran

• 6041
« Отговор #2753 -: Октомври 02, 2013, 08:15:21 pm »
Снощи сънувах много сладко русо момченце на около 2 години. Спомням си , че се катереше по масата и не стоеше мирно на стола, направих му забележка да не прави така, то ме разбра и се кротна, после го взех в скута си прегърнах го и го целунах по главата.

Детето е някакъв аспект от личността ти. Дали не искаш малко да му отпуснеш края, но си принудена да бъдеш дисциплинирана?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #2754 -: Октомври 03, 2013, 08:19:53 pm »
Добиваш автономност, Лили. :)

Благодаря, Уран.

Мисля, че водя доста автономен живот - сама в чужда държава, без подкрепа от близки, роднини, приятели и т.н.

Относно психологическата автономност си права, това е бавен и труден процес - да се отделиш от всички травмиращи и неприятни спомени и да ги оставиш в миналото.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #2755 -: Октомври 04, 2013, 10:21:21 am »
Онзи ден сънувах как карам бърза спортна кола, по пътя имаше доста опасни завои, но природата беше красива - приличаше на пътя за южното Черноморие. В реалния живот нямам шофьорска книжка, никога не съм сядала зад волана и по принцип не ставам за шофьор. Може сънят да е свързан с придобиване на самостоятелност (сам вземаш решения) или пък да е нещо фройдистско. Интересното е, че на седалката до мен отново имаше мъж, но карах аз.  ;D

Тая нощ пък сънувах още по-фройдистски сън и се почувствах много неудобно, чудя се как да го тълкувам...
Какво може да означава, ако сънуваш, че правиш секс с мъж, към който дистанционно изпитваш голяма неприязън? Въпросния човек не съм го виждала на живо, но го познавам покрай една моя приятелка, всъщност... това е нейният съпруг, с който взаимно не се понасяме (а не сме се виждали никога). Ужас, срам ме е!  :-[ Интересното е, че сънят беше много приятен, не беше нещо гадно и грубо. И енергията му ми се стори много позната, макар че реално за мен е непознат и нежелан мъж. Струва ми се, че в съня може да съм проектирала върху този мъжки образ потиснати негативни чувства (в реалния живот ми е антипатичен).

Уран, ще ми бъде интересно да чуя твоите тълкувания.  :blink:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

karita

• *
  • 231
« Отговор #2756 -: Октомври 04, 2013, 12:11:12 pm »
Сънувах,че влизам в някакъв хотел,държах нещо голямо навито на руло ,покрай мен подскачаха катерици и плъхове.... :oопитах да ги избегна и успях притичвайки по стълбите нагоре.Рулото ,което държаш ми служеше да се предпазвам от тези животинки ;DСпомням си ,че стигнах до третия етаж и после се събудих.Както е отбелязала вече Уран изкачването нагоре е добре ,но  тия плъхове малко ме плашат

*

Uran

• 6041
« Отговор #2757 -: Октомври 04, 2013, 07:25:36 pm »
Онзи ден сънувах как карам бърза спортна кола, по пътя имаше доста опасни завои, но природата беше красива - приличаше на пътя за южното Черноморие. В реалния живот нямам шофьорска книжка, никога не съм сядала зад волана и по принцип не ставам за шофьор. Може сънят да е свързан с придобиване на самостоятелност (сам вземаш решения) или пък да е нещо фройдистско. Интересното е, че на седалката до мен отново имаше мъж, но карах аз.  ;D

Тая нощ пък сънувах още по-фройдистски сън и се почувствах много неудобно, чудя се как да го тълкувам...
Какво може да означава, ако сънуваш, че правиш секс с мъж, към който дистанционно изпитваш голяма неприязън? Въпросния човек не съм го виждала на живо, но го познавам покрай една моя приятелка, всъщност... това е нейният съпруг, с който взаимно не се понасяме (а не сме се виждали никога). Ужас, срам ме е!  :-[ Интересното е, че сънят беше много приятен, не беше нещо гадно и грубо. И енергията му ми се стори много позната, макар че реално за мен е непознат и нежелан мъж. Струва ми се, че в съня може да съм проектирала върху този мъжки образ потиснати негативни чувства (в реалния живот ми е антипатичен).

Уран, ще ми бъде интересно да чуя твоите тълкувания.  :blink:

Сънят с колата- желания за делегиране на повече отговорности. Стремеж към  динамика и определено- усещане, че сама  управляваш живота си. Не знам как си била в предишните връзки, но в този прозира стремеж за доминация над мъжа, самочувствие, че ти може да си тази, която задава посоката, а той ще бъде просто твой спътник. :)

Еротичният сън, хм, лятото и аз имах подобен- със субект, когото не харесвам. ;D И в моя сън енергията беше страхотна, а секс нямаше- само нежност и то с голям интензитет. Аз го свързвам с промяна на нагласите и поглеждане непредубедено към ситуация, тема, област, по която мнението ти е непоколебимо.
Другият вариант- компенсиращ сън.

п.п.Изобщо не се срамувай от съня си. Много вероятно е да промениш отношението си към човека опознавайки го. Поначало, нищо не е еднозначно. Няма как омраза/антипатия да съществуват извън полярната си противоположност.

*

Uran

• 6041
« Отговор #2758 -: Октомври 04, 2013, 07:27:18 pm »
Сънувах,че влизам в някакъв хотел,държах нещо голямо навито на руло ,покрай мен подскачаха катерици и плъхове.... :oопитах да ги избегна и успях притичвайки по стълбите нагоре.Рулото ,което държаш ми служеше да се предпазвам от тези животинки ;DСпомням си ,че стигнах до третия етаж и после се събудих.Както е отбелязала вече Уран изкачването нагоре е добре ,но  тия плъхове малко ме плашат

Изкачването винаги предизвиква и негативни реакции на околните. Няма как само аплаузи да получаваш. :)

*

karita

• *
  • 231
« Отговор #2759 -: Октомври 04, 2013, 08:27:42 pm »

Изкачването винаги предизвиква и негативни реакции на околните. Няма как само аплаузи да получаваш. :)
Да ,така е Уран,всичко е част от човешката природа.
Благодаря за вниманието :blink: