Здравей Гост

Венера в секстил с Марс

• 25 Отговора
  • 5406 Прегледи
*

АН

Венера в секстил с Марс
« -: Юли 17, 2006, 10:28:47 am »
Време, съвсем подходящо да се занимаем с основната си житейска задача - да се научим да обичаме :)
За целта не е зле да си спомним, че по правило у нас автоматично се задействат разни отдавна усвоени реакции, като направо забравяме, че във всеки момент имаме избор.
Умението да избираме е много важно, а все го пренебрегваме.......Може дори направо да отказваме да му отдадем дължимото значение. Ако са ни правилни реакциите, добре, но ако не са....

А иначе дните са съвсем благоприятни за сътрудничество, преговори, хармонични отношения с колеги и партньори. :)

*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
Венера в секстил с Марс
« Отговор #1 -: Юли 17, 2006, 08:51:51 pm »
Цитат
...у нас автоматично се задействат разни отдавна усвоени реакции, като направо забравяме, че във всеки момент имаме избор. ..

Да, ама не.
Имаме избор, ако сме свободни. Свободни от навиците си.
Ма не сме.
Нали затова е цялата борба, да спрем да се поддаваме на автоматизмите си, да ги заличим и да действаме не съответно т.н. си характер, който всъщност е набор от автоматизми като действия, реакции, отношения и даже мисли; а в съответствие с реалността.
Както казва Ошо-Аз съм безхарактерен, защото аз не действам съобразно характера си, а съобразно и адекватно на реалността.

В Процесинга има много техники за оттърване от тия автоматизми. И една от тях е техниката на бутоните.
Като напипаш бутон, започваш да го натискаш, не да бягаш от него, не да го заобикаляш или игнорираш, а да го натискаш. И така, до изчезване на всякаква реакция.
Примерно виждам аз, че Ан се гневи, като и кажа, че има руса коса и започвам да натискам тоя бутон и да я тормозя с русата и коса, тя подскача, подскача, подскача...и в един момент и писне и реакцията се изтощава. От тоя момент нататък на Ан не и пука цвета на косата и...

Тая техника май е и основната божа техника с неговите уроци. На практика те са често просто натискане на един и същи бутон по хиляди различни начина.

*

АН

Венера в секстил с Марс
« Отговор #2 -: Юли 18, 2006, 02:31:58 pm »
искаш да кажеш, че в процесинга е “клин, клин избива”? – Марсово действие.:)
А рутината и навиците са Сатурнови – искат намерение, а после методично и системно действие. При това без навици не можем.
Обаче ако имаме избор и без да сме свободни от навици, ще избираме поне по-подходящи такива :)
Свобода няма – можем да се стремим към нея в някакво отношение, но тя всякак ще е относителна. Свободата означава да ти заповядва не досегашният навик, а нов:)
В материалния свят има връзки, а в духовния има йерархия – а свобода – малко:)
 И остава да разчитаме да правим верни избори:)
Ако осъзнаваме изборите и ги правим, когато сме осенени от благоприятното въздействие на Марс и Венера, можем да се надяваме, че ще са добри:)
Добрият избор грабва като падаща звезда – повлича те със себе си, защото втори такъв шанс може да нямаш:)

*

kaily

• 5145
Венера в секстил с Марс
« Отговор #3 -: Юли 18, 2006, 10:52:38 pm »
Цитат
искаш да кажеш, че в процесинга е “клин, клин избива”? – Марсово действие.:)
А рутината и навиците са Сатурнови ....

Процесингът има много техники и се подхожда по много различни начини.
Една от техниките е тази на натискането на бутоните.
И не е на принципа клин клин избива.
На принципа на изчерпването на реакцията е.
Вместо да потискаш, точно обратното-изкарваш наяве и почваш да се занимаваш с него, докато и на двама ви писне-на теб и на нещото, и то подвие опашка.
Примерно ако много ти се киха и ти потискаш кихането, процесинга ще те накара да се разкихаш и ще те принуди да кихаш, докато ти писне и на теб, и на кихането.
Техниката е много успешна впрочем.
Аз без да знам съм я правила с клубовете на дира. Помня, че като влязох преди години, подскачах от всяка реплика, речена ми напреки, направо очите ми се наливаха с кръв и бодях като бик червено.
Ама след години натискане на тоя бутон вече ми писна и просто подминавам всякакви реплики, прескачам ги с навити крачоли дъждовно ручейче.
Клубовете изиграха много важна роля в живота ми, просто тия реакции вече ги няма.
Ами ако ги нямаше клубовете, колко живота щяха да ми се натискат тия същите бутони до изчерпване на бичото в мен, а?  <_<

А рутината и навиците се рушат с прикриване...

Цитат
И остава да разчитаме да правим верни избори:)
Един много напреднал в хуанизма мой приятел миналата година каза нещо - Истинските важни избори в живота ми никога не ги правя аз, оставям това на духа.
Та и аз така-от мен се иска да съм нащрек и да чета знаци, другото не е моя грижа.  :rolleyes:  <_<  

Венера в секстил с Марс
« Отговор #4 -: Юли 19, 2006, 02:35:08 am »
Клинг-клинг!
Всичко е любов :))
Това е пожелание! :))

Ом мани падме хум! :)

*

АН

Венера в секстил с Марс
« Отговор #5 -: Юли 19, 2006, 03:02:23 pm »
Цитат
Клинг-клинг!
Всичко е любов :))
Това е пожелание! :))

Ом мани падме хум! :)
ако имаме в себе си любов, бихме могли да я излъчваме и да провокираме любов дори там, където все още я няма :)

*

АН

Венера в секстил с Марс
« Отговор #6 -: Юли 19, 2006, 03:04:54 pm »
Цитат
Та и аз така-от мен се иска да съм нащрек и да чета знаци, другото не е моя грижа.  :rolleyes:  <_<
Може би и големите и малки избори ги правим сами. Може би да не осъзнаваме, кога правим големите.....Ясно е, че не бива да бягаме от избори, отговорности и от реалния материален свят. Трябва да се учим да ги осъзнаваме, контролираме и да ги владеем. Само така може би да можем да се издигнем над тях.:)

*

kaily

• 5145
Венера в секстил с Марс
« Отговор #7 -: Юли 19, 2006, 07:49:51 pm »
Цитат
Може би и големите и малки избори ги правим сами. Може би да не осъзнаваме, кога правим големите.....Ясно е, че не бива да бягаме от избори, отговорности и от реалния материален свят. Трябва да се учим да ги осъзнаваме, контролираме и да ги владеем.
Аз през дългия си жизнен път каквито избори съм направила сама, съм сгрешила.
Логично е.
Умът по логика го докарва винаги до под кривата круша, защото му е дадено да познава само късче от пъзела. А от висотата на това късче перспективата е различна спрямо оная от висотата на битието като цяло и неведомите пътища господни.
Затова карам по усет отдавна.
А това си е живо предоставяне на избора в ръцете на духа, не на ума.
Не бягам от избори, избрах веднъж завинаги-да се оправя духа.
Отговорността е естествено моя.
Така на мен се падат напоследък само задълженията, а на господ-само правата. От което изобщо не страдам даже.

Цитат
Само така може би да можем да се издигнем над тях.
Само като осъзнаеш, че нямаш избор за нищо, освен дали да пръднеш в трамвая, само тогава можеш да се издигнеш над тях.
Ние предполагаме, господ разполага.

*

kaily

• 5145
Венера в секстил с Марс
« Отговор #8 -: Юли 19, 2006, 10:35:47 pm »
...прочее...като оставим настрани общите философии, какво решение си ме затормозила да вземам?... :huh:  

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
Венера в секстил с Марс
« Отговор #9 -: Юли 20, 2006, 01:44:13 am »
Има един чудесен принцип - най-добрият начин да "научиш" нещо е мислейки, че вече го можеш (не случайно е в кавички).

Твърдението за ума обаче е невярно. Предполагам, дочувала си за това, какъв нищожен процент използва стандартно човешкият индивид със среден коефициент на интелигентност (който между другото може да се променя). ;) Причината е в по-ограниченото използване на мисълта и грешните мисловни формули. Повече от 95% от популацията на Земята не използва оптимален мисловен метод, поради което съществуват купища "може би", грешки, заблуди... Човешкото същество е създадено с възможност да разбира цялата Вселена.

Но това като кратка вметка, тъй като излиза от темата, а дори и от предназначението на форума.

поздрави
« Последна редакция: Юли 20, 2006, 02:16:45 am от kmn »

Венера в секстил с Марс
« Отговор #10 -: Юли 20, 2006, 02:29:38 am »
Цитат
ако имаме в себе си любов, бихме могли да я излъчваме и да провокираме любов дори там, където все още я няма :)
ДА :))

А къде я няма? :))

*

АН

Венера в секстил с Марс
« Отговор #11 -: Юли 20, 2006, 02:34:36 pm »
Цитат
А къде я няма? :))
навсякъде я има, но може да е скрита под най-различни маски:)

*

АН

Венера в секстил с Марс
« Отговор #12 -: Юли 20, 2006, 02:35:36 pm »
Цитат
Има един чудесен принцип - най-добрият начин да "научиш" нещо е мислейки, че вече го можеш (не случайно е в кавички).

Твърдението за ума обаче е невярно. Предполагам, дочувала си за това, какъв нищожен процент използва стандартно човешкият индивид със среден коефициент на интелигентност (който между другото може да се променя). ;) Причината е в по-ограниченото използване на мисълта и грешните мисловни формули. Повече от 95% от популацията на Земята не използва оптимален мисловен метод, поради което съществуват купища "може би", грешки, заблуди... Човешкото същество е създадено с възможност да разбира цялата Вселена.

Но това като кратка вметка, тъй като излиза от темата, а дори и от предназначението на форума.

поздрави
Да, като при това сме нещо съвсем различно и от ума си, и от мислите си, и от тялото си – и изобщо няма как да се познаем :) – щуращи се мравки из разни лабиринти:)

*

АН

Венера в секстил с Марс
« Отговор #13 -: Юли 20, 2006, 02:36:41 pm »
Цитат
...прочее...като оставим настрани общите философии, какво решение си ме затормозила да вземам?... :huh:
Тръгнахме от секстил между Венера и Марс, който предполагаше любов и хармония:)
Пък това с решенията е нещо твое подсъзнателно:) Според хороскопа ти, на дневен ред може да са решения относно нещо сбъркано във взаимоотношения или пък подозрения :) – свързва се с квадратурата на тр.Сатурн към наталния Нептун:)  И пак покрай нея изниква въпрос за вътрешната честност:) Ама ако си нямаш такива, значи си нямаш:)

*

Lillie

• 30532
Венера в секстил с Марс
« Отговор #14 -: Юли 20, 2006, 03:56:27 pm »
АН,
за да не се отклоняваме от първоначалната тема, нека я доразвием, как ти се струва това предложение?  ;)  :rolleyes:

Като например, да дефинираме кои са основните и ключови моменти при интерпретацията на различните видове аспекти между Венера и Марс и какви са разликите между:

- секстил, полусекстил и тригон Венера/Марс;
- квадрат, полуквадрат и  квадрат и половина (сескиквадрат) Венера/Марс.

Опозиции и квинконкси не включвам, защото действат малко по-различно...

Някой сигурно ще каже, че принципът на "Венера + Марс" е един - независимо от наличието на и вида аспект между тези две планети (Арес и Афродита), но все пак...?  :o  :)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

АН

Венера в секстил с Марс
« Отговор #15 -: Юли 20, 2006, 04:46:12 pm »
Цитат
АН,
за да не се отклоняваме от първоначалната тема, нека я доразвием, как ти се струва това предложение?  ;)  :rolleyes:

Като например, да дефинираме кои са основните и ключови моменти при интерпретацията на различните видове аспекти между Венера и Марс и какви са разликите между:

- секстил, полусекстил и тригон Венера/Марс;
- квадрат, полуквадрат и  квадрат и половина (сескиквадрат) Венера/Марс.

Опозиции и квинконкси не включвам, защото действат малко по-различно...

Някой сигурно ще каже, че принципът на "Венера + Марс" е един - независимо от наличието на и вида аспект между тези две планети (Арес и Афродита), но все пак...?  :o  :)
доста си е интересно да се движиш по отклоненията :D

Казвай какво си мислиш за дефинициите :)

Сега ще се отлоня пак малко :)  - има една много хубава книга на Пърсиг - с kaily го харесваме :) И Хари го харесва :D Та значи там имаше описано кой и как прави дефиниции и инструкции за сглобяване на шишове за скара, например :D  - идеята е, че никога не бива да забравяме за творческия подход :)  

*

Lillie

• 30532
Венера в секстил с Марс
« Отговор #16 -: Юли 20, 2006, 08:04:47 pm »
Мхм... та значи Венера и Марс са си Венера и Марс независимо от вида връзка  :rolleyes:  :P  :D

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

kaily

• 5145
Венера в секстил с Марс
« Отговор #17 -: Юли 20, 2006, 09:46:02 pm »
Цитат
Тръгнахме от секстил между Венера и Марс, който предполагаше любов и хармония:)
Пък това с решенията е нещо твое подсъзнателно:) Според хороскопа ти, на дневен ред може да са решения относно нещо сбъркано във взаимоотношения или пък подозрения :) – свързва се с квадратурата на тр.Сатурн към наталния Нептун:)  И пак покрай нея изниква въпрос за вътрешната честност:) Ама ако си нямаш такива, значи си нямаш:)
Честност си имам...а сбъркани взаимоотношения си нямам...щото си нямам изобщо взаимоотношения..хм... :(
А си нямам, щото ако се хвана на едно хоро, ще изпусна всички останали, така разчекната между всички столове, но пък Ошо казва, че само който е никъде, може да бъде навсякъде.
ъхъ  :huh:  

*

АН

Венера в секстил с Марс
« Отговор #18 -: Юли 21, 2006, 07:58:40 am »
Цитат
Мхм... та значи Венера и Марс са си Венера и Марс независимо от вида връзка  :rolleyes:  :P  :D
Ако нещо конкретно от теорията те е впечатлило в последно време, казвай:)

Да започнем все пак с теория и по-точно с думите на велик теоретик – Чандра Лал Сингх: “шепа опит струва повече от кола теория”:)
И понеже той наистина е велик теоретик, надали иска да ни подскаже, че трябва да не обръщаме внимание на теорията – по-скоро ни внушава, че теорията трябва да ни е условен рефлекс:)

Та по-конкретно аз бих обобщила въпроса за аспектите така:
1. Гледаме общата звездна конфигурация, в смисъл фона – фонът е много важен:) -различна е една среща за обяд от среща за вечеря:) Вечерните срещи, понякога, предполагат по-различни продължения:)
2. Гледаме рейтинга на планетите в аспекта:
- по знак
- по дом /слънчев и мунданен/
- аспектиране /тук не забравяме, например, че едно Слънце би могло да хвърля аспект към Венера, а Венера да не му отвръща със същото:)/
3. Гледаме конкретно аспекта:
- благоприятен/неблагоприятен
- мажорен/минорен
4. Не забравяме, че всичко това следва да се ползва в конкретен контекст, защото един секстил в един контекст ще е едно, а в друг – друго:)

/пък в случая, с тая тема, аз съвсем конкретно казах, на съвсем конкретен човек, макар и малко неадресирано:), че добрият тон и уважението към хората е признак на сила и мъдрост:)/

*

Lillie

• 30532
Венера в секстил с Марс
« Отговор #19 -: Юли 21, 2006, 10:10:50 am »
Не знам какво толкова ме е впечатлило, просто мислех да пробвам да направя някакво разграничаване, ама то май по-приемливият подход в случая е да се търсят приликите, а не разликите...  :P  ;)  :)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.