Здравей Гост

За аспектите в хорара

• 15 Отговора
  • 3623 Прегледи
За аспектите в хорара
« -: Август 10, 2006, 02:40:36 pm »
Здравейте!
При мен възникват някои въпроси относно аспектите в хорара:
- какъв е орбиса;
- и по-важния - когато едната планета, участваща в аспекта, е ретроградна, това променя ли го от сепариращ в апликиращ и обратно? Да кажем Меркурий на 14 градуса спрямо ретрограден Плутон на 16 градуса като какъв аспект трябва да се отчита - апликиращ или сепариращ, предвид ретроградността на Плутон?
Благодаря ви предварително!

*

Lillie

• 30532
За аспектите в хорара
« Отговор #1 -: Август 10, 2006, 04:03:15 pm »
Движението на планетите и аспектите - апликиращи и сепариращи - се отчитат според по-бързата планета.
Например, в хорарната карта се разглеждат аспектите на Луната - сигнификатор на кверента /питащия/ в сепарация и в апликация, като за тези в апликация се приемат предстоящите аспекти на Луната преди да напусне знака, в който се намира в хорара.
В случая "Moon void of course", тоест "Луна без курс" картата се приема за "нерадикална", същото доколкото знам важи за Сатурн в 7ми дом, хорарен Асц в първия или последния градус на знака или в градусите "via combusta" (изгорения път)... плюс още хиляда подробности, с които не съм особено добре запозната  ;)  :huh:  

Ретроградността на сигнификаторите в хорарната карта вече е друга тема, освен това е прието да се използват планетите от септенера (според класическата традиция) - до Сатурн включително, макар че тук информацията е доста противоречива - случвало ми се е да забележа как едно и също лице казва в някой форум "виж нептуна на Асц /или на Дсц/ в хорара", впоследствие да заяви обаче, че транссатурновите планети не се разглеждат в хорарната астрология...  :blink:  :ph34r:

С подробностите около орбисите не съм запозната, а и почти не се занимавам с хорари :unsure:

Надявам се някой от практикуващите хорарна астрология да се отзове  :)

http://www.ancientsky.com/horary.htm

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
За аспектите в хорара
« Отговор #2 -: Август 10, 2006, 04:09:36 pm »
Цитат
Да кажем Меркурий на 14 градуса спрямо ретрограден Плутон на 16 градуса като какъв аспект трябва да се отчита - апликиращ или сепариращ, предвид ретроградността на Плутон?
Конкретно по този въпрос - аспектът е апликиращ, тоест Меркурий се приближава към ретро Плутон.
Но е възможно и да се отдалечава, ако Меркурий също върви ретроградно, макар че все някога ще има точка, в която ще се срещнат двете планети - Меркурий и Плутон - по пътя на ретроградното си движение. Тук обаче има голяма доза астрономия. Астрологическият смисъл на тези ретроградни "срещи" е повтаряне на уроците, макар и в друга, по-различна форма.

Друг е въпросът вече  дали, както казах, в хорарната астрология се отчитат планетите отвъд Сатурн.

:)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

За аспектите в хорара
« Отговор #3 -: Август 10, 2006, 04:22:10 pm »
Lillie, много ти благодаря за отзивчивостта и бързия отговор, както и за статията!
Все пак, с какъв орбис се отчитат аспектите?
Относно "забраните", тоест случаите, в които не се разчита хорарния хороскоп, Алфи Лавоа в "Хорарна астрология" отрича тези правила и ги нарича "митове", като придава значение на всеки от тях: ако например АСЦ е в първите градуси, според него просто още е много рано да се отговори конкретно на поставения въпрос и т.н.
Между другото, може ли някой да каже откъде да намеря "Християнска астрология" на Уйлям Лили?
Това за използване само на досатурновите планети сега го чувам...  

*

Lillie

• 30532
За аспектите в хорара
« Отговор #4 -: Август 10, 2006, 05:43:35 pm »
Ами понеже не практикувам хорарна астрология, затова споделих само оскъдните си впечатления по въпроса  :unsure:  :huh:

Сещам се, че четох някога някъде подобна интерпретация за градусите на Асц в хорара, може би не съм го дефинирала правилно и оттам нататък смисълът доста се изкривява в контекста на "забрана"  :ph34r:

"Християнска астрология" на Уилям Лилли я има тук-там в нета на английски, но може би ще ти се наложи доста да се поизпотиш с търсачките преди да я намериш  ;)  B)

Надявам се и това

http://www.renaissanceastrology.com/horary.html

да ти е от полза, макар че съвсем бегло погледнато като че ли повече е наблегнато на теоретични разсъждения, а не на практическата част, но не съм го чела внимателно...

NB: А тук

http://www.occultbg.com/viewforum.php?f=8

ще намериш доста линкове към астросайтове, стига да нямаш проблем с използваните там чужди езици  B)
« Последна редакция: Август 10, 2006, 05:45:05 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

За аспектите в хорара
« Отговор #5 -: Август 10, 2006, 06:16:49 pm »
Благодаря!  :)  

За аспектите в хорара
« Отговор #6 -: Август 11, 2006, 04:27:04 pm »
Може ли някой да ми каже август подходящ ли е за теглене на кредити? Родена съм на 21.09.1963г. 20:30 Варна.    Предварително ви благодаря!

*

Lillie

• 30532
За аспектите в хорара
« Отговор #7 -: Август 14, 2006, 09:28:30 am »
Отговор на запитването ти - за най-благоприятния момент да се направи дадено нещо - може да даде елективната астрология.

За финансови въпроси виж тук:

http://www.renaissanceastrology.com/electi...2ndhouse.html#A

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

nkara

• *
  • 172
За аспектите в хорара
« Отговор #8 -: Август 14, 2006, 10:25:52 am »
Цитат
ния Публикувано на August 11, 2006 04:27 pm
Нямаш идеални дни,но 15.08 и 17.08 са приемливи/ще е минимален риска ;) /

*

Lillie

• 30532
За аспектите в хорара
« Отговор #9 -: Август 14, 2006, 10:46:43 am »
И понеже тук си пишем за астрология, би ли аргументирала - от астрологична гледна точка - защо? Почти нищо не разбирам от хорарна и елективна астрология, та ми стана интересно какво точно се гледа...  :huh:  ;)  :rolleyes:
« Последна редакция: Август 17, 2006, 04:09:41 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

nkara

• *
  • 172
За аспектите в хорара
« Отговор #10 -: Август 14, 2006, 05:29:06 pm »
Според елективната карта на Ния за вторник 15 08 Луна в Телец-благоприятно време за всякакви бизнес дела без други отрицатели влияния и за 17 08 Слънце 120градуса спрямо Плутон  един от добрите аспекти в биснес хороскопа.За  17 08 имаме транзит на Юпитер в/у натална Луна с включени 8 и 11 домове -възможна форма за реализация в юридическите дела и 8дом получаване на средства +11 акционерни и финансови дружества/по Кох/.За 15 08 имам колебания,защото имаме транзит /от 3 категория,който самостоятелно се проявява слабо/ Меркурий квадратура с натален Марс /точен/ с включен 2 дом/по Кох/ което е негативни новини свързани с пари или материални ценности. В астрологията противоречия има и всеки да си прецинява,кое е най-доброто за него,но ако не е наложително аз при това положение бих изчакала с тегленията :blink:  :(  :)  

За аспектите в хорара
« Отговор #11 -: Август 14, 2006, 06:04:17 pm »
Много благодаря,че ми обърнахте внимание.Запалих се по астрологията,но всичко още ми е много,ама много мътно.Купих си първи и втори том наМарион Марч и Джоан Макевърс и чета сега.А относно заема-ми спешен е,доста.А сумата е доста голяма и как ще се връща майко мила!
Та си викам да питам и звездите.

*

Lillie

• 30532
За аспектите в хорара
« Отговор #12 -: Август 15, 2006, 09:09:21 am »
Наскоро изтеглихме голям кредит за покупка на недвижим имот без да гледаме какво показват звездите. Нали знаеш, като си на зор нямаш много време да чакаш благоприятния според звездите момент...  :P  :rolleyes:  B)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

За аспектите в хорара
« Отговор #13 -: Август 16, 2006, 08:13:50 pm »
Правилно Lillie, нямам друг избор.

*

Lillie

• 30532
За аспектите в хорара
« Отговор #14 -: Август 16, 2006, 08:41:52 pm »
Ахам... и сега понеже цялото ни семейтво го гази Сатурн в Лъв - я сатурново завръщане, я преминаване през ъглов дом, я някоя опозицийка /и съвпад/ с лична планетка, впрочем дори цяла китка от планети - в перспектива остава само да охкаме и да се чудиме как ще се връща дългът...  :P  :unsure:  :lol:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

За аспектите в хорара
« Отговор #15 -: Август 18, 2006, 09:38:45 pm »
Е браво, уж да не гледам какво ми говорят звездите пък сега да се оглеждам и за Сатурн в лъв!Ама наистина Сатурн ми е в лъв!Това просто не е истина, но и без това всичко свързано с астрология ми е тъмна Индия, така че ще му мисля после.