Док, и аз не искам да споря с теб. Не съм кабалист, просто те провокирах за да чуя мнението ти, но не се получи
Защо разглеждаш Кабала от гледна точка на Библията? Дай своя коментар 
Радвам се да чуя всякакви коментари защото съм някъде по пътя към истината. Мога да чуя непредубедено всякакви мнения и да ги харесам или не. Това ,че съм непредубедена не означава,че за толкова години не съм си изградила един селективен филтър спрямо писаното "знание".
Ако влезем в спор ще се оплетем в слово, а то е присъщо на смъртния ум,свикнал да мери и съотнася всичко. И макар че няма нищо извън Бога,Бог е извън ума, ама аз пак нямам думи за да ме разбереш
2. Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята; да не им се кланяш, нито да им служиш, защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят, а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди.
Не мога да приема в сърцето си този страховит Бог, който ръси наказания или награди. Къде ми е свободният избор в случая? Не казвам, че не спазвам повечето от 10-те му заповеди, но го правя не заради страха от наказанието -Ада или заради обещаната награда- Рая
Мога да се съглася с цитата ти само ако го трансформирам така: Не се кланяй на материята, защото тя е смъртна, не обличай Бога в материя.
За родовата карма - не знам, вероятно съществува такава като наслагване от множество индивидуални карми . Това е обширна тема. В един по-общ план май цялото човечество е от един "джинс"/това е диалектна дума за род/, ама нещо по ми харесва
Док, аз не съм от "киснещите" /не се сърдя/, когато някой не се съгласява с мен, дори и да го прави малко по-буйно. Ако имаш да ме критикуваш давай по-смело
Имаш правото да имаш собствено мнение, независимо дали то съвпада с моето или не 
Valda,така ме провокира,че три пъти се чудя как да започна този отговор

.
Кабалата ми е интересна,но и буди доза страх у мен,имам същите усещания като малко дете ,което е останало само в тъмнината.
Преди години си взех книга с ритуали на Таро,а както ти е известно те са и част от кабалистичното учение,а голямата аркана е и с буквено обозначение.
ГЛУПАКЪТ -АЛЕФ и числото 1
МАГЬОСНИКЪТ-БЕТ и числото 2 и Меркурий
ВИСШАТА ЖРИЦА-ГИМЕЛ и числото 3,а също и с Луната и т.н.
И да се върна отново към книгата и последиците от ритуалите.
Прочитайки обясненията за отпущащи ритуали,ритуални бани и други ритуални прояви,реших да ги направя.
По време на самия ритуал се усещах изпълнен с такава огромна сила и че в мен напира енергия,която е в състояние да преобърне целият свят.
Когато приключих,ме обхвана страх от случилото се и последиците,до които биха довели тези ритуали ако попаднат на човек,който не е в състояние да владее тази енергия.
Мен и от Бога ме е страх,но изпитвам и огромна обич към него.Библията е една страховита книга по начина по който е написана,но виж как звучат тези слова,ако им предадем малко по-съвременна редакция.
Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята; да не им се кланяш, нито да им служиш, защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят, а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди. Нама нужда да се покланяш на измислени божества,защото имаш мен.Аз те обичам и затова съм ревнив,а също и справедлив.Не престъпвайте заповедите ми,които са за ваше добро,защото от вашите грешки страдат и вашите деца,а тези които следват съветите ми ще живеят добре,защото тези заповеди са изпитани мъдрости.
Когато възприемем факта,че има Бог и че сме негови чеда си спомнете как един родител се заканва на своето дете,че ще го напляска ако не слуша,но от това не следва ,че го обича по-малко.Как един родител държи да изглежда в очите на малкото дете-той авторитета,силата,строгостта,обичта,закрилата и будещия страх,защото ако не е всичко това,той няма да е добрия родител.
И Валда ако Бог ми е дал добри съвети да ми е мирен живота,не съм склонен ,да си търся белята.
Е,не казвам,че като всяко дете не си проявавям любопитството към забраненото,но гледам бързо да се връщам в правия път.