Здравей Гост

Плацидус или Кох

• 5 Отговора
  • 4046 Прегледи
*

Неактивен Марая

• 8015
  • ПРОСТО МАРАЯ!
Плацидус или Кох
« -: Юли 29, 2011, 04:56:01 pm »
Провали ли сте и двете системи? ::)
Имате ли наблюдения...и какви? ::)

Re: Плацидус или Кох
« Отговор #1 -: Юли 29, 2011, 08:36:01 pm »
Използвам Плацидус, вкл. и за хорари, дори ако последното на някой му се стори ерес.  ;D
Наскоро четох, че Кох е "правилната" система за хорари. Какво разбираме под правилна не ми е ясно обаче.
Наистина двете системи за домификация понякога дават разлика в куспидите и респ. в техните планети-управители.
За мен няма значение кой каква система използва, но не ми дава мира следният въпрос - не би ли трябвало една система за домификация, използвана в наталната астрология, да дава същия резултат и в хорарната? И ако не дава същия резултат, каква е причината.
И ако някой практикуващ астролог успее да се аргументира защо едната система е приоритетна в наталната, а другата в хорарната, тогава ще съм склонна безпрекословно да се съглася. Но дотук аргументи не чух, защо ли?  ::)
Защото трябва да познаваш достатъчно добре математическата и астрономическата основа на двете системи, за да можеш адекватно да ги сравняваш и евентуално да критикуваш едната за сметка на другата.  А кой ли я познава...? :)

Доколкото ми е известно, от български и руски астролози приоритетно се използва Плацидус в наталната астрология, докато системата на Кох се използва на Запад, приоритетна е в някои школи по астропсихология и повечето им техники (малко познати в българските астрологични среди) се основават на тази домова система.

*

Неактивен Марая

• 8015
  • ПРОСТО МАРАЯ!
« Отговор #2 -: Юли 29, 2011, 08:53:04 pm »
Aз също използвам Плацидус...,но напоследък всяка карта , която заслужи повече вниманието ми я разглеждам и по Кох...
Изумяват ме някои неща.... ???
Доколкото знам немците също са привърженици на Кох.... ::)

« Отговор #3 -: Юли 29, 2011, 09:09:23 pm »
Доколкото знам немците също са привърженици на Кох.... ::)

Има разлика и в географските ширини, не мислиш ли? Затова там по-приложима е домификацията на Кох. Пък и различните астрологични школи си имат стандарти, които се опитват да наложат. Има и школи, които не признават нищо по-различно от това, което те преподават. Такава например е OEG (Österreichische Astrologische Schule), доколкото ми е известно.
Що се отнася до използването на системата на Кох в хорарната астрология, отговорът трябва да е ясен (за този, който си прави труда да мисли, а не само да чете  :)).
Повечето учебници по хорарна астрология са написани от англо- и немскоговорящи автори и впоследствие се превеждат на български. Нормално е астролозите, които са ги написали, да дават приоритет на тази система, ако тя масово се използва в тяхната страна.
Примерните хорарни карти, които са дадени в тези книги, също не са построени с български координати.
И така тази система автоматично се пренася в хорарната астрология в България и се обявява за правилна. Само защото в западните учебници, които се четат от бг астролози, всички примери се разглеждат по Кох.  ???

Ако сте обърнали внимание, в книгата "Астрология, карма и трансформация" авторът Ст. Аройо също споменава, че анализите си е правил по Кох.  Защо тогава не разглеждаме наталните карти по Кох, а предпочитаме Плацидус? Парадокс...

Гледала съм си картата и по Кох, наистина се явява разлика в куспидите. И тази разлика е от значение, ако дадена куспида се намира на границата между два знака или ако има куспидни планети, близо до върха. При мен всички куспидни планети преминават в следващия дом, с изключение на Марс, той е ъглов.
Но системата на Плацидус от своя страна позволява да се разглежда дадена планета, разположена на броени градуси от върха на следващия дом (до 5 гр.), в двата дома - и в дома, в който реално се намира, и в следващия. И в практиката съм забелязала, че куспидните планети често работят в двата дома, не само в единия.

*

Неактивен Марая

• 8015
  • ПРОСТО МАРАЯ!
« Отговор #4 -: Юли 29, 2011, 09:14:51 pm »
Факт...и то неуспорим...До 5* ги разглеждам и в двата дома....И има нюанси...Може би и не случайно попадат там...За мен това са основни планети за разглеждане....,както и тези , които попадат точно в средата на дома....
КОХ ми е интересен по отношение на прогресивните карти.... ::)...
Аз също гледам хорарите по плацидус...,макар , че не си падам по хорарите.... ;D

« Отговор #5 -: Юли 29, 2011, 09:21:41 pm »
Пробвала съм да разглеждам дирекции и прогресии по Кох, но не видях задоволителен резултат, докато по Плацидус си работят и дават събития. Добре, че поне ъгловите куспиди не мърдат, независимо от предпочитаната домова система.
А куспидни планети имам доста - Нептун, Марс, Слънце и Хирон.