Да - и моята мечта е да оттегля - както казваш - ама не става :)как да се оттегля от опашките по институциите,по болниците,по съдилищата,по пътищата,как да се оттегля от бюрокращината,от шуробаджанащината,от рушветчииството,от безхаберието от Апатията във всичко до което се докоснеш в тази държава,как да се оттегля от мрачните,озлобени хора по улиците,магазините,трамваите?
Оттеглям се като стоя в този форум - с надеждата планетите да ми поднесът приятно преживяване и подарък - така се оттеглям 
Ами да - разбирам те... Нали всички ние живеем този живот и се докосваме до всички неща, които споменаваш...
Въпросът според мен е в гледната точка.
За да достигнем до правилната такава, която да ни даде онзи баланс, при който нито опашките, нито простащината и злобата да ни влияят, първо трябва да се оттеглим, както казваш..., но, дълбоко вътре в себе си.
Когато там изградим устойчивост, увереност и само любов - без да обвиняваме околните за нищо (визирам обикновени хора, политици, държави, планети и пр.) тогава е все едно къде живеем и с какво сме заобградени.
Повярвай ми - от собствен опит го казвам - и в "по-цивилизованите" страни злоба, безхаберие, грубост и несправедливост ще намериш толкова, колкото и тук.