в много форуми има дискусии на тема "фактори за астрология", но в нито един не съм видяла "фактори забраняващи астрология" - дали изобщо има позиции, които да подсказват, че човек не бива да се занимава с астрология, поне не и задълбочено, правещ прогнози, анализи - едно е да се използва астрологията като метод за усъвършенстване, анализ, израстване, но друго е когато вреди - дори и на нас самите
Според мен ако съществуваха такива фактори, те биха влезли в противоречие с концепцията за нивото на еволюционно развитие на всеки един човек. Един аспект в натала може да се прояви по различни начини в зависимост от човека и неговото личностно развитие.
Иначе съм чела и такива "кармични" забрани, между другото, от същата личност, която индиректно визираш по-горе. При това заявени с доста категоричен тон, нетърпящ възражения.
"Меркурий в Овен - не става
Меркурий в опозиция или квадрат с Плутон - не става
Меркурий на еди какво си разстояние от Слънцето - не става".
И май само нейният ставаше.

Хубаво е да се прави разлика между астролози-теоретици и астролози-практици, първите обикновено се вземат много насериозно, по превземките ще ги разпознаете.
Иначе във ведическата астрология има редица показатели, по които се определя дали роденият може да стане астролог. Има обаче разлика между "джйотиша" и "просто астролог". Показатели дали роденият може да стане джйотиша се търсят и в навамша, тя трябва да даде потвърждение. Ако такива липсват, но има показатели за интерес към астрологията в западната карта, роденият може да се занимава с астрология, да я практикува, но да е неспособен да усвои и практикува Джйотиш шастра.