Здравей Гост

Архетиповете и астрологията

• 14 Отговора
  • 2871 Прегледи
*

Неактивен Fairy

• 1949
  • емоция :)
    • poznanie.net
Архетиповете и астрологията
« -: Октомври 27, 2011, 09:07:42 am »
Архетип (от гръцки ὰρχέτῦπος, означаващо модел, пример) в психологията е модел на обект, личност или начин на поведение. Понякога терминът се използва със значението на стереотип, а в други ситуации може да означава аналогична гледна точка.
Героят

Понятието е въведено в психологията и културологията от Карл Густав Юнг – създател на аналитичната психология. Зигмунд Фройд говори за 2 нива на психиката – съзнание и подсъзнание, а Карл Юнг – за четири: съзнание; подсъзнание, Лично несъзнателно, Колективно несъзнателно. Последният пласт съхранява универсални културни представи, архаични представи. Те принадлежат на цялото човечество и имат колективна природа. Именно този колективен основен образ той нарича архетип – „нещо ясно изразено, точно определен порядък с архаичен характер, както по форма, така и по смисъл. Архетипът съдържа митологични мотиви.” К. Юнг

но стига с теория :)
Правило ли ви е впечатление, че около себе си имате определен брой архитипове - хора, поведение, излъчване? (архетиповете при събитията е друга страна на темата). Как се откриват те в натала? Какви транзити определят "викането" на определен тип архетипове? Какви хора привличате вие?  ;)

*

Неактивен Марая

• 8015
  • ПРОСТО МАРАЯ!
Re: Архетиповете и астрологията
« Отговор #1 -: Ноември 01, 2011, 01:13:25 am »
Откривам ги като цяло около  топли - сухи , студени - сухи , топли - влажни , студени-влажни ...
Или общо 4 типа..,които от тук нататък разделям на 12...По принцип АСЦ-то дава архиетипа в астрологията...,но според мен не е достатъчен...Тук следва да обърна внимание и на МЦ...,който за мен е основен по отношение на архиетипа в обществото...
От гледна точка на психологията става дума за маска или  публичното ни лице.... взаимоотношенията ни с другите , както и  многото роли, в които влизаме в съответствие със социалните ни взаимодействия.....
Сянката или тъмната..... невидимата  страна на личността ни , в която се  съдържат собствените ни социално неприемливи сексуални и агресивни импулси, аморални мисли и страсти...Казано иначе  АСЦ /ДСЦ ,МЦ/ИЦ...
Планетите управители+мунданните управители на кардиналния кръст...Тук особено присъствие има и Луната или невидимата и тъмна част....И все пак не бива да забравяме...,че ние сме тук с цел развитие...всичко тече...всичко изтича...

Въобще това е една много философска тема и ми се иска...да я развием....

http://www.youtube.com/watch?v=pRpeEdMmmQ0&feature=related

И малко шега...,но много ме изкефи тоя архиетип... ;D

« Последна редакция: Ноември 01, 2011, 01:43:31 am от Марая »

*

Неактивен Fairy

• 1949
    • poznanie.net
« Отговор #2 -: Ноември 01, 2011, 07:42:18 am »
темата наистина е интересна - тя е един бонус към опита ни спрямо хората, с които комуникираме, често срещането на повтарящи се архитипове ни говори за пропуск при обработката на нещо и може би ще се сблъскваме точно със същите типове докато не си научим урока (или ако имаме минорен аспект де).

*

Неактивен Asya

• 548
« Отговор #3 -: Ноември 04, 2011, 12:51:37 pm »
По отношение на ахретиповете мога да споделя личен опит по отношение на мъжете в живота ми. От ранна младост до определен момент все привличам един и същи тип мъже, които също ме привличат/привличаха/. Мъже,  които ми образуват много нерви, властни, силни, но и нервни, избухливи и определено на моменти опасни.Това може би ми от Плутон и многото планути в Скорпион, барабар с Венера-та. Като тегля чертата,  голяма грешка е бил контактът ми с тях, ама я се опитай да заповядаш на сърцето си.. След N на брой житейски уроци, спрях да се влюбвам и контактите ми с мъжете се ограничиха до приятелство или секс/или двете/, но вече и мъжете са други - не ми образуват нерви, сладурчета са, но не ми е трепвало сърцето от години. А иначе съм много емоциално личност, чак прекалено, бих казала. И бях много влюбчива. Та наистина си мисля, че се срещаме с определни архетипове през живота си, докато изкупим някаква лична карма и  научим определени житейски уроци, после сякаш съдбата ни пуска от лабиринта и почваме да ковем нова карма.

*

Неактивен milla_m

• 1060
« Отговор #4 -: Ноември 04, 2011, 06:48:43 pm »
 И при мен все едни такива каквито са на Ася. Ама търся причините, че нали срещаме такива да ни отразяват. Сега работя в насоката да не се нервя. И си овладявам карето  Марс/ПлутонУран. Ама много трудно де . А пък много интересно , защо където се появя открай време някъде до някой мъж и нещо се случва с майка му. Ама не ги разболявам аз ;D ,помагам психически, обаче е като закон. ;D  Все решавам някакви проблеми в тая насока, техни ::)
Иначе от липса на приятели от двата пола не се оплаквам.   Винаги съм имала подкрепа на приятелки. Точно, като, че ли изкупвам някаква карма само с мъже.
 :)
СМИРЕНИЕТО Е ЕДИНСТВЕНОТО НЕЩО, КОЕТО ДЯВОЛЪТ НЕ МОЖЕ ДА ИМИТИРА.

*

Неактивен Марая

• 8015
  • ПРОСТО МАРАЯ!
« Отговор #5 -: Ноември 04, 2011, 07:44:51 pm »
Имаше една страхотна песен....Все попадам на неподходящи.... :P

http://www.youtube.com/watch?v=D0PdtkgyAoc

;D ;D :P ;D

*

Неактивен Asya

• 548
« Отговор #6 -: Ноември 04, 2011, 07:48:02 pm »
:) Точно тази песен не  еза мен! Нямала съм гадже, на което да не мога да звънна по всяко време - т.е. всички са били необвързани. Виж, имало е случай моето гадже да е по-малко от това на дъщеря ми, но това е друга тема!:)

*

Неактивен Марая

• 8015
  • ПРОСТО МАРАЯ!
« Отговор #7 -: Ноември 04, 2011, 07:56:38 pm »
:) Точно тази песен не  еза мен! Нямала съм гадже, на което да не мога да звънна по всяко време - т.е. всички са били необвързани. Виж, имало е случай моето гадже да е по-малко от това на дъщеря ми, но това е друга тема!:)

За мен е бе.... ;D ;)...аз минах и от двете страни и не е много хубаво....

И това ми е познато....с големината.... ;D...,Пробвала съм го...,но не ми тръпка.... ;D

*

Неактивен milla_m

• 1060
« Отговор #8 -: Ноември 04, 2011, 07:57:56 pm »

Ааааа , хич няма да важи това  , след Ретро Мерка ;D ;D Убедена съм. ;D 

*

Неактивен Fairy

• 1949
    • poznanie.net
« Отговор #9 -: Ноември 04, 2011, 08:02:02 pm »

еххх в този тон моето е малко подбирам, подбирам та на най-гнилата круша :( специалност си ми е  ;D

*

Неактивен Asya

• 548
« Отговор #10 -: Ноември 04, 2011, 08:04:13 pm »

За мен е бе.... ;D ;)...аз минах и от двете страни и не е много хубаво....

И това ми е познато....с големината.... ;D...,Пробвала съм го...,но не ми тръпка.... ;D

Абе не беше лошо,  както се казва "няма любов, няма болка". Имам хубави спомени от този период.  Сама го прекратих при Уранова опозиция.:) Явно най-високата цена се плаща за любовта. Говоря за истинската любов, като в тази песен.

http://vbox7.com/play:9054f0cc

*

Неактивен Asya

• 548
« Отговор #11 -: Ноември 04, 2011, 08:06:45 pm »

еххх в този тон моето е малко подбирам, подбирам та на най-гнилата круша :( специалност си ми е  ;D

Явно сме "шампионки" сме се събрали тук!:)

*

Неактивен milla_m

• 1060
« Отговор #12 -: Ноември 04, 2011, 08:07:19 pm »
 Всичко дето го срещаме е подходящо, човек получава ни по- малко, ни  по -много  от това дето заслужава ;D
Срещаме себе си  ;)

Космос, космос ;D

*

Неактивен Asya

• 548
« Отговор #13 -: Ноември 04, 2011, 08:08:27 pm »
Всичко дето го срещаме е подходящо, човек получава ни по- малко, ни  по -много  от това дето заслужава ;D
Срещаме себе си  ;)

Космос, космос ;D

Това правим!:)

*

Неактивен Asya

• 548
« Отговор #14 -: Ноември 04, 2011, 08:13:14 pm »
Настина срещаме себе си. Ето малко красива поезия за любовта или страха от нея.

Марина, нашите празници ни наказват.
Нашите празници са безмилостни, екзотични слънца.
Те изгряват внезапно и внезапно залязват,
а срамът обгаря  виновните ни лица.

Марина, нашите празници са отломъци
от времената, в които сме били богове.
Любовта е опит да си припомним,
че сме съвсем смъртни.
И не съвсем.

Затова не бива да се разминем така,
както чудото се разминава
с невярващите очи.
Нека една минута се изумим пак!
Нека една минута камбанно да помълчим!

Марина, нашите празници са нашият срам...
Те ни правят велики, а ние ги правим жалки.
Най-страшното не е, че ще остана сам.
Най-страшното е това,
че те обичам малко.