Здравей Гост

Релокация и астрокартография

• 45 Отговора
  • 10804 Прегледи
*

Lillie

• 30532
« -: Март 07, 2007, 03:28:55 pm »
Не знам дали отварям тази тема на "точното място", но се надявам, че ще се намерят ентусиасти да споделят ако не практически опит, то поне отношението си към този така рядко коментиран по бг астро форумите въпрос.
Та въпросът е за предопределеността на човешката съдба и възможността ни да променяме "качеството" на своя живот в строго определени граници. Границите, в които всеки от нас си живее живота, се определят астрологически от кръста на хороскопа, неговите владетели и символичната връзка между Слънцето, Луната и Сатурн /и Лунните възли също/. "Опознай границите си и си живей живота според тях" - така казваше един автор...

Реших да пусна тази тема под впечатление на неколцина статийки за релокация и астрокартография с примери от живота на известни и преуспяли личности. Как след "подходяща" смяна на местоживеене животът им приказно се променя и тръгва в друга, по-благоприятна посока.
Но, както се знае, в живота на "звездите" от шоу бизнеса всичко е PR. По-интересен е въпросът дали и как работи релокацията в живота на един средностатистически човечец, а не медийна звезда. Нима наистина като сменим "локализацията" си, бихме могли драстично да си променим Съдбата, да избегнем някои неща, които Душата е дошла да изживее като опитност тук, в земното си въплъщение? Нима след добре "нагласена" и "манипулирана" релокация наталният хороскоп спира да действа и можем да творим бъдещето си в желаната и изгодна за нас посока?
Засега тези ми въпроси оставаха без отговор, защото просто нямаше как и с кого да бъдат коментирани, а и забелязвам, че въпросът не е от дискутираните по българските астрофоруми. Но ми се струва интересен и бих се радвала всеки желаещ да се включи в темата и да сподели мнението и отношението си към въпроса.

Според мен една кардинална промяна в посоката на съдбата е възможна дотолкова, доколкото е заложена като вероятност в хороскопа. И тук отново излиза на дневен ред въпросът за индивидуалната съдба на всеки от нас и границите, в които ни е дадено да се развиваме. Досега никой не е успял да надскочи възможностите, които са му дадени, но мнозина хора успяват да оползотворят максимално ограничените си възможности и по най-оптимален начин, в точното време и на точното място.
Ако на една Пепеляшка не й е писано да стане Кралица, никой хиронов "супер" аспект или транзит няма да превърне тиквата в карета. А ролята на "добрата фея" се манифестира от Съдбата, единствена и уникална за всеки от нас.

Но да се върнем сега към практическата част на темата в конкретика.
На мнение съм, че всеки трябва да си изживее съдбата такава, каквато трябва да бъде, независимо дали това ще става в Маями, Ница, в някоя тамбовска губерния или в Африка.
Релокацията 'помага' дотолкова, доколкото съдейства или възпрепятства на заложения в съответната сфера в радикса потенциал да се изяви в пълния си блясък или отчасти. Всеки опитен астролог или занимаващ се с астрология би трябвало да е наясно, че в перспектива, по прогностика се реализира само онова, което е заложено като "статичен" /на пръв поглед/ потенциал в наталната карта. Друг е въпросът, че хороскопът е жив "организъм", а не фиксиран, застинал "образ", и непрекъснато търпи развитие и еволюира във времевата динамика.  
А сега няколко думи по същество по темата, като тук засега споделям личните си впечатления. Оставам с усещането, че и Xalia има какво да добави по въпроса, поне от личен опит, за което бих й била благодарна  :)

Основният принцип при релокацията е, че при смяна на местоживеене купсидите на домовете също се изместват, а заедно с тях и кръстът на хороскопа. Някои планети сменят дом, друго излизат по на фокус в картата. Това с особена сила важи за т.нар. "неаспектирани" /по-скоро изолирани или слабо аспектирани/ планети, които при релокация могат да добият особено "звучене" в картата. При всички положения релокираната карта не се разглежда и не действа изолирано, а заедно /и в качеството си на вторична, спомагателна карта/ с наталната. Заложеното в радикса се приема за изходна база, а всички други, динамични карти сочат тренда на развитие на наталния потенциал. В тази връзка казват, че някои транзити започват да действат не само в зависимост от това дали засягат кръста и домификацията на наталния хороскоп, а и съобразно релокираните купсиди, което с особена сила важи за ъглите в картата.
От лични наблюдения мога да споделя, че при мен транзитите на някои планети започват да се усещат още преди да доближат чувствително радикалните ъгли, което важи най-вече за оста MC-IC. Случвало ми се е да предизвикам важна събитийност при транзит на планета през знака и градуса на релокираните ъгли, преди реално да са 'докоснали' наталните ъгли.
Та във връзка с темата, която между другото отдавна бе в стадия си на идеен замисъл, ми се ще да питам Ксалия и всеки, който е живял в продължение на по-кратък или по-дълъг период от живота си в чужбина, да сподели впечатленията и усещанията си дали 'работи' релокацията.

« Последна редакция: Август 07, 2007, 05:24:48 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #1 -: Март 07, 2007, 07:05:57 pm »
Темата е много интересна и се радвам ,че я започна .Преди няколко години,когато се запознах с релокацията ,четох че е хубаво да се вземе положението на най-добре аспектираната планета  и да се запътим в посоката указана от нея в наталната карта.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #2 -: Март 07, 2007, 07:25:05 pm »
Да, но за да се спази условието, сигурно ще трябва да емигрираш или временно да смениш държавата си с друга  B)
При мен след направена релокация Асц се измести съвсем лекичко, докато оста МЦ-ИЦ се премести в последните градуси на предходния знак. По този начин слабоаспектираният Юпитер доби фокус като заформи тао-квадратура с релокираните ъгли. Оттам насетне все се тръшкам с тоя Юпитер  :lol:

Само да добавя, че когато са прави релокация, се вземат наталните дата, час и корекция за часова зона, но координатите на мястото на раждане се сменят с координатите на новото място.  
« Последна редакция: Март 07, 2007, 07:31:22 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #3 -: Март 07, 2007, 07:38:03 pm »
Приложна  Астро*карто*графия
от Ерин Съливан
*свободен и допълнен превод от немски

Планети в релокираната карта

Планетите са движещите сили, енергии на Аза и Егото, които в своето свързано цяло са манифестация на същността и потенциала на родения.
Марс е манифестация на способността ни да се налагаме в живота и да следваме индивидуалния си път, Венера е чувството ни за стойност и начинът, по който възприемаме света през призмата на ценностите и отношенията си със заобикалящата среда.  Тези неща не се променят. Това сте вие. Това са същностни характеристики и аспекти, които изграждат личността и манифестират нейната индивидуалност в света и начина, по който всеки от нас твори живота си. Позицията на планетите по знак показва как отразяваме техния архетип. Всички имаме Марс в хороскопа, чийто първичен, архетипен образ е един, но добива различни измерения и се манифестира по различен начин в живота в зависимост от индивидуалната му позиция по знак, дом и аспекти.

Позицията на ъглите

Другият фактор, който добива особена важност  в релокацията, са ъглите в картата. Принципно ъглите определят домификацията в хороскопа и всеки, който е построявал хороскоп “на ръка”, би трябвало да е наясно, че първо се търси позицията на Медиум Цели, след която се определя къде изгрява Асцендентът в зависимост от географските координати на мястото на раждане, а по-нататък – домификацията на хороскопа. Кръстът на хороскопа, тоест неговите ъгли, е символична манифестация на нашата въплътена “тук и сега” материална съдба и обстоятелствата, при които се появяваме на този свят, а също произхода, корените, наследствеността ни…  Въплъщението на Душата в Материята – на езика на астрологическия символизъм – се осъществява в границите на кръста на хороскопа, в чийто център сме ние като част от Вселената. Всеки от нас идва “тук”, призван да осъществи индивидуалната си съдба, и всеки носи своя “кръст”, ДНК-структура, наследственост, расова, национална и семейна принадлежност. По този начин на всеки от нас се дава възможност да развие потенциала си по нов, различен начин и поставен в различни условия и обстоятелства, да търси нови хоризонти, да постига нови върхове в зависимост от позицията на Медиум Цели и да има за отправна точка различни “предпоставки” в зависимост от знака и аспектите на Имум Цели в картата на въплъщението. Аналогично при смяна на ъглите и домификацията в хороскопа Аз-ът, същността ни не се променят, а се променя начинът, по който се възползваме от предоставените ни възможности за развитие на заложения в радикса потенциал, който добива друг, по-различен фокус и измерение.
В този смисъл особено значение придобиват домовете, заети от планети в хороскопа. Чрез релокация планетите могат да сменят домовата си позиция, макар че знакът и аспектите им остават непроменени. Някои от тях добиват особен фокус, преминавайки в ъглова позиция или посредством аспектация от Асц/Дсц или МЦ/ИЦ. Релокацията ни предоставя възможност да развием същия потенциал при различни обстоятелства и предпоставки, тя не променя съдбата като “даденост”, а я /пре-/фокусира, променяйки начина, по който си живеем живота и усещането ни за “живяна” /осъществена/  съдба.

Планети в друг дом

Нека разгледаме един примерен хороскоп със струпване на планети във водния 8 дом, което след извършена релокация попада във въздушния  7 дом. На тази основа можем да предположим, че “комплексът” от 8 дом сега ще се манифестира по по-лесен и не толкова комплициран, болезнен начин. Може да се предположи, че дълготрайната мистична трансформация по 8 дом ще намери манифестация в 7-ми посредством връзките, отношенията “очи в очи”, по открит и не така завоалиран начин, и дори ако се наложи, и при директна конфронтация на “аз” с “ти” с цел добиване на повече яснота и равнопоставеност. Когато една планета преминава от 8-ми в 7-ми дом, въздействието й може да бъде “огледално”. Проблематиката на тази планета след преминаването й в предходния въздушен дом се решава “очи в очи” с друг човек отсреща или по друг начин, изискващ равнопоставеност и откритост. В дома на отношенията процесите добиват явна, директна, нееднозначна манифестация, не са с така скрит под повърхността трансформативен характер и изтласкани в сферата на несъзнателните сенки.
В идеалния вариант нещата стоят така. Срещаме “темата” по директен начин, дори ако е само проекция. В седми дом нещата придобиват друг фокус, не отразяват в толкова голяма степен вътрешни процеси и комплекси, а външната им манифестация. Пренесена в 7 дом, темата се решава “очи в очи”. Съвпадът на Венера и Сатурн, например,  означава да изясним отношението си към любовта, красотата и усещането за красота и хармония и, в този смисъл, на какво се дължи чувството ни на “ощетеност” в това отношение.
Позициониран в 8 дом в радикса, този съвпад загатва, че вътрешно сме обвързани с тази тема, за която сме си изградили фиксирана представа. Пренесен от сферата на символите във въздушния 7 дом, този съвпад  добива по-активно, ориентирано навън  измерение. В 8 дом представите ни за връзките, за тяхната ценност и стойност, значението им в живота ни, за нашия принос в отношенията ни с другите могат да бъдат чисто теоретични или дори да останат блокирани. Докато в 7 дом проблематиката на Венера/Сатурн се решава активно, чрез директна конфронтация. От друга страна, със съвпад на Венера и Сатурн в 7 дом може да ни е трудно да изградим една близка, интимна, недистанцирана връзка с отсрещния като се абстрахираме от нуждата си от предпазни бариери, когато проектираме копнежа си по любов и съпричастност върху един-единствен човек. Когато пренасяме съвпада на Венера и Сатурн в 7 дом, първо трябва да си зададем въпроса “Защо се чувствам по този начин? Защо съм все самотен? Защо се чувствам ощетен?” (но не забравяйте, че другото “лице” на Сатурн и аспектите му с лични планети е свръхкомпенсация на “липсите”). И тогава връзките ви могат да станат много по-динамични и ще имате възможност да срещнете хора, които да ви донесат усещане за пълноценност, само ако им дадете шанс да станат част от живота ви без обичайното за вас негласно споразумение за “предпазна дистанция”, което, веднъж пренесено от сферата на сенките в полезрението ви, става по-осъзнато, и усещането за болезнена “липса” на любов и интимност вече не носи толкова силна фрустрация.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Xalia

• *
  • 164
« Отговор #4 -: Март 07, 2007, 07:42:25 pm »
Ааааа, чак сега го видях! Въпросът е много интересен, но не съм се занимавала досега освен повърхностно с него. Това естествено сега ще се промени, но ми трябва време. Сега само мога да спомена, че в astro.com  (немски сайт), където може да се направи безплатен хороскоп, се дават между другото опциите астрогеография и астропътуване. Тук може да се провери какви лични астро влияния имаме по целия свят. Текстовете си струват четенето и са по мое мнение най-добрите, които съм чела в тази област. В същата страница има и опцията за коректура на хороскопа в зависимост от новото местожителство, различно от това на мястото на раждане, но като се кликне, се обяснява, че това е толкова маловажно, че не се взема под внимание.

Но имам чувството, че тук се говори за две различни неща, ще проуча каквото и когато мога и ще се включа пак. Във всеки случай обаче съм усещала осъзаеми разлики на различните места в Европа и в азиатска Турция, на които съм била.  

*

Xalia

• *
  • 164
« Отговор #5 -: Март 10, 2007, 02:59:31 pm »
При релокацията на радикса ми най- очевидните промени са свързани кръста, АЦ ми минава от Дева в Лъв, което при мен изобщо не промени нищо. Интересното, обаче е, че при преселванието ми в Германия Плутон е бил на 1-2 градисаот купсидата на НОВИЯ IC и освен това скоро след това започнах професонално обучение, отговарящо на НОВИЯ МЦ. Тва по-късно се промени, следващото ми професионално обучение отговаряше на първичния МЦ в Близнаци. Други по-важни промени бяха тези, че Уран ми мина от дванайсти в първи дом, а Юпитер/Меркурий от седми в осми, но аз ги усещам по-силно в първичното им състояние.
Съвсем друг е въпросът с астрогеографията. Тук личните астрологични елементи от натала  са пренесени върху земното кълбо и при смяна на пребиваването усещаме влиянието на тази планета, чиято линия минава през съответното място. Например аз тук, в северозападна Германия имам влияние на Нептун/IC, при което ми се препоръчва медитация, самовглъбяване, да не мисля за кариера и материални неща и т. н. А аз се чудех години наред къде ми се губи енергията и защо ми е така трудно да преодолея умората. Впоследствие ми се потвърдха и усещанята при пътувания в други страни.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #6 -: Март 10, 2007, 03:47:54 pm »
Цитат
При релокацията на радикса ми най- очевидните промени са свързани кръста, АЦ ми минава от Дева в Лъв, което при мен изобщо не промени нищо. Други по-важни промени бяха тези, че Уран ми мина от дванайсти в първи дом...
Уран преминава от 12-ти дом в първи - след преместване в Германия ли започна да изучаваш астрология или тогава интересът ти към нея става по-активен може би? Просто питам...  :rolleyes:
В интерес на истината и аз не усетих позитивите на преминалия от Дева в последните градуси на Лъв МЦ, а и това му преминаване ми издига някак си "на фокус" мажорно неаспектирания Юпитер в 7 дом /и единствената ми планета в земен знак/. Смяната на владетеля на МЦ също почти не усетих, може би защото в натала и двата владетеля - Слънцето и Меркурий - се намират в един знак и дом  :huh:
Но, както вече бях споделила, някои транзити към оста МЦ-ИЦ усещам още в предходния знак, респ. в последните градуси на Лъв-Водолей  B)
« Последна редакция: Март 10, 2007, 03:49:19 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Xalia

• *
  • 164
« Отговор #7 -: Март 10, 2007, 06:36:57 pm »
Ами да, ама кой да го види? Най съм сляпа за собствения си хороскоп! Възможноста изобщо да мога да се интересувам от астрология ми се даде едва първо в Германия. В България едно време нямаше такива неща. Първо беше интерес между другото към астрологията, който се подсили, когато Нептун е бил в квинкунс с Уран. Съдбата тогава ми изпрати нова приятелка, с която любимите ни теми бяха астрология от нейна страна и сънища от моя. Следващия етап дойде след последния преход на транзитен Уран в опозиция с натален - интересът ми се интензивира много силно, което ме накара да започна дистанционно обучение в тази област. В недалечно бъдеще ще се присъедини и Плутон в тригон към натален Уран.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #8 -: Март 10, 2007, 06:50:44 pm »
При мен самостоятелното изучаване на астрология започна при квадрат на Сатурн към наталния, когато бях на около 23 години  :huh: да, сега погледнах, прогресивната Луна тогава е била в опозиция към натален Уран и в квадрат със Сатурн, Юпитер е минавал през Южния възел и тъкмо бе прегазил стелиума в Овен, транзитен Уран в квадрат към наталния и в опозиция към Сатурн...  B)  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
Re: Релокация и астрокартография
« Отговор #9 -: Ноември 06, 2008, 11:30:02 am »
Понеже в една тема отново се заговори за релокация, актуализирам тази и пускам линк към интересна статия (на руски език):
http://galactica.ru/articles/locat1.html

Цитат
Техника релокации очень проста и доступна каждому, кто умеет строить хотя бы только натальную карту. В процессе построения натальной карты вы используете широту и долготу места рождения и в результате получаете положение куспидов домов именно для этого места. Для того, чтобы получить релокацию на то или иное место земли, нужно в процессе расчета натальной карты изменить лишь два числа - широту и долготу. Вместо широты и долготы места рождения надо взять широту и долготу другого, интересующего вас места.

Если карта релокации построена правильно, планеты в ней будут занимать точно такое же зодиакальное положение, как и планеты в натальной карте, а вот куспиды домов переместятся. Величина перемещения зависит в основном от разницы по долготе между местом рождения и местом, для которого строится релокация.

Цитат
Релокацию нельзя рассматривать в отрыве от натальной карты, ведь именно в радиксе показаны основные задачи, которые нам предстоит решить в своей жизни. Переезд не отменяет эти задачи, а лишь смещает акценты, делает более явным то, что раньше было скрытым или наоборот. Релокация должна, образно говоря, накладываться поверх натальной карты. Потенциал, данный нам при рождении, не меняется, а лишь по-разному преломляется в разных местах земли.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #10 -: Ноември 06, 2008, 11:38:58 am »
Аз пък ще го онагледя с пример за да се види голямата разлика в картите - слагам си натала и релокацията. Който иска, да помага в тълкуването:
Натал:

Релокация:

*

Nebesna

« Отговор #11 -: Ноември 06, 2008, 12:34:28 pm »
Лили, благодаря за интересната тема. И аз ще се включа по-късно, макар че не съм разглеждала в детайли този въпрос, ще ми бъде полезно.

А Lilith_Angel в новата ти карта виждам повече възможности за материално благополучие - Слънцето, което ти е силно поставено (на трон) минава във 2-ри дом. Юпитер, който управлява 3-ти дом в натала вече става управител на 6-ти и също попада във 2-ри дом. Мисля, че добре ще препечелваш от работата си, като включиш наталните си заложби по 3-ти дом (писане, комуникация, публикации, връзки с обществеността, езици и т.н.).

С Меркурий и Венера в 1-ви дом от новата карта, ще показваш друго лице пред света (добиваш нова "самоличност") - хората ще те възприемат като чаровна, изискана, вежлива, тактична. Рак е на Асцендента - грижливата Луна става управител на твоя хороскоп. Луната ще ти управлява още външността и физическото тяло. Може да има затруднена адаптация и носталгия - Луна в 6-ти дом в опозиция с Марс в 12-ти. Точно тази опозиция ще ти бъде задвижена от транзитния Плутон. Оправи си много добре медицинските застраховки и всички необходими документи, свързани със здравето (но ти сигурно си знаеш). Иначе този аспект ще изисква от теб големи трансформации на всички навици и привички, но отнесени към 6-ти дом (здраве, работни условия, помощници).

Може би е настъпил момента да отработиш наталната си опизиция Луна 3 дом/Марс 9-ти, понеже точно сега предприемаш това преместване (вероятно под давление на Плутон).

Марс, който ти управлява 7-ми дом в натала също ще бъде засегнат от опозицията с Плутон - съпругът. но струва ми се, че ако търсиш обществено признание там, трудно ще го получиш. Парички обаче ще има.

« Отговор #12 -: Ноември 06, 2008, 01:52:36 pm »
Небесна, онлайн няма как да те почерпя, но ще се радвам ако имам възможност да ти се реванширам за прочита на картата ми. :-*
Само няколко уточнения, моля - как да разбирам това "Марс, който ти управлява 7-ми дом в натала също ще бъде засегнат от опозицията с Плутон - съпругът." както това за отработването на Луна 3дом-Марс 9? Някакви съвети и тълуване?
Мерси предварително!
 :-*

*

Nebesna

« Отговор #13 -: Ноември 06, 2008, 05:53:57 pm »
Небесна, онлайн няма как да те почерпя, но ще се радвам ако имам възможност да ти се реванширам за прочита на картата ми. :-*
Само няколко уточнения, моля - как да разбирам това "Марс, който ти управлява 7-ми дом в натала също ще бъде засегнат от опозицията с Плутон - съпругът." както това за отработването на Луна 3дом-Марс 9? Някакви съвети и тълуване?
Мерси предварително!
 :-*

Марс ти управлява брака - естествено е да бъде засегнат от твойто заминаване - най-малкото ще трябва и той да се мести или да прави компромиси.

Да "отработиш" някакъв негативен аспект означава да си научиш урока. Този израз е станал популярен сред хората, занимаващи се с астрология. Всеки сам си учи уроците - аз не мога да ти кажа какъв ще твоя в случая. Понеже Плутон е най-бавната планета, ти ще минеш през този опит веднъж в живота. Ти сама ще разбереш какъв е бил урока, когато транзитът на Плутон премине. Успех!
« Последна редакция: Ноември 06, 2008, 05:58:51 pm от Nebesna »

« Отговор #14 -: Ноември 07, 2008, 10:13:16 am »
Мерси за насоките, Небесна!  :-*

*

Инти

• 2068
« Отговор #15 -: Ноември 07, 2008, 07:37:50 pm »
Lillie, домо аригато за превода  ;D

*

Lillie

• 30532
« Отговор #16 -: Ноември 07, 2008, 09:16:44 pm »
домо аригато

Ъ? Не те разбрах...  :-[
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Инти

• 2068
« Отговор #17 -: Ноември 08, 2008, 01:02:50 pm »
Много благодаря на японски.  :P

*

Lillie

• 30532
« Отговор #18 -: Ноември 08, 2008, 01:07:20 pm »
Да не си се релокирала в Япония?  ::)
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Инти

• 2068
« Отговор #19 -: Ноември 08, 2008, 01:13:25 pm »
 ;D

Не,но ми се иска. Направих си една релокация за един град в Япония, Сендай, тъй като се сетих за един стар познат японец,който живее там,а се запознахме в БГ преди 4 години, и повечето планети ми попаднаха в четвърти дом  ( Слънце на куспидата на 4ти дом, Нептун и Венера също). Ще имам спокоен живот ако някой ден се установя там, междудругото много обичам японските градини.