Здравей Гост

Астрологическа консултация на деца?

• 36 Отговора
  • 6905 Прегледи
« Отговор #20 -: Април 22, 2007, 01:53:29 am »
Цитат
Майка ми, например, е искала да следва медицина или право, но са я "направили" икономист. В края на краищата така и не успя да се реализира в професията по избраната /от родителите-университетски преподаватели/ специалност.
Това противоречие вижда ли се в хороскопа?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #21 -: Април 22, 2007, 09:20:06 am »
Цитат
Цитат
Майка ми, например, е искала да следва медицина или право, но са я "направили" икономист. В края на краищата така и не успя да се реализира в професията по избраната /от родителите-университетски преподаватели/ специалност.
Това противоречие вижда ли се в хороскопа?
Вижда се противоречие с двамата родители и сблъсък на волите с бащата, ако се сещаш какво имам предвид.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #22 -: Април 22, 2007, 01:25:45 pm »
Цитат
И още нещо, много важно. За тези, които са решили да се занимават с тъй наречената "психологическа" астрология.
Основният момент тук е да знаеш/да усетиш кога точно да спреш.
Става въпрос за начина, по който се осъществява астрологичната консултация и докъде би могла да стигне /наред с последствията й/, ако астрологът не си наложи спирачки или респ. не зачита/не осъзнава своите собствени граници, както и границите на "пациента".

Тук си много права. Всеки Астролог трябва да знае докъде да стигне в общуването си с клиента. Трябва да се зачитат правата, личните разбирания, достойнството и уникалността на всеки човек. Слава богу трите ми планети във Везни ми помагат да не правя грешки поне от този тип.

Между другото се радвам, че вече има "Проект за Етичен Кодекс на Астролога
на Българска Астрологична Асоциация"

http://www.bulastro.com/index.php?option=c...=123&Itemid=119

« Отговор #23 -: Април 22, 2007, 01:42:35 pm »
Цитат
Тръгнахме да говорим как и дали могат да се консултират деца и преминахме към въпроса за родителите. Темата е доста всеобхватна и неслучайно дискусията лека-полека започна да придобива други измерения.

"Повечето родители искат да постигнат чрез децата си това, което те не са успели или пък си избират един идеален вариант за развитието на детето им"
Точно това имах предвид. И мога да твърдя, че това е преобладаващата тенденция в семействата.
Майка ми, например, е искала да следва медицина или право, но са я "направили" икономист. В края на краищата така и не успя да се реализира в професията по избраната /от родителите-университетски преподаватели/ специалност. Мен нейните родители навремето се мъчеха да ме правят велик математик laugh.gif дете с явни хуманитарни интереси и желание /и умение/ да рисува rolleyes.gif
Познавам и други такива семейства, в които "изборът" на "подходяща" професия от децата е бил почти изцяло детерминиран от родителите и техните амбиции. Или просто децата не са имали друг шанс.
В този случай мисля, че независимо от направения избор животът впоследствие си казва думата като ти дава съвсем ясно да разбереш накъде си тръгнал и каква е най-подходящата посока на развитие за теб. Някои се лутат цял живот, други се /пре-/ориентират сравнително бързо, трети просто се приспособяват...

Така е. Повечето родители искат да постигнат чрез децата си това, което те не са успели или пък си избират един идеален вариант за развитието на детето им.
Имам Тао квадрат Слънце-Луна-Плутон и още от втори клас ме записаха на школа по - рисуване, музика, математика и англииски. Трябваше да взимам активно участие в училишните пиеси и т.н.
Няма да ви казвам какъв ужас е всичко това за едно 8-9 годишно дете. Знам че към 8 часа едва успявах да си напиша домашните и да легна да спя.

Също така е вярно, че в последствие се занимаваме с това, което искаме и ни влече най - много.
Ако не можем да се занимаваме с тези неща, мечтаем за тях и за времето в което най - накрая ще успеем да се изявим и ще бъдем доволни от себе си.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #24 -: Април 22, 2007, 03:27:06 pm »
Запознати сме с проекта на БАА, макар че оставам с впечатлението, че тук не пишат членове на асоциацията, както и възпитаници на руската астрологична школа. Въпреки голямата посещаемост малцина са пишещите в този форум...

Между другото, имам същия тао-квадрат, с фокус Луна  :P

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #25 -: Април 22, 2007, 05:12:27 pm »
Обаче нещата дали зависят само от разни етични кодекси. Такива кодекси трябва да си има във всяка област. Обаче положението на мен тук ми се струва друго. Т.е. зависи какъв проблем иска да разреши човек. И оттам онзи който интерпретира това е да успее да види ситуацията и да подходи адекватно. Например някой човек може да иска само да намери решение на даден въпрос. Например-кога да се оженя? Ако в картата между Сатурн и Венера има аспект тогава отговора е едносричен: подходящ период за брак след 28-29 годишна възраст. И толкова. В друг случай човек може да не вижда, че влизането му в дадена любовна връзка ще отключи задремали комплекси и които може да бъдат причина за обрати. Ето тогава онзи който интерпретира може да иска достта неща да каже обаче, да бъде блокиран от човека поради това, че той не може да види или изобщо не предполага, че самия той ще се окаже причина за разни конфликти. В трети случай на даден човек нещата си вървят в благоприятния курс и посока обаче вътрешния стремеж към съвършенство може, да го заблуди и за това да търси в нещата разни проблеми. Такъв човек може да иска да слуша за себе си достта обширни анализи в които да се залута и онзи който интерпретира може да види, че всичко това е излишно и за това да не му казва нищо повече от краткия обзор. Възможни са най-различни случаи. Съзнанието обработва постъпването на нова информация в рамките на 30-40 минути активно внимание. Понякога 10 минутна информация може да се разтегли до 1 час. Стига обаче онзи който интерпретира да формира разговор и другия човек така да прояви търпение, защото разтакаването ще е в негов интерес. Достта неща са, но идеята ми най-вече беше за това, че етичния кодекс е за да не се злоупотребява когато се изпадне в такива ситуации. Щото си е точно така. Интерпретатора в известен смисъл може да упражни власт от една страна. От друга страна е въпрос и на това той да усети вълните на въпроса и човека насреща за да подходи адекватно. А да не говорим, че предубедените нагласи винаги провокират сериозни разминавания между интерпретатора и човека. И в такива случаи се засяга престижа и авторитета и на двамата и от страха да не бъдат съкрушени вместо консултации става мерене на п*шки, така ми се струва на мене.
« Последна редакция: Април 22, 2007, 05:14:52 pm от Ulovi Hey »

*

Lillie

• 30532
« Отговор #26 -: Април 22, 2007, 05:34:04 pm »
Цитат
Обаче нещата дали зависят само от разни етични кодекси.
Според мен не зависят.
Възприетият "етичен кодекс" все още не е гаранция, че астрологът отсреща ще презентира информацията по най-подходящия за "клиента" начин.
Един прост пример от тъй популярната астропсихология.
Търсиш консултация по един конкретен въпрос и те подлагат на пълно "разчленяване" без да си го искал. Това имах предвид като казах, че е важно да знаеш кога да спреш. Според клиента и според ситуацията.  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #27 -: Април 22, 2007, 11:29:48 pm »
То за това си има една техника нарича се споделяне. Астропсихолога вижда картината пред себе си, задава въпрос и от отсрещната страна зависи какви граници ще си сложи в зависимост от това което реши да сподели. Например психотерапевтите често се сблъскват със следната ситуация. На родител са му избили нервите и е ударил детето си след което изпада в стрес от постъпката си. А иначе това да се случи на човек да му избият нервите покрай дете е нормално. Обаче родителя от срам може да запази постъпката си в тайна. И сега астропсихолога например задава въпрос: биете ли детето си? Оттам насетне от човека зависи какво точно ще разкрие:

1. Да каже, че му се е случвало обаче, да не разкрие, че го е срам от това.
2. Да каже, че никога не му се е случвало, макар и да го е правил и да го е срам от това.
3. Да каже, че си е изпускал нервите и го е страшно срам и живее в своеобразен страх от самия себе си. И така да се отпусне, да разреши нахлуване на анализ в самия него.  

А нещата може да се виждат от хороскопа и да са красноречиви и нали за това говорим, това не би трябвало да е повод за тълкуване без да е даден необходимия тон. Конкретен пример мога да дам с момиче което е със Сатурн, Плутон и Лилит в пети дом. Няма деца обаче обича животните и се е случвало в пристъп да ги удря. Сигурен съм, че това отношение ще се прояви и спрямо деца, но това не означава все още нищо, нали?!
« Последна редакция: Април 22, 2007, 11:36:47 pm от Ulovi Hey »

*

Lillie

• 30532
« Отговор #28 -: Април 23, 2007, 10:01:10 am »
Това, което имах предвид, не беше т.нар. споделяне в психологията и психотерапията, нито пък задаване на ориентировъчни въпроси. Говоря за това как някой може да се изкуши да се гмурне в дълбокото без изобщо да помисли дали отсрещната страна /клиентът/ е готов за това. А понякога и самият астролог може да не е готов...  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #29 -: Април 23, 2007, 06:19:39 pm »
Точно така в началото си мислех, че става въпрос за изплясване на един чувал фактология в рамките на един час от което човек може да се шашне само, защото потока на информация идва наведнъж. После доколкото разбрах става въпрос това, че започват да се правят аналитични картини без те да са искани, нито търсени. И в крайна сметка ето, че става въпрос и за това за готовността и на астролога да се впуска напред. Идеята ми обаче се състои в следното, че вместо човек да се чуди дали е готов да се впуска в анализи или не, то си има прости техники които ясно показват положението и човек си прави изводите, какво да прави, как да постъпи. От своя страна за това говоря за техниките.
« Последна редакция: Април 23, 2007, 06:20:38 pm от Ulovi Hey »

*

Lillie

• 30532
« Отговор #30 -: Април 23, 2007, 06:25:43 pm »
Какви техники визираш в случая?  :)  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #31 -: Април 24, 2007, 12:14:56 am »
Техники които се използват при провеждането на консултация. Изпада ми някаква карта и един човек насреща. Според една техника общовалидна за всички за да не тръгна в дълбоки анализи се опитвам, да разбера от какво се интересува човека насреща. В ефир тази техника се проваля и то няма как, като човек пред зрители ще разкрива неща за себе си. Според теб правилно ли е избрана тази техника сред водещите такива предавания? Според мен при такава ситуация би трябвало да се заложи на друга техника, нали. За такива техники говоря.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #32 -: Април 24, 2007, 10:59:27 am »
За качествено астрологично консултиране в ефир не може да става и дума. И поради липсата на достатъчно време и непосредствен контакт с питащия, и поради редица други причини. За съжаление мнозина от нас добиват първите си впечатления за астрологията от медиите. А истинското "лице" на астрологията може и да не е това, което и по какъвто начин е представено пред широката аудитория от групичка медийни астролози. Но това вече е отдавна и безкрайно дискутиран въпрос.  
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #33 -: Април 24, 2007, 11:40:45 am »
:rolleyes: Малко ще се отклоня от темата с консултацията на деца. Искам да споделя една моя случка.
Ноември месец, ровейки из нета попаднах на сайтче, в което трябваше да си напиша данните. Изчисли ми зодията и Асц., но пишеше и Черна Луна в Скорпион. Въобще незнаех че става дума за Лилит,реших да прочета какво са написали за нея. Пишеше че имам склоност към самоубийство.
Меко казано се ядосах и почти месец не прочетох нищо свързано с Астрологията. :angry:  :angry:  
"Сърцето има доводи, които разумът не познава"  Паскал

*

Lillie

• 30532
« Отговор #34 -: Април 24, 2007, 12:27:24 pm »
О, това нищо не е  :D има и доста по-фрапиращи случаи, повярвай ми  :huh:
Не съм против да се използват Лилит, Хирон и прочие фиктивни точки, но ми се струва (дори съм убедена), че прекалено се спекулира с тези "точки" с хипотетично, или да кажем второстепенно, влияние. И нерядко това се случва за сметка на по-съществените фактори в хороскопа. И за сметка на клиента, тоест потърсилия астрологична консултация или съвет.
В повечето случаи като че ли тълкуването на Черната Луна придобива доста злокобна и фаталистична конотация, което от своя страна не остава без последствия. От личен опит мога да споделя, че съм попадала на хора, посещавали професионален астролог, след чието "компетентно" изказване и прогнози за евентуалното проявление на Лилит същите изпадат в зомбирано състояние и изглеждат буквално обсебени от това, което е /предс-/казал астрологът. И де да беше само за Лилит. В този смисъл донякъде се спекулира и със "славата" на Хирон като на "ранен лечител". Да, ок, но извън това му значение какъв принцип представя Хирон в картата и какъв е механизмът на неговото въздействие в динамика освен да отключва "пепеляшкини врати"?
Именно липсата на достатъчно осведоменост, по-дълбок поглед и разбиране на фундаменталните принципи, стоящи в основата на астрологията и сродните й "науки", създават всички предпоставки за спекулиране, съзнателно или несъзнателно, с едни фактори за сметка на други, по-съществени, които остават недоизяснени.
И това е едната страна на монетата. Другият вид спекулация има място в тъй наречената психологическа астрология, която сама по себе си може да бъде много полезен инструмент/средство за самопознание, но само ако попадне в подходящи "ръце" и при човек с подходяща настройка. Най-вредно е пренасянето на негативни нагласи и екзистенциални проблеми от страна на астролога върху потърсилия съвет, помощ, консултация по някой въпрос човек, който ни най-малко очаква /и заслужава/ такъв тип "отношение". Нито пък е дошъл да го подложат на дисекция и да моделират съзнанието и психологическата му нагласа по начина, наложен и желан от астролога.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #35 -: Април 30, 2007, 11:58:27 am »

SANIELI, сещам се на кои сайт си попаднала. И моята Черна Луна е в Скорпион, видях описанието и останах леко потресена от значението.

Вярно е, че на Лилит найстина се приписват злокобни значения и че тя е свързана с кармичната предопределеност и негативните качества, които хората притежават и не осъзнават напълно. Но все пак независимо от това, че става въпрос за знака Скорпион, тази характеристика според разположението на Лилит ми се струва прекалено негативно разглеждана и описана.
И друг път съм срещала подобни описания, които са написани така, че човек да се стресне, като остане потресен или неприятно изненадан. Мога да кажа, че  не одобрявам. подобен подход към разглеждане на планети или точки от хороскопа.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #36 -: Април 30, 2007, 12:38:43 pm »
Да, още по-стряскащо изглеждат подобни описания, ако те са първото нещо, което случайно ще прочете човек, решил да изучава астрология.
В този смисъл и виртуалните мини астро- общества, каквито са форумите, могат да бъдат "лицето" на астрологията. Затова е толкова важно как ще бъде представена астрологията, за което допринася и отношението към новодошлите, проявили първоначален интерес към това познание.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.