Цяла нощ дори в съня си съм на Плутонови теми, затъмнението все пак ми идва в 8 дом, дали заради това. :unsure:
Докато аз по затъмнение в Стрелец/Близнаци снощи сънувах влакова композиция. Сигурно ще ми се изсмеете, но сънувах как изтървам някакъв влак, за който имам билет. Не знаех къде отивам, но до мен беше майка ми. Имаше суматоха, закъснявахме и не можехме да намерим вагона, в който бяха местата ни. В момента, в който го намираме, влакът тръгва със зашеметяваща скорост. Тогава образът на майка ми избледнява, изчезва и оставам сама на гарата... Предполагам, че "гарата" е животът ми оттук нататък. :blink:
От "Тълкуване на сънищата" на Пиер Дако.
Сън с влак (на мъж) Все същата тема.
- Пристигнах на гарата и видях как влакът ми се отдалечава към хоризонта. Затичах се покрай релсите с тежкия си багаж в ръце...
Тук имаме, разбира се, чувството „изпускам влака на живота си", пропускам случая да преуспея, да разгърна силите си, не осъществявам своето „пътешествие". Сънуващият носи тежък багаж. Дали съществуването не му тежи?...
Сън с гара (на жена)
- Пристигам на Източната гара. Перонът е абсолютно пуст и унил. Жестока самота. Никаква светлина. Загубила съм се. Сбъркала съм перона. Виждам моя влак, спрял в глуха линия. Няма локомотив.
Необходимо ли е да се коментира този сън, който всеки без труд би разбрал? Чувството „изоставена съм" е могъщо - пуста гара, глуха линия. Никакъв влак не тръгва към живота и бъдещето. Липсва „движещата сила" - няма локомотив, който да подкара влака...
Влак
Вече срещахме този съвременен символ. Тук ще поговорим за железниците поради значителната роля, която играят в сънищата.
Тълкуването на сънища с влакове е доста лесно. Често е достатъчно да извършим съответната „транспозиция".
Гарата например е отправна точка към пътешествие. Освен ако не пристигаме на гара. Така че можем да заминаваме в различни посоки (на живота ни) или да сме достигнали до определен етап. В първия случай трябва да се анализира кон-" текстът на гарата. Голяма ли е? Гъмжи ли от хора, има ли много влакове, за да бъде символ на големи вътрешни възможности за избор и решение? Или, напротив, е изоставена и олицетворява вътрешен живот, изпразнен от жизнения си потенциал, тъпчене на място, след като никакъв влак не тръгва оттам? По същия начин разглеждаме и контекста на гарата, на която пристигаме.
Самият влак е символ на нашата еволюция. Той е средството за афективното ни и интелектуално .пътуване. Символизира и социалния, колективния живот. Понякога неумолимо се движи, локомотивът става неуправляем, машинистът е неопитен. Това означава, че сме завлечени въпреки съзнателната ни воля към „пътешествия", които биха могли да бъдат пагубни.
Закъсненията и грешките са свръхразпространени в сънищата. Закъсняваме за влака, изпускаме го, бъркаме перона, озоваваме се в купе, в което нямаме право да пътуваме, и пр. Тези сюжети често изразяват чувство за безсилие, за малоценност, за вина. Те могат да показват и до каква степен сънуващият пропуска „удобните случаи", които, му предлага животът.
Контрольорите също нерядко населяват сънищата ни. Те символизират онзи, който „ни държи сметка", и са една от формите на Свръхаза.
Случва се и влакът да е претъпкан. Това може да се преведе като трудност в приобщаването ни към социалния живот. Ако сънуващият не успява да се качи на влака, да „си намери място сред тълпата", той най-вероятно лесно отстъпва в живота от страх да не загуби състезанието.
Така че влакът в сънищата сочи нашите успехи, провали, принуди, тревоги: А всъщност не е ли той съвременната версия на Дракона?