Как мислите, кои аспекти в натала показват не особено умния човек.Но не този, които е умствено увреден и иска или не иска е това , което съдбата му е дала.А на глупавия човек , този които осъзнава или не осъзнава , че такъв.Идея си нямам кои аспекти да гледам...като мъгла ми е може би 9дом , Мерка и твърди аспекти към него от сатурн, плутон ..или....не знам
Аспектите Меркурий-Сатурн, особено напрегнатите, са често срещано явление в картите на добри математици, експерт-счетоводители...
При Меркурий-Нептун имаме силна интуиция, въображение, но и склонност към внушения, /само-/заблуди, в някои случаи и послъгване. Не дава "слаб" интелект, но умът е разпилян, хаотичен, особено ако Меркурий е без достойнства или с неблагоприятен статус в картата и няма връзка с Луната - имам наблюдения за такива
В един руски сайт навремето бях чела, за разни формули - имаше и "формула на вечния студент" :lol: Споменаваше се за напрежение между елементите на 9 и 11 дом, но според мен един или два напрегнати аспекта не могат да бъдат задължително условие, важен е цялостният синтез на показателите в радикса.
Имам позната, която може да бъде определена като вечния студент, но без образователен ценз е успяла добре да се реализира в работата. В картата й има показатели за лесна адаптация - гъвкавост, когато това е необходимо и твърдост/безкомпромисност, когато това се наложи - акцент върху меркуриевите знаци, плюс съвпад Марс/Сатурн. Длъжността, която изпълнява, не изисква интелект, а гъвкавост, проспособимост и същевременно изпълнителност, методичност, представени от съчетанието между Близнаци и Дева.
Да добавя, че в хороскопа има показатели, които сочат дали роденият има организаторски талант и способност да поема ръководни длъжности /работа по 10 дом, Сатурн/, или ще работи "заради парите", т.е. с цел изкарване на прехрана - работа, не изискваща образователен ценз /по 6 дом, Меркурий/.
В случая, който визирам, има ранена меркуриева доминанта без достойнства в знак, но на трон по дом, където се намира и Луната /без аспекти/.
Та мисълта ми беше, че има безброй ситуации и служебни длъжности, които не изискват нито силно развит интелект - аналитичен и/или синтетичен, нито образователен ценз и придобита квалификация /титли/, а тясна специализация, профилиране според спецификата на длъжността. Има безброй длъжности, за изпълнението на които най-ценното умение е това за адаптация, подход към клиента, умение да се нагажда човек спрямо ситуацията/обстоятелставата, като за някои от тях се изисква интелектуален багаж под средния и много бедна обща култура. И много от такива хора нерядко /пре-/успяват. В съвременното общество се цени най-вече прагматичният начин на мислене, т.е. този, който има практическо приложение, а теоретиците с по-философски начин на мислене в днешни времена попадат в категорията на непризнатите и никому ненужни "гении" и стоят гладни. Колко от топ-мениджърите могат да се похвалят с богата ерудиция и всестранно развит интелект? Въпросът ми е риторичен.
Ех, че се разприказвах при тоя стационарно-директен Меркурий :lol: