Понякога "лошите" транзити дават повече събитийност от хармоничните транзитни аспекти. И нерядко те ни "помагат" да постигнем целите, които си поставяме, съобразно наличните ресурси и възможностите за постигането им. Макар че "помагат" не е точната дума. Транзитите нищо не "причиняват" и не "предизвикват", те просто отразяват вътрешното ни състояние (актуално в даден момент или период) във външния, материален свят, което от своя страна поражда събитийност. В момента на даден транзит ние просто осъзнаваме и изживяваме някоя част от себе си, поставяйки на фокус определени приоритети.
Идеята ми е, че в повечето случаи важни събития в живота на всеки човек стават факт на фона на някои по-напрегнати аспекти ("тежка артилерия" - Сатурн и "оттатък"), в съчетание с един-два "подкрепящи" хармонични аспекта. Но само тригони и секстили не са достатъчни и резултатни в прогнозирането на конкретна събитийност.
При мен най-важните неща идват и си заминават ръка за ръка с транзит на тежка планета, и в повечето случаи това не са хармонични аспекти. Най-силни са съвпадите, квадратите и опозициите на "тежкарите", а моментът на събитието често се 'отключва' от няколко по-бързи транзита (преобладаващите аспекти определят насоката и характера на събитието) в съчетание с прогресивни такива.
В интерес на истината, дори не знам коя книга да ти препоръчам, че да ти бъде полезна. Всичко, което споделям тук, е изживяно и подплатено с емпиричен, практически опит