Когато СЛВ транзитира през Водолей върху светилата ми имах възможността да се убедя персонално в приложимостта на едно астрологично твърдение. А именно: планета в квадрат с нодалната ос ще отклонява индивида от неговия път и трябва първо да се проработи тази планета, преди душата да се отправи в посоката, указана от СЛВ. Дотогава индивидът ще се колебае между възлите, а въпросната планета ще се възприема като досадна пречка по пътя към съвършенството.
В своя натал имам СЛВ на 11 Телец в квадратура с Луната на 15 Водолей. СЛВ е в 5-ти дом, а Луната във 2-ри. Луната във 2-ри дом се стреми към сигурност и настроенията и зависят от финансовата стабилност, която е успяла да изгради за себе си. Една луна във 2-ри дом, ако не си е използвала максимално дарбите, за да си осигури постоянни източници на доходи, ще страда от постоянни промени в настроенията, право пропорционални на джобните пари, с които разполага (казвам го в най-примитивния смисъл, за да ме разберете). Луната ми управлява 8-ми дом - парите на партньора, но е позиционирана във 2-ри. Правя, струвам, пари наготово не съм взела от никого, даже и от съпруга си, щото съм си Водолей и имам претенциите да съм независима (за разлика от някой свои приятелки, които ме смятат за проста). Малко след развода ми транзитния СЛВ влезе във Водолей. Срещнах мъж Водолей, благодарение на когото "ОТКРАДНАХ ЗАНАЯТ". Усвоих нови опитности по Луната и по 2-ри дом. Научих се да управлявам малка фирма, да печеля и да си осигурявам постоянни източници на доходи. Обаче, честна дума: "Отели ми се вола!" Всичко беше за сметка на здравето ми и на личния ми живот. Човекът беше работохолик и не щадеше никого, дори себе си. Благодарение на този предприемач аз си проработих Луната. Сега съм по-опитна, по-стабилна, по-сигурна. Добих самостоятелност, основах собствена фондация, осигурявам работа и на други хора. Сега вече мога да се наслаждавам на това, което ми дава СЛВ в Телец в 5-ти дом...и да го ценя, без да се тревожа за утрешния ден. Квадратът с възлите си е трудна позиция, особено ако засяга и лични планети, но за кратко време се научава много. Аз наричам това "екстремални опитности".