Здравей Гост

Планетите при връх на дом

• 83 Отговора
  • 17737 Прегледи
*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
Планетите при връх на дом
« -: Август 03, 2008, 12:39:20 pm »
Добре, прочетох какво ли не по въпроса и не съм доволен все още.

Какво правим, когато планетата е в края на даден дом, близо до върха на следващия, в рамките на 3 - 5 градуса от него? Съгласно изчетеното, имаме 3 варианта, според които интерпретираме планетата:

а) в дома, в който си е, независимо от позицията й;
б) като действаща и в двата дома;
в) като действаща в следващия дом (тук виждам най-малко логика).

Е?

*

mamma_mia

Re: Планетите при връх на дом
« Отговор #1 -: Август 03, 2008, 12:54:49 pm »
Аз мисля,че дадената планета влияе и в двата дома.
Имам подобен пример в собствената си карта.
Имам уран който го делят 2 градуса преди IC.
Усеща се  влиянието му и в двата дома(3ти и 4ти).

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
« Отговор #2 -: Август 03, 2008, 01:30:27 pm »
И аз клоня към тази интерпретация. За момента имам впечатления, че е най-точната и ми бе препоръчана от един немски астролог след допитване.
А що се отнася до опит с личната карта, и аз имам подобен случай - Нептун на около 3 градуса от IC, при което виждам, че действа и в двата дома.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #3 -: Август 03, 2008, 06:09:36 pm »
И мен, като притежател на 4 куспидни планети, ме вълнува този въпрос, но задоволителен отговор все още не намерих...
Принципно се счита, че планета в последните няколко градуса от върха на дом се отчита в следващия. Доколкото помня, при Птолемей е така. Използвайки системата на Плацидус, приемаме, че такава планета действа в двата дома - и в този, в който фактически се намира, и в следващия. Друг е въпросът кога и къде тази планета действа по-силно...
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #4 -: Август 03, 2008, 07:01:33 pm »
ако планетата е близо до купсидата но в следващия дом- например между на купсидата на 3 и 4 дом, но в 4 тогава пак ли според вас действа в двата дома?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #5 -: Август 03, 2008, 08:22:50 pm »
Хм, не би трябвало...
Но пък тогава се счита за най-изявена.
Моите куспидни са в последните градуси на дома, макар че всичко опира до предпочитана домова система. Ако заменим Плацидус с Кох, някоя гранична планета може да се премести в следващия дом, с изключение на тези по ъглите. Според някои автори и школи в астрологията куспидите на домовете са доста условни, т.е. не дефинират рязка граница, а по-скоро "преливане" на енергията от едно поле в друго...
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #6 -: Август 03, 2008, 08:30:36 pm »
между на купсидата на 3 и 4 дом, но в 4...

Една планета не може да бъде между куспидата на 3 и 4 дом, но фактически да се намира в следващия, т.е. в четвърти. В такъв случай тя се намира в ъглов/кардинален дом.
Но ако е в края на 3 дом например, може да се отнесе и към следващия четвърти дом. Ако е близо до точката на долна кулминация или т.нар. Имум Цели, се приема за ъглова. В последната третина на 3 дом се намира и една от зоните на Гоклен  :)
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

mamma_mia

« Отговор #7 -: Август 03, 2008, 10:03:06 pm »
между на купсидата на 3 и 4 дом, но в 4...

Една планета не може да бъде между куспидата на 3 и 4 дом, но фактически да се намира в следващия, т.е. в четвърти. В такъв случай тя се намира в ъглов/кардинален дом.
Но ако е в края на 3 дом например, може да се отнесе и към следващия четвърти дом. Ако е близо до точката на долна кулминация или т.нар. Имум Цели, се приема за ъглова. В последната третина на 3 дом се намира и една от зоните на Гоклен  :)

Ето,аз ще ви дам  пример :)
Дълги години исках да разбера какъв ще бъде мъжът на живота ми(по-точно за какъв ще се омъжа),(въпреки че не съм подписала ::))
И все се допитвах до хора,които разбират много повече от мен.
И най-накрая какво установих.....
Господаря на 7 мият ми дом е уран,се намира във въпросният 3ти(но го делят 2 градуса от 4ти) IC.
Разбирах,че ще бъде нестандартен,неуловим....нещо като водолея,предполагах много че ще го срещна някъде на път(кратък път-3ти дом,както и съседи) и да надявах се да го срещна в рейса на път за работа :P Ноооооооооо.....
Как го срещнах????
По най-необичайният начин....близо до домът ми(IC) Там където живея.
И,въпреки,че е стрелец,има много водолейски белези(неуправляем,своенравен,независим,неуловим)
Ето моят пример,как като че ли влияе в двата дома и то повече в следващият. ::)
Дано съм права,а не греша нещо 8)
« Последна редакция: Август 03, 2008, 10:09:58 pm от mamma_mia »

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
« Отговор #8 -: Август 03, 2008, 10:48:33 pm »
За моя Нептун не съм и сигурен дали не е изцяло в трети дом, тъй като десетина минути по-късен час на раждане (не разполагам с точен такъв) отдалечава планетата от IC на 5 и повече градуса.

Мисля, че е логично влиянието на планетата в следващия дом да е по-слабо, ако тя е по-далеч от върха му, т.е. при 4 градуса отстояние от върха на следващия дом тя би имала по-малко влияние върху него, отколкото при 2 градуса.

Относно изявеността на планетата в дома - едни считат, че е най-изявена в началото на дома, докато други - в средата. Трети пък изобщо не отчитат този фактор.  ???

В myastrologybook.com интепретират така (пример с Уран):

If Uranus is in the third house AND within 4° or 5° of the nadir, then it is said to be on the "dark side" of the fourth house, and it influence will be felt in the fourth as well as in the third house. The closer a third house Uranus is to the nadir, the more it will be interpreted as though it were in the fourth house; when less than 3° from the nadir, a third house Uranus expresses itself primarily—and eventually entirely—in the fourth house.

(което важи и за останалите планети)
« Последна редакция: Август 03, 2008, 10:54:32 pm от kmn »

*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
« Отговор #9 -: Август 03, 2008, 11:02:12 pm »
Хм, е убаво, ми на мен управителят на 7 ми е Венера и е в трети, водолей.
Води се без аспекти мажорни, единствената сингъл в натала, ма има широка опозиция Уран, широка квадратура Нептун и точен съвпад с Веста.

Аз къде да си срещна мъжа на живота, освен в лудите сънища и весталското безбрачие... :-\

*

Синухе

• 4978
  • Chance favors the prepared mind
« Отговор #10 -: Август 04, 2008, 12:18:06 am »
mamma mia не забравяй,че 3 дом отговаря именно за близкото поле извън къщата/дома които са тясно очертани и са затворено пространство/каквито са и 4 дом и Рак по принцип/,което включва съседите,асансьора(ако има такъв) и цялата улица дори или там каквото е около дома,докато дома си остава една "крепост",която е затворена за отворения 3 дом с всичките разни и любопитни,случайни и неслучайни личности които се навъртат там реално в живота ти  ;)

Това което смятам за такива случаи-до 3 градуса от куспида е,че събитийно често планетата се проявява и в двете сфери или ги свързва в следствие ако това не става едновременно,но мисля че реалната позиция по дом е водеща (тук въпроса с домофикацията е доста зависещ,но за един човек няма 2 работещи домофикации, важното е да се утвърди работещата).Което ще рече,че не е задължително винаги да става така дори и при човек на който това се е случило няколко пъти.И друго-една планета в един дом ще има съвсем други първични насочености и интереси/проявление отколкото ако е в друг-психологическото раздвояване между сферите на два дома(чрез символизма на една планета)е невъзможно.Уран в 3 дом е едно(аз имам такъв),в 4ти съвсем друго.

При съвпад до 1 градус или несигурен по точност час на раждане до минута-нещата търпят изследване,при използване на транзити транзитни решетки с въпросната планета след време ще покажат къде се проявяват събитията,в смисъл не от едно единствено преживяване/събитие.

Пък вече съпрузи и темподобни нещата не винаги се определят само от 7 дом, а и не винаги връзката е брак, а брака връзка  ::) (нещо дзена ма гони  :P) Много връзки в отделния живот на всеки попадат под някой и друг дом или в комбина няколко-и не само в случаите в които ние си мислим едно,а реално нещата са други...

Kaily туй с весталското безбрачие уби рибата,ама сигурно не може да се сравнява с изгряващата ми точно Веста  ;D

Ми как къде-за Венерата имам предвид с тоя 3 дом все изпада нещо,докато си водиш обичайните срещи,я чрез някой познат,посещение на брат/сестра или съученик или там каквото е или ако ти се налага да водиш финансови консултации от запознаващ (представящ информация) характер,някъде където можеш да даваш съвети от лични пристрастия и други възможности сигурно и това само на тагъдък покрай 3ия ти дом без оглед на останалото 8)

*

Nebesna

« Отговор #11 -: Август 04, 2008, 01:11:15 am »
Имам Юпитер в 5-ти дом, в близост до куспидата на 6-ти. Обожавам децата и винаги съм се гордяла с дъщеря си и съм смятала, че имам огромен късмет с нея. Но и работа винаги съм имала. Всъщност никога не се е налагало да си търся работа. Работата винаги е идвала при мен. никога не съм можела да се съглася с хората, които казват, че няма работа....Работа има. Поне аз винаги съм я имала в изобилие. Затова смятам, че при мен Юпитер влияе както на 5-ти, така и на 6-ти дом. Юпитер управлява моя МЦ. С господар на МЦ в 5-ти дом, според традиционните трактовки би трябвало аз да работя в шоу бизнеса или да се занимавам с деца. Нищо подобно. Еколог съм на държавна служба и често работя като външен консултант на хонорар. Просто имам работа в изобилие. И отдавам това на близостта на Юпитер до куспидата на 6-ти дом.

Марс в 7-ми дом е в съвпад с куспидата на 8-мия ми дом. Аз усещам влиянието му и в двата дома. Например, ако с партньора ми сме на различни мнения за нещо важно, въобще да не ме търси за секс.  >:(Не разбирам хората, които си изглаждат отношенията в леглото. Първо трябва да си изясним нещата на безпристрастно ниво (7-ми дом) и чак тогава да пристъпим към интимности (8-ми). :P

*

Lillie

• 30532
« Отговор #12 -: Август 04, 2008, 08:12:34 am »
Интересна тема за половинките...
Моите ги срещам предимно в обкръжението, което непосредствено заобикаля мен и дома ми - или на гости при приятелка (която може да живее в съседния вход), или на гости при някоя позната на близките ми (от махалата). Имала съм и доста по-странни и нестандартни запознанства, но тези, за които споменах, са оставили (и изглежда, че ще оставят) най-запомняща се следа в живота ми...
Информативно: при мен управителят на 5 дом (и целия стелиум там) се намира в последния градус на 3ти, в съвпад с ИЦ, долна кулминация. И наистина в повечето случаи действието му е стихийно и неуправляемо, извън съзнателния ми контрол. Има афинитет към спонтанна изява, не търпи натиск и контрол отвън. В момента, в който го притиснат, равновесието се нарушава и може да стане доста деструктивен (хаотичен и непоследователен), нищо че има само тригони в картата...

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

kaily

• 5145
« Отговор #13 -: Август 04, 2008, 11:03:55 am »
Ама там е въпросът, че никога не съм признаваламъже от близкото ми обкръжение.
Това относително скоро го установих, пък сега с управител на седми в трети направо се изумих.
Според трети дом излиза да ги диря наоколо.
Ама аз имам дълбок вътрешен постулат, че тия наоколо изобщо не струват и че ако не е отдалече или по-скоро отвисоко, хич не ми и трябва.

Диря го да е нива над мен, не е ли, значи не важи.
Това как ми се връзва с Венера из трети, освен през Нептун?  :'(

*

Синухе

• 4978
« Отговор #14 -: Август 04, 2008, 11:38:14 am »
Нивото на човек няма нищо общо с това къде се намира-близо или далеч от теб,в крайна сметка ние не винаги познаваме всички около себе си дори и да са ни под носа,а и не е необходимо-съдбата си знае работата.

Всеки (почти) иска най най в любовта пък вече от къде тя ще изкочи не винаги се взима предвид Венера,както при Lillie е важно да се гледа и 5 дом,пък и любовта и връзките са две различни неща-могат да съществуват и поотделно и заедно,така че всичко си е индивидуално.При някои любовните въпроси могат да се въртят около Луната,Слънцето, Юпитер или Нептун,че и други,аз съм на мнение,че планета на любовта като такава не съществува,така че стига сме натоварвали изтърканата и често до никъде водеща Венера. Зависи къде човек сам си акцентира това ,къде обикновено си проектира този въпрос в картата.

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
« Отговор #15 -: Август 04, 2008, 11:48:08 am »
Събрахме се поне трима с Уран в 3-ти дом (там всъщност имам цели четири планети). А за Уран в 3-ти дом между другото съм чел, че е и благоприятстваща позиция за астрология.
3-ти дом, освен дом на близкото обкръжение, е и дом на комуникацията и учението. Уран в трети предполага също нестандартност, оригиналност в комуникирането (и евентуално мисленето), може да предразполага и към писане, например... Понякога изказванията и на такъв човек може да приемат формата на електрошок за околните (тествано).  ;D
Моята последна приятелка между другото бе на един-два блока разстояние, а преди това имах интерес към две други девойки от квартала, не много далеч.  :P
« Последна редакция: Август 04, 2008, 12:15:55 pm от kmn »

*

Синухе

• 4978
« Отговор #16 -: Август 04, 2008, 11:58:24 am »
Да,това за Уран в 3 дом е вярно и има и други аналогии-взаимоотношения и обстоятелства с брат/сестра и други,които обикновено тук всички знаят.

Аз ще дам някои лични примера на събитийно/съдбоносно проявление на Уран в 3 дом- като често водещ до нетипични взаимоотношения с роднини,може да доведе и до освобождаване от тях по странен начин или направо нещо абсурдно / не и невъзможно /.
Имам 2 братя от различни бащи,като единия почти не съм виждал.Майка ми която също е с Уран в 3 дом /+Плутон,Слънце,Луна и ретро Меркурий-с Уран са в стелиум/ има в последствие късен брат който въобще не е виждала,а първия и брат изчезва като бебе.

За протокола-първата ми "голяма" любов също беше през един блок!
 :P

*

kaily

• 5145
« Отговор #17 -: Август 04, 2008, 12:22:28 pm »
Ми на мен Венера случайно ми е управител на седми, не че нещо...

И на тия години вече се познавам предостатъчно. В мъжа не се ли е реализирал БОГ в степен по-голяма, отколкото в мен, за нищо го нямам.
Значи връзката с бог.

И второ - в тая смахната държава, в тоя смахнат квартал и т.н. - отколе знам, че около мен нищо свестно не вирее.
Затова трябва другаде, в земи задморски, през девет планини в десетата.

Е това питам отде ми иде в хороскопа - задморските земи и горната земя.
Иначе тук и сега само улични простаци, лентяи и обикновени тъпи шопи.

*

kaily

• 5145
« Отговор #18 -: Август 04, 2008, 12:25:31 pm »
И като ще си мерим пишките с Уран, то се пак да отбележа, че Венера в трети ми е във водолей-интерсептиран.  ;D

А Уран ми е отсреща в лъв, девети, пак интерсептиран.  :-*

*

Синухе

• 4978
« Отговор #19 -: Август 04, 2008, 12:54:49 pm »
Сега ако тръгнем да си ги мерим само на карта (освен на проявление което е по-важно май),знайш ли колко Водолей/Уран мога да си изцедя от картата  ;D :P ? /

Уфф,права си за положението в нашата бг действителност,но пък то знай ли се-та нали и ние съществуваме и сигурно за други минаваме и ние под общия знаменател (докато не се запознаем/опознаем ),иначе да и аз имам сходни "изисквания" за една връзка- божественото начало да е водещо ...

Ми дай си картата насам,все ще има от къде да излезе това  ::) ,ама да ти кажа както викаш то само и един Нептун върши работа ( в случая се насочи към паралелните светове за търсене на любим  ;)).Дори само от Венера във Водолей вкуса към връзките е необикновен,както и начина по който се реализират,Водолеите все пак са големи мечтатели и тук може да градиш големи утопии с тази Венера и второ не напоследно се гледа Управителя на Венерата-Уран в 9 дом ! Ей ти го бингото  8)