Здравей Гост

Фобии

• 59 Отговора
  • 8317 Прегледи
*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
Фобии
« -: Август 05, 2008, 08:29:20 pm »
Какви позиции в натала са индикатори за фобии? Като казвам фобия, имам предвид клиничен страх, при което индивидът променя начина си на живот с цел да избягва съответните ситуации.  :D

Re: Фобии
« Отговор #1 -: Август 05, 2008, 08:47:54 pm »
Не съм срещала човек с фобии, но предполагам, че е по Меркурий - в 12-ти, управител на АС или 6-ти с лош аспект към Плутон или Нептун - те поне разпалват въображението. Ранени планети в Дева или Близнаци  ::)
Информацията не е знание. Знанието не е мъдрост. Мъдростта не е истина.

*

Синухе

• 4978
  • Chance favors the prepared mind
« Отговор #2 -: Август 05, 2008, 08:49:07 pm »
Ха,точно вчера гледах един филм ("They")в който ставаше дума именно за тези вид фобии, които моделират поведението в доста ярък вид,без значение дали опасността или това което се приема за плашещо е реално или е плод на определена рамка в съзнанието.С това както и във филма предимно се занимава психологията.

В такъв случай еднозначен отговор е труден-такъв биха дали астропсихолози с дълга практика и изследвания,вероятно  ::)

Иначе страхове-зависи от страха,но обикновено крайни емоционални модели се срещат често при акцент на вода,съответно Луна,Нептун,Плутон-може и Хирон,водни домове, критични градуси,звезди... но мисля някъде наскоро имаше подобна тема  :-\

*

Lillie

• 30532
« Отговор #3 -: Август 05, 2008, 09:08:02 pm »
Иначе страхове-зависи от страха,но обикновено крайни емоционални модели се срещат често при акцент на вода,съответно Луна,Нептун,Плутон...

Всичко, което изброяваш, при мен е подчертано, но фобии нямам никакви. Поне клинични де. Всичко си е в границите на "нормалното".
Наскоро го обсъждахме с един астролог. Всъщност е повече от астролог. Ставаше въпрос за екстрасензорни възприятия. По принцип имам вродено влечение към всичко "отвъдно", но нещо като че ли ме спира да надникна отвъд видимото, сетивното... Наричам го "страх" - не онзи страх, който изпитваш при допир с непознатото, а ирационалният страх от загуба на идентичност... или от невъзможност да се върнеш отново "тук и сега"  :-\
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Nebesna

« Отговор #4 -: Август 05, 2008, 09:16:35 pm »
При мен Меркурий - господар на публичния 7-ми дом е в 12-ти - по-добре се изразявам писмено и имам фобия от телевизионни интервюта, особено на живо. Професията ми е такава, че понякога се налага да давам интервюта и трябва да съм много добре подготвена. Обикновено искам от журналистите да ми напишат въпросите предварително, иначе не се съгласявам на интервю. Радио и телефонните интервюта не ме изнервят, но телевизионните прожектори ме плашат.  Предназначението на планетите в 12-ти дом е да работят "зад сцена" и вероятно оттам идва моя страх от камери. Освен това Меркурий ми е неаспектиран и вероятно затова ми е трудно да го "проработя".

Слънце в 12-ти дом в квадрат с Нептун в 8-ми или 4-ти може да даде "агорафобия", но ако има компенсиращи тригони се проработва лесно.

Страх от болести, т.нар. "хипохондрия" дава ранена Луна в Дева или Луна в 6-ти дом. Тук може да има и всякакви "отклонения", свързани с хигиената и облеклото, например "страх от микроби".

*

Lillie

• 30532
« Отговор #5 -: Август 05, 2008, 09:29:47 pm »
Да не забравяме и за sol negro - Сатурн, който е нашата "сянка".
Според мнозина астролози знакът на Сатурн отразява нашите рудиментарни страхове, страховете на архетипно равнище. 
Имам близък със Сатурн в Скорпион в опозиция към Слънце (и заключен стелиум в 12 дом) - има страх от всичко, свързано със смъртта, страданието, болестите, изолацията, отвъдното, паранормалното. Дори разговорите за това го плашат.

По същия начин можем да потърсим кои са ключовите моменти при Сатурн в останалите знаци:
Сатурн в Лъв - страх от липса на признание
Сатурн в Рак - страх от несигурност
Сатурн в Дева - страх, свързан с адаптацията в живота
Сатурн в Козирог - страх от загуба на авторитет
Сатурн в Стрелец - страх от загуба на усещане за смисъл
Сатурн в Близнаци - страх от интелектуална неадекватност
и т.н.

Някой иска ли да продължи?

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Синухе

• 4978
  • Chance favors the prepared mind
« Отговор #6 -: Август 05, 2008, 09:33:03 pm »
Никой не е казвал,че човек с такива акценти трябва да има подобни проблеми, колкото че човек обикновено ги отключва покрай такива позиции,а то е ясно че не при всички еднакви позиции водят до еднакво проявление,както е и при аспектите-някои се справят по-добре със стресиращи от колкото други с хармоничните.

Въпросът беше къде обикновено при проявление на такъв проблем-и то в клиничен вид може да се открие в картата,а поне астрологията (не аз лично тъй като не съм изследвал клинични случаи) се върти около тези сигнатури.

Така както не всички с Уран в 3 дом са астролози или занимаващи се с астрология като път към себепознанието,и не всички с акцент на Уран/Водолей са гении...но това което пиша сега е напълно излишно. 8)

Авторът на темата ако изисква сериозно вглеждане в нея е по-добре да даде реални примери и карти-ако толкова го вълнува този въпрос  ::) Така ще видим кое къде и как работи.

« Отговор #7 -: Август 05, 2008, 09:49:29 pm »
Така както не всички с Уран в 3 дом са астролози или занимаващи се с астрология като път към себепознанието,и не всички с акцент на Уран/Водолей са гении...но това което пиша сега е напълно излишно. 8)
Ми, да! Много от тях са си обикновени луди  ;D
Казват, че гениалното и лудостта вървят ръка за ръка.

*

Nebesna

« Отговор #8 -: Август 05, 2008, 10:23:01 pm »
Склонна съм да се съглася с Lilie. Сатурн описва нашите скрити страхове. И когато говорим за фобии, задължително се отчитат негативните аспекти на т.нар. "зловредни" планети. Разбира се, трябва да има поне 3 показателя в хороскопа, без възможности за компенсация, за да говорим за фобия. Независимо, дали е силно или слабо изразено, предразположението си остава и може да бъде провокирано от планетни транзити. Имах възможност да опозная отблизо един човек, който имаше подобни психични комплекси. Самият той се интересуваше от психология (лекар е по професия), има дарба за психолог, но работи като физиотерапевт. Този човек беше много ерудиран, млад, красив лекар. На пръв поглед човек би казал, че нищо не му липсва, за да има добро самочувствие...Но като го опознаеш отблизо разбираш, че човекът е пълен с комплекси. Първо, лъже непрекъснато, измисля си разни подвизи, как пътешествал из целия свят, как скачал от Алпите с парашут, как паднал отвисоко върху главата си и сега имал тумор в мозъка, който не се знаело, ако започне да расте, коя част от мозъка ще притисне...Още е жив и здрав. Мотото на живота му беше : "Смъртта е моят най-добър приятел. Аз утре може да не съм жив"..И така караше хората (най-вече жените) да го съжаляват. Измисляше си презокеански пътешествия със самолет...Та този човек дори на асансьор не се качваше...Имаше фобия от асансьори.  Човекът имаше и подчертана социофобия...често беше мрачен и за да влезе в компания му трябваше голяма доза алкохол...Пиеше много, ставаше словоохотлив, разказваше измислени геройски истории. На другия ден пак ставаше мрачен и сериозен, записваше психологичните си комплекси на хартия и си  правеше план как да се пребори с тях ..."От утре! и периодично си изследваше черния дроб. Ако имаш нужда от "психотерапевт", той е насреща. Но ако трябваше да окаже конкретна помощ - беше адски неблагонадежден. Обещаваше повече, отколкото беше в състояние да изпълни...и на другия ден се покриваше. Ето ви един казус : Датата е : 12.11.1967, Варна, 12,25 часа. ::)

« Отговор #9 -: Август 05, 2008, 10:46:54 pm »
Датата е : 12.11.1967, Варна, 12,25 часа. ::)
Това ли е човека за когото разказваш? И да не е той, на този с тази дата горката му главица трябва да е била много объркана. Слънце в скорп в съвпад на Нептун и Луна в Риби в опозиция с Уран и Плутон  - от къде здрав разум? Май само Меркурия му, който не е лошо аспектиран доколкото видях, му е давал вид на нормален човек за ненаблюдателните.

*

Nebesna

« Отговор #10 -: Август 05, 2008, 11:57:44 pm »
Лети му се на човека. Венера - господарката на 9-ти дом (домът на летците и на далечните пътувания) е в съвпад с Уран (господар на Асцендента Водолей). Венера е в 8-ми дом - домът на смъртта. Господарят пък на 8-ми дом - Меркурий е в 9-ти : Висшата философия е свързана със смъртта: "Смъртта е моя най-добър приятел".

Защо си измисля болести? Първо, според мен Сатурн е в опасна близост с Луната - господарка на 6-ти дом (страх от болести). Сатурн е в Овен, а Овен управлява главата. Сатурн е в опозиция на Венера в 8-ми дом (домът на смъртта и на хирургията). Вероятно оттук идва и измислицата за тумор в мозъка и фобията от асансьори. Луната е допълнително ранена от опозицията с Плутон и Уран. Между впрочем човекът имаше проблеми и с майка си. Той - Водолей (Уран) в опозиция на Луна (майката). Чувала съм, че тя пречела на неговата кариера - той искал да кандидатства във ВИТИЗ, а тя не се съгласила: Плутон - господар на МЦ в опозиция на Луна (майката).

Слънцето е в съвпад с Нептун в 9-ти дом - човекът има много развито въображение, обаятелен е, милосърден и лесно печели състрадание. Умел разказвач на измислени истории, на когото му липсва самокритичност (само положителни аспекти към съвпада Слънце/Нептун). Меркурий е в сектил с Юпитер - оптимизъм, говори повече, отколкото може да изпълни, точно тези две планети образуват конфигурация "Y" със Сатурн в Овен.  

Сатурн управлява 12-ти дом - домът, в който егото символично умира. Марс в екзалтация в Козирог в 12-ти дом дава дарбата на психолог. Както и умението сам да анализира собствените си комплекси. Марс е  в квадратура със Сатурн в Овен (доста слаба). Липсата на силни квадратури  в тази карта показва човек, на който му липсва импулс за действие. Човекът е пробил с приказки и очарование. Опитва се да сублимира страха от смъртта, като изучава медицина и психология (Меркурий в Скорпион в сектил с Юпитер в Дева). Секстилът на Слънце в 9-ти дом (висшето образование) с Плутон в Дева му дава силата да успее в медицинската професия. Луната - господарка на 6-ти дом е в тригон със Слънцето.
« Последна редакция: Август 06, 2008, 02:22:38 am от Nebesna »

*

Nebesna

Re:Фобии
« Отговор #11 -: Октомври 02, 2009, 09:11:22 pm »
Прехвърлям тук картата на Айзък Азимов, понеже е много показателна за т.нар. агорафобия (страх от широки пространства). Или както се казва в биографията му, той е бил клаустрофил.

"Азимов е клаустрофил - харесват му малки, затворени пространства. В първия том на своята автобиография той си припомня желание от детството да има будка за списания в Нюйоркското метро, в която би могъл да се затвори и да слуша тътена на минаващите влакове, докато чете. Азимов има страх от летене и използва самолет само два пъти през живота си. Рядко пътува на по-голямо разстояние, донякъде заради антипатията си към самолети, която затруднява извъшването на далечни пътувания. Тази негова фобия вдъхновява няколко от художествените му произведения..... Физическата му сръчност е много лоша. Никога не се научава да плува или да кара велосипед, но все пак успява да се научи да кара кола, след като се премества в Бостън, Масачузетс. В по-късните си години Азимов открива, че му харесва пътуването с круизни кораби и на няколко пъти става част от „забавленията“ по време на круиза, изнасяйки научни беседи на кораби като Куин Елизабет 2.

*

missKapriz

« Отговор #12 -: Октомври 02, 2009, 09:16:24 pm »
Това е мн интересна тема-кое определя фобиите в картата.Аз например имам клаустрофобия и фобия от паяци,а освен това ме е страх от летене,вода,високо и зъболекари-за да ми извадят зъб ме приспиват,иначе събирам границите.В морето не съм влизала по-дълбоко от глезените ;DДали един слаб Марс може да доведе до толкова страхове

*

Nebesna

« Отговор #13 -: Октомври 02, 2009, 09:23:59 pm »
Меркурий, който отговаря за движенията е в заточение в Стрелец. Меркурий е в тригон с Нептун - установява, че му е приятно да пътува по вода. Меркурий в секстил с Марс вероятно му дава смелостта да се научи да шофира.

За агорафобията говори и управителката на 3-ти дом Луната. На първо място, Луната е в 12-ти дом и в опозиция с диспозитора си - Венера, която също е в заточение в Скорпион. Венера и Марс са във взаимна рецепция, но и двете планети са в заточение. Луна в квадрат с Уран и Юпитер/Нептун е един от показателите за агорафобия. Господарката на 3-ти дом (Луна) в квадрат с диспозиторя на Меркурий - Юпитер.

*

Nebesna

« Отговор #14 -: Октомври 02, 2009, 09:26:36 pm »
Това е мн интересна тема-кое определя фобиите в картата.Аз например имам клаустрофобия и фобия от паяци,а освен това ме е страх от летене,вода,високо и зъболекари-за да ми извадят зъб ме приспиват,иначе събирам границите.В морето не съм влизала по-дълбоко от глезените ;DДали един слаб Марс може да доведе до толкова страхове

Качи си картата, ще я разгледам.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #15 -: Октомври 02, 2009, 09:30:34 pm »
Първото, на което обърнах внимание, е точният съвпад на Луната с Кету в 12 дом.
Слънцето е в сатурнов знак и е в осми дом, в опозиция с Плутон, куинконкс с Нептун на ИЦ и тригон със Сатурн.
Уран стои най-високо в картата, на трон по знак, Луната е в сходящ квадрат с него. Тук следва да се отчете фактът, че двете светила са в земни знаци и са разположени във водни домове. Целта на така поставения в картата Уран е да разчупи тесногръдието, а в съчетание с позицията на Меркурий по знак и дом - да направи родения по-отворен към нови, дори налудничави на пръв поглед идеи.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

missKapriz

« Отговор #16 -: Октомври 02, 2009, 09:31:59 pm »

*

Nebesna

« Отговор #17 -: Октомври 02, 2009, 09:40:26 pm »
Веднага прави впечатление съвпадът на Юпитер (управител на 3-ти дом) с Уран в 12-ти дом. Този съвпад е недобре интегриран с останалата част от картата. Той крие голяма сила, но е в 12-ти дом. Един от показателите за фобии от пространства (тесни или широки) е "господарят на 3-ти дом в 12-ти дом, особено, ако е ранен. В твоята карта Меркурий е на трон, но е ранен от Марс.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #18 -: Октомври 02, 2009, 09:41:55 pm »
Ще изведа няколко фактора, според мен това са ключовите:
- Луна в съвпад с Нептун в Скорпион
- Слънце в квадрат с Нептун
- Меркурий/Плутон в съвпад с ЮЛВ
- СЛВ в Риби в тригон с Луна, Нептун в тригон с МС

Голяма чувствителност, интуитивност, но и предразположеност към външни влияния, страхове, чувство за несигурност...
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Helo

« Отговор #19 -: Октомври 02, 2009, 09:48:07 pm »
Ще изброите ли кои негативни аспекти и на кои планети по принцип би трябвало да показват фобии?

Освен лоши аспекти на някои планети към Нептун и Луната.