Фобия
- Нептун е нехармоничен (агорафобия);
- Уран е нехармоничен (клаустрофобия);
- Сатурн и Уран нехармонични, плюс влияние на Дева (хипохондрия, страх от болести);
- Сатурн в 6-ти дом – страх от лекари, от домашни вещи);
- Сатурн в лош аспект с Плутон, доколкото засяга Аз-а – угнетение, меланхолия
- Сатурн в лош аспект с Марс – маниакално-депресивна склонност, сблъсък между Свръхаз и То.
Циклотимия
Редуване на силна възбуда със състояние на депресия.
- Марс или Сатурн в много силно положение, в конфликт помежду си. (Марс – мания; Сатурн – потискане);
- То и Свръх-аз противоборстват с един слаб Аз. Възбудата и депресията се задействат от планетни транзити.
Психоза
Несъзнаваното взема връх, нахлува в съзнанието и индивидът се отчуждава от действителността. Трите пласта : То, Свръхаз и Аз са в разнобой. Причини:
- сериозното противоборство между То и Свръхаз-а, при един отслабен Аз поражда чувство за вина и агресивност;
- при един и пренебрежимо слаб или несъществуващ Аз, меркурий или господарят на Асцендента ще бъдат въвлечени в противоборството.
Параноя
Болестно душевно състояние при запазено логично мислене. Свръхзасилване на Аз-а, недоверчивост, белипетна в разсъждението. Горделивост, нападателност, прозиращи под предсторена скромност. Параноикът цели да наложи волята си на другия.
- Уран в лош аспект с господаря на Асцендента;
- Асцендент Водолей, в лош аспект с Марс или Плутон;
- Юпитеркато злотворен, зле приобщен-мания за величие;
- Юпитер в лош аспект със Слънцето – мания за преследване.