Сетих се за една кратка статийка за многобрачието от гледна точка на ведическата астрология (гледам, че сте разисквали това в темата вчера) -
http://itzhoroscope.astrosage.com/2010/04/elizabeth-taylors-ninth-marriage-and.html.
После видях и картите на двете дами с по два брака, поставени от Just_a_Dream. И двете карти се вписват добре в кратичкия и непретендиращ за пълнота списък с изисквания от статията:
1) добре поставен управител на 7-мия дом;
2) в двоен (дуален) знак - Близнаци, Дева, Стрелец, Риби;
3) малефично влияние върху У7 и 7-мия дом.
В картата на първата дама (родена през 80-та) У7 е Юпитер в 1-вия дом, който се управлява от
вражески неутрално (моя грешка) настроения към Юпитер Меркурий. Обаче Юпитер от този знак "вижда", т.е. аспектира собствения си знак Риби, което според постулатите на ведическата астрология би трябвало да го подсилва (във ведическата астрология липсва концепцията "заточение"). Плюс това в 1-ви дом Юпитер получава сила по направление (т.нар. дигбала). Като цяло положението на Юпитер не е слабо, въпреки че не удовлетворява изискванията от статията - да е силно поставен по знак. Положението на У1 в 1-вия дом би трябвало да гарантира силен интерес към темата брак. Второто изискване е изпълнено - Юпитер е в двоен знак (Дева). Относно третото изискване - Юпитер е в компанията на две от т.нар. сепаративни (носещи раздяла) планети - Слънцето и Сатурн, а Раху, Сатурн и Слънцето аспектират 7-мия дом. За възможни причинители на развод на първо място се считат Марс и лунните възли. Някои астролози причисляват и Слънцето към тях, особено ако е в 7-мия дом или изгаря Венера. А за Сатурн казват, че основното му проявление е да създава проблеми, че не е бил първоизточникът на раздвода. За други астролози Сатурн, Слънцето и Раху са най-силно действащите сепаративни планети. Различни школи, различни мнения, всеки трябва да изгради своето на база на прочетеното и провереното от личен опит. Аз все още нямам такъв. Обаче забележете, че Сатурн управлява 6-тия дом, а Слънцето - 12-тия. Дванадесетият дом се свързва с края на нещата, разрушения, загуби, отчаяние, а също и с извънбрачни афери. А 6-тият дом е 12-ти от 7-ми (както вече беше споменато в темата). Също така във ведическата астрология 6-тият дом се свързва с конфликти, врагове и юридически въпроси, какъвто е формализирането на развода. Положението на У7 в някой от трите дустхана дома - 6-ти, 8-ми и 12-ти не се счита за благоприятно по брачните въпроси - може да причини проблеми. Същото се отнася и до връзки между У7 и управителите на тези три дома, каквито имаме налични в тази карта. Още един аспект искам да отбележа в картата. Имаме тройна рецепция между У1, У2 и У12, което също е наблагоприятно за брака. У1 Меркурий е във 2-ри дом, У2 Венера е в 12-ти дом, У12 Слънце е в 1-ви дом. Вторият дом е следващият след 7-ми по важност по брачни въпроси, защото е 11-ти от 4-ти и така е домът, който показва увеличаване (11-ти) на семейството (4-ти), придобиване на нов член в семейството. Някои ведически астролози поставят 2-рия дом по важност преди 4-тия по семейни въпроси. В тази карта имаме Луна (У11) и Венера (У2 и У9) в 12-тия дом, което може да показва загуби не само в семейството (разводите), но и изобщо - загуби на средства, късмет, трудности в реализирането на плановете, осъществяване на мечтите.
В навамша (производната карта, която отговаря за брачните въпроси) У7 Меркурий отново е наблагоприятно поставен - в 12-тия дом заедно с Раху. Седмият дом отново получава аспект от Сатурн. И в двете карти (наталната и навамша) Юпитер аспектира 7-мия дом, но в наталната е свързан с управителите на 6-ти и 12-ти дом, а в навамша е дебилитиран в Козирог. Така че аспектът му върху 7-ми дом надали е способен да компенсира изцяло малефичното влияние.
Имам един въпрос, който е доста деликатен. Дали съпрузите ѝ не са ѝ били верни?