Чувала съм мнение, че за втория се съди по 8-мия дом от 7-ми, т.е. анализира се 2-ри дом. 8-ми дом е Домът на смъртта, 8-ми от 7-ми трябва да се счита смъртта на първия брак и началото на Втория .
Извинявам се ако нещо се повтарям...
Извинявай, ама би ли пояснила, какво всъщност да му се гледа на 2 дом
? И би известил смъртта на първия ?
У2 ако транзитира в 7 дом ли ?
Само предполагам ...
Каквото се гледа на всеки дом...

. Лорда на дома най-вече и състоянието му (в кой дом живее и дали е щастлив там), йоги, аспекти...Транзитите (т. нар гочара) не играят чак толкова съществена роля в джиотиша, както в западната астрология. Те са тъй да се каже една фина настройка...Иначе се гледа дашата (планетния период). По принцип СЪБИТИЕТО се случва в рамките на дашата на управителя на съответния дом или планетите разположени в него... Понякога обаче въпросният планетен период трае 18, 19 години - например.. Затова, за да прецизираме трябва да се анализират останалите фактори. Що се отнася до Гочарите при предсказание на брак или раждане на дете се гледа транзит на Юпитер и Сатурн (за онези, на които тази планета е разположена добре в картата) през 5 или 7-ми . Някои автори прибавят към споменатите планети и Раху, който според тях действа като катализатор (в случая ускорител) на кармичната развръзка. Откровено казано аз повечко вярвам на Гуру (Юпитер). Първо, защото това е милостива и разумна планета. Второ, защото тя прави кръга си по наталната карта доста по-бързо от Сатурн и затова дава повече възможности за реализация на нашите очаквания, особено в сферата на партньорството и потомството.
Втори дом нe показва задължително смъртта на брачния партньор , а по скоро смъртта на първия брак, защото 2-ри дом се пада, ако броим от 7-ми дом, 8-ми. В Джйотиша се използват много масово вторичните домове. Например дома на внуците се пада 5-ти от 5-ти, т.е 9-ти, защото това са децата на децата...Домът на свекървата се пада 4-ти от 7-ми, т. е. 10-ти. Бабата по майчина линия 4-ти от 4-ти, бабата по бащина 4-ти от 9-ти...