И Раху си дава ментален дисбаланс и мании и фобии, на мен ми е на асц. и знам в какви филми мога да се вкарам (без обективни причини) 
В съвпад с Луната, да...
Раху е по-неприятен от Кету що се отнася до манас.
Докато Кету е по-труден за Слънцето (егото).
Иначе Раху в Лагна не би трябвало да дава ментален дисбаланс сам по себе си, но често прави родения по-целенасочен, преследващ амбициите си... Лагна се свързва по-скоро с физическото тяло и с някои вродени дадености, с които идваме на този свят. По Раху е реализацията в материята, светското. На по-високо ниво Раху може да даде и свръхсетивни възприятия, интерес към окултното, трансцендентното, ако има други потвърждаващи показатели в радикса.
В индийската астрология, когато Раху е в първи дом, се преценява доколко е силен - какви аспекти, как е позициониран управителят му. Има случаи, когато Раху в Лагна може да даде завладяваща, импозантна красота (при силен управител), защото Раху се свързва с материалните форми, с манифестация в материята, т.е. дадено нещо добива своя завършек в материята. Докато Кету е повече духовен, нематериален - неговият принцип е "мокша", което го прави по-аскетичен, по-резервиран, незаинтересован, отстранен от светското. Затова в традиционната система за определяне на
караки Кету се игнорира, изключва се. Кету иска по-бързо да осбоводи духа, цикълът на преражданията да приключи. Неговият принцип е освобождение чрез изкупление, (себе-)отричане, а на по-висше духовно стъпало това е ясно виждане, абсолютната свобода. Истинското виждане е възможно само чрез отдръпване, необвързаност със сетивата и впечатленията.