Да, но в момента са в опозиция, е и кво? има ли по-особен начин на тълкуване?
Не ти разбирам въпроса. И какво, че са в опозиция?
Това са две различни техники и различен принцип стои в основата им.
Не мисля, че има по-особен начин на тълкуване. Движението на дирекционната Луна е много по-бавно, затова се отчитат аспектите й с радикални планети и с ъглите в хороскопа, а не през кой знак преминава. Знакът като такъв има значение при ингрес. Иначе ако в продължение на 30 години имам дирекционна Луна в знака Лъв, какво от това, през всичките тия години лъвски характеристики ли ще проявявам? Докато при прогресивната Луна знакът, през който преминава, е от съществено значение.
Дирекциите са символичен метод, макар че дирекцията на слънчевата дъга взема за ориентир движението на Слънцето в градуси (затова знакът и градусът на Слънцето по дирекция на сл. дъга е същият като по вторична прогресия). А при вторично прогресиране вземаме ефемеридите и отброяване дните след рождения ден на принципа "ден=година". И като се съчетаят двете техники, гледаме какви събития индикират и какъв е процентът на познаваемост. :blink:
ПП. В момента по ме вълнува дилемата зодиакална vs. екваториална дъга, а не дирекция vs. прогресия.