Здравей Гост

нивата на космическо просветление-еволюцията на индивида

• 263 Отговора
  • 44648 Прегледи
*

Jd_K

• *
  • 435
Само вижте, кой може да анализира ситуацията (дадената карта) неизхождайки от себе си.... не е само до слънчев знак, всеки си има мисия в този живот, даден му е знака, който най-добре ще помогне за осъществяването на мисията, но според мен си има значение всичко.

*

Синухе

• 4978
  • Chance favors the prepared mind

И правете разлика едно е да знаеш, друго да можеш.
 едно е да гледаш.....друго да виждаш.

Пак ме учудваш,доколкото не се учудвам естествено  :) Точно днес изтъквах същото ,само че не във форума. Едно към едно първото ти изречения изрекох днес,а на второто пак едно към едно наблегнах вчера. No comment!

Преди още да навляза в астрологията, разбрах че мисията ми е да служа, в каквато и да е било форма. Много близки роптаеха, че съм се примирила, че съм имала изгледи да се издигна и тем подобни...Но всъщност от рано приех, че винаги ще ми върви в живота когато служа на някой, осъзнах че ако искам да правя нещо самостоятелно за лична изгода, ще спечеля в началото, но после ще загубя. Някакво вътрешно знание. Сега когато чета през свободното си време по форумите и различна астро-литература, разбирам че силно аспектираният ми VІ дом в радикса е именно за това - да бъда цял живот служител, а и СЛВ във Водолей и в ІХ дом - че ако служа на човечеството или по някакъв начин мисля за щастието на хората, ще спечеля много повече и ще бъда много по щастлива.

*

Uran

• 6041
За 4 нива на съзнание във форума 98% от хората са на 2 ниво, няколко (под 5 са на 3) и само 2 имат забежки към 4.
Познават се много лесно хората като видиш какви картинки си избират :).
Защото само висшите бозайници виждат цветно - различават различните трептения на Енергийните вълни. А живопис и хармония могат да правят/разпознават само малцина, (на подсъзнателно ниво си носят усещанията).
И правете разлика едно е да занеш, друго да можеш. Някой хора четат стотици книги за астрология и пак не са астролози. По същия начин както има гениални актьори и гениални критици, които обаче на са актьори... едно е да гледаш.....друго да виждаш.

Ако в картата при раждането го няма отразен духовния статус (на родения индивид, началната точка), то тогава значи отричате цялата астрология. Отричате съвършенството на вселената.

Аз пък не познавам Риби, които да не са мъдри, да имат логика, отвъд нормалната, нещо като хаосът, който е по-висш порядък. И не познавам Слънчев Рак, който да не е съвършен егоист.... точно инстинктивен и за мен лично примитивен, когато трябва да си защитава интересите, действа се първосигнално. И не познавам Водолей, който да не е готов да се жертва в името на цел, в която вярва. Правете си изводи.

Познавам доста раци, които НЕ са СЪВЪРШЕНИЕ егоисти . Приятелка, която дълги години плащаше скъпото лечение на сестра си, грижеше се за образованието на другата си сестра и финансово поддържаше майка си. И това го правеше тихо, дискретно и с много такт, без да очаква овации и признание. (Това всъщност ми го каза майка и, тя никога не се оплака, че толкова хора и висят на врата, а беше на 26 години.)

Цитат
Аз пък не познавам Риби, които да не са мъдри, да имат логика, отвъд нормалната, нещо като хаосът, който е по-висш порядък. И не познавам Слънчев Рак, който да не е съвършен егоист.... точно инстинктивен и за мен лично примитивен, когато трябва да си защитава интересите, действа се първосигнално. И не познавам Водолей, който да не е готов да се жертва в името на цел, в която вярва. Правете си изводи.
Извинявай, ама значи има тепърва да се запознаеш. Лично аз познавам лъжливи и изобщо немъдри Риби, всеотдайни до саможертва Раци, имперсонални и безкрайно егоистични Водолеи. Чак се чудя ти на какви представители си попадала???
   Относно извода ти за картинките на аватарите и характера- не се надявай  по тях да разбереш много. Лично аз качвам каквато в момента мога да избера- между много неподходящи , най-малко неподходящата.Не всички можем да си ги направим сами , или да снимаме каквото ни се иска.Но иначе си права, "говорят" разни неща, дори истории.

*

Nebesna

Този е в опозе с Юпитер и Плутон... Нали се сещаш, на принципа "Винаги съм прав!".
При нехармоничен Меркурий на Асцендента или в първи дом забелязвам, че не умеят да слушат отсрещния, защото чуват само себе си. 

Все едно говорим за един и същи човек. Не можеш да им вземеш думата, прекъсват събеседника, довършват изреченията вместо него, сякаш по-добре от самия него знаят какво е искал да каже. Аз лично съм ставала и съм излизала най-демонстративно, за да покажа, че не съм уважавана като равностоен събеседник.
Азсъщо пэновам такава жена даже и бях пуснала картата и в темата за Големите касметлии тя има Меркурий на 3 градуса във Водолей един доста буен Марс в Овен и квадрат между Юпитер и Плутон и съм напълно солидарна с вас направо на моменти едвам я изпърпявам!!!
Моят Меркурий е на 4 гр. във водолей, но е ретрограден и съм тип "слушател".
Често ме ползват като "кошче за душевни отпадъци". :)

Любимата ми приятелка има Меркурий във Водолей, тя също е зодия Водолей, но Меркурий не е в лъчите на Слънцето и освен това е в секстил със Сатурн. Тя доста говори, при все, че е с Асцендент Близнаци. Обаче с нея комуникираме чудесно. Все пак аз съм с Луна и Слънце във водолей и много често животът ме свързва с меркуриански Водолеи. (бившия съпруг-също, доскорошния ми приятел - и той). Обаче, не всички са такива лоши слушатели. Визирам тези с много ранен Меркурий.

*

Nebesna

За 4 нива на съзнание във форума 98% от хората са на 2 ниво, няколко (под 5 са на 3) и само 2 имат забежки към 4. Познават се много лесно хората като видиш какви картинки си избират :).

Много ми е интересно как ни определи нивата? Аватарарът и Слънчевият знак ли ползваш като критерии? Ако имаш система- сподели я с нас. Аз досега не съм срещала в нито една публикация такава методология за определяне на нивото. Ще ми бъде интересно да науча нещо от теб.

*

Nebesna

Еволюционни нива на зодиакалните знаци - статия на Кирил Стойчев
http://www.astrohoroscope.info/article.htm#evz

*

Nebesna

Ето и още една теория. http://www.yogainside.info/spodeleno/yoga_chakras.html

"Във всеки от нас е заложено едновременно животинското, човешкото и божественото начало. Сегашното ни ниво не е връхната точка на еволюционното ни развитие, а само междинен етап. Според йогийската литература ние имаме 5 ТЕЛА – КОШИ, които съответстват на различни нива на съществуване.

Аннамаякоша – физическо тяло
Пранамая коша – пранично тяло
Маномаякоша – умствено и емоционално тяло
Вигянамаякоша – тяло на интелекта, интуицията и висшето познание
Анандамаякоша – тяло на блаженството

Петте тела се проявяват и действат в различни измерения, като всички те се поддържат от ПРАНА - ЖИЗНЕНА ЕНЕРГИЯ, необходима за съответното измерение...."

*

Jd_K

• *
  • 435
Ето по това също личи, които хора на кое ниво са, хората на второ ниво правят предположения за мислите и отношенията на другите хора, пречупвайки всичко първо през емоционалната си рефлексия.

Да съм казала, че един Рак не е готов да си жертва живота за близките, ако се чувства емоционално зависим от тях. Това не доказва, че не е егоист. Има милиони форми на егоизъм. А при Раците е забележителна любовта (обсебването) към хора, без които по някакъв начин не могат да живея.

И да съм казала, че Водолеите не действат прагматично, казах, че са готови да се жертват за цел, в която вярват. А те всичко си проверяват, и не познавам глупав Водолей.

Мислете преди да говорите - това е проява на 3 ниво, една от проявите.

*

Jd_K

• *
  • 435

Много ми е интересно как ни определи нивата? Аватарарът и Слънчевият знак ли ползваш като критерии? Ако имаш система- сподели я с нас. Аз досега не съм срещала в нито една публикация такава методология за определяне на нивото. Ще ми бъде интересно да науча нещо от теб.

Не е само до слънчев знак, естествено,това беше само пример.

Наблюдавам хората, всичко има значение. Всичко, няма случайности. Аватарът го давам само за пример, но и nick name и всяка дума, която употребяваш. Дори това как ползваш езика има значение, как си подреждаш постовете - всичко отразява съзнанието ти. И някой хора във форума го знаят това... и внимават много. И това е проявана "виждане и самонаблюдение" характерни за 3 ниво...

Естествено, че като видя една картинка живописна, (живописна неозначава цветна или ярки цветове), с хубава композиция, хармонична, особено по композицията веднага разбирам или усещам какво става. Но аз се занимавам с това от 6 години "професионално"....Кучето не вижда цветно....и има значение дали се слагат конкретни картинки, дали абстрактни, дали имат пространство, дали са детайл, дали се ползва активния диагонал или пасивния.....съзнанието на човек си избира неща,които са негова рефлексия. Индийците не случайно Луната определят като манас - мислите и бърборенето на мозъка, а Меркурий като Будхи - съзнанието. Едното копира/имитира, другото създава/излъчва.

Ако ти е интересно има книги за Невро-лингвистичното програмиране (аз това съм го учила по Теория на управлението). И в Спиралата имаше една много хубава от руски автори... защото духовността е виждане. За мен, от това което съм чела на 3 ниво човек вече се самонаблюдава, не е просто рационално животно и усеща, разбира, вижда поне собствените си реакции и ги препрограмира/контролира.
« Последна редакция: Април 06, 2009, 07:16:47 pm от Jd_K »

*

Jd_K

• *
  • 435

Относно извода ти за картинките на аватарите и характера- не се надявай  по тях да разбереш много. Лично аз качвам каквато в момента мога да избера- между много неподходящи , най-малко неподходящата.Не всички можем да си ги направим сами , или да снимаме каквото ни се иска.Но иначе си права, "говорят" разни неща, дори истории.

Rosinda, това, че ти не разбираш, не означава, че аз не разбирам... не пренасяй собствените си проекции върху други хора... ако обичаш :)

и спокойно, аз не съм на 4 ниво и това, че все ощя се юрвам да споря и да се ядосвам (вкарвам в себе си емоционална отрова) го доказва. :) Но поне знам, че духовността, не е "интерес" към духовност. 
« Последна редакция: Април 06, 2009, 07:21:45 pm от Jd_K »

*

veshti4ka

хъммм замислихте ме - през дългият си живот съм познавала 3ма раци и тримата коренно различни  :(
първият ми беше първата голяма любов. тогава бях на 17 години. обожавах факта, че непрестанно се грижеше за мен. само, че като се размисля сега, ако някой така се опитва да ми ограничава личното пространство сигурно ще го убия  ;D ;D ;D ;D ;D ;D

другият рак ми е приятелка от има няма 18-19 години. тя пък проявява рачешките импулси на грижи единствено за себе си  ;D ;D ;D прекалено е егоцентрична /е верно е, че има Ас лъв/...

третият рак е Скарлетка - жизнена, усмихната и първична, понякога не мога и насмогна на енергията  ;D ;D ;D ;D ;D ;D

и тримата са коренно различни като хора, коренно различни и като нива... затова не мога да ги обобщавам...

водолеите като цяло са независими...  ;D

а рибите /и аз съм рибок/, но рибите които познавам са отново на различните нива на скалата. в общи линии обаче повечето са все още на най-ниското стъпало...

според мен Джей ди, наистина всяка зодия си има своите предимства по отношение на духовното израстване и точно заради това всеки дух си избира кога да се въплъти /според задачите на кармата му/, но не можем да правим генерални изводи само по слънчевият знак...

за мен едно от важните неща е СЛВ да е в последната четвърт на зодиака - според Кришнамачария там е по-високото ниво, но според мен пак е не винаги, защото повечето си отработват аспектите на ниско ниво или с други думи казано са се пуснали по течението...

трябва да се търси комплекса в цялата карта и най-вече е важна комуникацията с даден човек, за да се разбере какво, как и защо го възприема... ако не познавате даден човек не можете да разберете коя планета как е отработена /поста за планетите на Асая/...

*

Jd_K

• *
  • 435
Аз твърдо вярвам, че има свободен избор. И знам, че ако човек се труди има отплата. Но натала, показва според мен духовното ниво в момента на раждане. Но дали човек ще продължи да се развива е негов избор...

Синухе освен, че сме Козирози, аз имам тригон Луна - Меркурий, който много ми влияе, и аз съм отчела, че Луна в Близнаци и аспекти между Луна-Мерк. дават хора, които доста добре си проанализират живота... и имат разбиране за нещата от системата наречена битие.Обръщат емоцията в разум. Но не мога да се меря с Меркурий във Водолей (въпреки моя Уран в 1 дом, управляващ 3 дом :) ). Пълен 2 дом имаме...много качества, значи много ще изисква вселената да даваме и то на качествено ниво (затова явно до подобни изводи стигаме, свикнали сме да изследваме нещата в дълбочина). И мисля, че асцендентът ти е в съвпад с моя Зенит. И имаме Венери в секстил - подобни ценностни системи, от подобни неща се интересуваме, подобни неща ни забавляват, Венера намесена ли е, винаги има хубаво приятелство. Но си мисля, съдейки по очите ти, че си много по-голям идеалист от мен. :) Май и двамата добре си общуваме (поне рационално) с майките си.
« Последна редакция: Април 06, 2009, 07:58:12 pm от Jd_K »

*

veshti4ka

Аз твърдо вярвам, че има свободен избор. И знам, че ако човек се труди има отплата. Но натала, показва според мен духовното ниво в момента на раждане. Но дали човек ще продължи да се развива е негов избор...

Джей ди, бе аз какво се опитвах да кажа до сега /нищо че не писах много/ нали точно това казах и то в прав текст  ;) ;D ;D .... но някои хора ми оборваха всяка дума и ми писна да пиша, защото според мен който иска ще разбере, който не желае - няма... духовно израстване насила няма и няма да има...  :P ::) :-[

*

Nebesna

Еволюцията е необратимо насочено уникално развитие на процеси, които пораждат и изменят системите с времето, протичащо с насочени качествени изменения в тяхната организация - подредбата в пространството и времето, взаимодействието с другите системни и несистемни фактори от средата им с цел взаимната им адаптация със средата. Еволюцията е творчески процес, изискващ наличието на “активен наблюдател” (творец, творчески колектив и т.н.).

Еволюцията се извършва съгласно общовалидни закономерности (принципи, закони, правила...), но породените чрез нея системи са уникални, неповторими.

Еволюиращите системи имат материална съставляваща (иманентен ипостас) и виртуална съставляваща (информационен и организационен ипостас). Те се проявяват по различен, уникален, но закономерен начин във времето на живот на еволюиращите системи.

1.Признаци – атрибути на еволюцията: адаптивност, творчество (като възприятие и като промяна на средата), необратима изменчивост и уникалност.

1.1. Адаптивността означава приспособяване на частите на системата една към друга, на системата и средата, на твореца и творението.

Изразява се със следните признаци (популярни названия):
-което е вън, това е и вътре;
-което е горе, това е и долу;
-кооперативност – споделяне на ресурсите: елементите, които влизат в системата образуват кооперация, чиито функции надхвърлят.

1.2. Творчество – всички еволюционни процеси са творчески – има субект, който е включен в процеса на изменение на системата.

1.3. Необратима изменчивост – появилите се изменения в структурата или функциите на системата се съхраняват или изменят по-нататък необратимо.

1.4. Приемственост. Съществуват два вида премственост – хомоложна и аналожна.
- Хомоложна приемственост: частите на системата-наследник наследяват принципната структура на родителската система, но придобиват нова или изменят съществуващата функция в системата. Установено е, че приемствеността на хомолозите нараства необратимо и закономерно в течение на еволюцията. В резултат на хомоложната система се получава еволюционен баласт, който може да служи в някои случаи и за резерв за бъдещи изменения на структурата.

- Аналожна приемственост: различни по произход структурни звена в системата формират еднакви функции. Реципрочната стойност на приемствеността е обновяемостта – в течение на еволюцията нараства обновяването с аналози – различни структури изпълняват една функция.

1.5. Принцип на закономерността: еволюцията се осъществява съобразно еволюционни закони, които се отнасят и за еволюцията на самия еволюционен апарат.

1.6. Насоченост (наличие на тенденции, ортогенез, векторност, телеологичност, целевост).

1.7. Икономичност – увеличаване на проводимостта за появата на новото с по-малък разход на ресурси.

1.8.Потенциал за създаване на нови системи.

1.9.Съществуване на нисшето и висшето в една и съща среда и от един и същ творец.

Необходимите за развитие условия са следните:

1.1.Наличие на система. Система, която не включва наблюдател в себе си или зает отвън няма защо да се развива. Тя може само да се съхранява под действието на инерционните сили или да се разруши под действието на ентропията, но не и да се измени и да намери изход към нещо ново. Няма саморазвитие без включен в развитието разумен наблюдател (субект на творческия процес).

1.2.Потенциална възможност за развитие:

1.2.1.Наличие на творчески еволюционен резерв – било взет отвън на системата (при ентропийните системи), било взет от органите за управление, които в случая се явяват разумен наблюдател и деятел, разполагащ с ресурсите на системата. Високата степен на интеграция между органите за управление и цялостната работа на системата е залог за реализация на развитие.Т.е. еволюцията не е спонтанен и нецеленасочен процес. Тя може да е единствено творчески процес.

1.2.2.Оптимално ентропийно действие, което да предизвиква криза. (Силното ентропийно въздействие може да разруши системата независимо от наличието на възможности за реагиране. Слабото ентропийно въздействие не води до необратими изменения в системата).

Съществуването е компромис от действнието на физическите обективни ентропийни и инерционни процеси, преживяеми като потребности и субективните антиентропийни развиващи творчески процеси – възможностите за реагиране.

3.Автоеволюцията се ускорява с времето и се глобализира в пространството: рис.3.

*

Nebesna

Няма израстване без криза и творчество.

*

veshti4ka

естествено, че няма... колкото и да се опитват да ни убедят, че има духовно израстване без криза - такова няма... човек трудно си нарушава хармонията, освен ако нещо неистово не го човърка отвътре... израстването е спътствано с болка и катарзис и в това много сила има нашенският лаф, че само като санкционираш някого той те разбира и влиза в пътя...

израстване без катарзис има при високите духовни нива и пак не съм много сигурна в твърдението си, но поне вътрешно така ми идва...

*

Nebesna

Как с обичайни средства да различим установяването на стабилитет при оцеляването (доминиране на физическите процеси на ентропия и инерция) и трансформация при еволюцията:

ОЦЕЛЯВАНЕ:                        РАЗВИТИЕ:
Доминация и лична              Равенство и интегрираност
вкл. частна собственост       на ресурсите
Страх                                 Смелост
Борба срещу различните       Съюз с различните
Бягство от проблема             Залавяне с проблема
Конкуренция, конфронтация  Взаимна подкрепа, солидарност
Война                                  Мир
Отчуждение                         Приобщение
Болка                                  Удоволствие
Доминация на дефицита        Доминация на излишъка, в т.ч. халтура
Копиране, мултипликация      Трансформация

естествено, че няма... колкото и да се опитват да ни убедят, че има духовно израстване без криза - такова няма... човек трудно си нарушава хармонията, освен ако нещо неистово не го човърка отвътре... израстването е спътствано с болка и катарзис и в това много сила има нашенският лаф, че само като санкционираш някого той те разбира и влиза в пътя...

израстване без катарзис има при високите духовни нива и пак не съм много сигурна в твърдението си, но поне вътрешно така ми идва...

И затова не се въодушевявам толкова от идеята за децата индиго, които ще дойдат знаещи и просветлени от само себе си.  ;)
Информацията не е знание. Знанието не е мъдрост. Мъдростта не е истина.