Здравей Гост

Усещането за щастие,

• 103 Отговора
  • 16166 Прегледи
*

jinom

• **
  • 1753
Re:Усещането за щастие,
« Отговор #20 -: Юли 25, 2010, 08:01:10 pm »
Ами трябва да го търсят там, където го има, а не там където го няма.  :rolleyes:

*

Asol

• 4140
« Отговор #21 -: Юли 25, 2010, 08:06:31 pm »
Мъдро и логично.  А къде го има ?  :rolleyes:

*

holanda

« Отговор #22 -: Юли 25, 2010, 08:49:43 pm »
Освен това забелязвам, че моето самочувствие и щастието ми зависят от това как се чувства детето ми, но аз имам Юпитер в Рак и СЛВ в 5-ти дом, така че при други хора може да не е така.

ще сигнализирам задължително ако и при мен така се получи.Имам същите положения на Юпитер и СЛВ  :blink:

колкото до щастието...незнам точно какво е..но ми е добре.Може би защото водя в пъти по-леко съществуване..някак не се хабя за глупости,не инвестирам силни емоции в малки неща като например-казала една,4е и подарили кола за рождения ден,пък аз да се пръсна от яд и да обсъждам с приятелки лошото качество на Вселенските закономерности заради такава ''очевидна несправедливост'' ;D и т.н
в повечето случаи ме обхваща силно задоволство..било то заради задоволен естетически вкус при вида на пейзаж,картина,хубави обувки,красиво поднесено ястие..или едно обикновено задоволяване на някои нужди  :P
..щастие ми носят и някои усещания /като че ли съм доста сетивна/-ако ходя боса в малки полянки,да съм сред дърветата,дори в леко меланхоличен парк или горичка;ако ме озари чувство на хармония в дадено помещение...или хапна нещо вкусно...все съм доволна и щастлива..
много се радвам,когато има някой до мен и задоволява всички потребности за момента-говорене,веселие,конструктивни караници :P ..и в същото време да ме оставя сама,когато искам.Може физически да е до мен,но да се държи като невидим   :-[ т.е. да не чувствам присъствието му,но да знам,4е е при мен...

*

jinom

• **
  • 1753
« Отговор #23 -: Юли 25, 2010, 09:09:11 pm »
А къде го има ?  :rolleyes:

Само в абсолютната свобода. Свобода от страхове и от желания.

*

Nebesna

« Отговор #24 -: Юли 25, 2010, 09:18:08 pm »
А къде го има ? :rolleyes:

Само в абсолютната свобода. Свобода от страхове и от желания.

Всичко е относително. Нямя абсолютна свобода, както и абсолютно щастие, но това не означава че нямаме усещане за свобода и усещане за щастие.

*

Nebesna

« Отговор #25 -: Юли 25, 2010, 09:19:43 pm »
Страхът е несъвместим с щастието, пренебрегването на собствените желания и потребности- също.

*

jinom

• **
  • 1753
« Отговор #26 -: Юли 25, 2010, 09:28:09 pm »
Няма абсолютна свобода, както и абсолютно щастие...

Това е доста тежка присъда, особено ако я произнесеш над себе си....  :rolleyes:

*

Nebesna

« Отговор #27 -: Юли 25, 2010, 09:30:43 pm »
Няма абсолютна свобода, както и абсолютно щастие...

Това е доста тежка присъда, особено ако я произнесеш над себе си....  :rolleyes:

Не е присъда. Това е реалността. Не си ли разбрал още, че ВСИЧКО Е ОТНОСИТЕЛНО.

*

jinom

• **
  • 1753
« Отговор #28 -: Юли 25, 2010, 09:34:21 pm »
Това, което казваш показва до къде си способна да стигнеш.  :mellow:

"Искай и ще ти се даде", но ти не искаш, така че как очакваш да ти се даде?

« Отговор #29 -: Юли 25, 2010, 09:41:46 pm »
"Пазарих се с живота за грош

и Животът със грош награди ме.

После научих унил,

че каквато цена да бях искал,

би платил, тоз живот, би платил.

Справедлив господар е Животът

и каквото поискаш - той дава,

но веднъж спазариш ли се с него,

никой номер не му минава."

*

Nebesna

« Отговор #30 -: Юли 25, 2010, 09:45:09 pm »
Това, което казваш показва до къде си способна да стигнеш.  :mellow:

"Искай и ще ти се даде", но ти не искаш, така че как очакваш да ти се даде?

И какво разбра за мен?
Това, което мен ме прави щастлива, теб вероятно - не те прави.
Това, което днес ме прави щастлива, утре - вероятно не ще ме направи.
Всичко тече-всичко се променя. Добро и зло са идеални катеригории. така е с категориите "щастие" и "свобода".
Всеки се доближава в една или в друга степен до идеалното състояние, но не може да бъде перманентно в това състояние.

*

Nebesna

« Отговор #31 -: Юли 25, 2010, 09:49:53 pm »
"Пазарих се с живота за грош

и Животът със грош награди ме.

После научих унил,

че каквато цена да бях искал,

би платил, тоз живот, би платил.

Справедлив господар е Животът

и каквото поискаш - той дава,

но веднъж спазариш ли се с него,

никой номер не му минава."

Това много ми допадна. Всяко нещо си има цена.
1/ не всичко пада от небето даром;
2/ понякога нещо, което получаваме е за сметка на друго нещо,
от което е трябвало доброволно да се лишим.

*

jinom

• **
  • 1753
« Отговор #32 -: Юли 25, 2010, 09:53:20 pm »
И какво разбра за мен?
Това, което мен ме прави щастлива, теб вероятно - не те прави.

Кво има да се разбира? Щастие е когато се хилиш като идиот.  ;D
Т.е. не е нужна специална причина, специално днес и утре, както и специален човек, който да го предизвика.

То е състояние на духа. Състояние на завършеност, когато абсолютно никой не ти липсва.

*

Nebesna

« Отговор #33 -: Юли 25, 2010, 10:04:40 pm »
Кво има да се разбира? Щастие е когато се хилиш като идиот.  ;D
Т.е. не е нужна специална причина, специално днес и утре, както и специален човек, който да го предизвика.

То е състояние на духа. Състояние на завършеност, когато абсолютно никой не ти липсва.

Браво! Напълно подкрепям това определение. Обаче не чувството на щастие, а стремежът към щастие или така наречената неудовлетвореност кара човекът да се стреми към нови хоризонти.

*

jinom

• **
  • 1753
« Отговор #34 -: Юли 25, 2010, 10:12:39 pm »
Щастието и състоянието на духа, което ти описах може да се постигне само ако се обърнем към себе си и разрушим защитните механизми, които сме си изградили, защото тия защитни механизми всъщност са нашата малка кутийка в която съществуваме.

« Отговор #35 -: Юли 26, 2010, 12:34:46 am »
Аз също мисля, че страхът е най-големият враг на човека! В момента , в който се оставиш страхът да те скове -  не можеш да си щастлив!
Изпитвала съм го на няколко пъти в живота си за важни и значими неща и колкото повече ме е било страх от загубата на нещо или страха от неспособността да се справиш с нещо, толкова повече ме е обвземала мисълта, че съм нещастна.
Всъщност щастието е въпрос на степенуване на приоритети - нещо малко и незначително за някой друг, в даден момент може да те направи щастлив и в същотот време с друг етап от живота ти това същото нещо би го подминал човек и не би му отдал значение.
Затова казвам, че съм била и много щастлива и много нещастна. Само не трявба да се оставаме страхът да ни скове!

*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
« Отговор #36 -: Юли 26, 2010, 12:31:02 pm »
Щастие е когато си разширен в съзнанието и усещанията си дотолкова, че вече да не ти пука дали получаваш, а да искаш само да отдаваш.

*

holanda

« Отговор #37 -: Юли 26, 2010, 12:40:29 pm »
Щастие е когато си разширен в съзнанието и усещанията си дотолкова, че вече да не ти пука дали получаваш, а да искаш само да отдаваш.
що пък да сме такива самарянци,лошо ли е да си щастлив,когато ти дават  :blink: не трябва да се стремим към толкова алтруистични неща..в крайна сметка и лошотията и егоизма са все човещинка и колкото по-наситен и ''човечен'' си,толкова си по-потенциален и тук идва следното,което на мен много ми хареса
Щастие е когато си разширен в съзнанието и усещанията си

*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
« Отговор #38 -: Юли 26, 2010, 12:47:45 pm »
Щото получаването е ограничено, отдаването не е.
Напоследък тренирам усилено това преосмисляне на нещата, от Кабалата и Лайтман идва цялата работа.
Обаче има резон според това ,което усещам. При получаването се затварям, ограничавам, чувствам в затвор. При отдаването изведнъж се изстрелвам в полет в безкрайна шир.
Според Кабалата има само два типа отношения, сили, които градят цялата вселена - отдаване и получаване. Нищо повече. Като при програмните езици - само 0 и 1. В райзлични комбинации и те градят цялата вселена.

*

sunrain

• 6710
« Отговор #39 -: Юли 26, 2010, 12:52:42 pm »
И в двете трябва да има баланс. Щото казват, ако си от най-дащните ти е безопасно и всъщност целиш да направиш зависими от себе си околните. Преди години като ми го казаха веднага разбрах колко е вярно. Трябва да се учим, както да даваме, така и да получаваме. 
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.