Здравей Гост

НОВОБРАНЦИ

• 2121 Отговора
  • 330778 Прегледи
*

Diyana

• 2705
Re: НОВОБРАНЦИ
« Отговор #1540 -: Ноември 25, 2011, 10:27:31 am »
Всъщност, според изследванията му от всички планети, само при пет, е открил статистически значим превес в резултатите - Луна, Марс, Сатурн, Юпитер и Венера. Слънце и Меркурий не играят. Освен това е работил с картите на представители на точно определени професии, не е разглеждал "обикновени", случайно подбрани карти, затова силна Венера например може да даде и добър фризьор или манекенка, но Гоклен не е разгреждал карти на фризьори.

Долу в табличката Венера я няма, но тя е доминираща при музиканти и художници. Интересно е и разграничението в спорта - колективните спортове са на Юпитер, соловите - на Марс. Лекарите - хирурзите, физиотерапевтите, въобще инвазивните медици са на Марс, а Сатурн владее докторите, опериращи предимно с химикали и лекарства. Юпитер е много слаб учЕн, но приличен войник, а Луна - добър политик.

Obscenis, peream, Priape, si non
uti me pudet improbisque verbis
sed cum tu posito deus pudore
ostendas mihi coleos patentes
cum cunno mihi mentula est vocanda

*

AH

• 2201
« Отговор #1541 -: Ноември 25, 2011, 10:32:21 am »
А Меркурий в Гокленова зона, на МЦ?

Според изследванията на Гоклен, положението на Слънце, Меркурий, Венера /последните две са все в близост до Слънцето/в Гокленова зона, статистически не се потвърждава като основен фактор.
Той поставя куп критерии, на които трябва да отговаря статистическия анализ, за да се избегнат грешки в интерпретацията – като демографски честоти, естествено раждане, и т.н.

*

AH

• 2201
« Отговор #1542 -: Ноември 25, 2011, 10:34:01 am »

-   Войници – Марс+; Юпитер+; Луна-

Любопитно ми е изискването за Слаба Луна при Войниците в случая... На какво се дължи?

Знаците плюс и минус не отчитат сила или слабост, а положение в домовете, т.е. преди или след радикалната точка. Напр. плюсът за Сатурн при учените означава, че Сатурн е в десети дом, а минусът при Сатурн и артистите – че е в девети дом. Положението на Сатурн е изследвано в 3647 карти на учени и в 5100 карти на артисти- съвсем представителни резултати.

*

priya

• **
  • 1263
« Отговор #1543 -: Ноември 25, 2011, 11:01:46 am »

-   Войници – Марс+; Юпитер+; Луна-

Любопитно ми е изискването за Слаба Луна при Войниците в случая... На какво се дължи?

Знаците плюс и минус не отчитат сила или слабост, а положение в домовете, т.е. преди или след радикалната точка. Напр. плюсът за Сатурн при учените означава, че Сатурн е в десети дом, а минусът при Сатурн и артистите – че е в девети дом. Положението на Сатурн е изследвано в 3647 карти на учени и в 5100 карти на артисти- съвсем представителни резултати.

Или аз не съм се изразила правилно... :-\ Или е по-адекватно тук да бъда четена така... ;D Благодаря за Урока по що е Слаба Луна според Гоклен, гокленовите сектори, плюсовете и минусите.

Питането ми беше с друга насока и конкретика.
"По-умният винаги отстъпва" - това обяснява господството на глупостта в света!

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
« Отговор #1544 -: Ноември 25, 2011, 11:05:53 am »
Гоклен има симпатиите ми предвид подхода си.  ;D

По принцип и аз така го знам, както го описа AH - че зоните важат до Сатурн. Днес има ли някаква промяна в това, т.е. някои астролози да ги разширяват и прилагат и за "външните" планети? А ако има такава планета в съвпад с "вътрешна", която се намира в гокленова зона?

*

AH

• 2201
« Отговор #1545 -: Ноември 25, 2011, 11:18:25 am »
Днес има ли някаква промяна в това, т.е. някои астролози да ги разширяват и прилагат и за "външните" планети? А ако има такава планета в съвпад с "вътрешна", която се намира в гокленова зона?

Та кой ли може да се мери с неговите 23 тома сериозни анализи:)
Той се пази обосновано от спорадични, временни, непредставителни изводи:)
Но пък стъпва върху всички основни постулати на астрологията – от тук можем да заключим, че попадането на допълнителни планети в неговите зони не е без значение и най-вероятно е благоприятен фактор.

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
« Отговор #1546 -: Ноември 25, 2011, 11:20:58 am »
Предполагайки това, можем да продължим да го вземаме предвид в днешен контекст... :)

*

Diyana

• 2705
« Отговор #1547 -: Ноември 25, 2011, 11:36:34 am »
Знаците плюс и минус не отчитат сила или слабост, а положение в домовете, т.е. преди или след радикалната точка. Напр. плюсът за Сатурн при учените означава, че Сатурн е в десети дом, а минусът при Сатурн и артистите – че е в девети дом.

Пък аз си мислех, че знаците плюс и минус означават друго "-" при Сатурн и артистите означава, че статистически изключително рядко се среща Сатурн в гокленова зона (което включва практически целият девети и първата третина на десети дом или съответно целият 12-ти и първата третина на 1-ви дом) за тази професионална група. Плюсът "+" че при гокленов Сатурн преобладават учените, хората на хладния разсъдък. Под изгрев и залез се има предвид, че именно там - около Асц., (но повече над хоризонта) и МС, (но повече след горна кулминация) са най-силните зони в хороскопа. Съответно на базата на тези проучвания съвременните астролози почват да развенчават постепенно митовете за "блокираните" и трудно проявяващи се планети в 12-ти дом.

Всъщност, посочването на "дом" не е съвсем коректно, защото макар че Гоклен е работил изключително в геоцентрична система, с Плацидус, всъщност разделя картата на 36 декана от по десет градуса и съответно най-силните зони са в последния декан преди изгрева, 3-те декана след изгрева, трите декана след зенита (9-ти дом), трите декана след залеза (тоест в шести дом), трите декана след IC (тоест в трети). Практически най-лесно се построява "гокленов хороскоп" с равнодомна домова система от Асц. Тогава всички падащи домове са гокленови зони, плюс по десет градуса от първи и десети дом. Още един натрапващ се парадокс - точно планетите в падащи домове да се окажат най-доминиращи в професионалното развитие.
« Последна редакция: Ноември 25, 2011, 11:50:11 am от Diyana »

*

Diyana

• 2705
« Отговор #1548 -: Ноември 25, 2011, 11:46:00 am »

Гоклен не извежда причини, а статистически валидирани резултати. Не отговаря на въпроса защо, а показва, че... така е ;D.

Пък то не е точно изискване за слаба Луна, а изискване - за да имаш човек, който обича шашки и "на нож", ти трябва преобладаващо гокленов Марс или Юпитер, Луна някъде там не е задължително да пречи, но и не помага - в последната колонка за Луна все пак има случаи на войници с Луна там, но те са натрапчиво по-редки от тези с Марс и Юпитер там. Това е. Таблицата, която ти си дала, имам предвид. Иначе по-нататък извеждат вече психологически черти на базата на планетите в гокленови зони, които предполагат склонност към определени професии. Но те са си и обект на субективна оценка, все пак.

За Луна например са - обичлив, неорганизиран, мечтател, с когото лесно се спогаждаш, приятелски настроен,  щедър, с добро сърце, добър компаньон, толерантен, помагащ, импулсивен, весел, популярен, сговорчив, социален, суеверен - въобще, ВОИН, та дрънка ;D.

*

AH

• 2201
« Отговор #1549 -: Ноември 25, 2011, 12:05:40 pm »
Знаците плюс и минус не отчитат сила или слабост, а положение в домовете, т.е. преди или след радикалната точка. Напр. плюсът за Сатурн при учените означава, че Сатурн е в десети дом, а минусът при Сатурн и артистите – че е в девети дом.

Пък аз си мислех, че знаците плюс и минус означават друго "-" при Сатурн и артистите означава, че статистически изключително рядко се среща Сатурн в гокленова зона (което включва практически целият девети и първата третина на десети дом или съответно целият 12-ти и първата третина на 1-ви дом) за тази професионална група. Плюсът "+" че при гокленов Сатурн преобладават учените, хората на хладния разсъдък. Под изгрев и залез се има предвид, че именно там - около Асц., (но повече над хоризонта) и МС, (но повече след горна кулминация) са най-силните зони в хороскопа. Съответно на базата на тези проучвания съвременните астролози почват да развенчават постепенно митовете за "блокираните" и трудно проявяващи се планети в 12-ти дом.

Всъщност, посочването на "дом" не е съвсем коректно, защото макар че Гоклен е работил изключително в геоцентрична система, с Плацидус, всъщност разделя картата на 36 декана от по десет градуса и съответно най-силните зони са в последния декан преди изгрева, 3-те декана след изгрева, трите декана след зенита (9-ти дом), трите декана след залеза (тоест в шести дом), трите декана след IC (тоест в трети). Практически най-лесно се построява "гокленов хороскоп" с равнодомна домова система от Асц. Тогава всички падащи домове са гокленови зони, плюс по десет градуса от първи и десети дом. Още един натрапващ се парадокс - точно планетите в падащи домове да се окажат най-доминиращи в професионалното развитие.

От литературата, която аз имам, според табличките, които предшестват графиките, става ясно, че плюсовете и минусите се отнасят до положението преди или след радикалната точка. Напр. при теоретично разпределение на Сатурн в 9-ти сектор 309 имаме фактическо при учени 289. А в десети сектор - фактическо - 311. /теоретичното разпределение е просто броя на изследваните карти, разделен на 12/

Той изрично казва, че разделянето на домове или сектори е само за лесно боравене статистически с получените експериментални резултати. Важни са споменатите зони в градуси около изгрева, кулминацията и противоположните им точки.

*

Diyana

• 2705
« Отговор #1550 -: Ноември 25, 2011, 12:18:16 pm »
Хайде, за да съм съвсем пунктуална :P

Цитат
-   Учени – Сатурн +; и Юпитер-; -  в Гокленова зона
-   Актьори – Марс-; Сатурн-
-   Войници – Марс+; Юпитер+;  Луна-
-   Журналисти – Юпитер+; Сатурн-
-   Артисти – Юпитер+; Сатурн-
-   Политици – Юпитер+;  Луна-
-   Началници – Марс+
-   Писатели – Луна+; Сатурн-;  Марс-

Сатурн в 12 -ти 1, 2, 3 сектор (30 градуса след изгрев) и в 9 10, 11, 12-ти сектор (30 градуса след горна кулминация) дава учени, Сатурн в първи 36 сектор (първи дом, или 10 градуса преди Асц, 10 градуса преди изгрев) или десети 10 сектор (10 градуса от МС) дава актьори, художници или писатели;
Марс в 12 -ти 1, 2, 3 сектор (30 градуса след изгрев) и в 9 10, 11, 12-ти сектор (30 градуса след горна кулминация)  дава войници и началници, Марс в  първи 36 сектор (първите десет градуса от първи дом, или 10 градуса преди Асц, 10 градуса преди изгрев) или десети 10 сектор (10 градуса от МС) - писатели и актьори.
« Последна редакция: Ноември 25, 2011, 01:03:17 pm от Diyana »

*

AH

• 2201
« Отговор #1551 -: Ноември 25, 2011, 12:47:20 pm »
Гокленовите зони по отношение на професионалната реализация нямат значението на домовете от класическата астрология

*

Diyana

• 2705
« Отговор #1552 -: Ноември 25, 2011, 12:52:08 pm »
Всъщност, намерих го в текстовете на Гоклен в cura.fr.

А ''+'' means that the result was positively significant; a "-" means that the result was negatively significant.

Под significant се разбира честота на разпределение в силните зони - 36, 1, 2, 3 и 9, 10, 11, 12, с коефициент поне 10% над/под средната стойност (получена като разделим общия брой карти на 36-те сектора).

*

Diyana

• 2705
« Отговор #1553 -: Ноември 25, 2011, 12:55:55 pm »
Гокленовите зони по отношение на професионалната реализация нямат значението на домовете от класическата астрология

Да, под 12-ти дом имам предвид в 1, 2, 3 сектор от гокленовите декани, съответно в първи - 36 сектор, а под десети дом - 9 ти сектор, и девети дом - 10, 11, 12 сектор. Мисля, че уточних, че въпросните сектори се покриват донякъде с равмнодомната система от Асц.

ПС. Редактирах си горния пост, за да стане по-ясно какво имам предвид.
« Последна редакция: Ноември 25, 2011, 01:04:19 pm от Diyana »

*

Diyana

• 2705
« Отговор #1554 -: Ноември 25, 2011, 01:08:13 pm »
Сещам се за един началник-да точно Марс в 12 дом,но не е гокленов. (35 градуса спрямо АСЦ)

А иначе гокленови са му Луна на АСЦ и Венера,Меркурий в 9ти и Юпитер в 8ми.

Този ще да е някой политик - началник, такъв, дето е "поставен" от по-големи началници, щото лесно мели брашно и е популярен.

И една жена супер началничка  ;D
Марс е пак в 12 дом-42 градуса от АСЦ,точно на К12.
Иначе Сатурн на АСЦ и Слънце,Мерк на МЦ точно.

А тази ще да е някаква сметкаджийка началничка, дето управлява стриктно-йерархизирана структура. ;D

*

AH

• 2201
« Отговор #1555 -: Ноември 25, 2011, 01:12:37 pm »

Да, под 12-ти дом имам предвид в 1, 2, 3 сектор от гокленовите декани, съответно в първи - 36 сектор, а под десети дом - 9 ти сектор, и девети дом - 10, 11, 12 сектор. Мисля, че уточних, че въпросните сектори се покриват донякъде с равмнодомната система от Асц.

ПС. Редактирах си горния пост, за да стане по-ясно какво имам предвид.

Да разбирам ли, че си изяснихме ситуацията?:)

А и за всички останали- Гокленовите зони/сектори, домове/ са с обратна номерация.

*

Diyana

• 2705
« Отговор #1556 -: Ноември 25, 2011, 01:30:08 pm »

За секторите, да.
Но не сме изяснили другото. Това, в твоя цитат
Цитат

значи, че Марс и Сатурн в 36-ти сектор, тоест преди изгрев и на асц, дават актьори?

защото според моето разбиране на гокленовото проучване значи, че при актьорите се срещат "сигнификантно" рядко Марс и Сатурн в гокленови зони - независимо дали в девети или в 36, или в 1 или в 28 сектор. Демек, видиш ли гокленов Сатурн и Марс - човекот не е актьор.

*

AH

• 2201
« Отговор #1557 -: Ноември 25, 2011, 02:06:25 pm »

За секторите, да.
Но не сме изяснили другото. Това, в твоя цитат
Цитат

значи, че Марс и Сатурн в 36-ти сектор, тоест преди изгрев и на асц, дават актьори?

защото според моето разбиране на гокленовото проучване значи, че при актьорите се срещат "сигнификантно" рядко Марс и Сатурн в гокленови зони - независимо дали в девети или в 36, или в 1 или в 28 сектор. Демек, видиш ли гокленов Сатурн и Марс - човекот не е актьор.

Имам цифри на Гоклен от 5100 карти на артисти за Сатурн:
1-   376р/414т
2-   434р/414т
3-   448р/414т
4-   358р/414т
5-   421р/414т
6-   429р/414т
7-   421р/436т
8-   444р/436т
9-   440р/436т
10-   436р/436т
11-   444р/436т
12-   449р/436т
Р- реално
Т-теоретично
Теоретичното разпределение  е дневно и нощно и затова има разлика.

*

Diyana

• 2705
« Отговор #1558 -: Ноември 25, 2011, 02:24:52 pm »
Имам цифри на Гоклен от 5100 карти на артисти за Сатурн:
1-   376р/414т
2-   434р/414т
3-   448р/414т
4-   358р/414т
5-   421р/414т
6-   429р/414т
7-   421р/436т
8-   444р/436т
9-   440р/436т
10-   436р/436т
11-   444р/436т
12-   449р/436т
Р- реално
Т-теоретично
Теоретичното разпределение  е дневно и нощно и затова има разлика.

А цифрите от 1 до 12 са евентуално зодиакалните знаци?
Защото тогава става въпрос за другото проучване на Гоклен за честотата на планета в знак при определени професии. И излиза, че Сатурн в Овен и Рак се представя под очакванията при артистите.

*

Diyana

• 2705
« Отговор #1559 -: Ноември 25, 2011, 02:30:40 pm »
Ох, Нухе, да си кажа, и аз не бачкам по гокленов Сатурн. Ама има време, ще се поправя, я някой учЕн, я отровител.

Нещо, като я играх моята гоклениада преди време, не ми зацепваха статистическите му доминанти с картите на обикновения народ около мен и затуй реших, че просто не съм разбрала работата както трябва. Не може всички наоколо ми да попадат в графата за допустима статистическа грешка :blink:.