Здравей Гост

НОВОБРАНЦИ

• 2121 Отговора
  • 331002 Прегледи
*

Lillie

• 30532
Re: НОВОБРАНЦИ
« Отговор #1700 -: Февруари 17, 2012, 01:23:45 pm »
да кажем,че беше пак така аспектиран, ама изгорен от слънцето - демек във водолей- другия дом на сатурн
пак ли щеше да е придирчив и задълбочен

Може би тогава нямаше да те влече счетоводството и щеше да си спестиш едното висше (или да избереш друго вместо СК), но пак можеше да е някоя интелектуална професия, защо и не с лингвистична насоченост (особено при раждане на 20/21 януари, ако гледаме само Меркурий и се абстрахираме от цялата карта).  :blink:
Ако имаше Меркурий във Водолей близо до Слънцето, влиянието на Уран щеше да е още по-силно, естествено и домовата позиция щеше да е друга - от 4 дом минава в 5ти. Но за да имаш Меркурий във Водолей близо до Слънцето, трябва да си родена няколко дни по-рано, след 20 януари,щеше да имаш "фазов" Меркурий като една наша съфорумка.  :blink:

« Последна редакция: Февруари 17, 2012, 01:30:15 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Papy

• 4343
« Отговор #1701 -: Февруари 17, 2012, 01:30:22 pm »
само за уточнение- счетоводството е непрактикуваната професия- но да - разбирам какво имаш предвид- съгласна съм

ако не те тормозя прекалено- още един въпрос- по твои наблюдения може ли да се намери връзка между градусите на планетите в знак (или в дом) и влиянието им- тоест ако преобладват планети в последните градуси на знака/дома- то влиянието им е по-силно/слабо, ако са в средата - еди какво си и т.н.?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1702 -: Февруари 17, 2012, 01:41:12 pm »
ако не те тормозя прекалено- още един въпрос- по твои наблюдения може ли да се намери връзка между градусите на планетите в знак (или в дом) и влиянието им- тоест ако преобладват планети в последните градуси на знака/дома- то влиянието им е по-силно/слабо, ако са в средата - еди какво си и т.н.?

Нямам много практически наблюдения доколко е силна планетата, ако се намира в средата на дома, макар че според някои школи там би трябвало да е най-изявена. Имаше и концепция за "златното сечение" в едно от астропсихологическите направления, но не съм наблюдавала какви резултати дава - първо, използва се с друга домова система (Кох) и второ, трябва да си последовател на съответното направление и да го практикуваш в астрологията, а не да смесваме ябълки и круши.  :blink:

Струва ми се, че една планета трябва да е по-силно изявена, ако се намира близо до куспидата, т.е. в началото на дома. Птолемей отнася последните 5 градуса на дома към следващия, според тази концепция планетата трябва да действа и в двата дома. Но на мен лично не ми стана ясно в кой от двата дома влиянието й ще е по-силно. Аз самата имам 4 куспидни планети (или 3, ако не броим Хирон) и от личен /субективен/ опит мога да споделя, че "усещанията" се пренасят от предходния дом в следващия /на психологическо ниво/, макар че на практика, т.е. от гледна точка на "опитностите" планетата си действа и в предходния. При мен си действат и в двата дома, това мога да го кажа със сигурност.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #1703 -: Февруари 17, 2012, 01:59:00 pm »

С удоволствие бих заменила директния си Меркурий за ретрограден.  ;D

Защо?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1704 -: Февруари 17, 2012, 02:02:27 pm »

С удоволствие бих заменила директния си Меркурий за ретрограден.  ;D

Защо?

Защото предвид знака, в който се намира, говоря и мисля бързо, но трябва да ми опреш пистолет в слепоочието, за да седна да напиша някой ферман, и хич не ме бива да разтягам локуми. А родените с ретрограден Меркурий пО ги бива в обстоятелствените описания, от тях стават добри писатели и романисти.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Asol

• 4140
« Отговор #1705 -: Февруари 17, 2012, 02:15:53 pm »
Лили, не оставяш впечатление, че не можеш да пишеш надълго и нашироко. А разтягането на локуми може да е свързано с празнословие. Да се говори и пише много, но нищо съществено да не се казва.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1706 -: Февруари 17, 2012, 02:21:04 pm »
Цитат
може ли да се намери връзка между градусите на планетите в знак (или в дом) и влиянието им

Що се отнася до градусовата позиция на дадена планета в знака, при индийците също има такава концепция. Според градусовия отрязък планетите символично се разглеждат като бебета, млади, на средна възраст и стари.
Във връзка с граничното положение има и концепция за три ганданти, т.е. "възлови" положения на границата между всеки воден и огнен знак, те имат по-специфично тълкуване (но е обвързано с концепцията за кармата).
На тази база е построена и концепцията за т.нар. чаракарака (санскрит: чара - "подвижен", карака - "сигнификатор"). Според зодиакалната си дължина (без оглед на знака) всяка планета получава статуса на определена карака (индивидуален сигнификатор), по този начин наред с естествените сигнификации и домовете/знаците, към които има отношение, планетата получава и допълнително (индивидуално) значение.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1707 -: Февруари 17, 2012, 02:23:16 pm »
А разтягането на локуми може да е свързано с празнословие.

Понякога и това се оценява, вярвай ми.  ;D
Ако се акцентира върху количественото въздействие, а не върху съдържанието.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Papy

• 4343
« Отговор #1708 -: Февруари 17, 2012, 02:25:57 pm »

На тази база е построена и концепцията за т.нар. чаракарака (санскрит: чара - "подвижен", карака - "сигнификатор"). Според зодиакалната си дължина (без оглед на знака) всяка планета получава статуса на определена карака (индивидуален сигнификатор), по този начин наред с естествените сигнификации и домовете/знаците, към които има отношение, планетата получава и допълнително (индивидуално) значение.
много интересно- това има ли общо с навамшите- в индийската пък съм съвсеееем боса

*

Asol

• 4140
« Отговор #1709 -: Февруари 17, 2012, 02:30:56 pm »
Лили, знам, че е така.  ;)

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1710 -: Февруари 17, 2012, 02:44:15 pm »
много интересно- това има ли общо с навамшите- в индийската пък съм съвсеееем боса

Не, подвижните сигнификатори се определят според зодиакалната дължина на всяка планета (от септенера), без да се включва Кету, тъй като той е "мокшакарака", т.е. символизира освобождаването на душата/духа от оковите на материята.

А картата Навамша/Д9 (разделяне на по 3 гр. 20 мин.) и останалите производни карти (хармоници) се построяват на принципа на раздробяване на Зодиака, на който принцип се определят и познатите ни дуоди (Двадашамша/Д12 - разделяне на всеки знак на по 2 гр. 30 мин.) и декади (Дреккана/Д3 - разделяне на по 10 градуса). Всъщност западните деканати (от гръко-арабската астрология) са произлезли от индийските и египетските (т.нар. декани, всеки от които се управлява от определен Нетер - божество) най-вероятно.

Ето тук има откъси от една книга за египетската астрономия и астрология:
http://astrosite.org/forum/index.php/topic,1887.0.html

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Papy

• 4343
« Отговор #1711 -: Февруари 17, 2012, 02:46:41 pm »
мерси Lillie- почвам да чета :)

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1712 -: Февруари 17, 2012, 03:37:21 pm »
Между другото, в твоята карта, ако часът на раждане беше с 10-15 минутки по-рано (приемаме, че е точен, просто споделям впечатленията си), акцентът щеше да се измести доста осезаемо в посока към Меркурий и съответните професии, тогава и връзката му със Сатурн щеше да има още по-силно влияние върху кариерните въпроси. :)

Променя се и "падата" (отрязъка), в който попада Асцендентът (вкл. и в навамша), сменят се съуправителите - от Риби/Юпитер става Водолей/Сатурн, от хуманитарна насоченост към по-научна/специализирана.
« Последна редакция: Февруари 17, 2012, 03:44:36 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Papy

• 4343
« Отговор #1713 -: Февруари 17, 2012, 03:43:51 pm »
ми знам ли и аз вече- уж е точен, но прогнозните методи до сега не дават добри резултати
м/у другото в тая индийска астрология какво правим с уран,плутон?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1714 -: Февруари 17, 2012, 03:47:14 pm »
м/у другото в тая индийска астрология какво правим с уран,плутон?

Някои от съвременните индийски астролози ги отчитат, но с второстепенно влияние (защото са твърде далеч и не се виждат).
В класическите текстове от преди няколко хилядолетия се разглеждат само планетите от септенера в съчетание с Лунните възли, има и т.нар. сенчести/невидими планети - Гулика, Манди и прочие (с тях не съм експериментирала и нищо не мога да кажа).
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Papy

• 4343
« Отговор #1715 -: Февруари 17, 2012, 03:59:32 pm »
хмм- единственото, което съм забелязала да влияе при тоя натал, са транзити плутон

*

Papy

• 4343
« Отговор #1716 -: Февруари 17, 2012, 04:18:08 pm »
значи, лили, искаш 10-15 мин по-рано- тоест асц дева- ма не пасва тоя асц - ще взема да го проверя с някои предсказателни техники за събитията

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1717 -: Февруари 17, 2012, 04:19:33 pm »
хмм- единственото, което съм забелязала да влияе при тоя натал, са транзити плутон

Сравнително наскоро си преживяла транзит на Плутон през Луна и Венера около ІС. И двете ти управляват важни домове - АС и МС, нямаше ли по-сериозни промени, засягащи тия сфери, които да са довели до преосмисляне на приоритетите? През 2009 година и транзитният Сатурн ги аспектира - първо Луната, после Венера. Нямаше ли някаква промяна в статуса и засягаща семейството по това време, вкл. и през първата половина на 2010?
« Последна редакция: Февруари 17, 2012, 04:24:08 pm от Lillie »
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Papy

• 4343
« Отговор #1718 -: Февруари 17, 2012, 04:22:00 pm »
разбира се, че да- но това всичко от плутон- а не е само той винаги бил транзитен :)

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1719 -: Февруари 17, 2012, 04:23:13 pm »
значи, лили, искаш 10-15 мин по-рано- тоест асц дева- ма не пасва тоя асц - ще взема да го проверя с някои предсказателни техники за събитията

Не твърдя, че това ти е изгряващият знак, просто по-ранният час придава по-изразен меркуриев акцент на хороскопа.
При АС Везни има по-хуманитарна насоченост, по-силна ангажираност със социалната сфера. При АС Дева акцентът е по-интелектуален, има по-изразена връзка с точните/експертни науки (тогава и опозицията Меркурий/Сатурн идва в мажорен аспект с АС).
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.