ако не те тормозя прекалено- още един въпрос- по твои наблюдения може ли да се намери връзка между градусите на планетите в знак (или в дом) и влиянието им- тоест ако преобладват планети в последните градуси на знака/дома- то влиянието им е по-силно/слабо, ако са в средата - еди какво си и т.н.?
Нямам много практически наблюдения доколко е силна планетата, ако се намира в средата на дома, макар че според някои школи там би трябвало да е най-изявена. Имаше и концепция за "златното сечение" в едно от астропсихологическите направления, но не съм наблюдавала какви резултати дава - първо, използва се с друга домова система (Кох) и второ, трябва да си последовател на съответното направление и да го практикуваш в астрологията, а не да смесваме ябълки и круши. :blink:
Струва ми се, че една планета трябва да е по-силно изявена, ако се намира близо до куспидата, т.е. в началото на дома. Птолемей отнася последните 5 градуса на дома към следващия, според тази концепция планетата трябва да действа и в двата дома. Но на мен лично не ми стана ясно в кой от двата дома влиянието й ще е по-силно. Аз самата имам 4 куспидни планети (или 3, ако не броим Хирон) и от личен /субективен/ опит мога да споделя, че "усещанията" се пренасят от предходния дом в следващия /на психологическо ниво/, макар че на практика, т.е. от гледна точка на "опитностите" планетата си действа и в предходния. При мен си действат и в двата дома, това мога да го кажа със сигурност.