Ако сигнификатора на питащия и сигн. на въпроса са в един и същи знак, а разликата е 9* брои ли се за съвпад?
Брои се, но зависи дали е сходящ или разходящ, т.е. преценяваш коя е по-бързата планета и ако по-бързата е с по-малки градуси, значи се приближава към съвпад. Преценяваш още, дали някоя от планетите не сменя знака си, преди съвпадът да стане точен...тогава е невалиден.
Я ми припомнете как беше това с по-малката и по-голямата планета/говоря принципно/
коя на коя оказваше по-голямо влияние?
..и при приближаване беше мисля по-силно до колкото помня от колкото когато се отдалечава 
Оф! На мен като ми вържеш ръцете и нищо не мога да обясня, но ще се опитам.
Значи, вземаме Юпитер и Меркурий. И двете планети са Овен, например.
Меркурий ВИНАГИ се движи по-бързо от Юпитер.
1. Ако Юпитер е с по-малки градуси (12 Овен), а Меркурий е с по-големи градуси (18 Овен), значи съединението е било факт и вече се разпада, с което и силата му намалява. Ако разглеждаме нещата в контекста на хорарната астрология и двете планети са главни сигнификатори, значи е имало някакво събитие (контакт, среща, взаимодействие и т.н.).
2. Ако Меркурий е с по-начални градуси (12 Овен) , Юпитер е с по-висок градус (20 Овен), значи Меркурий се приближава към тежкаря Юпитер и съединението ще бъде факт след 8 градуса. Тези традуси могат да се използват за прогнозиране на времето на бъдещото събитие. В хорарната астрология това показва предстоящо събитие (среща, контакт и т.н.)