Асцендентът е Рак, а Ракът е знака на Америка, Луната е в 9-ти дом - чужденците. Картата е радикална.
И аз не знам по кой дом е доларът. Да пробваме с 2-ри от 9-ти, т.е. 10-ти.
На К10 са Риби - мутабелен знак, ще има раздвижване в икономиката на Америка. Локус Фортуна попада в този дом - раздвижването ще е към добро. У10 са Юпитер и Нептун - добре поставени като цяло. На Юпитер му предстои съвпад с Уран - У9 (Америка в тази карта) и тригон със Слънцето (У6 на Америка - услуги в обществения сектор, вкл. здравеопазване) - може да е знак, че тези в тези сектори ще има напредък. Но пък на Нептун след това му предстои квадрат със Слънцето, така че не е еднозначно. Нептун ще направи тригон с Венера, която в тази карта е У11, т.е. 3-ти от 9-ти - търговията. Би трябвало да се раздвижи търговията в Америка. Да видим какво ще ни каже Луната. Тя току-що е сменила знака, от фиксиран е приминала в мутабелен - още един знак за раздвижване на курса на долара. Предстоят й квадратури с Меркурий и Марс - и двете в 9-ти дом от 9-ти, едната е управител на този дом - може би външни за страната пречки спъват курса на долара от покачване. Меркурий е управител на 8-ми от 9-ти - американските борси и 4-ти от 9-ти, така че спънките са и в икономиката на самата страна. Последните аспекти на Луната са положителни - тригон със Слънцето и съвпади с Юпитер и Уран. Така че аз отговарям с "Да".
Но ако отчитаме и минорните аспректи, то последният аспект, който Луната ще направи до напускане на знака, е квинкоск с Венера (У3 и интерсептирен У8 на Америка) - проблеми с търговията и борсите. Така че отговорът може да е "Не".
Единият управител на 10-ти дом е ретро, другият - не е. Не мога да си обесня как да тълкувам това. Като забавяне все пак или не? Или да гледам само традиционните планети в хорарите?
P.S. Беше ми приятно да се занимая с нещо, от което нищо не разбирам.