Здравей Гост

хорарен въпрос

• 8786 Отговора
  • 1164040 Прегледи
*

Asol

• 4140
Re: хорарен въпрос
« Отговор #8420 -: Декември 15, 2011, 07:53:40 pm »
Извинете за отклонението от темата, но преводачеството явно е хубава работа - хем си обогатяваш знанията и общата култура четейки, но ти и плащат и то както виждам добре.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #8421 -: Декември 15, 2011, 08:01:21 pm »
Извинете за отклонението от темата, но преводачеството явно е хубава работа - хем си обогатяваш знанията и общата култура четейки, но ти и плащат и то както виждам добре.

Ако става въпрос за превод на художествена литература, сигурно е така, но не всички сме в тоя бранш.
Пък да "четеш" договори, адвокатски становища, нотариални актове или пък епикризи, бъкани с непознати медицински съкращения и неприятни диагнози, не е много забавно. :)

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

eaglet

• *
  • 411
« Отговор #8422 -: Декември 15, 2011, 08:17:01 pm »

Ако става въпрос за превод на художествена литература, сигурно е така, но не всички сме в тоя бранш.
Пък да "четеш" договори, адвокатски становища, нотариални актове или пък епикризи, бъкани с непознати медицински съкращения и неприятни диагнози, не е много забавно. :)

За художествена - зависи кое издателство... цените варират от 2 до 6 лв., но се съмнявам за шестте лева  :blink: И си спомням дните, в които работех друго и висях по 3-4 месеца на работното си място, че и ми плащаха, а преводите са си къртовски не-нормално-нормиран и неблагодарен труд. Редовно и едно благодаря не ми се казва, а ми се подхвърля като на куче  :blink: Но това са си мои субективни усещания, на които спрях да се поддавам, стига да има преводи, защото ми носят свободата да си гледам децата у дома  :blink:

На мен най-ми харесват точно скучните договори, счетоводни отчети и т.н., сигурно заради съвпада на меркурий със сатурн  :blink: И поезията като превод - луна съвпад с нептун. Художествен текст не искам, няма да издържа  :-[ 
The only distance is that which we create!

*

abroad

• 2187
« Отговор #8423 -: Декември 15, 2011, 08:23:28 pm »
добре, де след като са такива хиени агенциите защо минавате през тях, а не работите директно с клиентите? :blink:

*

Lillie

• 30532
« Отговор #8424 -: Декември 15, 2011, 08:24:37 pm »
Не са ти субективни усещанията, на същото мнение съм и аз, а и съм го чувала и от други колеги. Но който не е вкусил от "сладостта" на преводаческия труд, вижда само неговото кеш измерение. От доста колеги, превеждащи художествена и научна литература, съм чувала, че са имали проблем с издателствата, след целия къртовски труд накрая не могат да си вземат парите.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Uran

• 6041
« Отговор #8425 -: Декември 15, 2011, 08:25:00 pm »
 Художественият текст не е лъжица за всяка уста (да не се засягат присъстващите). Чела съм ужасни преводи на сравнително известни произведения. Това си е сериозна отговорност към автора, а и аудиторията.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #8426 -: Декември 15, 2011, 08:27:16 pm »
добре, де след като са такива хиени агенциите защо минавате през тях, а не работите директно с клиентите? :blink:

Имаш два избора - или да работиш с агенция, или ти да станеш такава. На мен лично с целия този "маркетинг" не ми се занимава, агенциите ти спестяват някои формалности, но не считам за редно да се държат некоректно спрямо работещите за тях.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Asol

• 4140
« Отговор #8427 -: Декември 15, 2011, 08:29:46 pm »
Момичета, а защо се занимавате с това, като е толкова лошо ? Не й ли се намира нещо хубаво на тази работа ?  :rolleyes: Никъде няма идеално без кусури. Но при преводаческата работа работното време не е нормирано ако си на свободна практика, естествено спазват се срокове, но работния процес зависи от теб и ако душа ти сака и нощите можеш да работиш без да се съобразяваш със сульо и пульо, който може нещо да прецака в съвместната ви работа.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #8428 -: Декември 15, 2011, 08:37:29 pm »
Но при преводаческата работа работното време не е нормирано, естествено спазват се срокове, но работния процес зависи от теб и ако душа ти сака и нощите можеш да работиш без да се съобразяваш със сульо и пульо, който може нещо да прецака в съвместната ви работа.

Има си и плюсове, разбира се - това, което изброяваш.

Но не бих казала, че не ти се налага да се съобразяваш със "сульо и пульо" - трябва да угодиш и на агенцията, и на клиента... Гониш срокове, но можеш сам да си планираш работното време.

Пък от брокери-посредници какви бисери съм чувала, просто не е истина. Някои като си поръчат преводач чрез някоя агенция, имат претенции да можеш да поддържаш неформален разговор (извън преводаческия ангажимент) с клиентите им, че да не си им скучен, представи си. ;D

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

abroad

• 2187
« Отговор #8429 -: Декември 15, 2011, 08:46:54 pm »

Имаш два избора - или да работиш с агенция, или ти да станеш такава. На мен лично с целия този "маркетинг" не ми се занимава, агенциите ти спестяват някои формалности, но не считам за редно да се държат некоректно спрямо работещите за тях.

всъщност, въпросът беше провокативен :blink:
колкото и грубо да ви прозвучи в този момент най-трудният етап е намирането и привличането на клиент, после е задържането
не го казвам като назидание, а с намек за опитност
във време сме, когато експертната работа все още не се цени от масата, ще се промени но не сега...
сега е време на красноречивите и празнодумците, за останалите е трудно, но май все е било трудно и въпрос на дълго време :blink:

*

Lillie

• 30532
« Отговор #8430 -: Декември 15, 2011, 08:50:28 pm »
колкото и грубо да ви прозвучи в този момент най-трудният етап е намирането и привличането на клиент, после е задържането

Разбира се, тук си права.
Но е редно и трудът на привлечените експерти да се заплаща, нали?  :blink:
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

eaglet

• *
  • 411
« Отговор #8431 -: Декември 15, 2011, 08:55:54 pm »

Имам агенция, но нямам желание за повече (т.е. за плащане на наем за офис в центъра до съда, защото там минават случайни клиенти, а целта не са ми случайните, а корпоративните). Когато съм посредник, работя на загуба, защото целта ми е да не изгубя клиент и да задържа преводач  :blink: Имам си по-дългосрочни цели от незабавното печалбарство  :blink:

*

abroad

• 2187
« Отговор #8432 -: Декември 15, 2011, 08:57:15 pm »

Разбира се, тук си права.
Но е редно и трудът на привлечените експерти да се заплаща, нали?  :blink:

несъмнено е така - който не разбира елемента на човешкия ресурс рано или късно си отива, но сега е ... "късното" по ред причини, които съвсем подробно мога да обясня, защото съм мислила и анализирала

и пак да питам, защото по-важният въпрос остава - правили ли сте си труда да привлечете клиент, после да го задържите (за експертите второто не е предизвикателство :blink:)?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #8433 -: Декември 15, 2011, 08:59:01 pm »
Когато съм посредник, работя на загуба, защото целта ми е да не изгубя клиент и да задържа преводач  :blink: Имам си по-дългосрочни цели от незабавното печалбарство  :blink:

Сигурно защото не си голяма агенция, доста колеги са регистрирали фирми, за да могат да издават фактури.  :blink:
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #8434 -: Декември 15, 2011, 08:59:49 pm »
и пак да питам, защото по-важният въпрос остава - правили ли сте си труда да привлечете клиент, после да го задържите (за експертите второто не е предизвикателство :blink:)?

Да, на мен това ми е работата.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

eaglet

• *
  • 411
« Отговор #8435 -: Декември 15, 2011, 09:02:04 pm »
Когато съм посредник, работя на загуба, защото целта ми е да не изгубя клиент и да задържа преводач  :blink: Имам си по-дългосрочни цели от незабавното печалбарство  :blink:

Сигурно защото не си голяма агенция, доста колеги са регистрирали фирми, за да могат да издават фактури.  :blink:

Да, но и нямам желание да ставам "голяма преводаческа агенция"  :blink: Искам да съм "голямо издателство" и да се фукам на панаира на книгата  ;D

*

abroad

• 2187
« Отговор #8436 -: Декември 15, 2011, 09:03:39 pm »

защо тогава ти е нужно да минаваш през агенция?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #8437 -: Декември 15, 2011, 09:04:26 pm »
Искам да съм "голямо издателство" и да се фукам на панаира на книгата  ;D

Еми хайде, де!  :blink: Как ми се иска да видя по-интересни астрологични заглавия в превод.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

eaglet

• *
  • 411
« Отговор #8438 -: Декември 15, 2011, 09:04:53 pm »

Ако разчитам на агенциите, едва ли ще мога да преживявам всеки месец... Всичките си клиенти дължа на себе си и на препоръките им към техните контрагенти  :blink:

*

eaglet

• *
  • 411
« Отговор #8439 -: Декември 15, 2011, 09:08:20 pm »

защо тогава ти е нужно да минаваш през агенция?

Когато си на свободна практика, не знаеш кога какво те очаква като работа и не разчиташ на редовна месечна заплата, то тогава работиш и за агенции, но си знаеш, че от тях хонорарите се събират доста по-трудно  :blink: