Здравей Гост

Духовното развитие

• 67 Отговора
  • 13782 Прегледи
*

veshti4ka

Re:Духовното развитие
« Отговор #20 -: Юли 24, 2009, 05:36:49 pm »
тука в махалата има една сектантка /аз лично не я познавам, но една приятелка ми я познава/. та приятелката ми напоследък доста е навлязла в духовните неща и наскоро срещнала въпросната жена. онази започна с цитатите си като навита машинка, а мойта я смляла с въпроси. оказва се, че при въпросната сектантка нема кьорава наченка на лична мисъл, а само цитиране на някъв заучен материал и освен това се оказало, че на техната секта не им давали да мислят самостоятелно - одят кланят се на някого, тупат метани на некви икони и правят квото им се каже....

аз направо изумясах на тази информация - първо, че се учудих как може да има толко тъпи хора /да им е нужно некой друг да им казва кога да ядят и да спят/ и второ - как може въпросният гуру на тая секта да си мисли, че някой ще му върже на дивотиите.... обаче се оказва, че и на двата ми въпроса отговора е положителен и тези хора съществуват... винаги съм твърдяла, че масата от населението са големи уфтсе  ;D  и явно съм права... под уфтсе /единствената 4-буквена дума в българският език дет се пише с 5 правописни грешки/ имам в предвид хора без собствена мисъл в главата си дето се водят и карат от всеки на пътя....

*

ga3l

« Отговор #21 -: Юли 24, 2009, 05:52:50 pm »
.. въпросната сектантка нема кьорава наченка на лична мисъл, а само цитиране на някъв заучен материал и освен това се оказало, че на техната секта не им давали да мислят самостоятелно ..

Еми те сектите нямат нужда от хора със собствени мисли., а ако някой има такива то веднага му се преинсталира софтуера ..  ;D

*

Lillie

• 30532
« Отговор #22 -: Юли 25, 2009, 12:08:14 pm »
Според наблюденията ми дотук, фалшивата духовност е масово явление напоследък. Всеки, който е прочел няколко езотерични книжки (друг е въпросът дали ги е разбрал), започва да се изживява като просветлен. Изумява ме липсата на собствена мисъл при повечето от тях, вместо това се бълват заучени текстове и формулировки и се размята менторски пръст.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

sunrain

• 6710
« Отговор #23 -: Юли 27, 2009, 03:48:41 pm »
О, много точни наблюдения имаш Вещичке.
Аз също съм се сблъсквала с тия същества, но глупавите, дето ги наричаш, в случая ги съжалявам .. те от мъка следват такива хора, по-точно такива хора гурута-мурута използват мъката на хората.
Затова не знам какво заслужават, не съм аз човека, дето ще ги съди, но много ми се иска с техните методи да си намерят майстора.

За Свидетели на Йехова мога дълго да ти говоря и пак ще е малко. Истината обаче е, че в нашата държава те са си законна секта. Тъй, че кой е виновен пак? Някой гушнал парички да ги легализира, а други страдат, каквато е традицията у нас.
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

toroni

• **
  • 561
« Отговор #24 -: Юли 27, 2009, 08:28:42 pm »
Аз също съм се сблъсквала с тия същества, но глупавите, дето ги наричаш, в случая ги съжалявам .. те от мъка следват такива хора, по-точно такива хора гурута-мурута използват мъката на хората.
Затова не знам какво заслужават, не съм аз човека, дето ще ги съди, но много ми се иска с техните методи да си намерят майстора.

За Свидетели на Йехова мога дълго да ти говоря и пак ще е малко. Истината обаче е, че в нашата държава те са си законна секта. Тъй, че кой е виновен пак? Някой гушнал парички да ги легализира, а други страдат, каквато е традицията у нас.

Преди време видях на улицата шествие на кришнари. Момчетата, които пееха гледаха в една точка като зомбирани. Нито един от тях нямаше посредствено или просташко  излъчване.Изумях. Почувствах страх и се отдалечих незабавно .
Слънце ,Венера, Сатурн и Асц. в Близнаци,Луна в Дева, Меркурий и Марс в Рак

« Отговор #25 -: Юли 28, 2009, 10:26:49 am »
    Даааам, нямам нищо против разни секти, но не мога да приема, че хората се зомбират и забравят да решават сами по кой път да вървят.....Йеховистите не ги харесвам  :-X, евангелистите - те вече не са секта, както беше преди години, преди да се разпространят в България...Но виждам че сред тях наистина има духовно извисени. В един момент всеки, който е попаднал там в труден момент е намерил път към себе си. А аз навремето посещавах мормоните, които бяха организирали безплатни курсове по английски език, на различни нива...Някои хора със същата идея бяха там, но впоследствие се зарибиха по някакъв начин. А начинът беше да им помогнат да заминат за Америка да учат и евентуално след това да работят за самите мормони...Доста спорех тогава с американчетата, че не вярвам че това което правят в България е безкористно - ей така за доброто на човечеството....Питах ги как така, ти ще се откажеш от семейство, дом, приятели и ще хукнеш да обикаляш света - и в твоите очи - ще проповядваш на някакви диваци.  Оказа се обаче, че поемат това задължение за 2 години да скитат по откъсаните страни по света, след което им се поема обучението в колеж или на по-високо ниво.
   Другото нещо, което е интересно, че често ги провокирах и с въпросите ги карах да проумеят, че религията им не е съвършена... ;D ;D ;D. На въпроса ми : "след като всичко живо се ражда от същество от женски род, как така дядо Господ си няма майка  :P", беше ми отговорено, че си имал, но за да не се опетни името й никога не се е споменавало....И много други въпроси, с които съм ги накарала да се замислят и да стигнат до задънена улица...да проумеят, че има неща които са отвъд техните проповеди и това което плътно следват в живота си...

*

sunrain

• 6710
« Отговор #26 -: Юли 28, 2009, 04:04:30 pm »
Аз имам против сектите. Просто съм наясно до какво води пагубното им влияние. Има хора живота си затриват заради тия откачени старейшини и ненам си кви...как да нямам против.
Не се говори много за това, а те се ширят спокойно у нас, споменах по-горе каква е причината и обществото дори не подозира какви неща причиняват.   

*

ga3l

« Отговор #27 -: Юли 28, 2009, 04:31:52 pm »
Да не забравяме все пак, че темата е за духовното развитие и за хората, които по един или друг начин търсят Истината. Използвах думата 'секти' в смисъл на група от хора, които нямат общо с източното православие, което се е утвърдило като основна религия у нас,  и вие вече тръгнахте само в посока 'секти'. Това че в България им се носи лоша слава не означава непременно, че всичките им последователи са зомбирани, ненормални и хора с проблеми. А и това че вашите интереси не се припокриват с техните не ви прави по-малко зомбирани. Така че да се въздържаме моля от обидни квалификации и да бъдем по-толерантни към избора на всеки да изживее живота си по начина, който той намира за добре.  :)

« Отговор #28 -: Юли 28, 2009, 10:24:07 pm »
   Да, тук си права Вещичка, по-важното е да сме заобиколени от мир и хармония. Пък кой каквото ще да изповядва и на когото ще да се кланя. Но след като този или онзи начин ти помага да омиротвориш духа си и да живееш без да навреждаш на света около теб, нека си вярват хората.....Нали вярата е всичко!

*

veshti4ka

« Отговор #29 -: Юли 29, 2009, 06:38:47 am »
Гали, мирът и хармонията са навсякъде и всеки сам трябва да си ги намери и тук си права, но ... аз не ходя да досаждам на хората по улиците с моите вярвания, а масата от сектантите се опитват да убеждават непознати в техните вярвания - ей заради това са толко много мразени и неприети...   принципно спорове се зараждат навсякъде и е нормално - диалогът му е майката, но едно е спорът, а съвсем друго е просто не да водиш диалог, защото диалогът се прави с ум и мисъл, а само да цитираш нещо без да мислиш и когато зададеш насрещен контра въпрос и отсрещния човек да се панира и да си глътне езика...  нали всички божи твари /разбирай хората/ са тръгнали по този път и всеки пита и се учи - в училище ти задават въпроси за да разберат дали си осъзнал преподавания материал, ми тагаз като зададеш въпрос по материала, за който говорят тези хора и те се опулят насреща ти и си глътнат езика - кво аджеба са разбрали питам аз  ;)

а и нали всеки е свободен да вярва в каквото си иска, защо тогава сектите са тръгнали на лов за души  >:(

*

ga3l

« Отговор #30 -: Юли 29, 2009, 07:27:59 am »
Вещичка, всичко което си казала до тук е вярно, но пак казвам че когато съм използвала думата 'секти' не съм имала предвид кришнари, свидетели на не знам си какво и прочие паплач у нас. Разберете, че освен тези секти, които виждате по улиците има и други, които не са толкова показни и за да стигнеш до тях най-малкото трябва да си имал няколко години самостоятелно търсене. И така.. Та не ми е приятно да се поставят под общ знаменател и да се принизява Учението, щото познавам последователи които са много далече не само от определенията, които използвахте ами много далече от мен, от вас и т.нт. Всъщност като цяло поста ми е абсолютно безсмислен - опитах се да ви провокирам да развиете мисленето си по въпроса, но то това май не става с външна намеса ..

*

veshti4ka

« Отговор #31 -: Юли 29, 2009, 07:44:36 am »
Гали, ясно ми е, че е така и че има и други сдружения да ги нарека, че думата секти ми бърка някъде  ;)  но пък аз не съм привърженик на тези сдружения - винаги съм имала огромни резерви към тях, пък хеле откак гледах "езотерик адженда" сигурно ще бягам като дявол от тамян от тях  ;D ;D ;D 

аз си имам лична философия откак съм се пръкнала на тоя свят  ;D  - всеки човек е СВОБОДЕН да прави каквото си иска и да избира каквото му харесва. възпитавам децата в свободата на мислите и словото, аз съм възпитавана така от един скорпион /татко/ и с несъгласието на мама /риба/  ;D ;D ;D  в мен е много дълбоко заложен усета за СВОБОДАТА - явно Ас-то ми си казва тежката дума - водолей. мои приятели и познати, които са се обърнали към мен за съвет или дискусия относно духовни неща, никога не съм насилвала да мислят като мен. например давам им набор от книги да четат, но те си избират какво ще четат и в какво да вярват, а после им разяснявам неща които не са разбрали, а аз съм наясно с тях. личната ми етика ми проповядва политика на ненасилие по всички фронтове на личния избор и личната вяра. всеки човек е различен и е роден свободен, а такива сдружения според мен поставят рамки на духовното и свободата. думата човек за мен е равна на уникалност и като дух, и като разбиране - Бог ни е създал такива и ние нямаме право да променяме това. 

а духовните общества са затворени и са утежнени от канони, закони и тем подобни дивотии, които ама хич не са ми по вкуса. самата дума духовност   изразява духа, а духът няма рамки и бариери. в такъв случай кои сме ние да му слагаме такива  :-\   и ако един дух се развива в една посока, а друг дух се развива в друга посока, откъде да сме сигурни, че ако наложим рамки на даден човек не бихме пресекли пътя на този дух и то правилният му път...

аз съм твърдо ЗА дискутиране на тази тема, защото ми е интересна и една от любимите  ;)

*

ga3l

« Отговор #32 -: Юли 29, 2009, 09:01:12 am »
Гали, ясно ми е, че е така и че има и други сдружения да ги нарека, че  думата секти ми бърка някъде  ;)  но пък аз не съм привърженик на тези сдружения - винаги съм имала огромни резерви към тях, пък хеле откак гледах "езотерик адженда" сигурно ще бягам като дявол от тамян от тях  ;D ;D ;D 

Така е, наясно съм че думите имат свойството да акумулират много от енергията, която хората някога, някъде са насочили към тях.  Затова винаги при диалог се опитвам да уловя мислите на човек като се абстрахирам от думите, които е използвал. Правя го защото традиционният начин на общуване за мен не е функционален - ето, аз влагам един смисъл в дадена дума, вие разбирате съвсем друго .. Малко като развален телефон се получава ..  Ема, така ше е до 2012  ..  :P

Цитат
  в мен е много дълбоко заложен усета за СВОБОДАТА - явно Ас-то ми си казва тежката дума - водолей. мои приятели и познати, които са се обърнали към мен за съвет или дискусия относно духовни неща, никога не съм насилвала да мислят като мен. например давам им набор от книги да четат, но те си избират какво ще четат и в какво да вярват, а после им разяснявам неща които не са разбрали, а аз съм наясно с тях.

Самия факт, че си избират книги, които са твоя селекция вече ги е вкарало в ограничението на твоят избор. Защото ако от неограничен брой книги на духовна тематика ти избереш 50, аз ще избера различни 50..  И така ..  :) 

В този смисъл смятам, че Свободата е малко относително понятие и както е казал Гьоте: 'Няма по-безнадеждно поробени от тези, които грешно вярват че са свободни' ..

Цитат
а духовните общества са затворени и са утежнени от канони, закони и тем подобни дивотии, които ама хич не са ми по вкуса. самата дума духовност   изразява духа, а духът няма рамки и бариери. в такъв случай кои сме ние да му слагаме такива  :-\   и ако един дух се развива в една посока, а друг дух се развива в друга посока, откъде да сме сигурни, че ако наложим рамки на даден човек не бихме пресекли пътя на този дух и то правилният му път...

Тук вече опираме до основния въпрос относно духовното развитие, а именно може ли човек да се развива самостоятелно и има ли изобщо нужда от Учител за да се развива. Така или иначе всеки може да прочете 500 книги на духовна тематика, но това означава ли че теорията може да замени личното преживяване и опитност. Едно е примерно да прочета 10 книги за Айкидо, съвсем друго е да тренирам 1 година със Сенсей.  Говоря от личен опит..    :)   

Имаше една мъдрост за това как се съпоставят процентите теория и практика., ама съм я забравила ..  ;D

*

veshti4ka

« Отговор #33 -: Юли 29, 2009, 09:13:30 am »
Гали, нещо не се разбрахме - имах в предвид, че аз им давам книги, които аз съм чела. отделно им давам сайтовете от които тегля книги. в този случай е имало хора които са прочели 1 или 2 книги от тези, които аз съм чела и са чели например сто други книги и обсъждаме и тях - това се нарича обмяна на опит, а не вкарване в определени рамки или неналичие на свобода.

относно наличието на духовен учител или гуру не винаги е необходимо. всеки човек се движи по своя Път и когато е нужна информация, то Вселената се грижи за теб да я получиш по един или друг начин  ;)  в моя път са се появявали Учители на няколко пъти - тогава, когато ми е било нужно и после съм ги оставяла, защото вече не са ми били нужни или пък сме ставали много добри приятели...

така, че не смятам, че съм поробена от своята си Свобода  ;)

*

Helo

« Отговор #34 -: Юли 29, 2009, 09:28:29 am »
Абе и християните в името на "кроткия Исус", който проповядвал добро са избили сума ти народ, къде на кръстоносни походи, къде с изгаряне на клада, къде са си измисляли адски съоръжения, за да се забавляват със своите садистки наклонности.  >:(
А за това, което са направили на индианците в Америка направо не ми се мисли.

А когато от време на време идвал краят на света  ;D църквата благородно вземала имотите на всички, които имат желание да и ги дарят, защото нали и без това идва краят на света, а хората като си дарят имотите после ще отидат в Рая.  ;) Е, краят на света не идвал, а хората не получавали обратно имотите.
 Но сега не се сещам по какъв повод е трябвало в миналото да идва края на света. Ако някой се сети да каже.  :P

*

ga3l

« Отговор #35 -: Юли 29, 2009, 04:49:04 pm »
Гали, нещо не се разбрахме - имах в предвид, че аз им давам книги, които аз съм чела. отделно им давам сайтовете от които тегля книги. в този случай е имало хора които са прочели 1 или 2 книги от тези, които аз съм чела и са чели например сто други книги и обсъждаме и тях - това се нарича обмяна на опит, а не вкарване в определени рамки или неналичие на свобода.

Хехе., абе хора не ми се връзвайте - аз винаги си говоря  по принцип и не задълбавам в личностни преживявания и случки. Изобщо не съм искала да кажа, че вкарваш хората в рамки - използвах само образно конкретния случай ..   :)   Много сори за недоразумението ..  :-*

Helo, да не мислиш че някой християнин се замисля за миналото на църквата си - най- важното е да  палиш свещи от време на време и да не си сектант ..  :P

*

Helo

« Отговор #36 -: Юли 29, 2009, 05:57:26 pm »
Helo, да не мислиш че някой християнин се замисля за миналото на църквата си - най- важното е да  палиш свещи от време на време и да не си сектант ..  :P

И да целуваш икона, която преди това са целунали много хора и може да се разпространи зараза. Но, добре, че кръстовете са сребърни, та убиват микробите. Иначе някои от иконите може и наистина да имат въздействие.

А също да минаваш под маса в църквата, за...  ??? здраве и добър късмет ли беше? ???

Християните, както и хората от другите по-скорошни религии дори не се замислят, че тези религии са копирали по-ранните езически вярвания.  ;)

*

veshti4ka

« Отговор #37 -: Юли 30, 2009, 07:57:02 am »

sunrain, прва си за хората, но пак тука има едно голямо НО... а къде оставяш личният избор? да всеки човек преживява някаква гадост/и през живота си, всеки човек търси отговори на въпросите си и сигурно е нормално да попадне в някоя секта, но също така и е нормално като види, че там не дават отговори, а само някви фрази за обща употреба да се измете от дадената секта овреме... така, че лично за мен пребиваването в дадена секта си е въпрос на личен избор. може и някой искрено да се е отдал на дадено верую и затова да е там, но масата от хората в тези секти по-скоро ми приличат на добре дресирани биороботи за съжаление  :(

*

sunrain

• 6710
« Отговор #38 -: Юли 30, 2009, 08:35:08 am »
Мда, точно туй имам предвид .. някой не могат да се откъснат вярвай ми, други пък докато се усетят и биват оплетени.

Вероятно и това е техния личен избор, но моето мислене е в посока да няма подобни вредители, а човека после нека си прави личния избор...  никой доброволно и твърдо убеден не е избрал да се замъкне в някоя секта.
 Има няколко начина това да се случи и при всички го има момента на отчаяние - тогава човек на всичко е способен, наречи го личен избор, но за мен е момент на слабост, когато всъщност имаш нужда от чужда помощ и твоите решения не са най-правилните и полезните за теб самия, имаш нужда някой да ти подаде ръка и когато насреща ти застане личност, сдружения или квото и да е, чиято цел е съвсем различна от тази да ти помогне ... тогава става страшно.

Както и да е. Наистина да не задълбаваме в темата, че Гали ще ни напляска вече.  :P  ;D         

*

ga3l

« Отговор #39 -: Юли 30, 2009, 02:35:14 pm »

Както и да е. Наистина да не задълбаваме в темата, че Гали ще ни напляска вече.  :P  ;D          

Ох, на мен ми дойде муза да си боядисам стените в различни цветове., ноо малко по-късно нема да ви се размине ..  :P
« Последна редакция: Юли 30, 2009, 02:44:20 pm от ga3l »