По ведическата система малефикът Раху е в един дом с три неща, свързани със темите здраве и дълголение - АС, Марс (У1 и У6) и Меркурий (У8). У8 в съвпад с Раху се свързва с внезапна смърт, причинена от инцидент, катастрофа, насилие?
У1 Марс би трябвало да е силен, намирайки се в Скорпион и в ъглов дом (образува Ручака йога), а заедно с Юпитер - Гуру-мангал йога, т.е. си мислех, че ще предпази натива. Но програмата JH го дава с най-нисък бал от всички планети. В аштакаварга 1-ви дом има приличен бал (25т. - средно положение), но 8-ми и 12-ти дом са малко под средното (имат по 22 точки). А У8 Меркурий е аспектиран от Раху, т.е. наранен. Комбинацията от наранен У8 и слаб 8-ми дом може да говори за проблеми с темите по дома, вкл. дълголението.
Бебето (момиче) е родено в махадаша на Марс. Четох, че малефик в собствен знак или в екзалтация не вреди на дома, в който се намира (макар че след това прочетох точно обратното?). По тази логика проблемът не би трябвало да е в марсовата махадаша. Но поддашата, в която е родено, е на Венера, а още по-ниската даша е на Юпитер, който аспектира Венера. Юпитер и Венера управляват съответно 2-ри и 7-ми дом, т.е. са планети-марака за АС в Скорпион - способни да причинят смърт или страдание, еквивалентно на смърт.
Във ведическата астрология има формула за преценяването на отношенията между планетите. Планета "най-лош" враг за дадена е такава, която й е естествен враг и едновременно с това временен враг в картата. Меркурий и Раху са естествени врагове за У1 Марс и се намират в един дом с него, което ги прави най-лоши врагове за него. При АС в Скорпион Меркурий управлява един дустхана дом (8-ми) и един упачая дом (11-ти), което го прави най-лошият функционален малефик за този АС (някои сайтове не подкрепят тази информация). Бидейки функционален малефик в точен съвпад с АС, Меркурий "поврежда" поддашите на планетите, чиито домове аспектира - Марс (У1) и Венера (У7).
Подчертавам, че анализът ми е непрофесионален и най-вероятно неверен. Извинявам се, ако съм преминала някои етични норми, тълкувайки картата. Много е лесно да си нагодя анализа, след като знам събитието, т.е. какво търся в картата, но все пак е някакво упражнение за мен (колкото и неетично да звучи).
Колко още деца са родени на тази дата в този или около този час, но едва ли всички от тях са мъртви вече. Затова мисля (изказвам само мое мнение), че картата не предопределя живота. Може само да дава характеристики, насоки, както тази предупреждава за опасност за живота в периода след раждането, но трябва и да попаднеш на съответните събития, за да се реализира потенциалът на картата.