Здравей Гост

Натални карти - практикум

• 6396 Отговора
  • 857521 Прегледи
Re: Натални карти - практикум
« Отговор #5220 -: Декември 28, 2012, 09:33:01 pm »

е при теб тр.юпитер в 10 е в каре към нат.плутон на асц...
всъщност замислих се това ляв или десен квадрат е ,отивам да чета :rolleyes:

Тр юпитер е в ляво каре към нат плутон

http://www.clubastrology.net/forum1/viewtopic.php?f=1&t=2501
това обяснение на Лили май по ми се връзва,макар,че ти имаш предвид по-бързата към по-бавната планета
"Ако има Сатурн в 10 дом, или каквато и да е планета там , то тя ще прави дясна квадратура към Асц. и първи дом , и лява квадратура - против реда на знаците, към - планета в 7 дом .
Всички десни аспекти , по реда на знаците са подчиняващи аспекти , всички леви - са подчинени аспекти. Например ако Слънцето на шефа ти е в твоя 10 дом - ти ще му се подчиняваш, щеш - не щеш (1 дом) ,защото Слънцето винаги ще ти нарежда какво да направиш, как да действаш, а ти - с планета в 1 дом е по- трудно да му отреагираш - ляв аспект ! Най- много да обсъждаш с негодувание , неговите заповеди ....или да си мърмориш "
Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

*

Papy

• 4343
« Отговор #5221 -: Декември 28, 2012, 09:43:51 pm »
Мм - ми ето
"Ако мислено си представим, че сме в средата на хороскопа, а планетите ни заобикалят, тогава всички аспекти, които една планета, намираща се мислено точно пред погледа ни, сключва с планетите от дясната ни страна, ще са десни, а аспектите, които тя сключва с планетите от лявата ни страна – леви.
"

Не е нужно да ходиш далеч :)
http://astrosite.org/forum/index.php?topic=4007.0

*

abroad

• 2187
« Отговор #5222 -: Декември 28, 2012, 09:52:24 pm »
според някои все още е спорен ефекта и разнобоя на леви и десни, а и зависи в ролята на кой, респективно по какъв начин и проява се изявява транзитната/натална планета посредством природата на диспозитора си
сектите, които наскоро Енигма в някоя от темите засегна имат отношение при транзитите също
отделно от това общата мунданна картина остава определяща, разбира се, нанесена върху радикса
ако, например, Юпитер е бенефик за картата, но мунданно не е в добро космично ;D състояние - не само, че може да не помогне, но може и да навреди

аз все така оставам с уважение към хората, които могат само по транзити да напипат пулсирането на картата

п.п. най-малък проблем с подчинението и най-конструктивна връзка шеф-подчинен имам точно с тези, чиито Слънца попадат в моя 10ти дом, още повече, че моето Слънце е позиционирано в 1ви

« Отговор #5223 -: Декември 28, 2012, 10:06:42 pm »
имам проблеми с визуализацията при толкова противоречиви насоки

ако нещо съм разбрала,то тр.Юпитер в 10 хвърля десна квадратура към 1 ,щото асп.3,4 или 5 знак от нея
и как ще прояви дясна  квадратура на бенефик ,тр. в 10 към малефици на асц.

*

Asol

• 4140
« Отговор #5224 -: Декември 28, 2012, 10:08:40 pm »
Статията на Дебора Холдинг

*

abroad

• 2187
« Отговор #5225 -: Декември 28, 2012, 10:13:32 pm »
да, дясна е, ако говорим за транзит, но не задължително квадратура, може и секстил да е
зависи и към къде го отнасяме - към знака на АС или към планета в 1ви, може и да се разминават знаково

*

Papy

• 4343
« Отговор #5226 -: Декември 28, 2012, 10:27:39 pm »
Мерси, асол, чудничка статия :)

Ето, хора-вижте я картинката

*

abroad

• 2187
« Отговор #5227 -: Декември 28, 2012, 10:29:39 pm »
имам проблеми с визуализацията при толкова противоречиви насоки

ако нещо съм разбрала,то тр.Юпитер в 10 хвърля десна квадратура към 1 ,щото асп.3,4 или 5 знак от нея
и как ще прояви дясна  квадратура на бенефик ,тр. в 10 към малефици на асц.
Юпитер в 10д е от лявата страна, Плутон на Асц е също в лявата страна, така че при всички положения квадратурата е лява

Стреличка, не точно това, което си описала е логиката на десни и леви, а обратното движение по посока на знаци и домове, бързина на планетите, ако говорим за натал и без оглед нея, ако говорим за транзит, прогресия, дирекция

Акрукс, едно време имаше едно елементарно психологично упражнение - лист хартия с изписани всички редове, формат А4, който трябваше да се изчете за 1 минута, като се попълни отговор, с който започваше текста
бяха около 20тина и повече точки, 21вата гласеше - просто впишете името си най-отгоре
бяха полезни занимания - попадала ли си?

« Отговор #5228 -: Декември 29, 2012, 11:19:30 am »
попълвам пропуските,добре,че не съм хирург 

Юпитер в транзит през 10 дом, доминира над асц.и планети там,но какво му е проявлението,щом доминира и е бенефик,и в натала тоя същия юпитер от 9 хвърля три тригона към планетите в 1 дом-марс/уран/плутон ,сега тр. карето ще започне събитийно не добре,но ще завърши добре,щото по натал асп.помежду им са хармонични

ще гледам да не надценявам възможностите си,от неправилни преценки нечие обективно мнение ,съвет,помощ от приятел би ме спасило,та затова ще разсъждавам на глас

по транз. опозе Юпитер към Слънцето,у12,на което е диспозитор,дано ме освободи от,да загубя/по 12 дом/ всички слънчеви качества,който не са ми любими,но като всеки човек се проявяват в реалността- преувеличаване,своенравие,високомерие,гордост и егоизъм, и да ги загубя всички накуп ,баш ми е ,упс,   трябва да внимавам какво обещавам,че да не разсърдим Зевс-гръмовержеца, от съд,юристи и власт ще страня до като трае аспекта,твърдо и неотклонно,
при първата опозиция на тр.Юпитер към У12 Слънце загубих илюзиите си,така,че има и хубави загуби в живота,макар,че не се чувстваш щастлив

по транзитнато карето с Марс,У8 няма да поемам ненужен риск,финансов или екстремен,за аборти не се притеснявам,щот съм над тези неща вече и понеже юпитер е у4 в каре с у8 ще гледам да не действа като освободител,дестинацията-"да хвана пътя, да гушна букета",стъпването на криво не е оферта за периода,усещането за пълнота и изобилие ще ми липсва,но аз преживях социализма,и прехода незнайно на къде и защо,та сега няма да устискам...конфликти и сблъсъци смятам да туширам с дипломатичност и да не стана статистическа единица в графата - минута невнимание,цял живот страдание,порезни рани и херпеси са нещо,което мога да понеса и се манифестират към момента и двете

по карето с Уран,У6,бързо и необмислено взимане на решения,променящи се идеи и настроение,отдавна установих самоконтрол над желанията,чрез отказване, големо съм "кучи" за търговците,все пак съм била такава  една четвъртинка от пълната сатурнова обиколка и съм се нагледала на внезапните възможности за неочаквани придобивки-промоции,акции,намаления,те са само такива на пръв поглед,като любов от пръв поглед,при втори не е същата,та купуваш ли -губиш ,като Левон Хампарцумян, с неговият Юпитер в Близнаци,ще ми разправя,при това много убедително,до степен той да си вярва,не и аз, че  твой пари са само похарчени,ами ако харчиш кредит,заем ,овърдрафт,твой пари ли харчиш,без да ги връщаш,   крашнахме,я кредитната система и блъфьорите,  така,че не започвам собствен бизнес,развитието му ще носи загуби и кризи,ще спра да готвя,чистя, за да не докосвам битови уреди и те да гръмнат в ръката ми

още повече ,че тр.Юпитер е каре  Плутон,У3- възможност за фалит,внимание към всички инструменти на 8 дом- данъци,кредити,заеми,ипотеки,финанс..активи на партньори,документи и договори по 3,ще съм като балсамирана за този период,за да не се разочаровам безутешно,това метро,да не ме блъсне някой маняк,нелекуван на релсите, автомобили,градски транспорт - не влизам,не ползвам, само пеша и с лупи на очите и с монтирани  огледала за обратно виждане,тенденцията насилствено да променям другите при този асп.ще трансформирам в насилствена промяна на себе си с нечестни средства ще постигна власт над себе си с въвеждане във   военно положение,на дюшеци,някой на това му викат мързелуване,аз с този марс на асц. не съм го изпитвала ,затова сега насилствено ще го приведа в действие-мързелуването,може да си предизвикам раздразнение и конфликт с вътрешното си аз,но като полежа малко,агресията ще ми отмине и ще постигна хармонията на покоя и съзерцанието,как някой друг приготвя новогодишната трапеза...   като за целта манипулирам правилно-корумпирайки към заветната цел- власт над всички останали у дома

но понеже юпитер е в каре към асц. е време да се събудя от следобедната дрямка на дивана и отваряйки очи да осъзная,че съм направила неправилен избор на  цели и средсва за тяхното постигане и о, ужас, леле  като прочетох до тук , всичко в колко безнадежно рисков период съм, май си е време да напиша завещание и да направя застраховка живот,поне да не съм живяла напразно...  ...и  тригона на тр.Юпитер към нат.Сатурн да ми вкара малко разум и в подходящият момент да създам предпоставки за успех , дългосрочна стабилизация и подобряване на жизнените условия,чрез концентрация и фокус в една цел
« Последна редакция: Декември 29, 2012, 04:01:27 pm от strelicka »

*

Papy

• 4343
« Отговор #5229 -: Декември 29, 2012, 11:30:33 am »
Стреличка, хем дълго написано, хем образно, с вметки и препратки, че накрая нищо не разбрах
Пък и емоционално и навътре взето тълкуване
Сложи една карта с транзити ако искаш и по-външен поглед, аз например моята си карта не я гледам, щото ми е трудно да си познавам

*

Enigma

• **
  • 1077
  • http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://hotnews.
« Отговор #5230 -: Декември 29, 2012, 12:40:31 pm »
според някои все още е спорен ефекта и разнобоя на леви и десни, а и зависи в ролята на кой, респективно по какъв начин и проява се изявява транзитната/натална планета посредством природата на диспозитора си
сектите, които наскоро Енигма в някоя от темите засегна имат отношение при транзитите също
отделно от това общата мунданна картина остава определяща, разбира се, нанесена върху радикса
ако, например, Юпитер е бенефик за картата, но мунданно не е в добро космично ;D състояние - не само, че може да не помогне, но може и да навреди

аз все така оставам с уважение към хората, които могат само по транзити да напипат пулсирането на картата

п.п. най-малък проблем с подчинението и най-конструктивна връзка шеф-подчинен имам точно с тези, чиито Слънца попадат в моя 10ти дом, още повече, че моето Слънце е позиционирано в 1ви
Здравейте,
да уточним-при определяне на леви и десни аспекти ги броим по посока на знаците, като мислено "качваме" тежката-бавна планета на МЦ. Ако другата планета е в изтока/ляво/-ляв аспект и -обратно.
Обаче за 1-та планета аспектът ще е ляв, а за другата-десен.
В нетпространството твърденията са много и притоворечащи си. Някой авторитети, ценящи елинистична и арабска школа твърдят, че левите аспекти са по-коварни, защото "удрят другата планета в гръб". Аз го разбирам, че са и по-силни левите аспекти.
И на мен не ми е достатъчно, ще търся още инфо.

*

abroad

• 2187
« Отговор #5231 -: Декември 29, 2012, 03:15:36 pm »
Енигма, вчера някой постави линк към обяснението на български тук във форума от Дияна

Малко доразвиване на темата. Какво означават десни и леви аспекти най-простичко. Ако една планета е разположена в Овен, тя образува десен квадрат с планета в Козирог, десен секстил с планета във Водолей, десен тригон с планета в Стрелец и съответно ляв квадрат с планета в Рак, ляв секстил с планета в Близнаци и ляв тригон с планета в Лъв.

По-горе Небесна е обяснила на какво се основава схващането на древните, че десните аспекти са по-силни, защото са по-директни - планетата гледа напред, в посоката на своето напредване през домовете, (обратно на реда на зодиакалните знаци), към изгрелите преди нея на хоризонта небесни тела.
Левите аспекти са "обратни" на нормалния ред на домовене, тоест планетата трябва "да погледне назад", към идващите след нея планети (по нормалния ред на знаците в зодиака) което я разсейва, прави я по-неуверена, слаба и пообъркана. Съответно името на левите и десните аспекти се свързва и с древното схващане, че посоката "дясно" е от реда на аналогиите дневен, мъжки, активен, силен, ян, а посоката "ляво" - нощен, скрит, пасивен, женски, ин. Тъй думата "sinister", първоначално означаваща само посока, постепенно придобива и по-призрачни значения - нещо зловещо, тъмно, злокобно и престъпно. Съответно пък "right" от дясно е започнала да означава още правилно, вярно, честно, почтено и т.н. хубавинки.

Важно уточнение - в наталната карта посоката на аспекта се определя, като се взема предвид по-бързата планета. Тоест при Луна в Овен и Сатурн в Козирог се формира десен квадрат между Луната и Сатурн. В транзити, прогресии и т.н. се взема предвид транзитиращата, прогресираща, дирекционна планета, независимо коя е тя. Тоест същия случай като по-горе - транзитен Сатурн в Козирог и натална Луна в Овен формират ляв квадрат между Луна и Сатурн. Не съм го срещала изрично това уточнение, но е логично при синастрични карти да се прилага правилото за натала - по-бързата планета образува и определя посоката на аспекта.

По-нататък се казва още, че планетата, която е отдясно, тоест е в по-преден знак в движението по зодиакалния кръг, винаги е доминиращата - на картинката по-горе е показано ясно - Сатурн доминира над Луна (десен аспект на Луна), а Луна доминира над Меркурий (ляв аспект на Луна). Доминиращата планета овладява и донякъде блокира другата и затова е по-добре да имаме бенефик като дясна, водеща планета (на този принцип се определя и влиянието на дорифория - планетата, изгряваща преди Слънцето). Смята се, че доминиращ бенефик ограничава зловредното влияние на малефика и редуцира силите и възможностите му да разрушава. Затова се казва, че ако при квадрат Юпитер доминира Марс, роденият ще бъде благороден, непоколебим и cъстрадателен, но ако Марс доминира Юпитер, ще бъде слабоумен, досаден, немощен и клеветник. Още един пример, за да стане по-ясно. Ако приемем, че имаме съвпад Слънце Плутон в Козирог и Юпитер в Овен, съответно квадратът Слънце-Юпитер е ляв, а квадратът Юпитер-Плутон - десен. И в двата случая обаче Юпитер е доминираната планета, а Слънцето и Юпитер са водещите и определящите резултатите от аспекта.

В продължение на тази логика е схващането, че планетите и знаците в девети, десети и единадесети дом от която и да е планета (разбира се, и от асцендента) оказват най-силно влияние върху нейното проявление.

Правилото за леви и десни аспекти се прилага от класиците и в хорарната астрология за преценка кой от сигнификаторите доминира при аспект и доколко благотворни или зловредни са съответно аспектите на Луната в картата.

обърни внимание на повдигнатия текст

после Асол постави линк към източника - http://www.skyscript.co.uk/aspects.html, ето я извадката и на английски:

Dexter & Sinister

Trines, squares and sextiles are sometimes called 'two-sided aspects' in traditional works because they can be cast to the left or right of any planet.[22] If a planet is placed in Aries, its square to a planet in Capricorn is called a dexter aspect ('dexter' meaning of the right) and its square to a planet in Cancer is called sinister (of the left). The interpretation of these terms is again linked to Pythagorean philosophy and rests upon the way that the signs view each other. Their sight is said to follow the daily movement of heaven so that dexter describes a natural, forward view, while sinister describes a stained, backward view.

The diagram below demonstrates how dexter and sinister relate to planetary motion. Every day the planets revolve around the Earth from east to west. They appear at the eastern horizon, culminate at the midheaven and disappear from view at the western horizon. The diurnal motion which carries the planets clockwise across the heavens was paramount in traditional astrology, though in modem texts it is virtually ignored. [23] As we have lost much of the geocentric understanding which lies at the basis of our symbolism, emphasis has been thrown instead upon the anti-clockwise movement of the planets through the signs. This describes the astronomical movement of the planets through the zodiac, but loses the perspective of the heavens as they appear from the Earth, and ignores the essential symbolism attached to the polarity of day and night.

Classical astrologers, however, considered diurnal movement central to their art and called it the natural motion of heaven. Manilius explained that as a sign rises, its gaze is directed towards the signs that rose before it, not at those which rise after it. Aries looks forwardtowards Aquarius by sextile, Capricorn by square and Sagittarius by trine:

Capricorn views Libra, whilst the Ram sees Capricorn ahead and is in turn beheld at an equal distance by the Crab, and the Crab is perceived by Libra's leftward stars as it follows up: for preceding signs are reckoned as right signs. [24]

A dexter aspect is therefore more direct. Because the line of sight is carried by diurnal motion it has a stronger influence than a sinister one and is more likely to produce an uncomplicated, expressive effect. A sinister aspect, because it is issued against the natural movement of heaven and has to 'look backwards', is weaker, distorted, inverted or somewhat debilitated. The terms generally convey something of the ancient and widespread belief that the direction 'right' is manifest, strong and linked to diurnal qualities, while 'left' is hidden, passive and nocturnal. Hence the word sinister, originally used to depict something belonging to the left, has come to mean something that is dark, hidden or in an unnatural state. [25]

And they will be even more fortunate if the attendant planets are in dexter aspect
- Ptolemy, Tetrabiblos, IV.3

The Dominating Planet

Classical works also tell us that the planet on the right of an aspect (i.e., that which is more forward in diurnal movement) dominates,overcomes or overpowers the one to the left. (In the diagram above the Moon in Aries dominates Mercury in Cancer, while Saturn in Capricorn dominates the Moon.) It is much better to have a benefic dominating a malefic - thereby reducing its power to destroy - than it is to have a malefic overpowering a benefic. For example, Dorotheus tells us that if Jupiter dominates Mars by square, the native will benoble, steadfast, compassionate. But if Mars dominates Jupiter they will be feeble-minded, tiresome, fatigued, slanderous. [26]

Classical astrologers such as Vettius Valens made much use of the dominating planet. In the chart reproduced below he describes how Saturn in Aquarius brought the native a perilous year in which he became ill, had a narrow escape at sea, and a very expensive lawsuit (which, eventually, he won). Valens explains that although Saturn is angular in the 7th, it is dominated by Venus in Libra (by trine) and Jupiter in Scorpio (by square). So, because the benefics overpower Saturn and are in the commanding position, Saturn is restrained from causing serious damage and the man's misfortune was alleviated.[27]

In line with this, the 9th, 10th and 11th house from any planet was thought to have the strongest influence over it - especially the 10th house, which dominated the planet in the same way that the Midheaven dominates the Ascendant. Ptolemy refers to this where he says that in the matter of death the only houses that have any power of dominion (besides the ascendant and descendant) are the 9th, 10th and 11th house from the ascendant, which is the point of life.[28]

отделно от десен и ляв има значение коя от планетите доминира в аспекта - това преобръща наталната характеристика, предполагам същото трябва да се отчита в динамика

*

Papy

• 4343
« Отговор #5232 -: Декември 29, 2012, 08:38:22 pm »
Връщам се на поста на стреличка-явно е писано да ги чета поне по 2 пъти

Та според мен този транзитен юпитер няма да възпроизведе особени ефекти по квадратурите, освен евентуално здравословен дискомфорт. Но откъм опозицията със слънцето могат да се очакват евентуални проблеми-къщни, предметни, с мъже-роднини и т.н.
Не знам градусите, но тр нептун трябва да е някъде около десц и в опозиция на множеството в 1-ви-от него могат да се очакват някакви каши-партньорски

« Отговор #5233 -: Декември 29, 2012, 08:54:13 pm »
Не знам градусите, но тр нептун трябва да е някъде около десц и в опозиция на множеството в 1-ви-от него могат да се очакват някакви каши-партньорски
до дсц.за тр.нептун има още 11 градуса,рано е :mellow:

*

Papy

• 4343
« Отговор #5234 -: Декември 29, 2012, 08:58:29 pm »
до дсц.за тр.нептун има още 11 градуса,рано е :mellow:

Това е добре-малко не ме радва нептун, като ми влезе в шести хванах бронхит и ми се появи екзема на пръста. Естествено не лекувах особено и двете, щото си знам, че само шашми прави. Екземата си отшумя с мед, бронхитът си го влача, но не е страшен

« Отговор #5235 -: Декември 29, 2012, 09:01:46 pm »
и мен не ме радва,ама си го влача в 6 над сатурн ми е и ич не е добре за концентрацията

*

Papy

• 4343
« Отговор #5236 -: Декември 29, 2012, 09:10:28 pm »
и мен не ме радва,ама си го влача в 6 над сатурн ми е и ич не е добре за концентрацията

Натално двете нямат ли аспект? По някое време при мен тр нептун ще направи тригон към уран-дисп на слънцето-надявам се и нещо хубаво да видя
Дразни ме и тва е
Питала съм хора със силен нептун в картите как се оправят с него-мътна история

« Отговор #5237 -: Декември 29, 2012, 09:17:46 pm »
плутоновите не обичат безконтролието на нептун

*

Papy

• 4343
« Отговор #5238 -: Декември 29, 2012, 09:19:24 pm »
плутоновите не обичат безконтролието на нептун
:72:

Туй то

« Отговор #5239 -: Декември 29, 2012, 09:22:12 pm »

Уау, Нептун на 1 май 2016г ще е съвпад с моя Хирон, после на два пъти през годината ще извърши този съвпад, това е пепеляшков аспект,

женим се с обещанието да живеем като в призказка,но приказката е за пепеляшка, без хепи енд