Здравей Гост

Натални карти - практикум

• 6396 Отговора
  • 858220 Прегледи
*

Nebesna

Re:Натални карти - практикум
« Отговор #780 -: Декември 29, 2009, 01:30:52 pm »
За куинконс между Луната и Слънцето също се казва, че е неблагоприятен. Тези хора прекалено много пренебрегвали себе си, за да помагат на другите. Какво можете да кажете за този аспект?

Кунконсът е дразнещ аспект, тъй като изисква постоянни компромиси и пренебрегване на едни стремежи, за сметка на удовлетворяване на други.
А какво ще кажете, дали има разлика между левия и десния куинсконс и кой, според вас е по-малко неблагоприятен аспект?

*

Nebesna

« Отговор #781 -: Декември 29, 2009, 01:43:29 pm »
Фазата на Луната има значение, не само аспектът между светилата като такъв. Има значение дали Луната се вижда, дали е пълна със светлина или светлината й намалява (нищо че реално Луната само отразява светлината на Слънцето).

Не съм съгласна само с едно нещо - че едното е лошо, а другото - добро. Оспорвам древните теории за добри и лоши аспекти....не теб!
Аз се опитвмам да правя сравнения, без да заклеймявам аспектите като добри или лоши, затова и не си служа с думи като "зловредна".

*

Helo

« Отговор #782 -: Декември 29, 2009, 01:51:49 pm »
За куинконс между Луната и Слънцето също се казва, че е неблагоприятен. Тези хора прекалено много пренебрегвали себе си, за да помагат на другите. Какво можете да кажете за този аспект?

Кунконсът е дразнещ аспект, тъй като изисква постоянни компромиси и пренебрегване на едни стремежи, за сметка на удовлетворяване на други.
А какво ще кажете, дали има разлика между левия и десния куинсконс и кой, според вас е по-малко неблагоприятен аспект?

Аз имам куинконс между Слънцето и Луната. За саможертвата в името на другите - ми, може да се каже, че като дете имах такива наклонности, ама после реших, че няма смисъл от това, защото другите ме използват. А като тийнейджърка вече на никого не исках да помагам. Та така - сега помагам на другите с информация, която те искат и търсят, свързана с общите ни интереси в областта на митологиите и религиите, заради които и си общуваме по интернет. За такава помощ за другите съм готова да отделя немалко време. Но съм сигурна и че имам полза от това.

Иначе, в останалите случаи, без пари помагам.  ;D
Шегувам се! Или не съвсем.  ;)

*

Nebesna

« Отговор #783 -: Декември 29, 2009, 01:57:31 pm »
Разбира се, и концепциите търпят непрекъснато развитие, астрологията все повече се психологизира, което си личи и във форума.

Няма как да не се психологизира? Това, което четем за зодиите не е ли групов астро-психологичен портрет. Защо всеки, който е решен да опознае себе си да не си послужи със средствата на астрологията, за да опознае по-добре себе си и в психологичен план. Лично аз имах огромна полза.

*

Nebesna

« Отговор #784 -: Декември 29, 2009, 02:01:52 pm »
Сега се сетих....може да се пробваме да направим сравнение между ляв и десен тригон между светилата. :)
....Хело, ти нали си по задълбочените проучвания? Що не го проучиш този въпрос? И да издадеш монография за левите и десните аспекти...може и на българаски език. ;) ;) ;)

Ох, много ми е смешно....изперках! Сигурно е от ретро Мерка в Козирог - тоя има странно чувство за хумор.
« Последна редакция: Декември 29, 2009, 02:06:13 pm от Небесна »

*

Lillie

• 30532
« Отговор #785 -: Декември 29, 2009, 02:04:05 pm »
Небесна, аз също не съм съгласна с някои крайности в твърденията на древните, но наред с това има концепции, които не бива да се затриват с лека ръка и да караме само на свободни съчинения. За мен също квадратурата и опозицията на са само "лоши", а тригонът и секстилът не са само "добри". Има безброй примери, когато един хармоничен аспект вреди в пъти повече от един-два напрегнати.
Що се отнася до аспектите и разграничението им на леви и десни, сходящи и разходящи, намаляващи и растящи, има доста писано по въпроса. Колкото и да се напъваме, нова астрология тук няма да измислим, създадена е отдавна и доста хилядолетия преди да се родим, но поне можем да проверим кои от концепциите работят и доколко са приложими, как работят и се използват на практика, можем да ги допълним и обогатим, но само с отричане и отхвърляне не става.
А знаеш ли, че известната астропсихоложка Лиз Грийн в лекционния си курс за динамиката на личността причислява Марс към вътрешните планети? Много харесвам творбите й, но все пак...
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #786 -: Декември 29, 2009, 02:06:13 pm »
Това, което четем за зодиите не е ли групов астро-психологичен портрет.

Да, това е медийна и вестникарска астрология. Това се търси от средностатистическия читател, това се продава.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #787 -: Декември 29, 2009, 02:10:15 pm »
Ако беше без значение дали Луната е намаляваща или растяща нямаше да са толкова важни лунните фази. Античната астрология е голямо богатство, но не всеки я предпочита и разбира.  :) Явно се знае малко за десните и левите аспекти.  

Не казвам, че са без значение лунните фази. Просто считам, че ефекта на квадратурата си е налице....дори и да няма аспект между светилата...достатъчно е да са в квадратиращи знаци (още повече, че между светилата се допускат по-големи орбиси).

А ти би ли споделил с какво лявата квадратура се различава от дясната квадратура? Би ми било интересно да си разширя познанията. Не съм срещала подобно "фино" разграничение, наистина. Интерпретирай го! ;D ;D ;D

Разграничението никак не е "фино",а е крещящо. И когато някой иска нещо от друг,то той би следвало да каже вълшебната думичка "моля". Дори и да не се обучаваш с курсове или друг начин на обучение,то има достатъчно инфо в нета по темата за левите и десните аспекти, но на мажорните. Не е нужно да иронизираш нещо,което не знаеш или не разбираш. Човек не може да знае всичко. Ти изглежда не симпатизираш на античната астрология? Или не е така?

*

Nebesna

« Отговор #788 -: Декември 29, 2009, 02:12:53 pm »
А знаеш ли, че известната астропсихоложка Лиз Грийн в лекционния си курс за динамиката на личността причислява Марс към вътрешните планети? Много харесвам творбите й, но все пак...

Еееее, не това вече ми идва в повече!

*

Nebesna

« Отговор #789 -: Декември 29, 2009, 02:16:34 pm »

Разграничението никак не е "фино",а е крещящо. И когато някой иска нещо от друг,то той би следвало да каже вълшебната думичка "моля". Дори и да не се обучаваш с курсове или друг начин на обучение,то има достатъчно инфо в нета по темата за левите и десните аспекти, но на мажорните. Не е нужно да иронизираш нещо,което не знаеш или не разбираш. Човек не може да знае всичко. Ти изглежда не симпатизираш на античната астрология? Или не е така?

Не иронизирам никого, ти си отскоро тук и не ме познаваш явно. Не смяташ ли, че в един форум, където свободно се обменят мнения и се дискутира свободно, след като кажеш "а", ще трябва да кажеш и "б", понеже това се нарича дискусия или казано на български език "обсъждане". Само със забележки не става. понякога различия в мненията просто не съществуват, проблемът е в неразбирането, защото всеки има свой набор от изразни средства, неприсъщи за другия. Хайде със здраве!

П.П. Все пак Меркурий е ретро, да не забравяме. Надявам се да не съм разбрана погрешно

*

Lillie

• 30532
« Отговор #790 -: Декември 29, 2009, 02:20:39 pm »
Еееее, не това вече ми идва в повече!

Защо? Защото дори световнопризнати астролози могат да грешат?
Моята отправна точка в изучаването на астрологията е да не се позовавам на авторитети, но да ценя и уважавам способностите и постиженията им. Работя на принципа на пробата и грешката. Дадена концепция, само защото е въведена или спомената от престижно име в съответната област, не се превръща в общовалидна и меродавна.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #791 -: Декември 29, 2009, 02:32:14 pm »

Не иронизирам никого, ти си отскоро тук и не ме познаваш явно. Не смяташ ли, че в един форум, където свободно се обменят мнения и се дискутира свободно, след като кажеш "а", ще трябва да кажеш и "б", понеже това се нарича дискусия или казано на български език "обсъждане". Само със забележки не става. понякога различия в мненията просто не съществуват, проблемът е в неразбирането, защото всеки има свой набор от изразни средства, неприсъщи за другия. Хайде със здраве!

П.П. Все пак Меркурий е ретро, да не забравяме. Надявам се да не съм разбрана погрешно

Съжалявам,ако не съм те разбрал правилно.Вярно е,не се познаваме,но не мисля че и някой се познава с някого ( или поне малцина се познават лично от форумите). А колкото до "а"-то и "б"-то......трябва да изнеса цяла лекция, за да стане ясно. А лекции се изнасят в съответните места за това. Освен това темата е "Натални карти-практикум". Ще се радвам да видя конструктивна дискусия между всички. И защо считаш,че марс е грешно да се определя като лична планета? Ще ми бъде интересно да прочета мнение по този въпрос,не само "идването в повече". Поздрави!  :)

*

Nebesna

« Отговор #792 -: Декември 29, 2009, 02:46:01 pm »
Съжалявам,ако не съм те разбрал правилно.Вярно е,не се познаваме,но не мисля че и някой се познава с някого ( или поне малцина се познават лично от форумите). А колкото до "а"-то и "б"-то......трябва да изнеса цяла лекция, за да стане ясно. А лекции се изнасят в съответните места за това. Освен това темата е "Натални карти-практикум". Ще се радвам да видя конструктивна дискусия между всички. И защо считаш,че марс е грешно да се определя като лична планета? Ще ми бъде интересно да прочета мнение по този въпрос,не само "идването в повече". Поздрави!  :)

;D ;D ;D ;D

Познаваме се и още как! С някои тук сме се виждали на живо, с други си комуникираме на скайп и си споделяме лични неща. Добре дошъл сред нас! Имаме нужда от свежо подкрепление.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #793 -: Декември 29, 2009, 02:47:49 pm »
Мисля, че трябва да се уточним, че после да не ни е виновен пак ретро Мерк.  :)
Вярно е, че Марс е лична планета, но не е вътрешна, с оглед позицията му спрямо Слънцето и Земята в Слънчевата система. Ако нещо греша, моля поправете ме, на нас жените определено ни куца астрономията без да сме Лиз Грийн.  :)
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Nebesna

« Отговор #794 -: Декември 29, 2009, 02:51:26 pm »
И защо считаш,че марс е грешно да се определя като лична планета? Ще ми бъде интересно да прочета мнение по този въпрос,не само "идването в повече". Поздрави!  :)

Уф пак "неправилно разбиране"! - ще го отдам на ретро Мерка.
Винаги се опитвам да бъда с повишено внимание в такива ретро-меркуриеви периоди,
че накрая от прекалено концентриране ме избива на майтап, затова ме извинете, моля!

Лили употреби думата "вътрешни" планети, а не "лични".
Разликата се състои в следното: вътрешни са планетите между, земята и слънцето, а това са:
Меркурий и Венера. Марс е лична планета, но не е вътрешна, тъй като се намира след Земята.

Ферщейн!  ;D ;D ;D

*

UnaDonna

« Отговор #795 -: Декември 29, 2009, 02:57:09 pm »
Много интересна дискусия се заформи за аспектите между Слънце и Луна.
Да, при мен този квадрат ме кара да се чувствам все неудовлетворена от себе си, все се стремя да се усъвършенствам, което пък е добре. Но искам да се науча да се приемам такава, каквато съм с всичките ми недостатъци, а не да се стремя винаги да съм перфектна. Ако характерът ми не беше толкова силен,
досега да съм се скапала.
Опозицията Венера - Нептун, мисля че съм си я отработила и то съвсем небезболезнено.

Искам да замина да живеем в чужбина, но с тези транзити на Сатурн, Плутон и Уран, дали е подходящият момент. От прочетено, оставам с впечатлението, че само лоши неща ме очакват, а аз съм оптимистично настроена и убедена, че това ще е едно ново начало за семейството ми. Какво казват звездите за това?

От прочетеното оставам с впечатлението, че дори и лошите аспекти могат да се преработят и да донесат нещо положително.

За родените при новолуние съм чела доста неприятни неща, какви са личните ви впечатления?
Може ли съвпада на Слънце и Луна да донесе и нещо положително.

« Отговор #796 -: Декември 29, 2009, 02:58:37 pm »
    ;D ферщанден. Аз, Небесна усетих твоя хумор, ама не всички хора святкаме на една вълна  ;D. Та дали е от Мерка или Марса, който си търси накъде да избуши енергията си - не знам...
   Лили, там за Марса и Нептуна на Чарли - горе, долу имам сходно положение - не знам до колко е вярно. Освен това моя Марс е здраво опънат в точна опозиция от Сатурн. А това е един от кофтите аспекти за отработване - струпване на много вътрешна агресия, аз моята май си я избивам в сънищата. Колейки, убивайки, размазвайки. Но иначе съм много кротко агънце  ;D

*

Lillie

• 30532
« Отговор #797 -: Декември 29, 2009, 02:59:11 pm »
Да де, това имах предвид, да не се смесват понятията "вътрешна" и "лична", че после стават недоразумения...
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Nebesna

« Отговор #798 -: Декември 29, 2009, 03:03:38 pm »
За родените при новолуние съм чела доста неприятни неща, какви са личните ви впечатления?
Може ли съвпада на Слънце и Луна да донесе и нещо положително.

Ами аз съм родена по новолуние във Водолей, при това Луната е намаляваща? В какъв смисъл "неприятни" неща? - Аз харесвам живота си и съм удовлетворена от повечето си постижения. Но имах връзка с един мъж - също Слънце Водолей с Луна в Скорпион. Негови са думите: "Аз никога няма да бъда удовлетворен. Просто не познавам това чувство". Даже се дразнеше, когато другите са доволни от постиженията си. Той не можеше да се радва нито на техните, нито на своите успехи. А аз се обиждах, че не се радва заедно с мен на успехите ми....Задавала съм му въпроса: "Какво те радва?" и той не може да ми даде отговор, различен от секса.
« Последна редакция: Декември 29, 2009, 03:07:57 pm от Небесна »

« Отговор #799 -: Декември 29, 2009, 03:04:33 pm »
Добре дошъл сред нас! Имаме нужда от свежо подкрепление.

Добре заварили!  :)