Небесна, аз също не съм съгласна с някои крайности в твърденията на древните, но наред с това има концепции, които не бива да се затриват с лека ръка и да караме само на свободни съчинения. За мен също квадратурата и опозицията на са само "лоши", а тригонът и секстилът не са само "добри". Има безброй примери, когато един хармоничен аспект вреди в пъти повече от един-два напрегнати.
Що се отнася до аспектите и разграничението им на леви и десни, сходящи и разходящи, намаляващи и растящи, има доста писано по въпроса. Колкото и да се напъваме, нова астрология тук няма да измислим, създадена е отдавна и доста хилядолетия преди да се родим, но поне можем да проверим кои от концепциите работят и доколко са приложими, как работят и се използват на практика, можем да ги допълним и обогатим, но само с отричане и отхвърляне не става.
А знаеш ли, че известната астропсихоложка Лиз Грийн в лекционния си курс за динамиката на личността причислява Марс към вътрешните планети? Много харесвам творбите й, но все пак...