Здравей Гост

Индийска астрология

• 608 Отговора
  • 97401 Прегледи
*

Papy

• 4343
Re: Индийска астрология
« Отговор #360 -: Септември 25, 2012, 09:15:58 am »
Тук е много интересно, но ниииищо не разбирам

Къде ми е мойта арудха и какво показва, някой ще подскаже ли?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #361 -: Септември 25, 2012, 09:36:51 am »
Да видим кой как го възприемат и какъв е в действителност - Арудха

Моята е в Лъв - перча се.  ;D

ПП. Благодаря за чудесната статия!
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #362 -: Септември 25, 2012, 09:38:50 am »
Единият вариант е да си инсталираш програма, като тази например http://www.vedicastrologer.org/jh/, и да изчислиш с нея наталната си карта (раши). След това гледаш на графиката знака/дома, в който попада AL (арудха лагна).
Или построяваш ведическата си карта с астро.ком (сидерален зодиак по Лахири, дом=знак домова система) и следваш правилата от статията на Асол. Гледаш АС (лагна) в кой знак попада, търсиш знака на У1. От положението на У1 отброяваш в посока на зодиака толкова знаци, колкото знаци има от АС до положението на У1. Виж и двете изключения, ако спадаш към тях.

Между другото, JH ми прави проблеми в изчисленията на градусите на планетите. :-\

*

Papy

• 4343
« Отговор #363 -: Септември 25, 2012, 10:09:36 am »
Мерси-и на асол и на мирабела

По сидерал лагна-дева, меркурий-в козирог-в 4-ти
Ако е по часовника излиза, че арудха е в телец-в девети-така ли?
И сега какво значи? Че за другите съм един телец?  :blink:

« Отговор #364 -: Септември 25, 2012, 10:22:15 am »
Значи У1 се намира в 4-тия дом от АС. Тогава броим 4 дома от 4-тия дом, което ни отвежда в 4+4-1, т.е. в 7-ми дом. Но според едно правило AL не трябва да попада в същия дом или срещуположния дом, от който я отчитаме, затова в такъв случай AL попада в 4-тия дом от 1-вия дом. Така излиза, че би трябвало да те възприемат като Козирог с привкус на планетите, които аспектират Козирог в картата ти, т.е. например Меркурий (нали той е в Козирог).

http://ahimsazr1.wordpress.com/example-session-from-siva-university-arudha-lagna/

• The exceptions of Arudha Calculations:
1. IF lord of a bhava (дом) is placed in the same bhava or 7th bhava, then arudha falls in the 10th bhava counted from the bhava in question.
2. IF the lord of a bhava is placed 4th or 10th places from a bhava, 4th bhava counted from the bhava in question becomes arudha. These principles are explained in Parashara and Jaimini

• Why do we have these exceptions? Lagna and 7th houses are known as Sathya peethas, the places of truth. The truth for every body is to be born and to die/get rebirth or moksha. Under these two statements, it is irrelevant who we are or how big or small we are. Therefore, arudhas can never fall in:

The same bhava or opposite of it
The neighbouring bhavas (2, 12, 6, 8-ми).

Още едно четиво, което ми допадна - http://jyotish-blog.blogspot.com/2005/03/arudha-lagna.html.
« Последна редакция: Септември 25, 2012, 11:16:17 am от Mirabella »

« Отговор #365 -: Септември 25, 2012, 10:24:27 am »
Ето защо всички (е, почти всички) възприемат Бритни като сладуранка. AL в Козирог, но в 5-ти дом заедно с Венера и Луна - http://lightonvedicastrology.com/dailyjyotish-040507.htm.

*

Papy

• 4343
« Отговор #366 -: Септември 25, 2012, 10:53:56 am »
Мда-не броих от правилното място. А като вляза в 1-то изключение и го пратим в 4-ти, не влизам ли и във 2-то?

Значи:
Включваме ли лагната като част от броенето;
Броим по часовника - винаги?

И тогава не отива ли в рак?

Сори, нещо ми бягат

« Отговор #367 -: Септември 25, 2012, 11:02:20 am »
А, не на теб. На мен ми бяга. ;D Лагна ти е в Дева по ведическата - сигурна си? Тогава Козирог заема 5-тия дом (не може да е 4-ти, което не забелязах горе), защото 1 знак = 1 дом е домофикацията. У1 Меркурий в 5-ти дом, което означава, че AL отива в 9-ти, т.е. Телец, както ти беше писала. Извинявам се!!!

*

Papy

• 4343
« Отговор #368 -: Септември 25, 2012, 11:08:19 am »
Хъ, и все още нещо е ронг-значи избирам за карта лахири, друго специфично в астрото трябва ли да направя? Защото иначе меркурий е в 4-ти?

« Отговор #369 -: Септември 25, 2012, 11:13:23 am »
За домова система - whole signs.

Eто примерче.
« Последна редакция: Септември 25, 2012, 11:19:24 am от Mirabella »

*

Asol

• 4140
« Отговор #370 -: Септември 25, 2012, 11:17:05 am »
Джаганатха автоматично изчислява арудхите, освен тези на планетите. За някои може да е интересно какъв е метода им на изчисление.

*

Papy

• 4343
« Отговор #371 -: Септември 25, 2012, 11:40:04 am »
Аха-thank you-пак -и на двете :)

С програма е по-яко, но сега нямам компютър

Мда-меркурий в 5-ти. Последно-арудха в телец? Другите ме виждат като материалистка, пък аз съм толкова духовна  :P

« Отговор #372 -: Септември 25, 2012, 11:52:05 am »
Хайде едно малко казусче с картата на Майкъл да видим Арудха лагна в действие. Арудха лагна е имиджът на натива. При него AL е в Лъв, в 4-тия дом, аспектирана от Венера в 10-ти - слава, успех, просперитет, гордост, амбиция, постижения и др. Но имиджът не е статичен, той се изменя във времето. Тук прочетох, че текущите даши се отразяват върху AL чрез позицията по дом от AL на управителя на дашата и влиянието (аргала) върху AL (2-ри, 4-ти и 11-ти дом от всеки дом оказват първична аргала върху него, а 5-тият дом от дома - вторично влияние).
През периода на най-големите си успехи (по-точно, 1989-2008) Майкъл е бил в махадаша на неговия йокакарака и атмакарака Сатурн (У10) в 11-тия дом в съвпад с Раху и аспекти с Юпитер и Кету, което му дало възможност да спечели 7 титли (Дияна беше написала, че Раху прави шампионите!). Сатурн попада в 8-мия дом от AL. По думите на Ники Лауда, преди да се оттегли от Ферари Майкъл е бил свръх амбицозен, настървен за победа, не е понасял загуби, прекалено суров и т.н. Пиша с "бил", защото аз никога не съм го възприемала така. Май го възприемам по аспекта на Венера с AL - приятен, фин, изискан, интелигентен (Венера му управлява АС). Сатурн в 8-ми дом съответства на описанието на Ники, нали 8-мият дом представлява и нещата, които всяват страх. Сега Ники казва, че Майкъл бил станал по-човечен, мек, приятен, спокоен (за мен винаги е бил човечен!). От 2008-ма Майкъл е в махадаша на Меркурий (У2, У5) в 6-ти дом от AL. Шестият дом според мен се изразява като смиреност, някак си Майкъл ми изглежда по-смирен към неблагоприятните обстоятелства от преди. А като се завърна, взе, че му излезе нов имидж - че много катастрофи предизвиквал (това е автомобилен спорт, те какво искат? него колко пъти са го блъскали? все едно не са?). Гледам, че от лятото на 2010 до това на 2011 е бил в подпериод на Кету - разрушителя, който е във 2-ри дом от AL.

Давайте, поправяйте ме!
« Последна редакция: Септември 25, 2012, 12:00:41 pm от Mirabella »

*

Alric

• *
  • 358
« Отговор #373 -: Септември 25, 2012, 11:55:02 am »
Аз съм с дева лагна и Меркурий в дева и по изключенията арудха лагна ми е в десети дом в близнаци. Значи околните трябва да ме възприемат по Юпитер (в десети дом), Сатурн (в четвърти) и Мерк  :-\  . Арудха лагна май ме описва добре ;D .

*

Papy

• 4343
« Отговор #374 -: Септември 25, 2012, 12:14:58 pm »
Последно гледах как умря сена, много му се възхищавах. От тогава съм пас към този спорт

Иначе, мирабела, анализът ти е хубав, както винаги, но ми се струваш доста пристрастна
 :blink:
« Последна редакция: Септември 25, 2012, 01:18:16 pm от Papy »

« Отговор #375 -: Септември 25, 2012, 02:52:57 pm »
Признавам, че съм пристрастна. Нали го обожавам Майкъл. ;D Аз съм много обективна - дори, когато съм пристрастна, си признавам веднага. Хахаха, колко противоречиво изречение. ;D
Анализът ми е колкото да се пробвам да науча нещо, аматьорски е.

Катастрофата на Сена е първото нещо, което гледах, свързано с Ф1. Тогава бях съвсем в началото на пубертета и не съм сигурна, че съм си давала сметка какво точно става. Но беше ужасяващо да гледаш как пред очите ти умира човек. И аз му се възхищавах. Няколко седмици преди фаталната неделя на Имола бях започнала да се интересувам от Ф1 и тогава Сена беше шампионът и естествено любимецът на всички. Харесвах го. Човек с толкова много талант - можеш ли да не го харесваш? Риторичен въпрос. Обаче вече си бях "заплюла" Майкъл, тъй като няколко седмици преди Имола гледах по руската телевизия ОРТ едно предаване "Большие гонки" и там видях Майкъл за първи път и си го харесах. ;D Там го наричаха "солнечный мальчик". Забравила съм как се пише на руски, трябваше да проверявам в Google.

*

Papy

• 4343
« Отговор #376 -: Септември 25, 2012, 03:23:53 pm »
Аз не бих казала, че съм била запалена, но определено ми беше интересно. От много малка обичам колите, но не отварям капака :)

Ако искаш-пробвай с моята карта-няма как да си много субективна :)

П.п. Пък и лили я има-ако има време и желание, може да се включи

*

tania

• **
  • 743
« Отговор #377 -: Септември 26, 2012, 10:22:27 am »
Хайде едно малко казусче с картата на Майкъл да видим Арудха лагна в действие. Арудха лагна е имиджът на натива. При него AL е в Лъв, в 4-тия дом, аспектирана от Венера в 10-ти - слава, успех, просперитет, гордост, амбиция, постижения и др. Но имиджът не е статичен, той се изменя във времето. Тук прочетох, че текущите даши се отразяват върху AL чрез позицията по дом от AL на управителя на дашата и влиянието (аргала) върху AL (2-ри, 4-ти и 11-ти дом от всеки дом оказват първична аргала върху него, а 5-тият дом от дома - вторично влияние).
През периода на най-големите си успехи (по-точно, 1989-2008) Майкъл е бил в махадаша на неговия йокакарака и атмакарака Сатурн (У10) в 11-тия дом в съвпад с Раху и аспекти с Юпитер и Кету, което му дало възможност да спечели 7 титли (Дияна беше написала, че Раху прави шампионите!). Сатурн попада в 8-мия дом от AL. По думите на Ники Лауда, преди да се оттегли от Ферари Майкъл е бил свръх амбицозен, настървен за победа, не е понасял загуби, прекалено суров и т.н. Пиша с "бил", защото аз никога не съм го възприемала така. Май го възприемам по аспекта на Венера с AL - приятен, фин, изискан, интелигентен (Венера му управлява АС). Сатурн в 8-ми дом съответства на описанието на Ники, нали 8-мият дом представлява и нещата, които всяват страх. Сега Ники казва, че Майкъл бил станал по-човечен, мек, приятен, спокоен (за мен винаги е бил човечен!). От 2008-ма Майкъл е в махадаша на Меркурий (У2, У5) в 6-ти дом от AL. Шестият дом според мен се изразява като смиреност, някак си Майкъл ми изглежда по-смирен към неблагоприятните обстоятелства от преди. А като се завърна, взе, че му излезе нов имидж - че много катастрофи предизвиквал (това е автомобилен спорт, те какво искат? него колко пъти са го блъскали? все едно не са?). Гледам, че от лятото на 2010 до това на 2011 е бил в подпериод на Кету - разрушителя, който е във 2-ри дом от AL.

Давайте, поправяйте ме!
Мирабела, благодаря за хубавата статия и за нагледния анализ! Упапада лагна е много показателна при мен. Нали пише, че за децата се съди от 9-ти дом, броено от Упапада лагна - при мен се пада в Овен, като там са Меркурий, Слънцето и Венера. В Раши, У5 е Меркурий - съответно в Овен. Синът ми е Марсов тип - АСЦ и Луна в Скорпион, управителят на АСЦ-та Марс е в Овен. Интересно, че накшатрата, в която попадат АСЦ-та му и Луната - Джиешта, се управлява от Меркурий. Големи съвпадения!
"Спартанецът -
Пред кого трябва да се изповядам? Пред теб или пред Бога?
Жрецът -
Пред Бога.
Спартанецът -
Тогава, ЧОВЕКО, дръпни се настрана!"
                                  Плутарх

« Отговор #378 -: Септември 29, 2012, 03:37:14 pm »
И при мен има нещо вярно. Транзитен Сатурн е в 6-ти дом от AL - врагове се опитват да ми петнят имиджа. Сатурн е в 10-ти дом и 12-ти от Луната, така че е свързано с кариерни изяви и тайни врагове. Юпитер обаче транзитира върху АL. Разбрах, че транзит на Юпитер в 1-ви дом от Луната не е благотворен, но се надявам, че спрямо AL не е така.

А сега въпрос. Калсарпа йога важи ли в случай, че заедно с Раху и/или Кету има планети? Или важи само в случай, че всички планети са в домове между оста Раху/Кету, а когато има една планети с Раху или Кету, или вън от оста им, е частична калсарпа йога?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #379 -: Септември 29, 2012, 04:03:25 pm »
А сега въпрос. Калсарпа йога важи ли в случай, че заедно с Раху и/или Кету има планети? Или важи само в случай, че всички планети са в домове между оста Раху/Кету, а когато има една планети с Раху или Кету, или вън от оста им, е частична калсарпа йога?

Не - казват, че такъв съвпад я отменя. Но може да се третира и като частична според мен. Самият факт, че дадена планета е в съвпад с възлите, я поставя на фокус в някакъв смисъл.

Зависи и коя планета съвпада с възлите - бенефик или малефик. Съвпадите с малефици се считат за по-трудни.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.