Здравей Гост

Индийска астрология

• 608 Отговора
  • 97317 Прегледи
*

tania

• **
  • 743
Re: Индийска астрология
« Отговор #420 -: Октомври 02, 2012, 02:43:59 pm »
Хубав и задълбочен анализ  :blink:
Някои от разглежданите накшатри и планетни конфигурации ги има в моя хороскоп или в хороскопите на мои близки, и описанието съвпада и за тях / мен.
"Спартанецът -
Пред кого трябва да се изповядам? Пред теб или пред Бога?
Жрецът -
Пред Бога.
Спартанецът -
Тогава, ЧОВЕКО, дръпни се настрана!"
                                  Плутарх

*

tania

• **
  • 743
« Отговор #421 -: Октомври 03, 2012, 08:58:25 am »
Имате ли впечатления за събитийност при смяна на антардашите? При мен, при навлизане в махадаша на Раху, имаше големи промени - прекъсване на дългогодишна връзка, преместване, нова работа и нова любов. При Раху / Юпитер се омъжих, забременях, пътувах за удоволствие - много хубав период беше. При Раху / Сатурн ( още съм в този период ) - продажба на жилище, която се проточи, забавяния, спънки. С каквото и да се захвана, удря на камък, изолация - направо някакъв кошмар. Учудващо, Сатурн ми е управител на АСЦ и е екзалтирал във Везни. След една година навлизам в антардаша на Меркурий ( в 3-ти дом, У5 и У8 ), та се надявам да има някакво раздвижване.
Забелязвам, че един, два месеца преди или след смяната на антардашите има конкретни събития.
"Спартанецът -
Жрецът -
Пред Бога.
Спартанецът -
                                  Плутарх

*

Lillie

• 30532
« Отговор #422 -: Октомври 03, 2012, 09:04:42 am »
Имате ли впечатления за събитийност при смяна на антардашите?
Забелязвам, че един, два месеца преди или след смяната на антардашите има конкретни събития.

Да, често се случва на границата между две (антар)даши да има събития. И в моята карта го проследявам, и в картите на други хора.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #423 -: Октомври 03, 2012, 09:19:17 am »
Хубава статия :)
+1. Много добре написано, както винаги. Лили, пиши повече! Дано се намери и свободно време, разбира се.
А накшатра Джиештха е наистина много секси накшатра. ;D Любимият ми рок певец има Луна там. ;D

*

Lillie

• 30532
« Отговор #424 -: Октомври 03, 2012, 09:23:12 am »
Лили, пиши повече! Дано се намери и свободно време, разбира се.

Не е само въпрос на свободно време, а на вдъхновение и мотивация.
Понякога се случва дни наред да седя и да гледам в една точка, нищо не правя, но не ми се и пише...
Най-трудно ми е да напиша уводната част, т.е. да започна с нещо, но оттам нататък върви гладко, като под диктовка.
Затова имам доста идеи за теми и заглавия, но повечето от тях още се избистрят в главата ми - пазя ги за "по-добри" времена. И когато узреят, т.е. след като узрея аз, сядам и ги написвам. :))

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #425 -: Октомври 03, 2012, 09:44:50 am »
Интересно. В училище имах същия проблем с темите по литература. По указание на учителката темите (литературен анализ на художествено произведение) трябваше да започват с увод от минимум 2-3 изречениия, които да въвеждат читателя постепенно в темата. Това ми беше най-трудната част от цялата теча. После идеята на анализа сама се развиваше и ми беше много лесно да го напиша.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #426 -: Октомври 03, 2012, 09:50:55 am »
Ти ако си с преобладаващо математически уклон, може и това да е било причината. А при мен не знам каква е, по душа и мислене съм хуманитарен тип. Но първият абзац ми е голяма мъка, докато го измътя.  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #427 -: Октомври 03, 2012, 09:55:20 am »
Нещо по средата съм, както ти беше написала в анализа си на навамшата ми. В средното училище бях в хуманитарна паралелка, в която се наблягаше на литературата.

*

Papy

• 4343
« Отговор #428 -: Октомври 03, 2012, 10:18:29 am »
Лили, вероятно защото пишеш с вдъхновение, а то не обича ежедневните проблеми и битовизмите

Мирабела, твоят любимец шумахер да не сменя дашите, че нещо промени му се очертават :)

« Отговор #429 -: Октомври 03, 2012, 10:34:58 am »
Проверих го Майкъл. В махадаша на Меркурий от 2008-ма, в поддаша на Венера - от миналото лято до средата на 2014-та. От юли месец 2012-та до края на годината е в подподдаша на Раху. Меркурий е У2 и У5 в 9-ти дом, Венера е У1 и У6 в 10-ти дом, а Раху е в съвпад със Сатурн (У10) в 11-ти дом.

Имам едно въпросче. За годишна карта коя техника предпочитате - Титхи Правеша или Таджака (Таджика, Варшапхал)?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #430 -: Октомври 03, 2012, 10:46:58 am »
Аз си ползвам западна прогностика, но задължително вземам под внимание индийските даши.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Papy

• 4343
« Отговор #431 -: Октомври 03, 2012, 02:37:41 pm »
Тоест, мирабела, тая поддаша-на раху -трябва да му донесе хубави неща, доколкото ми разбира главата
Пък той май напуска мерцедес?
Или пак не съм разбрала

« Отговор #432 -: Октомври 03, 2012, 05:17:29 pm »
И аз съм на твоето мнение, Папи, но нещо не излизат нещата засега.
Работата с Мерцедес била такава - той се колебаел твърде дълго дали да продължи договора си с тях или не (явно не е искал, по мое мнение), и те взели решението вместо него. На него му е трудно и неприятно да казва "не", да разочарова хората. Споделял го е в интервю.

Транзитен Сатурн преминава през 5-тия му дом от Луната, а Юпитер - през 12-ти от Луната. Казват, че и двете положения не са благоприятни. Лишават натива от удоволствия и увеличават проблемите, вътрешното безпокойство, водят до загуби. Освен това Марс и Раху са в 7-ми дом от Луната - напрежение в отношенията с партньорите.

Long shot е, но да го напиша. Направих му Титхи Правеша (ТП) - годишна карта, базирана на актуалните (транзитни) положения на планетите за настоящата година за момента, в който транзитното Слънце се намира в знака на наталното, а транзитната Луна сключва същия ъгъл (титхи) с транзитно Слънце, какъвто има между наталните светила. Малко грубо го обясних, но съм начинаещ.
В тази карта се обръща внимание на три неща - управителя на деня, за който е построена картата (вара управител, вареш), наталния дом, в който попада АС на годишната карта и най-важния фактор - управителя на часа, за който е построена картата (хора управител, хореш). Тълкува се както раши и производните на раши карти, като и за нея има различни видове даши, които могат да се прилагат. Препоръчва се използването на Титхи Аштотари дашите, но от наблюдения върху моите ТП започнах да използвам вторите в препоръчителната листа - Вимшотари дашите (тези, които най-често се прилагат върху наталната карта).

В Титхи Правеша на Майкъл за 2012-та имаме следната картинка:
- управителят на деня е Слънцето, което за неговата натална Лагна в Телец се явява функционален бенефик. Но другаде го дават функционален малефик. В ТП Слънцето се намира в 3-тия дом заедно с Меркурий и управлява 11-тия дом, който съдържа Марс. Управителят на 3-тия дом е ъглов Юпитер. Слънцето и Юпитер са аспектирани от екзалтиран Сатурн в Лагна. Действията на индивида би трябвало да са предпазливи, но усилията му би трябвало да се увенчаят с успех. Комбинацията от Слънце, Меркурий, Марс и Сатурн би трябвало да дава премерен риск и успешно приключване на делата заради участието на 11-ти дом. Още повече, че Юпитер от 7-ми аспектира Марс в 11-ти и Слънце в 3-ти. Надявам се, че това означава намиране на нови партньори и получаване на подкрепа от тях.
- Лагна в ТП попада във Везни, които са в 6-ти натален дом. Годината може да го сблъска с врагове, здровословни и служебни проблеми, да го натовари физически. Но У1 Венера е силно поставена - в 4-ти, т.е. в ъглов дом, откъдето аспектира 10-ти - би трябвало да успее да неутрализира атаките в служебната сфера и да постигне на вътрешен мир.
- управителят на часа в ТП е Сатурн, който за неговия натален АС Телец е функционален бенефик (най-силният, тъй като е йогакарака, т.е. управлява едновременно кона и кендра дом). Сатурн е много силно поставен в ТП - екзалтиран в Лагна и управлява 4-ти и 5-ти дом, т.е. е също йогакарака в ТП. Сатурн аспектира Слънцето в 3-ти, Юпитер (У3 и У6) в 7-ми и 10-тия дом, давайки възможност за стабилен напредък в работата/кариерата благодарение на собствени усилия.

Колебанията и липсата на решителност при него тази година (ако изобщо има такива) бих отдала на факта, че Луната аспектира 3-тия му дом, където е разположен Меркурий. Казват, че комбинацията Луна/Меркурий може да прави ума твърде подвластен на емоции и оттам неспокоен. Освен това Луната с присъщата си променлива природа, аспектирайки дома на инициативите (3-ти), може да кара човек често да променя мнението си и да го прави нерешителен, колеблив в действията си. Но от друга страна, човек би трябвало да е благ и да действа меко. Спецификата на колебанията му относно кариерата може би се дължат на факта, че Луната е У10 в ТП.

Та, би трябвало да е една прилично добра година, но...

По-нататък гледам силата на планетите, за да се определи кои са най-силните периоди през годината в зависимост от Вимшатори дашите, които те управляват. Очевидно Сатурн е много силен (екзартиран в ъглов дом дава Саса йога - мъдрост, подвижност, премереност). Според програмата JH най-силната планета в ТП е Венера, следвана от Сатурн и Марс.

Да видим дашите. Махадашата на Сатурн се оказа нелоша (поне в началото). Тя вървеше в началото на тазгодишния сезон във Формула 1. Тогана Майкъл имаше хубави стартови позиции. Спомням си квалификацията на 24.03.2012, когато спечели трето място на старта. Обаче за съжаление в състезанието всичко се обърка - отпадна поради технически проблем. Така че нещо пак не разбирам...

Точно в навечерието на махадаша на Венера спечели третото място във Валенсия. Тук добре.

Към момента е в махадаша на Луната. Луната в 9-ти управлява 10-тия дом и е диспозирана от Меркурий (У9 и У12) в 3-ти, с когото са в аспект. В антардаша на Меркурий беше обявено, че Мерцедес няма да подпишат нов договор с него. Връзва се. Нали Луната се отнася до кариерата (10-ти дом) и договорите, а Меркурий - до договорите (9-ти дом) и загубите (12-ти дом).
Следващата антардаша е на Венера в 4-тия му дом, откъдето аспектира 10-ти и тече до 08.10.2012. Няма аспект между Луна и Венера, така че не съм сигурна колко силно ще се отрази като събитийност. Но от 8.10 до 10.10 е в антардаша на Слънцето (У11), което е в аспект с Луната. Слънце в 3-ти, Луната в 9-ти. Мисля, че ще подпише нов договор или ще го обяви в този период. Или поне така ми се иска. ;D

Ако отново надделее колебливостта (понеже е махадаша на Луната), следващата махадаша, която започва от 08.10, се управлява от Марс - третата по сила планета в ТП. Марс е в Лъв, Слънцето е в Стрелец, а Юпитер е в Овен - има някаква тройна рецепция помежду им. Може да придобие огнена природа и следователно решителност. При това Юпитер (У3) от 7-мия дом аспектира Слънце (У11) и Меркурий в 3-ти и Марс (У7) в 11-ти. Това би трябвало да му даде импулс и възможности да действа. Имам предвид подписване на договор с друг отбор. Махадашата върви до края на месец октомври, а подпериодът на Меркурий (У9) е между 19 и 22 октомври. Дано тогава подпише с някой по-добър отбор от Мерцедес.

А още нещо. В ТП Марс аспектира Раху, а в съответната на ТП навамша Марс и Раху са заедно в 10-тия дом. Може пък по отношение на професионалната си реализация да предприеме изненадващ ход, който никой не очаква от него.
« Последна редакция: Октомври 03, 2012, 10:12:31 pm от Mirabella »

« Отговор #433 -: Октомври 03, 2012, 10:20:09 pm »
Споделям каквото имам:

Parashata Hora vol. 1 - http://www34.zippyshare.com/v/75356298/file.html
Parashara Hora vol. 2 (дашите са тук) - http://www34.zippyshare.com/v/75111167/file.html
Vedic Astrology, an Integrated Approach - http://www34.zippyshare.com/v/777339/file.html
Hindu Dasha System - http://www34.zippyshare.com/v/96255131/file.html
Vedic Astrology Book (към програмата JH) - http://www34.zippyshare.com/v/97508247/file.html

и две на руски език:
Свобода Р. - Джйотиш. Введение в индийскую астрологию.pdf - http://www34.zippyshare.com/v/78603452/file.html
Станиславский С., Телицын А. - Индийская предсказательная астрология.- 1997 .pdf - http://www34.zippyshare.com/v/22224523/file.html

Грейси, аз не съм от знаещите, но ми се струва, че за да определиш влиянието на Юпитер/Меркурий дашата, трябва да погледнеш в кои домове са намират, кои домове управляват, дали са функционални бенефици или малефици за Лагната ти, каква е силата им (силно, слабо поставени, есенциален статус и др., които програмите отчитат), какви аспекти имат (имат ли аспект помежду си, с други планети, поразени ли са от малефици или не), в какви йоги участват и др. неща, които не се сещам. :blink:
« Последна редакция: Октомври 03, 2012, 10:40:17 pm от Mirabella »

*

tania

• **
  • 743
« Отговор #434 -: Октомври 04, 2012, 08:13:17 am »
Мирабела, личи си, че си писала с вдъхновение  :blink:
За Тити правеша картите - изобщо не знаех, как да ги тълкувам. Като разгледах АСЦ-та и управителите на деня и часа, излизат интересни резултати. Даже бих казала, че са доста показателни, ако съобразим тълкуването с Вимшотари даша. А и друго, което забелязах - нали има Вимшотари даши за съответната година - та конкретно в моята карта, събитията са се случили в месеца на планетата управител на деня или часа, или на планета, която ги аспектира. Ако искаш, дай данните на някоя известна личност и година, в която има важно събитие, да се опитаме да видим, дали е отразено в Тити правеша. Разглеждайки моята карта и на мои близки, може и да не съм съвсем обективна.
"Спартанецът -
Жрецът -
Пред Бога.
Спартанецът -
                                  Плутарх

*

Papy

• 4343
« Отговор #435 -: Октомври 04, 2012, 08:20:30 am »
Хайде на стинг :)

*

tania

• **
  • 743
« Отговор #436 -: Октомври 04, 2012, 08:30:10 am »
О.К., дай му данните и година със събитие : )
"Спартанецът -
Жрецът -
Пред Бога.
Спартанецът -
                                  Плутарх

*

Papy

• 4343
« Отговор #437 -: Октомври 04, 2012, 08:40:28 am »

« Отговор #438 -: Октомври 04, 2012, 09:12:20 am »
Грейси, сетих се още две неща, които можеш да провериш. Дали Юпитер и/или Меркурий са ти варготами (намират се в един и същи знак в две карти, най-често се отчита спрямо раши и навамша) или бхави варготами (в един и същи дом в две карти). Казват, че периодът на планета-варготам е силен.
Ако гледаш конкретни сфери, провери кои домове имат аргала (влияние) върху довомете, с които са свързани тези сфери. Първична аргала върху всеки дом имат 2-ри, 4-ти и 11-ти от него, а вторична - 5-ти от него. И обратно, по тази схема можеш да прецениш домът, който те интересува, на кои други домове влияе.

Таня, много ти благодаря, че сподели наблюденията си! Абсолютно същото наблюдение отчитам и аз.  В Титхи Правеша за миналата година имах Юпитер (У1) на трон в 1-ви дом, който управлява и 10-ти, т.е. би могло да се очаква благоприятно събитие в изявата на личността в професионалните й дела. Събитието се случи в махадаша на Юпитер и поддаши на управителите на деня и часа, които и двата бяха функционални бенефици за моята натална Лагна.
По Вимшотари дашите течеше периодът на Меркурий/Сатурн. Меркурий е У9 в 1-ви дом, Сатурн е У1 в 9-ти дом, т.е. имат взаимна рецепция и тъй като едната планета управлява ъглов дом (кендра), а другата - кона дом, образуват раджа йога. Сатурн е варготам, а Меркурий е в съвпад с йогакарака Венера (У10), която също е варготам.
Засичане със западната астрология. Събитието се случи няколко дни преди новолуние в съвпад с МС и Луна (У6). Транзитен Уран (натален У1) беше в тригон с натално МС и Луна.
Когато няколко различни метода сочат в една и съща посока, съм приятно изненадана от астрологията.

Споделям линкове, откъдето съм чела за Титхи Правеша:

на английски - http://www.scribd.com/doc/320538/Principles-of-Tithi-Pravesh-Chakra (съвсем накратко, като схемичка)
на руски - http://astroved1.narod.ru/sch1/tpr.html (с примери)
на испански език - http://astrohindu.com/TITHI_PRAVESHA.html

А това http://dgva.de/downloads/tithi.pdf е характеристика на личността в зависимост от титхито, под което е родена.

*

tania

• **
  • 743
« Отговор #439 -: Октомври 04, 2012, 09:16:25 am »
Сега нямам много време да разгледам картата по-задълбочено, но погледнах, кога е сключил първия си брак - на 1 05 1976. Тогава е бил в период Юпитер / Юпитер / Венера. Юпитер в Раши аспектира Сатурн, който е управител на 7-ми дом. В навамша картата, ( която се разглежда за брака ), Юпитер е управител на АСЦ-та, а Венера е в 7-ми дом. Венера и сама по себе си е сигнификатор на брака. В Тити правеша картата за съответната година, Слънцето е управител на деня, а Меркурий на часа. АСЦ -та е Рак със Сатурн в 1-ви дом ( Сатурн и в Тити, и в Раши е У7 ). Според Вимшотари дашите за годината, бракът е сключен в период на Меркурий ( управител на часа, така, че и тук системата проработи ). Само не мога да открия връзка между Слънцето и Меркурий и 7-ми дом  :thinking:
"Спартанецът -
Жрецът -
Пред Бога.
Спартанецът -
                                  Плутарх