Здравей Гост

Криза на кардиналните знаци

• 769 Отговора
  • 140311 Прегледи
*

Diyana

• 2705
Re:Криза на кардиналните знаци
« Отговор #220 -: Април 06, 2010, 01:31:10 pm »
Защо смятате, че "свободата" е непременно атрибут на въздуха? Освободеност от емоции при преценката за света, обективност и логика  - да. Но не е ли нужна структура, която да ги обрамчи? Сатурн се чувства свойски тук, защото не среща съпротивата да подрежда нещата справедливо и прецизно според някакви определени критерии, не според емоционални предпочитания или инстинктивни реакции на приемане и отхвърляне.

Сатурн не пречи на логичността, според мен. Нали въздушните са предимно talkers and thinkers. Въздухът е отговорен не толкова за интелигентността, колкото за обмена и потока на идеи, за комуникацията, за трансфера на знания. Самият език е система и структура. А комуникацията е ефективна, когато се подчинява на зададени предварително норми и граници на съответния символен език. Проблясъците, провиденчеството, визионерството биха останали просто бълнуване на луд, ако не намерят пътя да бъдат структурирано преведени на подходящия за целта код. Не съм сигурна, дали инстинктивността е въздушно свойство, по-скоро водно  :-\.

Obscenis, peream, Priape, si non
uti me pudet improbisque verbis
sed cum tu posito deus pudore
ostendas mihi coleos patentes
cum cunno mihi mentula est vocanda

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #221 -: Април 06, 2010, 01:36:42 pm »
Защо смятате, че "свободата" е непременно атрибут на въздуха? Освободеност от емоции при преценката за света, обективност и логика  - да. Но не е ли нужна структура, която да ги обрамчи? Сатурн се чувства свойски тук, защото не среща съпротивата да подрежда нещата справедливо и прецизно според някакви определени критерии, не според емоционални предпочитания или инстинктивни реакции на приемане и отхвърляне.

подчертаното от твоя цитат е онова ,което ме кара да мисля , че свободата не се нуждае от ред.

Сатурн не пречи на логичността, според мен. Нали въздушните са предимно talkers and thinkers. Въздухът е отговорен не толкова за интелигентността, колкото за обмена и потока на идеи, за комуникацията, за трансфера на знания.

къде тогава е интелекта? къде го намираш в астрологичните символи?

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Diyana

• 2705
« Отговор #222 -: Април 06, 2010, 01:53:10 pm »
Първо, да направя уговорката, че правя разлика между интелект и интелигентност.  ;D

Интелект е способността ни да разсъждаваме, да анализираме, синтезираме и обобщваме информация, т.е. способността на човека да разбира, да умее да се абстрахира, да решава проблеми, прилагайки познанията си, както и да си служи с речта, и т.н.

Интелигентността пък от своя страна е най- важният инструмент на адаптацията и въобще на възможностите ни за оцеляване в околната среда. Има понятийна интелигентност, характеризираща се със способност за използване на езика и символите; практическа интелигентност, която ни помага да се ориентираме в конкретния свят, и да боравим с предмети; социална интелигентност, която предполага разбирането на хората и способността за диалог с тях. (По ВиКи-то ги цитирам, за да не си измислям нова психология сега  ;D). Според мен въздухът може да бъде държан отговорен донякъде за последната, социалната интелигентност. За втората сигурно трябва да търсим землята. Ама пак не съвсем.

Тоест, след всичко казано до тука, ми иде да река, че за интелекта и интелигентността следва да се съди по цялата карта.  :P

*

Diyana

• 2705
« Отговор #223 -: Април 06, 2010, 01:58:54 pm »
подчертаното от твоя цитат е онова ,което ме кара да мисля , че свободата не се нуждае от ред.

Аз не казвам, че свободата рачи ред, а че свободата не е непременно атрибут само и единствено на въздушните знаци.

И по друг начин казано, хаосът има нужда от структура, която да изтърбуши, а революцията си търси ред, който да се нуждае от промяна и деструкция. И така нататък, общо философски... :86:

« Последна редакция: Април 06, 2010, 02:03:32 pm от Diyana »

*

Марая

• 28287
« Отговор #224 -: Април 06, 2010, 01:59:28 pm »
Първо, да направя уговорката, че правя разлика между интелект и интелигентност.  ;DИнтелект е способността ни да разсъждаваме, да анализираме, синтезираме и обобщваме информация, т.е. способността на човека да разбира, да умее да се абстрахира, да решава проблеми, прилагайки познанията си, както и да си служи с речта, и т.н.

Интелигентността пък от своя страна е най- важният инструмент на адаптацията и въобще на възможностите ни за оцеляване в околната среда. Има понятийна интелигентност, характеризираща се със способност за използване на езика и символите; практическа интелигентност, която ни помага да се ориентираме в конкретния свят, и да боравим с предмети; социална интелигентност, която предполага разбирането на хората и способността за диалог с тях. (По ВиКи-то ги цитирам, за да не си измислям нова психология сега  ;D). Според мен въздухът може да бъде държан отговорен донякъде за последната, социалната интелигентност. За втората сигурно трябва да търсим землята. Ама пак не съвсем.

Тоест, след всичко казано до тука, ми иде да река, че за интелекта и интелигентността следва да се съди по цялата карта.  :P

еее ,най-накрая някой да направи разликата м/у интелект и инелигентност! :clap: :clap: :kissd:
питах няколко дни ,дали се прави разлика ,ама йок- .

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

ana125

• *
  • 141
« Отговор #225 -: Април 06, 2010, 04:03:31 pm »
Е, ето, Вещице, ти казваш, че уроците се набиват насила. Уроците кой ги раздава? Той. Еми насила става. Ако нещо някъде не си доизкусурил, той идва и ти размахва пръст (че може и нещо по - тежко). Ако ти затисне Слънцето, нямаш време за пазарлъци, разтакаване и оправдания, бързо трябва да действаш каквото той ти указва, иначе има тенденция да стане много по-зле. Изведнъж се оказваш притиснат с гръб, долепен до стената и се "структурираш". Аз наричам тази промяна насилствена и в дългосрочен план не полезна. На това се казва "да спечелиш битката (тоест той Сатурн я печели), но много вероятно - да загубиш войната". Когато си дойдеш на твоя си акъл (въздушния в моя случай), си запомнил уроците и си действал по схемата, но тя не е твоята схема. Промяната е дошла насила, в сравнително кратки срокове, била е мъчителна, правила те е нещастен и пр. Това не е бил твоят стил на работа, на живот, на мислене и на емоция. Е да, има и полезна страна - научил си нещо ново и коренно различно от всичко дотук, но то е дошло по доста тежък начин... Мен лично страданието не ме привлича (забравих да спомена и допълнително че 6 от планетите ми са в домовете 3-7-11, те. въздушните домове), структурата - да, до известна степен, но все си мисля, че има и други форми на живот (разнообразието е хубаво нещо и аз уважавам).
Диана, да ти кажа, в порядъка и на това, което казах дотук, аз може и да съм Водолей, обаче не вярвам в революциите (Уран нали бил революционер). Едно, че се прекъсва хармоничния порядък и процеси на развитие и второ - става насила. Аз не вярвам в насилието, а и прекъсването на естественото развитие и налагането на някакви нови в общия случай изкуствени норми противоречи на лекотата и елегантността, с която въздушните обичат да възприемат и дори променят нещата. Свободата... хм, може и да не е патент на въздуха, но не мисля, че знам някой по - свободен от йерархия, структура от един Водолей или Близнак примерно(е, Стрелците имат навика да яхнат коня и да полетят, както и Овена да закъдри косъм наобратното, на което го вчесват, както и Скорпитата - да се подчиняват основно и само на собствената си воля), но общо взето си е характерно за въздушните - някак си и символно да се ветреят из въздуха.
И тука да кажа за хаоса (и структурата). Вярно за мен (като Водолей), че не знам наизуст разни неща, да не кажа, че почти нищо. Не слагам мисленето си в рамка - че например щом веднъж нещо е било така, то и следващият път трябва да е така, или че щом хората са казали, че нещо е еди-как-си, значи и според мен също е еди-как-си (разбира се, вписвам си една бележка във "въздушния" тефтер). Някъде сбирам информацията от различни опитности и знания в някакви мисловни чекмеджета (явно добре структурирани,хм) и тя излиза точно навреме където и когато трябва (изобщо не съм и подозирала, че съм знаела или запомнила конкретното нещо). Понякога със страшна скорост навръзвам информацията от 10-на или 500 чекмеджета и се получава една нова ясна и съвсем логична мисъл или извод за нещо, приложено към конкретния случай. Това става някак си естествено, някак си е вродено, и никак няма общо със структурата точно па на Сатурн, а става по съвсем друг начин. Или ако си имам план и цел да свърша някоя задача или по - голяма цел в живота, не пристъпвам със Сатурновите оръжия на тежест, премисляне, бавност (но сигурност), постепенност, йерархия, лишения, умора до припадък и пр. Структура - до известна степен - да, нали все пак това е план (но и всяка структура понякога не върши толкова добра работа колкото смелия и дързък мълниеносен подход, а ако върши, то понякога трябва спешно да се преремонтира, а Сатурн не е толкова повратлив тъй че понякога може и да е неуспешен). Но - има и по - приятни ( а понякога и по - ефективни) начини да постигнеш това,което желаеш. Не е задължително по сатурновски.
Та - казвайки всъщност всичко това, се опитвам и да кажа, че не баш Сатурн ни "структурира" и дисциплинира нас точно - въздусите. Не е и нужно. Хората могат да научават нещата, уроците, да осъществяват планове и по други начини и то успешно. Той определено не е от нашата "кръвна група".
Апропо - сега той нали минава през Везни и бил много радостен там (вероятно и тях ги радва). Я елате и ми кажете колко зарадвани Везни сте видяли особено в края на транзита му.

« Отговор #226 -: Април 06, 2010, 04:43:11 pm »
   Добре казано, звучи преживяно. Май Сатурн във Везни не е в радост, а в нерадост. Повечето, които познавам изживяват тежък период, период на промени, които се усещат във въздуха.....

*

Марая

• 28287
« Отговор #227 -: Април 06, 2010, 04:53:24 pm »
   Добре казано, звучи преживяно. Май Сатурн във Везни не е в радост, а в нерадост. Повечето, които познавам изживяват тежък период, период на промени, които се усещат във въздуха.....

моля ,моля...застанете на опашката ,ако обичате ;)!
сатурн е в радост в риби ;D ;D ;D ,питайте ме колко е радостен ;D ;D
във везни екзалтира сиреч ескалира! ;D ;)

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
    • Уникални подаръци за любими хора
« Отговор #228 -: Април 06, 2010, 05:29:22 pm »
Е, ето, Вещице, ти казваш, че уроците се набиват насила. Уроците кой ги раздава? Той. Еми насила става. Ако нещо някъде не си доизкусурил, той идва и ти размахва пръст (че може и нещо по - тежко). Ако ти затисне Слънцето, нямаш време за пазарлъци, разтакаване и оправдания, бързо трябва да действаш каквото той ти указва, иначе има тенденция да стане много по-зле. Изведнъж се оказваш притиснат с гръб, долепен до стената и се "структурираш". Аз наричам тази промяна насилствена и в дългосрочен план не полезна. На това се казва "да спечелиш битката (тоест той Сатурн я печели), но много вероятно - да загубиш войната". Когато си дойдеш на твоя си акъл (въздушния в моя случай), си запомнил уроците и си действал по схемата, но тя не е твоята схема. Промяната е дошла насила, в сравнително кратки срокове, била е мъчителна, правила те е нещастен и пр. Това не е бил твоят стил на работа, на живот, на мислене и на емоция. Е да, има и полезна страна - научил си нещо ново и коренно различно от всичко дотук, но то е дошло по доста тежък начин... Мен лично страданието не ме привлича (забравих да спомена и допълнително че 6 от планетите ми са в домовете 3-7-11, те. въздушните домове), структурата - да, до известна степен, но все си мисля, че има и други форми на живот (разнообразието е хубаво нещо и аз уважавам).

абе Ана, не ми говори на мене точно за въздуха  ;)  в моя хороскоп е 70% въздух, 20% вода и 10% огън - демек нищо земно на хоризонта и много силно Уранясала с водолейско Ац и отскоро разбрах, че съм синтетичен близнак ;D ;D ;D

промяната става насилствено дотогава, докато не започнеш да осъзнаваш защо се случват нещата в живота ти и да си взимаш поуките в движение. след това всичко става лесно. Сатурн не е толкова голям изедник, колкото си го мислиш - просто в един момент му научаваш прийомите и просто го изпреварваш с поне една крачка. знам, че може и да ти звучи странно, но си е така. все някога ще го осъзнаеш и искрено се надявам да е скоро  :blink:

относно болката - научи се да я гледаш от друг ъгъл и тя се трансформира. аз се улавям на моменти, че дори в най-осезаемите неща не успявам да свържа духа със тялото си  ;D  като се гледам на снимки и не усещам нищо мое дори в моите снимки - просто тяло, което ти служи... айдяяяяяяя пак отплавах у облаците и спирам до тука  ;D ;D ;D
« Последна редакция: Април 06, 2010, 07:05:53 pm от Вещичка »

- Бабо, да си барала хапчетата ми, с надпис "LSD" ?
 - Майната им на хапчетата. Иди да видиш к'ви дракони има в кухнята!

http://podaraciunikati.alle.bg/  http://darovenaprirodata.alle.bg/

*

Uran

• 6041
« Отговор #229 -: Април 06, 2010, 05:37:59 pm »
 Вещичка, ние въздушните не обичаме натиска. Ана много добре е описала начина по който приемаме, обработваме и използваме информацията. Едновременно сме хаотични и подредени.
 Признавам, че мен Сатурн много ме мъчи. Тъкмо излизам от Саде-Сати и по фирдариите се натрисам на Сатурнов период за следващите 10 години. Аман от аскетизъм.

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
    • Уникални подаръци за любими хора
« Отговор #230 -: Април 06, 2010, 06:03:40 pm »
Уране, че то кой обича натиска  ;)  аз поне такива не познавам и това не зависи от зодия или планети. всеки човек иска да действа свободно.

тя Ана хубаво го е описала и не го оспорвам, но споделям моето си мнение. тук се опитвам да ви покажа една кардинална грешка според мен - вие се опитвате с ръце да преместите стената - начи буташ, напъваш, ядосваш се и всичко това за да преместиш една стена. докато вие натискате стената и тя натиска вас. ако обаче се дръпнеш настрани и спреш да натискаш стената, съответно натиска от нейна страна престава. това ще рече, че вместо да драпаш да се справяш с всичко начаса и ти да преструктурираш нещата, вземеш че отдръпнеш настрана и погледнеш от друг ъгъл - то неминуемо нещата ще изглеждат различно, че и поука можеш да си изкараш за капак на всичко  ;)

- Бабо, да си барала хапчетата ми, с надпис "LSD" ?
 - Майната им на хапчетата. Иди да видиш к'ви дракони има в кухнята!

http://podaraciunikati.alle.bg/  http://darovenaprirodata.alle.bg/

*

Diyana

• 2705
« Отговор #231 -: Април 06, 2010, 07:01:41 pm »
това, което се изпуска, според мен. Сатурн не е само граници, структура, дисциплина и организация. Сатурн отразява принципите ни. Сатурн е зрялост, но и значи способност да събираме и да се учим от опита, тоест, Ана, ако нещо е някъде събрано в чекмеджетата, Сатурн е този, който ни е накарал подсъзнателно да подредим различните си опитности в чекмеджета и да ги извадим при нужда. Именно при въздушните знаци тези чекмеджета се отварят най-лесно, позволяват сравнения, аналогии, позволяват да ги използваш в точното време и пространство. 

На Близнаците и техния синтетичен ум Сатурн дава стабилност, организация. При Везните - добавя справедливост и прецизност и истинност в преценката за другия и взаимоотношенията, задава обективни критерии за равнопоставеност и равноценност между Аз и Ти. При Водолеите, добавяйки безпристрастност, подпомага тяхното уникално качество да приемат и разбират другите - нищите, онеправданите и т.н., добавя цел.

Трябва да се върна към класическите сигнификации на Сатурн и знаците, май, за да съм по-ясна в това, което пиша.

Иначе ми говорете за въздух, па за Везни най-вече ;D ;D ;D

*

Скарлет

• 2919
  • "Късият ум е с дълъг език". Аристофан
« Отговор #232 -: Април 06, 2010, 08:58:29 pm »
Вещичка, ние въздушните не обичаме натиска.

Че, кой го обича? Аз имам един келяФ въздушен асцендент, но и аз не обичам натиска, освен ако не го притисна аз..... в ъгъла.  :P

*

Nebesna

« Отговор #233 -: Април 06, 2010, 10:32:38 pm »
Вещичка, ние въздушните не обичаме натиска.

Че, кой го обича? Аз имам един келяФ въздушен асцендент, но и аз не обичам натиска, освен ако не го притисна аз..... в ъгъла.  :P

То и аз съм тъй  откъм огнения елемент. Хич не е "келяф" даже асцендента, а втори по важност след слънчевия знак. Даже сме били късметлийки-хванали сме последния влак (друго си е да си имаш от всичките стихии в налата)

*

ger4o

• *
  • 235
Re:Сатурнова криза на кардиналните знаци
« Отговор #234 -: Април 06, 2010, 10:39:03 pm »
как усещате преминаваето през 12 дом? :)
При мен сега си транзитира през 12 дом, и ми е разкатал ......сякаш не го живея аз тоя живот, а някой друг...като парализирана съм....

*

Kaya

• 2893
« Отговор #235 -: Април 06, 2010, 10:41:27 pm »
 12 ти е дева? ако е така там  не му е много удобно
овнете как сте?
Надявам се вселената да помага и на моите другарчета. Ще ги чакам.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #236 -: Април 06, 2010, 10:42:17 pm »
То ако беше толкова страшно преминаването му през домовете, всички да сме мръднали дотук.
На мен пък ми хвърля твърди аспекти едновременно към двете светила и още дишам.  :blink: Дори ми е едно такова хармонично, умиротворено, спокойно... Странна работа ви казвам.  :-\
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

ger4o

• *
  • 235
« Отговор #237 -: Април 06, 2010, 10:43:27 pm »
Да, 12 ми е дева, Асц ми е Везни...
Е, то не е само от това, Плутон ми транзитира върху слънцето в 4 дом, тр. СЛВ отива към съвпад с Иц и е в квадрат с нат. Плутон от 1 дом....Кажи му Коза, и повече не го обиждай... :P
« Последна редакция: Април 06, 2010, 10:47:28 pm от ger4o »

*

Nebesna

« Отговор #238 -: Април 06, 2010, 11:02:27 pm »
То ако беше толкова страшно преминаването му през домовете, всички да сме мръднали дотук.
На мен пък ми хвърля твърди аспекти едновременно към двете светила и още дишам.  :blink: Дори ми е едно такова хармонично, умиротворено, спокойно... Странна работа ви казвам.  :-\

Абе в някои домове си е по-страшно, отколкото в други. Близо до главните оси става страшно.

*

ger4o

• *
  • 235
« Отговор #239 -: Април 06, 2010, 11:14:24 pm »
Така си е, Небесна....по-страшничко е... :(