Здравей Гост

Прогресии и тълкуване

• 1560 Отговора
  • 266685 Прегледи
*

Uran

• 6041
Re: Прогресии и тълкуване
« Отговор #880 -: Януари 21, 2012, 01:46:09 pm »
Съмнявам се, че има какъвто и да било глад за кадри. Икономиката тотално е замръзнала.
В ЗПЗ съвсем малко неща функционират.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #881 -: Януари 21, 2012, 01:52:12 pm »
Съмнявам се, че има какъвто и да било глад за кадри. Икономиката тотално е замръзнала.

Да, дори в преводаческия бранш го усетихме - рязко намаля обемът поръчки, няма събираемост на вземанията.
На някои от столицата сигурно ще им прозвучи безумно, но през последните две години имам проблем със събирането на хонорари, които не надхвърлят повече от 100-150 лв. на 1-1,5 месеца. Прозвънявам агенциите, с които работя, и слушам само оправдания. За сметка на оборота те покриват режийните си разходи, а изплащането на преводачески хонорари остава на заден план - при все това, че благодарение на нас съществуват и печелят.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

eaglet

• *
  • 411
« Отговор #882 -: Януари 21, 2012, 03:39:45 pm »

Да, дори в преводаческия бранш го усетихме - рязко намаля обемът поръчки, няма събираемост на вземанията.
На някои от столицата сигурно ще им прозвучи безумно, но през последните две години имам проблем със събирането на хонорари, които не надхвърлят повече от 100-150 лв. на 1-1,5 месеца. Прозвънявам агенциите, с които работя, и слушам само оправдания. За сметка на оборота те покриват режийните си разходи, а изплащането на преводачески хонорари остава на заден план - при все това, че благодарение на нас съществуват и печелят.

С фирми, които са филиал във Варна на софийски офис, нямам проблеми. С изцяло варненски фирми - целта им е да им се превежда безплатно от днес за вчера. И само те говорят за отстъпки и как в провинцията ситуацията била друга, отделно лъжат, че клиентът им се е отказал и че си виновен, че са го изпуснали, а истината е, че са го дали на твой приятел преводач и така ги засичаме  :-[
The only distance is that which we create!

*

Lillie

• 30532
« Отговор #883 -: Януари 21, 2012, 03:58:34 pm »
С фирми, които са филиал във Варна на софийски офис, нямам проблеми. С изцяло варненски фирми - целта им е да им се превежда безплатно от днес за вчера.

Да, това е положението, във Варна нали знаеш как е - "ден година храни".  ;D
Работи им на безценица, за да могат да подбиват цените и да правят отстъпки за сметка на твоя труд и твоите безсънни нощи. Нереално кратки срокове (които в София и Пловдив минават за "спешни"), вече не помня кога съм превеждала нещо, което да се таксува с надценка за експресна услуга. Искат го експрес, но да се плаща като редовна поръчка.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Divna

• 2478
« Отговор #884 -: Януари 21, 2012, 04:54:17 pm »
Лили, не знам как стои въпросът за назначаване на работа в "елитна" компания в БГ, но ще ти кажа един трик, който тук се ползва и който е много печеливш (познавам няколко личности, които се намериха в световно известни компании без никакви връзки, а само с тактика и постоянство).
На всеки 3 месеца изпращаш своето CV придружено с мотивационно писмо чрез факс в компанията, която те интересува (за която желаеш да работиш). Предварително се обаждаш, за да разбереш името на човека, който назначава, за да може в мотивационното писмо да го впишеш. След това се обаждаш дали молбата ти е получена и разговаряш приятелски с личността, която получава молбите, за да направиш справка. Защо приятелски ли? Тук има един психологичен момент, а именно че ако видят във фирмата, че си приятелски настроена и достатъчно мотивирана ще предпочетат теб. Все пак никой не примира да работи с колеги намусени и отчаяни от живота, та дори те да са най-големите специалисти в дадената област. Всички ние прекарваме повече от 70% от времето си на работното място, с колегите, така че всеки предпочита да вижда приятни и приятелски настроени личности.
След още 3 месеца ако нямаш обаждане отново изпращаш документите си и отново се обаждаш ... и така докато се получи.
В големите международни компании се практикува така (документите се пазят 3 месеца, след което се изхвърлят в кошчето). Такива компании не обявяват места за работа.

Успех, Лили!

ПП: Поинтересувай се за най-новите тенденции за оформяне на CV (изисквания), тъй като се променят много често.

*

Grace

• 2257
« Отговор #885 -: Януари 21, 2012, 05:19:18 pm »
Най-после да прочета нещо смислено по въпроса с търсене и назначаване на работа ! Ами да, разберете, че има значение как търсите, с каква нагласа, каква мотивация и пр. Добрите компании имат нужда от позитивни, кадърни и мотивирани точно за тази работа хора. Кой ще откаже да наеме човек, който показва, че иска точно тази работа, обича я, държи на нея и ще/я върши добре? Нали точно вие ще му изкарвате пари? Тогава не само ще иска да ви наеме, а и ще ви пази от конкуренцията, защото такива кадри са голяма рядкост. Превърнете себе си в такъв и няма да имате проблем с работата. Докато търсите и живеете с нагласата, че в България може само с връзки, че все некадърници просперират и че всички работодатели са мошеници, добра работа няма да си намерите. И не ви е виновна кризата. Повечето хора нямат ясна цел, не са последователни и упорити. Пък и "едно е да искаш, друго е да можеш, трето е да го направиш." 
Знам, че повечето от вас не това искат да чуят, но...съжалявам.

*

Stella

• 7765
« Отговор #886 -: Януари 21, 2012, 05:22:09 pm »
уран опозе мерка/слънце импулсивни ,необмислени решения,внимавай с документи,тау каре със сатурн в 8, наследствена собственост

Решението ми да се изнеса е съвсем обмислено, просто това е "по-малкото зло" при тези обстоятелства.
Засега се отказах да продавам/заменям старото жилище, защото това е единственото място, където мога да се нанеса. Няма да предявявам претенции и за част от наследството, но няма и да подписвам никакви откази, ако случайно това ми се предложи. А погрешно решение няма как да се вземе, когато имаш една-единствена алтернатива.  ;D

Трябва да платиш данък наследство.
Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥

*

Lillie

• 30532
« Отговор #887 -: Януари 21, 2012, 05:34:10 pm »
ПП: Поинтересувай се за най-новите тенденции за оформяне на CV (изисквания), тъй като се променят много често.

Дивна, аз не търся работа в елитна компания, а при коректен работодател. Изглежда, че твърде много искам.  :blink:
Относно тенденциите в оформянето на СV съм наясно, но може би един от основните проблеми в него е липсата на трудова заетост като наемен служител през последните три години (изрично съм посочила, че работя на свободна практика), сигурно работодателите си имат едно наум за такива кадри. Веднъж дори ми беше зададен въпрос "Защо не сте работили през последните две години?", сякаш като преводач седя в къщи и плюя в тавана. Не знам, може би си мислят, че като съм свикнала да си разполагам с времето (което е доста относително), ще ми е трудно да се адаптирам към фиксираното им работно време и да изградя трудови навици. На едно друго интервю ми беше зададен друг интересен въпрос - "Защо кандидатствате за тази позиция при нас, не докарвате ли като преводач по-висок доход от заплатата, която сме обявили?". Въпрос на още едно интервю преди десетина години (в корабна агенция) - "Какво работи баща ви, какво работи майка ви?".

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #888 -: Януари 21, 2012, 05:46:06 pm »
Това за майка и баща редовно го задават. Все едно разпитват човек под 18 години. Fishing, събират лични данни.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #889 -: Януари 21, 2012, 05:48:37 pm »
"Смятате ли скоро да се омъжвате?" - още един въпрос, който върви заедно със стандартното питане дали си обвързана и имаш ли деца. В някои държави такива въпроси биха се третирали като носещи дискриминационен характер, но тук често липсва култура в провеждането на интервюта, да не говорим за култура в отношенията "работодател-служител".
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #890 -: Януари 21, 2012, 05:50:43 pm »
"Смятате ли да ми плащате редовно заплатата?" - отговарям аз. Защото семейството върви ръка за ръка със стабилни доходи.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #891 -: Януари 21, 2012, 05:52:50 pm »
"Смятате ли да ми плащате редовно заплатата?" - отговарям аз.

Тази ирония ще ти струва скъпо, ще си сред потенциалните неодобрени.  :blink:
И мен често ме сърби езикът да контрирам, но пускам съвпада на Венера и Меркурий в действие.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

eaglet

• *
  • 411
« Отговор #892 -: Януари 21, 2012, 05:56:05 pm »
Lillie, това е реалната причина да не те вземат и не знам как трябва да се смени тактиката в този случай. Абсурдно е и ти, и другите ми колеги, които са активни преводачи, всички да имаме проблем с намирането на постоянна работа  :blink:

« Отговор #893 -: Януари 21, 2012, 05:58:06 pm »
Права си, Лили. Аз имам съвпад Марс/Сатурн в дипломатичните Везни, но невинаги успявам да контролирам импулсите си. Но достигнах до извода, че събирането на недоволство вътре в себе си е по-неприятно от да си кажеш каквото мислиш (пък да става каквото ще). Явно доста съм събирала. Сега по сатурнов възврат ще поправя тази работа. ;D

А за дистанционна работа пробвала ли си? Напр. за софийска фирма. Имам познат програмист, който работи за чуждестранна фирма с офис в София. Изпращат му поръчките по куриер, той си работи у дома и им ги връща (по куриер или чрез интернет). Плащат му по банков път.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #894 -: Януари 21, 2012, 06:00:06 pm »
Lillie, това е реалната причина да не те вземат и не знам как трябва да се смени тактиката в този случай. Абсурдно е и ти, и другите ми колеги, които са активни преводачи, всички да имаме проблем с намирането на постоянна работа  :blink:

Наистина ли?
А аз се чудех защо дори за интервю не се обаждат при условие, че отговарям на всички изисквания и сивито ми е оформено както трябва. Вече започнах да си мисля аз ли съм некадърна и немотивирана и това ли трябва да ми се внуши?  :blink:

И по-добре ли ще е да пиша в сивито, че през последните три години съм безработна? Така ще имам по-голям шанс?  ;D

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

eaglet

• *
  • 411
« Отговор #895 -: Януари 21, 2012, 06:00:26 pm »
В момента имам прогресивна венера в съвпад с наталния южен възел. Как комбинирате тълкуването между прогрес и натал - да гледам в натала какво управлява венера или в прогресивната ми карта какво управлява, за да си построя тълкуването?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #896 -: Януари 21, 2012, 06:06:17 pm »
Не съм сигурна как да тълкувам тази прогресия, нямам много наблюдения в тази насока.
Но по принцип съвпадът на дадена планета с нодалната ос би могъл да изкара на дневен ред темите, свързани с тази планета, нейните аналогии. Макар че тълкуването на съвпадите с Южния възел е малко противоречиво - тук може да има и временно оттегляне/отдръпване, може би и преоценка, преосмисляне.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Stella

• 7765
« Отговор #897 -: Януари 21, 2012, 06:07:17 pm »

Наистина ли?
А аз се чудех защо дори за интервю не се обаждат при условие, че отговарям на всички изисквания и сивито ми е оформено както трябва. Вече започнах да си мисля аз ли съм некадърна и немотивирана и това ли трябва да ми се внуши?  :blink:

И по-добре ли ще е да пиша в сивито, че през последните три години съм безработна? Така ще имам по-голям шанс?  ;D

Абе, лавирай, посочи друга причина като те питат  - грижа за близък човек и т.н.
Удобно ти е било да бъдеш на надомна работа. това не е престъпление.
Ти всепак известно време полагаше грижи за болен човек.
Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥

*

Stella

• 7765
« Отговор #898 -: Януари 21, 2012, 06:10:42 pm »
В момента имам прогресивна венера в съвпад с наталния южен възел. Как комбинирате тълкуването между прогрес и натал - да гледам в натала какво управлява венера или в прогресивната ми карта какво управлява, за да си построя тълкуването?

На мен ми предстои съвпад на пр. Венера с натален СЛВ.
Важно е кой дом управлява Венера в НАТАЛНАТА карта.
Делата на този дом ще допринесат за духовно ти усъвършенстване,
ще влеят нови опитности, ще напреднеш в съответната сфера по СЛВ.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #899 -: Януари 21, 2012, 06:11:30 pm »
Удобно ти е било да бъдеш на надомна работа. това не е престъпление.

Кажи го на работодателите, Стелче.  ;D

А оттук следва контра въпрос от потенциалния работодател: "Това означава ли, че в един бъдещ момент може да ви е удобно да си смените приоритетите и да напуснете организацията?" (и да се върнете на свободна практика).
Толкова са предвидими. Вече почти няма въпроси, които да ме изненадат, освен ако не е нещо пошло или цинично.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.