Здравей Гост

как готви луната в знаците на зодиака

• 1651 Отговора
  • 264514 Прегледи
*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
Re:как готви луната в знаците на зодиака
« Отговор #420 -: Май 15, 2010, 11:01:58 pm »
Кафето за Тирамисуто задължително е шварц .Така е в ориг.рецепта

добре дошла Деа! :blink:

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

« Отговор #421 -: Май 15, 2010, 11:07:00 pm »
Благодаря за жокера за панирания кашкавал. Аз питах за него. Ти много си чакала да се регистрираш. Ние не сме толкова страшни.  ;D Да не си чакала ретро Мерка да премине? ;D
Информацията не е знание. Знанието не е мъдрост. Мъдростта не е истина.

*

Синухе

• 4978
  • Chance favors the prepared mind
« Отговор #422 -: Май 15, 2010, 11:09:23 pm »
Добре дошла на Дея и да се впуска и в другите теми без притеснения-важното е да се мисли!  :blink:

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
    • Уникални подаръци за любими хора
« Отговор #423 -: Май 16, 2010, 08:39:15 am »
сега ви предлагам едни питки, които стават невероятно вкусни и могат да се консумират вместо хляб, или просто така, или със салата, или както си решите  ;D  снимката я забърсвам от сайта, откъдето си откраднах рецептата, защото в къщи свършиха бързо не остана ред да ги снимам  ;)

КАЧАПУРИ

продукти за тестото /същите като за содена питка/:
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1/2 ч.л. сода
3/4 ч.ч. кисело мляко

плънка:
настъргват се всякакви видове сирена и кашкавали около 400 гр. всичко. добавят се подправки на вкус - аз сложих само бял пипер.

приготвяне:
* сирената се настъргват омешват се с подправките и се правят на топчета колкото пинг-понг.
* тестото се омесва и се прави на също толкова големи топчета, а бройката трябва да е два пъти по-голяма от тази на сиренцата.
* всяко топче тесто се разточва на тънка кръгла питка. в средата му се слага топче от сиренцата. в краищата се намокря с малко вода и отгоре се покрива с друга питка като се притискат краищата.
* внимателно се разточва с точилката за да се получи отново тънка питка.
* намазва се от двете страни със малко зехтин и се изпичат до почервеняване от двете страни в сух тефлонов тиган на средна температура.

да ви е сладко  :88:

а рецептата я забърсах от тук: http://mansurovs.com/recipes/pan-grilled-khachapuri

- Бабо, да си барала хапчетата ми, с надпис "LSD" ?
 - Майната им на хапчетата. Иди да видиш к'ви дракони има в кухнята!

http://podaraciunikati.alle.bg/  http://darovenaprirodata.alle.bg/

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #424 -: Май 16, 2010, 09:02:22 am »
а ето и предложението ми за закуска тази сутрин  -  моята рецепта за баница  :93:

БАНИЦА

продукти:
1 пакет кори
3-4 яйца
1 кофичка кисело мляко
250 гр. сирене
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.ч. газирана вода
олио

приготвяне:
* дъното и стените на тавата се намазват добре с олио.
* корите се взимат една по една и се намачкват така както се мачка хартия на топка.
* нареждат топките една до друга в тавата. половината кори трябва да ви стигнат да се покрие дъното на тавата.
* сиренето се натрошава върху корите.
* върху сиренето се намачкват останалите кори.
* баницата се нарязва на малки квадратчета с остър нож.
* по прорезите се полива с малко олио.
* яйцата, киселото мляко, содата и газираната вода се разбиват добре и се полива баницата.
* пече се на умерена фурна около 25 минути или до пълната и готовност /аз проверявам с клечка за зъби - да не полепва по нея/.
* като се извади по желание може да се напръска с малко студена вода, да се поръси със захар и да се завие да се задуши за десетина минути.

да ви е сладко  :88:
« Последна редакция: Май 16, 2010, 09:08:18 am от Вещичка »

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #425 -: Май 16, 2010, 09:20:59 am »

купи си савоярди /ит.бишкоти за тирами су/маскарпоне / ит. крема сирене/ 3 жълтъка и 2-3 сл.захар.Поливаш 1 ред бишкоти със шварц кафе. Разбиваш маскарпонето с жълтъците и захарта и мажеш в/у бишкотите.Така и следващия пласт.Поръсваш с какао.По желание можеш да добавиш в кафето и малко алкохол / коняк,ром/.Така го правят в Италия - НЕ СЕ СЛАГА СМЕТАНА

рецептата, която съм дала е почти същата. сметаната я слагат тук в заведенията, защото им идва скъпо да ползват маскарпоне. чувала съм всякакви  рецепти за тирамису включително и с извара, но не съм ги пробвала, защото тази, която имам ме удовлетворява напълно.

като узреят малините ще ви пусна една за крем с малини и маскарпоне  :72:

*

vanilla

• **
  • 1578
« Отговор #426 -: Май 16, 2010, 10:09:52 am »
...аз пататник ще правя.....нещо не ме кефят рецептите...щото картофи със сирене на обичам...ама какво да се прави.....

Пататник
(рецептата е от Бачковския манастир “Успение Богородично”)

10 средни по големина картофа (около 1кг)
200 г сирене
100 г кашкавал (сирене)
2 с.л. олио
1 глава лук
2 с.л. краве масло
5-6 скилидки чесън
1 с.л. сух магданоз
1/2 връзка пресен магданоз

Обелваме картофите и ги настъргваме на едро ренде.

Смесваме ги с настърганото на ситно с ренде сирене,настъргания кашкавал, нарязания на ситно лук, нарязаните също на ситно скилидки чесън, сухия и нарязания на ситно пресен магданоз, олиото и кравето масло.

Объркваме добре сместа и я сипваме в тава.
Печем в умерена фурна, докато патетникът се запече отгоре – тогава го объркваме с лъжица и наливаме 1 чаена чаша топла вода. Допичаме десетина минути.

Патетникът се поднася топъл.

рецептата не моя ....разбира се... :rolleyes:
ако някой има повече опит с пататниците може да ми подхвърли някоя идея....

:blink:

*

sunrain

• 6710
« Отговор #427 -: Май 16, 2010, 12:08:26 pm »
Правих преди време такъв, но не се получи, както си го представях. Трябва слоя, който сложиш да е възможно най-тънък, иначе не се изпича равномерно. Пробвай и ще видиш кое е за корекция в рецептата после. Иначе в оригиналния вариант пататника се прави в тиган.

Веще, аз си правя такъв крем с ягоди и маскарпоне и ядки по избор. Малини обожавам, но ще почакаме за тях.... :blink: :wub:
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

vanilla

• **
  • 1578
« Отговор #428 -: Май 16, 2010, 12:25:43 pm »
Правих преди време такъв, но не се получи, както си го представях. Трябва слоя, който сложиш да е възможно най-тънък, иначе не се изпича равномерно. Пробвай и ще видиш кое е за корекция в рецептата после. Иначе в оригиналния вариант пататника се прави в тиган.

Веще, аз си правя такъв крем с ягоди и маскарпоне и ядки по избор. Малини обожавам, но ще почакаме за тях.... :blink: :wub:

...ами аз не съм опитна готвачка...по-скоро на усещане ги докарвам нещата....благодаря за съвета...
 :blink:

*

Марая

• 28287
« Отговор #429 -: Май 16, 2010, 05:36:02 pm »
тиквички с кайма и пъщърнак
любимия ми зеленчук е пащърнак

та:
обелих една голяма глава лук. запържих я в зехтин /готвя само със зехтин/.
сложих две пакетчета кайма и продължих да запържвам. нарязах два пащърнака на кубчета ,настъргах един морков и ги прибавих към лука и пъщърнака.
нарязах на дебели кръгчета 1кг и 500 тиквички.
взех каления гювеч ,ред тиквички , ред кайма в която сложих като подправка ,бял пипер ,малко вегета ,сол на вкус. и така ред тиквички ,ред плънка...
отварям хладилника и какво да видя :unsure: ,2 бр. син патладжан. нарязах и него на кръгчета ,посолих го ,изчаках малко ,за да излезе онова гнусното от него...и подредих отгоре ,като капак на манджата.
нарязах връзка магданоз и връзка копър и бутнах вътре в гювеча. сложих и водна чаша вода...
да видиме какво ще излезе :unsure: , аа пропуснах и щипка чубрица!
« Последна редакция: Май 16, 2010, 06:18:31 pm от Марая »

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Uran

• 6041
« Отговор #430 -: Май 16, 2010, 05:41:51 pm »
 Марая, пробвах твоя вариант на кюфтета с тиквички с овесени ядки. Хареса им на моите хора.

*

Марая

• 28287
« Отговор #431 -: Май 16, 2010, 05:47:44 pm »
Марая, пробвах твоя вариант на кюфтета с тиквички с овесени ядки. Хареса им на моите хора.

радвам се , само забравих да кажа ,че към него слагам и един сос...
сега го давам ,следващия път пробвай и с него....
1/2 коф.кисело мляко , 3 лъжици сметана ,3 лъжици майонеза , счукан чесън , копър и 2 щипки смлян кориандър...
много вкусно става...

*

Марая

• 28287
« Отговор #432 -: Май 16, 2010, 06:19:07 pm »
тиквички с кайма и пъщърнак
любимия ми зеленчук е пащърнак

та:
обелих една голяма глава лук. запържих я в зехтин /готвя само със зехтин/.
сложих две пакетчета кайма и продължих да запържвам. нарязах два пащърнака на кубчета ,настъргах един морков и ги прибавих към лука и пъщърнака.
нарязах на дебели кръгчета 1кг и 500 тиквички.
взех каления гювеч ,ред тиквички , ред кайма в която сложих като подправка ,бял пипер ,малко вегета ,сол на вкус. и така ред тиквички ,ред плънка...
отварям хладилника и какво да видя :unsure: ,2 бр. син патладжан. нарязах и него на кръгчета ,посолих го ,изчаках малко ,за да излезе онова гнусното от него...и подредих отгоре ,като капак на манджата.
нарязах връзка магданоз и връзка копър и бутнах вътре в гювеча. сложих и водна чаша вода...
да видиме какво ще излезе :unsure: , аа пропуснах и щипка чубрица!

ето го пащърнака

*

Kali

• **
  • 1411
« Отговор #433 -: Май 16, 2010, 06:24:10 pm »
Тъкмо мислех да ровя в мрежата за пъщърнака, а ти вече си ме изправарила. Какъв вкус има, на какво прилича?
Ние можем да бъдем промяната, която искаме да видим в света.

*

Марая

• 28287
« Отговор #434 -: Май 16, 2010, 06:29:39 pm »
Тъкмо мислех да ровя в мрежата за пъщърнака, а ти вече си ме изправарила. Какъв вкус има, на какво прилича?
кореноплоден зеленчук ,прилича на моркова...много полезен и вкусен.

Пащърнакът представлява двугодишно тревисто растение, което през първата година развива перести листа на дължи дръжки, а през втората — голо цветоносно стебло, до 1 метър височина. Цъфти през периода юни — август. Цветовете му оформят сложни сенници с по 8-12 главни лъча, всеки цвят се състои от пет златистожълти венчелистчета. Плодът е странично сплеснат, разпадащ се на две половинки с ципести ръбове.[1]

Разпространение  [редактиране]
Растението е разпространено на територията на цяла Европа, в България — до около 1600 метра надморска височина. В диво състояние се среща из ливади и влажни тревисти местности.[1]

Употреба в кулинарията  [редактиране]
Както моркова, така и пащърнакът произлиза от Евразия и е употребяван за храна от древността. За разлика от миналото обаче, когато е бил масово отглеждан зеленчук, в наши дни пащърнакът е заменен до голяма степен от картофите. Изключение все още правят единствено Великобритания и скандинавските страни. В Северна Америка е пренесен от 17 в. Пащърнакът може да се вари или пече или да се използва в яхнии, супи и гювечи.

Употреба във фитотерапията  [редактиране]
Пащърнакът е лечебно растение с приложение във фитотерапията; използват се коренът (Radix Pastinacae) и семената му (Semina Pastinacae). Коренът е богат на етерични масла и кумарини, а семената — етерични масла, кумарини (бергаптен, ксантотоксол, императорин) и петрозелинова киселина. Етеричното масло в семената, състоящо се от алифатни естери, бива два вида, в зависимост от наличието, респективно липсата, на естери на оцетната киселина.

От биологично активните вещества в пащърнака най-подробно е изследван пастинацинът — фурокумарин с химически състав CHgO, почти неразтворим във вода и слабо разтворим в спирт. Той има:

съдоразширяващо действие върху коронарните съдове (по-слабо до никакво върху периферните съдове),
спазмолитично действие спрямо гладката мускулатура на храносмилателния тракт,
леко хипотензивно действие.
Терапевтичното му вътрешно приложение е при сърдечни неврози, стенокардия и колики. Външно под форма на разтвор (ксанторин) се прилага при витилиго (депигментация на кожата), поради установеното свойство на бергаптена и ксантотоксола да стимулират образуването на меланин.[

*

Kali

• **
  • 1411
« Отговор #435 -: Май 16, 2010, 06:46:07 pm »
Благодаря, ще го пробвам задължително  :blink:
Ние можем да бъдем промяната, която искаме да видим в света.

*

Марая

• 28287
« Отговор #436 -: Май 16, 2010, 06:50:11 pm »
Благодаря, ще го пробвам задължително  :blink:

няма да сбъркаш!
слагам го в супи , в дивечови гозби , в гювечи...
много е вкусен и полезен.

права и печен чесън...ето ви рецептата:
отрязвам около 3мл. от горната част на главичка чесън. поливам с малко зехтин. завивам в алуминиево фолио и пека в тавичка. нужени са около 30мин. много е вкусен.

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #437 -: Май 17, 2010, 06:37:16 pm »
абе говорите тука за тиквички, ама все забравям да ви пусна любимата си рецепта. току що я направих и се сетих, че не съм ви я пускала тук. ето я и нея:

МУСАКА ОТ ТИКВИЧКИ

продукти:

2 средно големи тиквички
1 ч.ч. ориз
1/2 връзка копър
300 гр. сирене
2 стръка зелен лук
2 стръка зелен чесън

за заливката:
3 яйца
1 кофичка кисело мляко

приготвяне:
* тиквичките се нарязват на малки кубчета.
* чесънът и лукът се накълцват на ситно.
* ориза се измива.
* лукът, чесънът, тиквичките и ориза се запържват в малко зехтин докато се "оцъкли" ориза.
* изсипват се в тавичка. добавят се ситно накълцания копър и натрошеното сирене. долива се вода и се слага в умерена фурна да се пече.
* като е готово се полива с разбитите с млякото яйца и отново се слага във фурната да се изпече заливката.

единствените подправки дето ги слагам са сол и малко вегета.

да ви е сладко  :88:

*

Марая

• 28287
« Отговор #438 -: Май 17, 2010, 06:40:03 pm »
ВЧЕРА БЯХ НА ТИКВИЧКИ ;D ;D,
гледай как почти всички готвихме тиквички миналата седмица ;D ;D.
днес децата са на пържоли ;D.
ама пак в гювеча , напоследък само в гювеч готвя....

*

sunrain

• 6710
« Отговор #439 -: Май 17, 2010, 06:41:32 pm »
Откакто си купих гювеч съм му заклет привърженик до гроб.  :blink: Просто в това чудо всичко става вкусно и като добавиш доза фантазия си изяждаш пръстите.
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.