Здравей Гост

как готви луната в знаците на зодиака

• 1651 Отговора
  • 264039 Прегледи
*

kabala

• **
  • 1291
    • страницата на Кабала
Re:как готви луната в знаците на зодиака
« Отговор #760 -: Юни 19, 2010, 09:06:31 am »
Баницата ми е готова.Отивам да хапна ;D
Ако човек не знае към какво пристанище да държи курс,за него нито един вятър няма да бъде попътен! , Сенека

« Отговор #761 -: Юни 19, 2010, 09:48:38 am »
Прясното зеле го готвя така, както майка ми ми е показала преди години, и всички го харесват:

Нярязвам и слагам зелето при загрятото олио.  Олиото трябва да е в по-щедро количество, зелето носи много олио. Тенджерата трябва да е голяма , защото прясното зеле е обемисто в началото. Ако е много, слагам една част от него и разбъркам, за да омекне и си загуби обема леко, после добавям втората част. Веднага след като е в тенджерата и е разбъркано добре, добавям солта. Тя кара зелето да си пусне водата. Тогава намалявам огъня!!!!, за да не загори, и продължавам да разбърквам от време на време до пълното изпаряване на водата. Не добавям никаква вода ! Когато водата вече се е изпарила, слагам червения пипер и разбърквам няколко пъти добре. Сега слагам доматите. Обикновено слагам цял компотен буркан консервирани домати на една малка зелка. ЗЕЛЕТО Е ВКУСНО С ПОВЕЧКО ДОМАТИ, иначе става блудкаво. Прибавям и чаена лъжичка захар. В последните две-три минути поръсвам нарязан КЕРЕВИЗ, ЧЕРЕН ПИПЕР и евенуално магданоз! Другото важно нещо за зелето е да се вари докато ОСТАНЕ НА МАЗНИНА!

Гарантирам ви, че приготвено по този начин, винаги ще е вкусно.

п.п. Може да се сложи и във фурна, след като се добавят доматите.
Пропуснах да кажа, че междувременно майка ми, която е Водолейка, започна да готви прясното зеле с кимион ;D.
« Последна редакция: Юни 19, 2010, 12:16:54 pm от Ropotamo »

« Отговор #762 -: Юни 19, 2010, 11:45:46 am »
   Даааа, Ропотамо, по този начин е гарантирано да е изключително вкусно. При нас така го готвят - естествено с месо обаче. Само че аз така и не можах да се науча да ям готвено зеле - защо ли ми е едно от омразните манджи  :lol:

« Отговор #763 -: Юни 19, 2010, 12:48:18 pm »
Готвенето е творчество.

Готвенето е един от начините да задоволявам нуждата си от творчество. Имам и много други начини.

споделям твоето мнение.
и то сериозно творчество си е .......

И като така, Марая, ти е време да дадеш отново принос по тази тема. Готвиш ли напоследък или си го ударила на други забави?

Благодаря Дейзилайн!  :blink:

« Отговор #764 -: Юни 19, 2010, 06:00:57 pm »
горски диви ягодки с дом.квасено кисело мляко- елексир ;D :P
любимата ми гроздова
Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

*

Lillie

• 30532
« Отговор #765 -: Юни 19, 2010, 07:25:48 pm »
горски диви ягодки с дом.квасено кисело мляко- елексир ;D :P

Ох, нИдей, че направо сърцебиене получих.  :-[
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Mari

• *
  • 494
« Отговор #766 -: Юни 19, 2010, 07:36:29 pm »
Стреличке,  нямаш ли милост? Цели четири снимки :91:

« Отговор #767 -: Юни 19, 2010, 08:25:08 pm »
ако има бременни, снощни да пишат на лични, още не са изядени, охлаждат се

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
    • Уникални подаръци за любими хора
« Отговор #768 -: Юни 19, 2010, 08:57:09 pm »
ха, не съм се сетила, че са узрели дивите ягоди  ;D  поляната и гората под къщи са фул с диви ягоди - няма къде да седнеш, като седнеш и дупето ти става на червени петна от ягодките  ;D ;D ;D

трябва тия дни да отараша поляната начи  :P

- Бабо, да си барала хапчетата ми, с надпис "LSD" ?
 - Майната им на хапчетата. Иди да видиш к'ви дракони има в кухнята!

http://podaraciunikati.alle.bg/  http://darovenaprirodata.alle.bg/

« Отговор #769 -: Юни 19, 2010, 11:02:49 pm »
Веще от 10 дена са узрели, тази година са по -големи и сочни, заради дъжда, а как ухаят :08: айде  успех ,
добра гимнастика е за раздвижване

*

sunrain

• 6710
« Отговор #770 -: Юни 20, 2010, 09:09:57 am »

звъннах и на майка да я питам, тя каза, че на прясното зеле задължително се слага чесън и се учуди, че не го знам това

Ама иска ли питане.  :blink:
 Чесънчето дава един особен леко сладък и пикантен вкус на зелето, аз слагам винаги, но не цели скилидки, а нарязан на филийки, да може да се поразмекне и да си пусне и да се смеси с останалото.

Приготвям зелето по подобен начин на Ропотамо, но никога не слагам сол в началото. Солта като я сложиш и зелето веднага пуска вода, а аз не добавям вода, то става по-вкусно без такава, не се скашква и си поема добре от мазнината, наистина задължително с много олио или зехтин. Всички подправки при задушаването - червен пипер, дафинов лист, бахар /който обича/, целина, черен пипер.
 Почти не го правя с домат, а с морковчета на ситно и червен печен пипер, когато имам. Най-накрая, когато е готово добавям солта и го слагам във фурната да се запече, така се изпарява и малкото вода, която е пуснало и става далеч по-вкусно.

Вижън, какво съвпадение, онзи ден точно като теб изведнъж ми се прияде страшно и реших да сготвя. Аз обичам само прясно, киселото не ми е по вкуса на манджа.  :blink:

Моят специалитет напоследък със зеле е да го правя с пилешки кожички. С триста зора си изнамерих няколко тарелки от друг град и задушавам по малко от тях отделно в тиган с масло, а после ги прибавям при печенето във фурната. Те си пускат мазнинка, но не са тежки и много ми пасват на зелето.
Накрая задължително с магданоз поръсено.  :wub: :blink: 
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

sunrain

• 6710
« Отговор #771 -: Юни 20, 2010, 05:52:18 pm »
 ;D Относно холестерола ще го оставя на твоята съвест и интуиция, защото ще ти дам за пример как до скоро ни се обясняваше, че маргарина е прекрасен заместител на маслото и е полезен, а най-после на много хора им се отвориха очите за някои истини относно продуктите и тяхното съдържание.

Няма нищо по-хубаво от продукт, който се приема в своето натурално състояние, а ако е обработван топлинно това не бива да става с някои мазнини, в случая маслото е чудесен вариант.

Твърди се, че и в жълтъка на домашното яйце има страаашно много холестерол...хмм, що ли?! А баба ти от село вече почва да се панира, та чак дори и не се замисля, дали паметта й изневерява или по друга причина как е живяла навремето и тревожела ли се е от холестерол, когато не е яла изкуственяците от днес, колко е била продължителността на живота, както и неговото качество.

А как се образува холестерола в организма, а по-опасни ли са трансмазнините и джънк фууд-а, никой не се пита, малко да са е по-вероятно... Темата с холестерола е спекулативна. Виждат се причините и следствията, затова хич не я обичам.  :blink:
Ще пропусна останалите подробности, защото ще се изместим сериозно от вкусните рецепти и не ми се доказват теории, които всеки може да прочете и да се запознае с тях, стига да има желание.  :blink: 

« Отговор #772 -: Юни 21, 2010, 12:32:27 pm »

звъннах и на майка да я питам, тя каза, че на прясното зеле задължително се слага чесън и се учуди, че не го знам това

Ама иска ли питане.  :blink:

Приготвям зелето по подобен начин на Ропотамо, но никога не слагам сол в началото. Солта като я сложиш и зелето веднага пуска вода, а аз не добавям вода, то става по-вкусно без такава, не се скашква и си поема добре от мазнината, наистина задължително с много олио или зехтин. ......

. ...Най-накрая, когато е готово добавям солта и го слагам във фурната да се запече, така се изпарява и малкото вода, която е пуснало и става далеч по-вкусно.

:wub: :blink:  

Солта се слага в началото и оставя да къкри на бавен огън точно по тази таза причина:  за да не се налага да се добавя с вода. Изобщо не става кашкаво.  Нали казваш, че солиш преди да го сложиш във фурната. В момента, в който солиш, когато и да е това, водата се отделя.  Това е неминуемо. Става въпрос за химия. Следователно зелето ти пуска вода преди да го сложиш във фурната и пак я чакаш да се изпари.

Освен това, когато не се е освободила водата  ти фактически пържиш зелето в олиото, а не го задушаваш, не е здравословно и има опасност да ти загори.

« Последна редакция: Юни 21, 2010, 01:31:58 pm от Ropotamo »

*

sunrain

• 6710
« Отговор #773 -: Юни 21, 2010, 02:57:44 pm »
Ропотамо, не соля, докато го готвя. Чак, когато стане и ще го сипвам в тавата.  :blink: Не значи, че ти трябва така, но за мен е излишно зелето да си пуска вода допълнително.
 Не ми загаря, абсурд, не е пържене, задушаване е, зависи с какво готвиш и как, при каква температура, то пак си пуска така или иначе и дума не може да става за пържене. А и например аз в повечето случаи му слагам зехтин...а идеята на запичането във фурна на зелето е точно такава, да се изпари и малкото вода, тоест аз като сложа накрая солта, няма време много да пусне.    

Снощи и аз бях на морско меню, основно салати с маринована рибка и паста с риба тон, лук, босилек, заквасена сметана. Ммм, умирам си за такива вкусотии лятото. Белика, благодаря за рецептата.      
« Последна редакция: Юни 21, 2010, 03:02:37 pm от sunrain »

« Отговор #774 -: Юни 21, 2010, 04:40:42 pm »
Всъщност не съм опитвала твоето зеле, Сънрейн, така че не мога да твърдя, че твоят метод не работи. Най-вероятно е "пръстите си да оближеш".  Има хиляди варианти за всяко ядене, колкото и просто да ни се вижда.

« Последна редакция: Юни 21, 2010, 04:45:03 pm от Ropotamo »

« Отговор #775 -: Юни 21, 2010, 04:56:30 pm »
Правила съм коктейл от скариди в доста по-опростен вариант, защото така са ми показвали (общо взето майонеза, кетчуп и скариди върху маруля) и не съм била кой знае колко очарована. Обаче това звучи съвсем от друга класа. Мисля да го опитам. Само дето нямам уасаби.  Както и да е, защото Луна в Телец я дава тази рецепта, си я копипействам при моите рецепти без изобщо да разсъждавам повече.

*

sunrain

• 6710
« Отговор #776 -: Юни 21, 2010, 04:58:57 pm »
Така е, Ропотамо.  :blink: И аз смятам, че всяко ядене може да му се внесе нещо от готвача, щипка индивидуалност, та било то и традиционно или често сервирано в дома. Дори обичам да прилагам различни варианти на дадена рецепта, така например често правя с пилешката супа.

« Отговор #777 -: Юни 21, 2010, 05:05:55 pm »
Пилешката супа ми е много трудна. Досега не съм направила пилешка супа така, че аз да си я харесам.

« Отговор #778 -: Юни 21, 2010, 05:06:03 pm »
Всъщност не съм опитвала твоето зеле, Сънрейн, така че не мога да твърдя, че твоят метод не работи. Най-вероятно е "пръстите си да оближеш".  Има хиляди варианти за всяко ядене, колкото и просто да ни се вижда.

За зелето - чувала съм, че някои го готвят с морска сол - ставало страхотно - ама няма как да потвърдя, нали не ям зеле...

*

sunrain

• 6710
« Отговор #779 -: Юни 21, 2010, 05:08:35 pm »
Пилешката супа ми е много трудна. Досега не съм направила пилешка супа така, че аз да си я харесам.
Ох, и аз всеки път търся нов вкус и все не успявам да си угодя, понякога съм ужасно дребнава в това отношение.  ;D Незнам ти каква цел гониш..? Примерно аз си имам мои си изисквания за нея и гледам да ги постигна, рецепти има много, а и всеки знае как става, но важното е да си уцелиш своята.  :blink:

Дейзилайн, непременно ще пробвам следващия път с морска сол, наистина чудесна идея. По принцип вкъщи такава ползваме поначало, но понеже е готова пакетирана и смляна много й нямам доверие дали е такава, направо ще сложа от оригиналната като я счукам на по-дребно.