Здравей Гост

как готви луната в знаците на зодиака

• 1651 Отговора
  • 263973 Прегледи
Re:как готви луната в знаците на зодиака
« Отговор #780 -: Юни 21, 2010, 05:43:52 pm »
Пилешката супа ми е много трудна. Досега не съм направила пилешка супа така, че аз да си я харесам.
Ох, и аз всеки път търся нов вкус и все не успявам да си угодя, понякога съм ужасно дребнава в това отношение.  ;D Незнам ти каква цел гониш..? Примерно аз си имам мои си изисквания за нея и гледам да ги постигна, рецепти има много, а и всеки знае как става, но важното е да си уцелиш своята.  :blink:

Дейзилайн, непременно ще пробвам следващия път с морска сол, наистина чудесна идея. По принцип вкъщи такава ползваме поначало, но понеже е готова пакетирана и смляна много й нямам доверие дали е такава, направо ще сложа от оригиналната като я счукам на по-дребно.

Аз не съм готвачка, не ми се е налагало. Когато има любим човек до мен - някак си на магия се справям с готвенето. За мелене на морската сол използвай мелачка за черен пипер.
  За пилешката супа - горе-долу по един и същи начин я правя. Понеже съм човек на импровизациите.
1- вариант - сварявам пилето - махам го от бульона - а в бульона пускам фидето. Бульона - всеки по свое усмотрение, аз не ям лук, но го рендосвам в началото на варенето - та да остане само мириса. Като изстине пилето, размъквам го цялото, обезкостявам  ;D, поръсвам с черен пиперец и го пускам при врящото фиде. Оставям да изстине. Застройката - винаги я правя по различен начин - кисело мляко /то има достатъчно нишесте и няма нужда от брашно/ разбивам с жълтъка, пак слагам малко черен пипер, малко подправки - кой квато обича и застройвам неварящата се супа.
2 - вариант - суровото пиле, нарязвам колкото се може на повече парчета, пържа го в олио, заедно с ситно надробен лук, когато е почти готово - слагам 1 към гьотере /на око/ брашно, поръсвам пържещото се месо, така че да почне и брашното да се пърже и придобие златист цвят, мъничко червен пипер след това и наливам малко студена вода - за да стане хомогенна смес от изпърженото брашно, наливам останалата вода, заври ли - слагам фидето,към края и топено сирене /само да не е измислено/. Когато е готова супата, свалена - прибавям сметана /или прясно мляко/. Обикновено се получава нещо между фрикасе и супа - понеже не обичам варени зеленчуци, за това не съм ви ги писала. Но всеки може да си прибави квото душа му иска.

*

kabala

• **
  • 1291
    • страницата на Кабала
« Отговор #781 -: Юни 21, 2010, 06:38:47 pm »
Конфитюр от лук по Бретански:

Продукти:
-1-2 килограма лук, изчистен и нарязан на дребничко
-2 супени лъжици кафява захар/количеството зависи от вкуса ви, а може и обикновена двойнорафинирана/
-2-3 супени лъжици оцет
-1-2 супени лъжици бяло вино, сухо и ароматно
-1/2 чаша олио
-вода за задушаване на лука
-сол на вкус

Процедура:
Загряваме олиото в дълбок съд, изсипваме лука, запържваме до стъклено, и започваме да сипваме по малко вода, за да се задушава лука. Когато е напълно задушен, останал на мазнина, и мекичък и жълтичък, сипваме захарта, бъркаме енергично, докато се карамелизира добре, добавяме оцета, бъркаме енергично, докато се изпари всичката течност и миризма на оцет, добавяме виното за аромат, отново изпаряваме.

Сервиране:
Може да се сервира за гарнитура към картофени или месни/рибени ястия, ползва се за съставка в много рецепти, или просто го сервираме топло в купички с препечени филийки за мезе за бира или вино.

Аууууу,лично ще го изпробвам това ;D
Ако човек не знае към какво пристанище да държи курс,за него нито един вятър няма да бъде попътен! , Сенека

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
    • Уникални подаръци за любими хора
« Отговор #782 -: Юни 21, 2010, 07:35:33 pm »
Пилешката супа ми е много трудна. Досега не съм направила пилешка супа така, че аз да си я харесам.

ето ти и моята лична рецепта и дано ти хареса  ;D

ПИЛЕШКА СУПА

продукти:
2 пилешки бутчета
3-4 картофа нарязани на дребни кубчета
1 голям морков настърган на едрото ренде
1 зелена пиперка нарязана на ситно
1 обелена средно голяма глава стар лук
1/2 връзка магданоз
2 с.л. маги вълшебен вкус
зехтин, сол, бял пипер

1 малка кофичка заквасена сметана

приготвяне:
* слагат се бутчетата в студа вода и се сваряват. изваждат се, накъсва се на ситно месото, като се маха кожата, костите и сухожилията. бульона се прецежда през ситна цедка. месото се връща в бульона.
* добавят се картофите, моркова, пиперката, цялата глава лук, малко зехтин и подправките и се слага да се вари на тих огън около 15 минути /до готовност на картофите/.
* като се сварят картофите се вади и се изхвърля лука - слагам го само за аромат  ;)
* дръпва се тенджерата от котлона и се изсипва сметаната вътре като се разбърква добре.
* сервира се поръсено с нарязан на ситно магданоз.
* по желание при варенето може да се добави и шепа фиде.

да ви е сладко  :88:

- Бабо, да си барала хапчетата ми, с надпис "LSD" ?
 - Майната им на хапчетата. Иди да видиш к'ви дракони има в кухнята!

http://podaraciunikati.alle.bg/  http://darovenaprirodata.alle.bg/

*

Lillie

• 30532
« Отговор #783 -: Юни 21, 2010, 07:38:39 pm »
Супер е супата, правя същата, но с ориз вместо фиде, а вместо зелени пиперки слагам червени, към морковите добавям и нарязани на кубчета домати (зеленчуците се задушават предварително).
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #784 -: Юни 21, 2010, 07:45:34 pm »
бе аз нещо недолюбвам ориза в супите  :-\  предпочитам си фидето. а всъщност по същият начин си правя и зеленчуковата супа, само че без бутчетата  ;D  за зеленчуковата супа си правя крутончета. ако някой не знае как стават ето и рецептата им:

КРУТОНЧЕТА

продукти:

10 филии хляб
шарена сол, зехтин

приготвяне:
* хлябът се нарязва на дребни кубчета.
* кубчетата се изсипват в тавичка и се поръсват със шарената сол.
* наръсва се леко със зехтин отгоре.
* слагат се да се пекат във фурната на около 220*, като се разбъркват периодично да се изпекат от всички страни.
* готови са като се зачервят.

по желание може да се наръсят и с други подправки. можете да си направите повече крутончета - запазват се в кутия с капак в хладилника доста дълго време.

*

holanda

« Отговор #785 -: Юни 21, 2010, 07:47:28 pm »
пилешката супа не изглежда много трудна,може и аз да се пробвам..надявам се,че става бързо,защото иначе ме губи  :mellow:

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #786 -: Юни 21, 2010, 07:49:14 pm »
ами бърза е. то зеленчуците се сваряват бързо, защото се режат на дребно. номера е да се сварят бутчетата, ама и те за около 20ина минути са готови  ;D  аз не отпенвам като варя месо и затова после прецеждам бульона  :P

*

Lillie

• 30532
« Отговор #787 -: Юни 21, 2010, 07:51:43 pm »
Със същото отношение съм към фидето.
Фиде в супа не търпя, иначе паста и спагети обичам.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #788 -: Юни 21, 2010, 08:08:44 pm »

ето ти и моята лична рецепта и дано ти хареса  ;D

ПИЛЕШКА СУПА

[

.........................

Ще пробвам, Вещичка, първия път когато правя пилешка супа ще е тази. Но да ти кажа прилича ми на това, което правя аз, когато я правя със  зеленчуци, само че аз я застройвам с жълтък и кис. мляко. Ще пробвам. Аз харесвам най-простата супа, която в някои ресторанти правят, с морковче само и малко фиде. Няма картофи, няма пиперки, никави екстри. Малко магданозец и това е. Застройката е с кисело мляко. Обаче вкъщи никога не мога да я направя така, както те я правят.

Скоро питах сервитьорката в заведението, където ходим специално за пилешката супа, с какво я застройват там. "Ами с кисело мляко, каза тя, обаче ти не можеш да я докараш така вкъщи, защото в ресторанта варят много месо наведнаж и затова бульонът става силен. Аз съм гледала как я правят тук и съм се мъчила да я направя вкъщи, но не става така, както в ресторанта."

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #789 -: Юни 21, 2010, 08:11:37 pm »

Ще пробвам

и после да кажеш дали ти е харесала  ;D

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #790 -: Юни 21, 2010, 08:25:09 pm »
относно запържването - не го практикувам, защото първо, че е вредно и второ стомаха ми не го понася изобщо  :(  супите и обикновените манджи изобщо не ги запържвам. ако се налага само за някои специалитети го правя и то съвсем за кратичко  :blink:

доказано е, че при температура 60 градуса по Целзий обикновеното олио се разгражда на канцерогени и затова предпочитам зехтина и палмовото масло за фритюрника - палмовото масло започва разграждане при температура 200* С. за зехтина не зная  :-\

*

Lillie

• 30532
« Отговор #791 -: Юни 21, 2010, 08:39:09 pm »
Зехтинът е много полезен, несъмнено.
Но за палмовото масло съм чувала недобри отзиви.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Деа

• *
  • 106
  • Слънце-Козирог Асцедент-Везни Луна-Водолей
« Отговор #792 -: Юни 21, 2010, 09:01:17 pm »
Ropotamo мила незнам къде и в кои ресторанти си яла пилишка супа но в БГ.ресторантите я застройват само с жълтък от яйцето а ако сложеш кис.мляко и я претоплиш то супата се пресича и добива отвратителен вид.Казвам ти го от личен опит. Супите в ресторантите се правят с варена застройка и хакат яко пилешки бульон.Не се заблуждавай че слагат мн.месо ;D ;D ;D

*

Lillie

• 30532
« Отговор #793 -: Юни 21, 2010, 09:02:14 pm »
Никога не си застройвам супите.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Деа

• *
  • 106
« Отговор #794 -: Юни 21, 2010, 09:09:29 pm »
Лили това е въпрос на вку с но аз визирам как стоят нещата в ресторантите

« Отговор #795 -: Юни 21, 2010, 09:22:30 pm »
Ropotamo мила незнам къде и в кои ресторанти си яла пилишка супа но в БГ.ресторантите я застройват само с жълтък от яйцето а ако сложеш кис.мляко и я претоплиш то супата се пресича и добива отвратителен вид.Казвам ти го от личен опит. Супите в ресторантите се правят с варена застройка и хакат яко пилешки бульон.Не се заблуждавай че слагат мн.месо ;D ;D ;D

Деа, в този действително е с кисело мляко, познавам го на вкус. Не случайно ходим там специално заради супата. Вижън е права за двата вида супи.

А киселото мляко не се пресича, ако се внимава с температурата при претоплянето.

*

Деа

• *
  • 106
« Отговор #796 -: Юни 21, 2010, 09:33:04 pm »
Ех Вижън позволи ми да те поправя :P съпругът ми е   професионален рибар с 30 год.стаж .Рибената чорба се прави най-малко от 4-5 вида риба и то цялата риба с главите и костите.После се обезкостява и в чорбата се връща само чистото месо

*

Деа

• *
  • 106
« Отговор #797 -: Юни 21, 2010, 09:38:28 pm »
Вижън познаваш вкуса защото са ти сложили кис.мляко след като са я притоплили супата -за да подобрят вкуса и да не разбереш от колко дена е сварана :mellow:

*

Деа

• *
  • 106
« Отговор #798 -: Юни 21, 2010, 09:43:38 pm »
 ;D на стар краставичар краставици може ли да се продават

*

Деа

• *
  • 106