Пиле „Sette Formaggi“ на фурнаЕто една интересна рецепта, която съм изпробвала. Много е вкусно. Препоръчвам я. Изтеглих от нета, че ме мързи да пиша.
Това е печено пиле със сос на основата на фондю, ястие, което не е за всеки ден. Идеално би било да имаме под ръка комплект за фондю, в който да приготвим соса, но ако не се намира, може да се използва тефлонова или чугунена тенджерка.
Продукти:
* 100 гр. синьо сирене
* 100 гр. обикновено, бяло, саламурено сирене
* 100 гр. сирене тип „Дунавия“
* 100 гр. пушено сирене
* 3-4 триъгълничета натурално топено сирене
* 100 гр. кашкавал
* 100 гр. Ементал или Гауда
* 1-2 сушени манатарки или други ароматични гъби
* 200 мл. течна сметана или 200 мл. заквасена сметана, която обаче трябва да се разбие
* 250 гр. краве масло
* 4-5 скилидки чесън
* млян бял пипер на вкус
* 1 чаша сухо бяло вино
* сол
* едно пиле
Приготовление:
Пилето се измива, нарязва се на порционни парчета, посолява се и се оставя настрани. В подходящ съд, например тефлонова тенджера, се поставя половината масло, като се бърка непрекъснато, за да не загори. Щом се сгорещи достатъчно, се добавя ситно счуканият или пресован чесън. Котлонът не е твърде силен, защото кравето масло и чесънът загарят твърде лесно. Когато чесънът се позадуши (много се внимава да не покафенее) при непрекъснато бъркане се добавя сметаната. При липса на течна сметана може да се използва и заквасена, но да е добре разбита. Добавят се едно по едно настърганите или натрошени (в зависимост от вида си) сирена. Бъркането е интензивно, целта е сосът да не загори и да стане гладък и еднороден на вид. Добавят се предварително накиснатите в гореща подсолена вода нарязани сушени гъби. Ако няма манатарки може да се използват шийтаке, които също имат много приятен аромат. В краен случай могат да се заместят с култивирана печурка, но в никакъв случай не с консервирани гъби. Ако разполагаме само с гъби от буркан, по-добре изобщо да не ги слагаме. Накрая се добавя и чашата сухо бяло вино, а след това – смленият пипер.
Така полученият сос се дърпа от котлона. В намазан с останалото краве масло глинен гювеч или йенска тенджера се нарежда пилето и се залива със соса. Пече се на 220° в продължение на час. Накрая капакът се маха и се оставя леко да се запече отгоре. Сервира се със същото вино, с което е било приготвено пилето.