На мен ми допада тази интерпретация на Саде-сати периода, затова предлагам кратък превод. Лили, не знам дали е съвсем по канон, но е някак най-оптимистична и балансирана и ми е личен фаворит (нали ви казах, че реших да си ставам Везни на стари години, затова - enjoy, народе :libras:)
Саде-сати на Сатурн - традиционен подход
Когато Сатурн влезе в 12-ти дом (=знак) от нат. Луна се отбелязва началото на Саде-сати периода, който е с продължителност 7 и половина години, докато Сатурн транзитира през предходния, наталния и следващия астрологичен знак на Луната. Зле поставеният Сатурн в натала, ако не е смегчено влиянието му от тригонален аспект от Юпитер, носи най-болезнени резултати в този период. Ако обаче роденият има Луна в знак, управляван от Сатурн или Венера, и ако натален Сатурн е силно поставен, смята се, че Саде-сати няма да му се отрази негативно или, казано по друг начин - роденият е свободен от негативните ефекти на периода.
Саде-сати на Сатурн - системен подходСпоред него традиционната теория за Саде-сати не е съвсем издържана. Системният подход предполага, че ако Сатурн е функционален бенефик, той не причинява нещастия и беди независимо в кой дом транзитира, макар че когато е в 6-ти, 8-ми или 12-ти дом от Асц. не изпълнява толкова добре и успешно задачите, за които се грижи и това са периоди на забавяне и застой в областите, на които Сатурн е сигнификатор в натала. Когато е финкционален малефик, Сатурн носи пречки и нещастия във ВСИЧКИ домове, през които транзитира, но само в моментите, КОГАТО е в съвпад или аспектира натални планети (Интерпретация, подобна на "тропическата астрология").
Извод:
Трябва преди да правим прогнози за ефекта от Саде-сати да оценим функционалната природа на Сатурн във връзка с наталния асцендент - Лагна. Ако Сатурн е функционален бенефик, той дава добри резултати, когато преминава през първи лунен и през втори лунен дом. Когато преминава през 12-ти дом и ако в същото време роденият е в подпериод (даша) на Сатурн, няма да предизвика лоши резултати, загуби и нещастия, но способността му да прави "добро" е възпрепятствана и отслабена поради позицията му в 12-ти дом. Тоест трябва да се прецени периодът, в който се намира роденият - дашата,

, силата на Сатурн в натала, и функционалните му характеристики в зависимост от асцендента и положението му по дом в натала.
Според системния подход Сатурн е функционален бенефик за Асцеденти
(определени с прецесия - по сидерален зодиак!) - Овен, Телец, Близнаци, Лъв, Везни, Скорпион, Стрелец, Козирог и Водолей. Тоест саде-сати не е толкова "страшна" за хората с Лагна в тези знаци.
Сатурн е функционален малефик за асцеденти
(определени с прецесия - по сидерален зодиак!) Дева, Рак и Риби. За тях саде-сати периодът е много осезаем и носи лоши резултати.
Въпреки това, негативното влияние на Саде-сати не се усеща през целия 7,5 годишен период, а само когато в рамките на този период Сатурн формира точен/близък съвпад/аспект с някоя чувствителна точка при транзита си през 12, 1 и 2 лунен дом - тоест аспектира
слаба по натал планета, възел, Асц, МС и т.н. В останалата си част този седем и половина годишен период ще бъде под влияние на общите тенденции, зададени от съответния господар на махадаша, антардаша, и т.н. подпериоди и транзитното влияние на другите планети.
Звездно лечение:
Умилостивяване: Давайте храна на просяци и нуждаещи се хора. Дайте част от закуската си на птиците. Нахранете гълъбите на площад Сан Пиетро :mellow:
Подсилване на планетите: Подсилване на слабите ви натални планети, които са функционални бенефици в натала чрез специални енергийни "защити" например - пръстени/висулки със скъпоценния камък на съответната планета, цветове, храни и т.н.