Нямам голям опит с отношенчески хорари, но да се включа и аз с моя скромен принос. :blink:
Съгласна съм, че спрямо питащата и двамата се отнасят към един дом - седми, ако не са й близки приятели.
Ако въпросът беше зададен по друг начин: "Ще се раздели ли Х с У?", щеше да ни е по-лесно да ги разграничим и да разгледаме съответните производни домове. А тук като че ли те се разглеждат като едно цяло, т.е. двойка и е трудно да преценим кого от тях към кой дом да съотнесем. Но по-логично ми се вижда жената да е по първи дом, а мъжът по седми. Доколкото виждам, желанието за раздяла е нейно, а не на съпруга.
Ако мъжът е по 7 дом в картата, той е представен от Козирог на ДС и екзалтирал Сатурн, който си стои кротко в 4 дом и чака развоя на събитията. Докато жената е представена от АС Рак и Луна в Овен. Луната е в разходяща опозиция със Сатурн, което предполага, че това решение не е от вчера и се обмисля поне от няколко месеца или повече.
В картата Венера е все още ретроградна, но въпросът, доколкото виждам, е зададен непосредствено преди нейната стационарност - Венера вече е в градуса, в който става стационарна и след това тръгва директно. Интересно е да се отбележи също така, че Венера се намира в 4 дом заедно със Сатурн в интерсептиран знак, който управлява (тя е управител и на 11 дом), т.е. тук тя сочи наличието на трети човек в отношенията между съпрузите.
Много е важно да се определи чий сигнификатор е Венера. Ако това е бившата й изгора, въпросният мъж като че ли се намира в "застинало" положение (въпросът се задава непосредствено преди стационарната фаза на Венера) - нито се оттегля, нито е склонен да поеме инициативата в свои ръце. Ако Венера представя бившия любим, той ми се вижда в най-изгодно положение (Венера на трон) от тримата, което му дава карт бланш да НЕ предприема нищо - той просто чака инициативата да се поеме от жената (Луна в Овен), защото вече е видял, че е заредена с голям ентусиазъм.
Последният аспект на Луната обаче е опозиция с Венера и се случва в деня, в който Венера е стационарна, т.е. в "замръзнала" позиция. Ако броим градусовото разстояние до точния аспект за месеци (или седмици?), може да се предположи кога евентуално да се очаква промяна в отношенията/ситуацията.
В случая Венера би могла да представя, ако я разглеждаме абстрактно, и компромисно решение. Тогава стационарността й и предстоящата опозиция с Луната по-скоро биха говорили за нежелане за компромис от страна на съпругата. Ако все пак приемем, че Венера представя бившия любим, тогава тълкуването може да се промени в полза на съпруга. Преди това Луната ще направи секстил с Нептун, но в случая той не е сигнификатор, освен ако не приемем, че може да представя семейния психолог.
Мисля, че в случая много по-ясна и конкретна информация бихме получили от наталните карти на двамата съпрузи и тяхната динамика във времето. Хорарните карти могат да бъдат много "хлъзгави", ако въпросът не касае директно питащия и не определим правилно домовете и сигнификаторите на лицата.