Гледа се според мен и ценносттната система - Венера. При мен Венера е в съвпад с Нептун и затова лесно прощавам, но ако се налага съм и твърда, т.е. не съм отмъстителна и злопаметна, а просто за мен човека е една нула.
Не винаги отмъщението е обективно, то може да е продукт на емоция - Марс, без да се замислиш.
Ако нямаш нужната наработена ценносттна система, морал, хуманност- Водолей, тогава и Марс , Сатурн и Плутон ще си действат отмъстително, макар че за мен, само един Плутон може да ти изобрети отмъщение от класа.
за да е отмъстителен човек трябва да е обидчив човек ,зависим от чуждите оценки и одобрение,
конфликт :kva: :opo: :ven: :moo: емоции и ценостна с-ма, след това да си злопаметен,
добра памет :mer: :moo: ,

не знам защо все :moo: :sc: е тиражирана за такава, като тя, от личен опит го казвам, ако някой я нарани, понякакъв начин, този човек престава да съществува за нея, той е
мъртъв завинаги ,все пак е неподвижна вода, няма смисъл да отмъщаваш на мъртвец,той сам се е самоубил чрез действията си,трупайки негативи ;)така мисли :mer: :cp: и :sat: :aq: дай му свободата на агресора и не влизай
в безмислени битки на егото, има по-приятни занимания, от това да мислиш как да отмъстиш, това си
е вид обсебване на психиката, което разболява, а като го обявиш за мъртъв, плутон изчиства мисълта ти от негативните емоции,които този човек ти е носил и продължаваш напред