Първо мислех да насъбера всичко накуп, пък после реших каквото докъдето и на части. Няма да чета какво вече сте написали, за което се извинявам, но в момента съм в особено съмнително състояние и ако ви изчета, мога да се разкъндардисам и да не постна нищо, щото или вече ша сте го написали, или ша сте написали обратното.
Почвам по солара. Соларното Слънце е в пети, но не мисля, че в случая говорим за любов, деца и т.н. Тазгодишният ти соларен асц. е върху нат. Уран – показва, че наталните теми по Уран ще бъдат подчертани. Първоначално реших, че ще имаш повече стимули и смелост да се отдадеш на астрологичното си призвание, въпреки разбирането ти, че в твоите среди това не е общественоприемливо занимание, доколкото соларният Асц. точно върху Уран "събужда" и квадрата със Сатурн от девети. Все пак предизвикателните аспекти и фиксираният кръст на солара предполагат, че няма да посмееш да се „заявиш” публично, но е възможно да се завърти отново онази стара идея за астрокнига, тъй като има и други показатели, че търсиш промяна в професионалната изява. Именно сферата на личното творчество ще е основанието ти за гордост и ще внася светлина в предстоящия период. Досега си оставяла Сатурн да надделее – да се занимаваш с практични, „приети от обществото” занимания, но тази година Уран е придърпан обратно на Асц. и ще трябва да му отдадеш дължимото, макар и да не желаеш да го покажеш.
Тъй реших отначало и не казвам, че тъй не е. Но поради опозицията на соларно Слънце – сол. Сатурн натрапчиво ми се върти и още едно тълкуване, което се повтаря от активираната натална квадратура Уран – Сатурн. В прогресивната ти карта, квадратурата е „допълнена” до тау със Слънцето ти. Дирекционната Луна е на два градуса от Сатурн. Освен това има още едно посочване към соларния Сатурн. Тъй като е в критичен, първи градус, (мунданен, мунданен, ама се е случил точно сега в твоя солар) ще изисква през годината да разрешиш темите, свързани с него. Не знам дали е жив баща ти и имаш ли отношения с него, но си мисля, че през тази година ще се появи отново в живота ти, което ще е по-скоро дразнещо и неприемливо за теб. Ще предявява претенции към теб, които не са ти по силите. Отношенията с баща ти – или с друга бащинска фигура в живота ти - може да са много разстройващи през годината, да ти носят усещане за самота и горчивина. В този смисъл, мисля, че кризата на еманципацията ти като зрял, пораснал и освободен човек все още не е зад гърба ти.
Освен това си все още в АД на Кету, а той си носи жилото в опашката, и в двадашамшата е в твоя 9-ти дом, на бащата, тоест, мисля си, че ще имаш още малко работа по този въпрос да свършиш до края на юни. След това почва АД и ПД на Венера, но точно на тебе Венера ти управлява първи дом и в рази и в навамша, и освен тях съответно 6-ти и 8-ми. Тоест, пак не води директно към Дара-та, за него са ни нужни Марс и Юпитер, но това си иска по-задълбочено разглеждане и ще почака до довечера вкъщи. 
Това, което основно ще те дразни и задушава през годината, са дребнотемието, домашни проблеми и конфликти. Ако нямаш шофьорска книжка, тази година не е подходяща да изкараш такава, като цяло отношенията ти с машините ще са много експлозивни и ще сте на различно мнение. Едва ли можеш да разчиташ на подкрепата на семейството си, помощта ще идва от изненадващи места. Има риск да се оставиш твърде много на течението, на емоционалните си реакции и да загубиш практицизма и решителността си.
Не се очакват проблеми в здравословното състояние, нито особено чревоугодничество, нито телесни разточителства, напротив, леко спартански начин на живот, който обаче ти гарантира виталност и енергия. Това се подкрепя и от прогресиите, и от дирекциите.
Може би ще изоставиш деликатността си в отношенията с приятелите, ще бъдеш необичайно откровена и директна с тях. За някои поведението ти ще изглежда коравосърдечно и безчувствено, но „най-силните ще оцелеят”. Изненадата идва от това, че най-после ще се „заявиш”, ще изкажеш претенции как искаш и заслужаваш да се отнасят с теб, ще се осмелиш да поставиш себе си, интересите си и нуждите си „на масата”. А това ще изненада и поразгони доста твои близки и познати.
Квадратурата на Слънце и Плутон, съуправителят на Асц. ти, разбира се, също не е за подценяване, защото активира едновременно с това наталната ти опозиция Плутон - Слънце и транзитната Плутон - Луна. Възможно е тригерът да е от втори дом - твоите доходи/притежания, личните ти ресурси, да се активират спорове или грижи за наследствен имот. Но тъй като тази констелация не е от днес и сигурно вече се е развила, а и на солари много вяра да нямаш в наши дни :blink:, може да се вметне само, че основните конфликти и трансформации се изживяват по-имплозивно в личен план, склонна си да поглъщаш повече гняв и агресия в себе си и е добре да намериш отдушник, духовна практика или консултация с терапевт, за да не се взривиш.
Соларната ти Луна е ъглова, и е докарана почти на нат. МС. Сол. Луна в десети понякога сочи промяна в семейното положение, но не ми се струва, че това е случаят тук. Прогресивната също е там, в същия знак, а това също носи потенциал да разсейва перспективата, ясновиждането ти за света и мястото ти в него, може да ти пречи на обективната преценка на ситуациите и хората през годината. Но доколкото знакът е Дева, ще изглеждаш заземена и практична във външните прояви, но наивна и импулсивна във вътрешните си емоционални реакции, които по-скоро ще са определящи за решенията ти.
Като цяло - интроспективна година, в която продължаваш да преценяваш кои неща в живота ти са истински, кои - фалшиви и ненужни. Прекъсване на приятелства и на социална активност. Изграждаш основите на ново Аз, което трябва да подреди живота си. Но това е в бъдещето, сега трупаш мощ и опитност. Нямаш очаквания за големи промени и вероятно си права.
По бебешкия въпрос - на първо четене - след четири години – дирек. Венера върху нат. Юпитер, дир. Юпитер върху нат. Луна. Прогресивна Венера се връща в пети дом, дир. Марс също е там, така че – 14-та година, по моему. Това обаче иска доста по-фини настройки и техники и ще се върна на него, като си включа мидпойнтите вкъщи.
Това по западному. По Джотиш, както казах - по-късно.