90% са алчни, бивши комсомолски секретари, сътрудници на ДС и прочее сволочь от работодателите.
А тия, които са изплували и са направили нещо по-голямо - при тях 100% са такива.
За един честен предприемчив човек отначалото беше отредена роля за малък до среден бизнес и да си кюта там, като го полазят мутри да му искат % от бизнеса, като го полази държавата да си иска всички данъци и прочее.
Значи дребният бизнес почти фалира, средният не го знам, наистина нямам наблюдения там, едрият е само от наши хора, тия там не са бизнесмени, а обикновени говеда.
Ако е останало нещо из средния бизнес, може, но и там малцина са честни и почтени. Да оставим, че така или иначе престъпят законите в името на оцеляването и значи пак си мърсят душата.
Просто питам къде в тая държава можеш да работиш или да правиш бизнес, влагайки лични усилия, знания, и оставайки с чисти ръце? И при това живеейки сносно, не богато.
Аз такова място не знам, ти ми кажи?
Дай ми един среден предприемач, развил добър бизнес, припечелил пари, платил си данъците, че примерно и отгоре.
Много пъти съм задавала въпроса, който за сефте зададох преди години, когато някои бизнесмени бяха решили да правят партия и да участват на изборите. Та такива говеда се бяха заселили в един политически форум, в който аз бях първа жичка и ни убеждаваха, че почтеният бизнес трябва да управлява държавата. И аз ги попитах с какво им е почтен бизнеса - ми с това, че плащат данъци на държавата, отбележи - не всички, не плащам си данъците, а плащам данъци...и затова трябва да я управлявам.
Викам, е хубава работа, от историята знам, че Софийския университет е направен от частни дарения на големи бизнесмени, че Пирогово е направен по същия начин, по времето на Възраждането който си стъпи малко на краката, отваря школа да се учат децата, дава за болници и образование.
Кой български бизнес в днешно време какво е направил, подарил, дарил за общото благо на обществото, че се и натискате да управлявате?
Скриха се и повече не повдигнаха въпроса.
Та не знам, аз също имах дълги години бизнес, дребен, вервай ми, исках само да имам достатъчно пари да живея, не богато, а сносно, да си въртя бизнеса и да имам достатъчно свободно време за моите си занимания.
След 2000 насам нещата вече не ставаха по никакъв начин така, с идването на Царо унищожиха напълно дребните, не съм некадърна, просто си правя сметката и не ми се хвърля на неща, от които рискът голям, а файдата много съмнителна.
Освен това положението стана гадно и заради работниците, хем не можеш да ги оставиш на сух хляб, хем нямаш пари да им плащаш повече.
Честно казано, миналата година напуснах работа и добра заплата най-вече заради това, че там имаше хора, които работеха без заплата, на процент. И понеже бизнесът се срина, те не получаваха нищо, а аз почнах да не издържам да ги гледам как идват гладни и дрипави с надежда да направят сделка. Спрях да ходя да обядвам, защото ми беше неудобно да казвам, че отивам да ям, като знаех, че те не са и закусвали.
Ако щеш ми вярвай, поне в недвижимите имоти е така, в болшинството фирми брокерите са на каквото си изкарат, демек нищо или жълти стотинки в наши дни.
И тоя, който ми беше шеф, беше просто кредитен милионер, беше купил квото можал с кредити и вече нямаше как да ги изплаща, но продължаваше да поддържа луксозен джип с шофьор. Дребен бизнесмен.
Просто няма условия за почтен бизнес, разбери го. Или ми дай пример за такъв. А дали ще скриеш заплата на работник или данъци, все се мърсиш.
не знам в другите държави как успяват шефовете, е сега се замислям, камериерка в Гърция в хотел, да не е 750, да е 600 евро. Цените им ниски, за да ходят туристите там, заплатите им несравними с нашите - и пак имат бизнес.
Ама нямат сигурно кредити, надали, нали хотелът трябва да се реновира периодично, това да не би да им излиза без пари?