А не мислите ли, че трябва да има и силен и добре интегриран Сатурн, за да не се прахоса богатството?
Между другото забелязвам, макар че винаги се намират и изключения, че тези, които разполагат с големи суми пари, са и по-пресметливи, да не казвам стиснати. Правят си сметката за всяка стотинка. Работила съм с хора и имам преки наблюдения. По-щедри са клиентите с по-малко възможности, заможните винаги се стискат.
Ще ви разкажа нещо по този повод.
Навремето, когато работех още в преводаческата агенция, имах два случая, които запомних.
Веднъж идва едно младо ромско семейство от някакво село. Трябваше да превеждат медицински документи /епикризи, ядрен резонанс.../ за болното си детенце, щяха да ходят в Италия в някоя клиника.
Та ние просто си свършихме работата като посредници - преводачът превежда документите на италиански, а ние ги издаваме. И това, което ми направи впечатление, е че ромите хич не се циганиха за цената /българи са ни вдигали невероятни скандали за дребни суми/. А после дойдоха с цяла торба сладки и сокове да ни почерпят. Бяха изключително любезни, направо се изумих.
И друг път се е случвало. Идва бременно ромско момиче да пита за някакви легализации... И пита дали може да се пуши в стаята. Аз й отвръщам "Как ще пушиш, бе момиче, та ти си в напреднала бременност". И явно толкова е била изумена от загрижеността ми, че на тръгване ни оставя "бакшиш"

, немалка сума и казва "да се почерпиме".

Изобщо без да сме й свършили каквато и да било услуга, дойде да пита информативно само.
А сега друг случай.
Идва българин, гъзар, целия в златни ланци. Трябваше да превежда документите за новия си джип, който струваше 30 или повече хиляди евро. Когато дойде да получава документите, нямах 25 или 35 стотинки ресто да му върна, т.е. нямаше толкова дребни пари в касата. И вместо да махне с ръка и да каже "Оставете, не се притеснявайте" /каквото бих направила аз!/, стоеше и чакаше да тършувам за дребни стотинки. Накрая, като не намерих стотинки, ги прихванах, т.е. закръглих сумата и му върнах повече, отколкото трябваше да му връщам. Взе ги и нищо не каза.