Според мен, за да бъде темата полезна и приятна се налага първо да се разяснят основни понятия и термини.
Признавам, че не съм добра в етнологията и фолклористиката, а основата е там.
Нека не забравяме, че българите сме хилядолетен народ, а корените на създателите ни (славяни и прабългари) са впити още по-дълбоко в древността.
Оттогава и до днес нашите предци са развили и запазили вярвания, обичаи, ритуали и традиционни практики, изразяващи отношението на човека към света.
За Бога кои сме ние, че да казваме кое е добре и кое зле? Кое е нормално и кое не? Нека оставим ритуалите на страна ако не сме в състояние да ги разберем или най-малкото ако не знаем почти нищо за тях и се ръководим от чутото неподплатено мнение.
Всеки има право на мнение, но понякога е добре да замълчим и да не си изказваме на всеослушание. Това е в сила най-вече, когато не сме подготвени с нужните доказателства. Така, че къде е разликата между ритуала и магията, нека се изказват тези, които имат нужните познания по въпроса.
Дивна, всичко е магия ,защото магията е мисъл. чувала си за любовни магий предполагам , за магий за смърт ,за магий за здраве , за магий за раздяла.
не е важно за какво са ,те са продиктувани от мисълта на някого към някого или нещо.
преди години когато медицинските сестри на България бяха в Либийските затвори, бяха събрани три чудотворни икони от три манастира в катедралата АЛ.НЕВСКИ и беше приканен целокупния български народ на молебен за тях. три денонощия храма не затвори врати, опашките бяха километрични ,молитвата беше свързана именно с ритуал-цялото/народа/да се помоли за сестрите си. и чудото стана след дни!
това за мен беше магия-магията на мисълта. енергия е мисълта нищо друго.
Ритуала е нещо много лично , той има своита символика ,в него може да бъде включено всияко от цветотерапия ,през ботаника ,свещи ,минерали-скъпоценни ,полускъпоценни и каквото се сетиш!
Важна е мисълта ти ,каква е и къде е насочена ,какво искаш и как благодариш ,за да не е в противоречие със вселенските закони! защото тогава е страшно.
п.п. магията стига там където има енергиен пробив. говорч за всяка магия!